Ştiinţă şi tehnologie. Noutăţi, dezbateri pe subiecte ştiinţifice de actualitate > Provocările tehnologice ale secolului

Eficientizarea energiei solare, care să devină şi accesibilă financiar

(1/2) > >>

admin:
Aici va invit sa discutam despre urmatoarea provocare: de ce este o provocare, ce materiale si informatii aveti pe aceasta tema, cum se pot face bani din aceasta provocare.

Eficientizarea energiei solare, care să devină şi accesibilă financiar

HarapAlb:
Acum ceva vreme s-a confirmat ca transformarea energiei solare in energie chimica in plante are la baza fenomene cuantice:

http://www.physorg.com/news95605211.html

http://www.rsc.org/chemistryworld/Issues/2007/May/PhotosynthesisWorksQuantumComputing.asp

http://www.edn.com/blog/1470000147/post/590008459.html

Si articolul aparut in Nature anul trecut:

http://www.nature.com/nature/journal/v446/n7137/abs/nature05678.html


Pe scurt: in celule, prin absorbtia unui luminii se obtin stari excitate ale unor molecule. Moleculele astea se pot dezexcita urmand mai multe drumuri, dar datorita propietatilor cuantice ale moleculei respective "se calculeaza" care dezexcitare furnizeaza mai multa energie. Cu alte cuvinte celulele dispun de un mic calculator cuantic care le permite conversia energiei solare cu eficienta apropiata de 100%.

Din cate am vazut se incearca inglobarea de sisteme cuantice (de ex: quantum dots) in celule de conversie a energie solare.


Pe de alta parte se fac progrese mari si in sens invers: conversia energiei electrice in lumina. Becurile cu incandescenta sunt ineficiente, raportul de conversie lumina produsa/energie consumata este de cca 2% ! Viitorul apartine dispozitivelor semiconductoare (LED-urile) care au eficienta de cca 40% . Mai nou se incearca producerea de lumina folosind propietatile cuantice ale semiconductorilor (cu ajutorul unor pseudoparticule numite polaritoni - alcatuite dintr-un electron, un gol si fotoni). Un LED care foloseste polaritoni in generarea de lumina sunt mult mai eficiente decat LED-urile obisnuite si vor consuma mult mai putin energie.

http://www.nature.com/nature/journal/v453/n7193/full/453297a.html

http://www.nature.com/nature/journal/v453/n7193/abs/nature06979.html

Adi:
Foarte frumos si util comentariu, HarapAlb. Nu am avut timp acum sa ma uit pe linkuri, dar a ajutat foarte mult ca ai facut sumar, in cuvintele tale, explicat clar, in plus in romana.

Din energie solara se vor putea face bani in viitor, chiar si in Romania: firme ce importa panouri solare; firme ca instaleaza si repara panouri solare si instalatiile adiacente; firme ce poate vor produce in Romania panouri solare. Ce alte idei aveti pentru a face bani din panouri solare? Asta in afara de a scrie popularizare despre panouri solare ... :)

HarapAlb:

O inovatie in care un motor Stirling foloseste energia solara pentru a produce electricitate.ste destinat in special suplimentarii energiei primita prin reteaua energetica.

energiisolareoliene:
Tot despre energiile alternative la moda si care pot fi realizate in garaj sau altfel spus DIY (Do it yourself) va aduc in atentie 2 linkuri:
http://forum.energiisolareoliene.ro/viewforum.php?f=35&sid=972b23996427e67b11051507e39c6887

http://forum.energiisolareoliene.ro/viewtopic.php?f=15&t=13
Site-ul este dedicat gratuit acestor discutii si sunteti toti bineveniti sa va expuneti parerea si de ce nu si experienta daca a-ti realizat astfel de proiecte, mult succes!

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă