Forumul Scientia

Fizică, astronomie şi aerospaţiale => Staţia spaţială internaţională, sonde spaţiale şi călătorii spaţiale => Subiect creat de: Adi din Octombrie 24, 2008, 08:25:15 PM

Titlu: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: Adi din Octombrie 24, 2008, 08:25:15 PM
Al doilea om care a păşit pe Lună, Buzz Aldrin, afirmă că primii oameni care vor merge pe Marte trebuie să accepte să meargă acolo ... pentru totdeauna, în acelaşi spirit în care emigranţii europeni veneau în America. Argumentele sale sunt faptul că îa un an jumătate pentru o călătorie dus-întors şi ar fi nevoie de consturi considerabile, ceea ce ar duce poate în cel mai bun caz la o vizită pe Marte şi apoi alte decenii de pauză. Aşa s-a întâmplat şi în cazul Lunii, unde după şase misiuni Apollo pe Lună  ale NASA în anii 1969-1972, de mai bine de 35 de ani, nici un om nu a mai păşit pe Lună. Totodată, Marte oferă condiţii mult mai prielnice susţinerii vieţii decât oferă Luna.

Stire preluata si de Cotidianul (http://www.cotidianul.ro/primul_om_care_va_pleca_spre_marte_va_ramane_acolo-62131.html), care a dezvoltat articolul mai mult si ne-a citat si pe noi ca sursa si a pus link spre articolul nostru.
Titlu: Re: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: Adi din Noiembrie 05, 2008, 09:06:13 AM
Problema radiaţiei cosmice a fost rezolvată şi deschide calea călătoriei spre Marte

Călătoria oamenilor spre Marte este unul din visele umanităţii. Acesta nu ar putea fi realizat fără un mecanism de protecţie împotriva radiaţiilor ce vin de la Soare sub forma vântului solar şi de care suntem protejaţi pe Pământ datorită câmpului magnetic al planetei. Călătoria spre Marte ar dura aproximativ un an şi jumătate, iar radiaţiile primite pe o durată aşa de lungă ar însemna moartă sigură pentru astronauţi. Iată însă că pentru prima dată s-a demonstrat că problema poate fi rezolvată, prin construirea unui câmp magnetic în jurul navei similar cu cel ce există în jurul Pământului. Zborul spre Marte devine aşadar tot mai realizabil. Progresul a fost publicat în revista Plasma Physics and Controlled Fusion.

Despre problema razelor cosmice (http://www.scientia.ro/stiinta-la-minut/73-intrebari-esentiale-ce-nu-stim-inca/3050-nu-are-sens-problema-razelor-cosmice-3.html)
Titlu: Re: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: rudolf din Noiembrie 05, 2008, 03:35:15 PM
  salut Adi,

  minunat articol ,
mi a facut placere sa o citesc ,la fel si materialele video.
   conditiile technice din cate se pare ne stau la dispozitie,problema ar fi  probabil finantarea.inginerul R Zubrin a propus un plan care reduce costuriiile calatoriei la o treime,adica in jurul sumei de 150 miliarde de dolari,dar proiectul se misca cam greoi.
  daca sunt bine informat ,cele mai optimiste planuri   contin data de 2036.in conditiile in care bugetul NASA continua sa fie redus (se pare ca va fi redus si de noua presedentie).probabil ar fi nevoie de un efort comun international.
    oricum sper sa vedem si asta.oricum e entuziasmant sa auzim ca lucruriile se misca :)


    Rudolf


   Rudolf
Titlu: Re: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: Adi din Noiembrie 05, 2008, 04:04:02 PM
Multumesc pentru apreciere, Rudolf. Este un proiect pe care noi tinerii de 25 de ani il vom cunoaste poate la batranete, dar este un proiect realizabil.
Titlu: Re: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: jean din Martie 17, 2009, 09:52:26 PM
  O calatorie cu echipaj uman spre planeta Marte? Cred ca cea mai dificila problema este de natura psihologica. Reactia psihica a membrilor unui asemenea echipaj in conditii de izolare pe o durata asa mare de timp. Starea de stres asociata misiuni respective. Probleme de comunicare intre membri echipajului.
  A studiat cineva cum va reactiona echipajul din acest punct de vedere? Daca ceva nu functioneaza, poate compromite misiunea si pune in pericol viata membrilor echipajului.
Titlu: Re: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: Adi din Martie 17, 2009, 10:19:13 PM
Ridici o intrebare buna. Da, NASA, ESA si Agentia Spatiala Rusa studiaza asta. Toate au studiat oameni inchisi pe perioade de cateva saptamani si toate recruteaza oameni pentru a simula o misiune de 6 luni pana la Marte. Chiar recent concursul pentru ESA s-a terminat. Poti cauta pe net informatii mai multe pe tema asta.
Titlu: Re: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: jean din Martie 18, 2009, 11:09:30 PM
CitatDa, NASA, ESA si Agentia Spatiala Rusa studiaza asta
Sigur ca stiam despre astfel de studii, dar chiar tu ai spus ca acestia au fost inchisi pentru cateva saptamani. Pana la Marte este nevoie de ani, dus-intors. Stiu ca rusii au avut personal pe durate indelungate pe fosta statie spatiala Mir. Ei ar putea sti mai multe din acest punct de vedere.
Ce se va intimpla cu organismul omenesc, in lipsa gravitatiei pe timp indelungat? Daca un membru al echipajului se imbolnaveste de o bala imposibil de tratat pe nava? El nu va pute fi transportat urgent pe pamant pt. interventie. Dar daca boala este contagioasa? Daca zborul in spatiul cosmic poate avea efecte necunoscute asupra echipajului, efecte neprevazute inainte de misiune?
Acei oamenii vor pleca la moarte sigura si este posibil sa nici nu ajunga pe Marte nu cum se spune mai sus:
CitatBuzz Aldrin, afirmă că primii oameni care vor merge pe Marte trebuie să accepte să meargă acolo ... pentru totdeauna
Momentan, omenirea ar risca foarte mult prin trimiterea unui asemenea echipaj pe Marte. Sunt multe aspecte necunoscute acum pentru o asemenea calatorie. Nu cred ca se va intampla prea curand aceasta.
A-si bucoros sa aflu ca oamenii au ajuns pe Marte, este o incercare buna pt. noi oamenii
Titlu: Re: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: Adi din Martie 18, 2009, 11:34:43 PM
Da, primul echipaj uman ce va merge spre Marte isi va asuma multe riscuri. Totusi, nu merge catre moarte sigura. Adica nu vor pleca pana nu se asigura ca misiunea are sanse foarte mari sa reuseasca.

Boli contagioase nu au de unde sa apara, caci nu intra in contact cu noi germeni patogeni.

Se vor alege oameni sanatosi, iar riscul de imbolnavire va fi minim

Cele mai mari probleme tin de psihologie: oameni putini, in intimitate indelungata, probleme de rezolvat.

Apoi sunt cele tehnice, dar vor fi rezolvate inainte sa porneasca: reciclarea apei, producerea de aer, etc.

Da, omenirea nu este acum pregatita tehnologic pentru o calatorie pe Marte. Abia pe Luna va reveni prin 2020. Pe Marte poate spre 2030-2050. Sa vedem.
Titlu: Re: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: Adi din Martie 30, 2009, 07:29:29 AM
Simulare de călătorie spre Marte: izolaţi într-o capsulă pentru 3 luni O călătorie dus întors Pământ-Marte ar dura aproximativ un an jumătate, dar pentru început cei şase bărbaţi voluntari vor fi izolaţi într-o capsulă cosmică lângă Moscova doar pentru 3 luni. Scopul este acela de a testa reacţia organismului la izolare prelungită. În partea a doua a anului, alţi voluntari vor simula întreaga perioadă.

Titlu: Re: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: Adi din Iulie 15, 2009, 02:02:33 AM
A luat sfarsit o simulare de 105 de zile a unui zbor spre Marte, in care oamenii au stat in conditii foarte dure, simuland o calatorie spatiala. Iata aici rezultatele, intru-un articol la HotNews.  (http://science.hotnews.ro/stiri-spatiul-5960650-experimentul-marte-500-ajuns-final-participantii-zborul-virtual-105-zile-parasit-nava-din-moscova.htm)

Urmatorul test va fi de 500 de zile (un an jumate aproape) si va avea alti participanti, alesi inca si mai pe spranceana.

Ce parere aveti?
Titlu: Re: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: b12mihai din Aprilie 18, 2010, 02:37:09 PM
Barrack Obama doreste ca in 2030 sa trimita un zbor cu echipaj uman pe Marte: http://www.physorg.com/news190564316.html (http://www.physorg.com/news190564316.html) . Pana in 2025 spera ca designul unei navete capabile de acest lucru sa fie gata. Deja, dupa cum ati putut citi pe StiintaAzi, patru europeni vor simula un zbor de 18 luni catre Marte: http://www.scientia.ro/blogul-catalina-oana-curceanu/2922-mars500-520-de-zile-marte-video.html (http://www.scientia.ro/blogul-catalina-oana-curceanu/2922-mars500-520-de-zile-marte-video.html)

Oare chiar va reusi omenirea sa ajunga pe Marte?
Titlu: Re: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: Adi din Aprilie 18, 2010, 08:01:41 PM
Desigur ca va reusi. Intrebarea este cand. Daca va reusi acum cand isi propun americanii. Dar mi se pare OK sa mergem pe Marte si nu pe Luna. Si sa contruim tehnologii noi pentru Marte. Racheta ce o pregateau pentru Luna avea tehnologii din anii 1970 in ea ...
Titlu: Re: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: Mishulanu din Mai 14, 2010, 05:55:34 PM
O misiune pe Marte in conditiile in care calatoria dus-intors ar dura mai mult de un an mi se pare o mare pierdere de vreme si de bani. Programul curent al NASA prevede imbunatatirea rachetelor care au dus oamenii pe luna, adica niste chestii mari, scumpe si de unica folosinta si nu au un inlocuitor eficient pentru Naveta Spatiala. In loc sa se arunce miliarde de dolari pe chestii inutile mai bine s-ar investi in tehnologii revolutionare ca Skylon (http://www.astronautix.com/lvs/skylon.htm) sau VASIMR (http://www.adastrarocket.com/aarc/), care primesc bani cu picatura. Atata vreme cat programele spatiale vor depinde de birocratii din guverne, progresul va fi foarte lent.
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: Sieglind din August 10, 2012, 04:26:35 PM
Până una alta, să urmărim (din curiozitate) ce face pe Marte roverul Curiosity.
Direct de la sursă: http://www.nasa.gov/mission_pages/msl/index.html (http://www.nasa.gov/mission_pages/msl/index.html)

Cât despre efectele (pe termen scurt şi de durată) asupra organismului uman, sunt şi modificări fiziologice:
http://www.racetomars.ca/mars/article_effects.jsp (http://www.racetomars.ca/mars/article_effects.jsp)

Complicat zborul ăsta către Marte cu echipaj uman. M-ar interesa să ştiu ce concluzii au tras la Simpozionul din aprilie 2012 cu privire la experimentul Mars500. La doar câteva luni de la "revenirea" lor între oameni.
http://mars500.net/en/ (http://mars500.net/en/), şi anume: Ethical aspects of long-term international crewed space missions

Nu am dubii că întotdeauna se vor găsi oameni extraordinari, dispuşi la orice sacrificiu pentru ştiinţă. Însă...

Spre deosebire de cei 6 voluntari din "echipajul" lui Mars500, cei care se vor încumeta să plece pe Marte (one-way ticket) vor şti că nu se mai pot întoarce vreodată ACASĂ, pe Pământ. Sau dacă revin, nu cred că vor mai ieşi dintr-o cameră de sterilizare prea curând. Ce efecte poate avea acest gen de "izolare" asupra psihicului?

http://www.esa.int/esaMI/Mars500/SEM1XBKWZ0H_0.html (http://www.esa.int/esaMI/Mars500/SEM1XBKWZ0H_0.html)

Şi, mai ales, noi suntem conştienţi ce înseamnă curajul lor? Ce riscuri îşi asumă?
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: ariel55 din August 11, 2012, 04:55:47 AM
Personal , imi permit sa am si eu o opinie in forum legata de calatorii "one way ticket".
1.Cel mai bun cosmodrom pentru calatorii "deep space", in acest moment si poate pentru o lunga perioada de timp, il reprezinta Luna (gravitatie de 6 ori mai mica ca a Pamantului-favorabila calatoriilor cu motoare clasice-energie "chimica")
C1-Deci logic, efortul ar trebui concentrat in directia explorarii in continuare a posibilitatilor de stabilire a unei baze lunare.De asemeni, pentru deep space communication, partea invizibil pe Pamant, a Lunii, este ideala pentru stabilirea unui centru de comunicatii,in releu cu Terra.Din punct de vedere astronomic, Luna este ideala pentru instalarea unor telescoape , atmosfera lipsind.Luna in mod cert are resurse minerale inca nedetectate in adancime.Pentru mine in concluzie,revenirea pe Luna ar trebui sa fie proiectul principal in cucerirea sistemului solar (cu riscuri minime) in care locuim si chiar mai departe.
2.Trimiterea unui echipaj de sacrificiu (in conditiile tehnologice actuale) pe Marte, ar fi o aberatie politica.Arderea etapelor tehnologice este un risc inutil si inuman.
C2.Acel echipaj, ar fi format din fiinte umane care ar cauta gloria postuma (umanitatea trebuie sa serbeze sute de ani aducerea aminte a celor ce s-au sacrificat pe altarul curajului, vointei si nu mai putin , curiozitatii stiintifice).Orice fiinta vie, cunoscut deja, are implementat in structura sa psihica "reactia de auto-aparare", care este independenta de vointa.Ce fel de oameni vor fi "alesii" de sacrificiu?Suntem la inceputurile cunoasterii.Ce sa faca o fiinta umana pe Marte IN ACEST MOMENT? Sa contempleze peisajul?Sa analizeze solul?Sa incerce sa cultive plante pentru a supravietui? Eu zic ca astfel de teste pot fi facute lejer cu ajutorul masinilor(roboti), fara a risca inutil vieti omenesti pentru un scop politic.In concluzie la acest punct, personal, evident nu de mine depinde, sunt pentru dezvoltarea sistemelor robotice in explorarea deep space.
Pana la gasirea unor sisteme de propulsie noi, trebuiesc gandite strategii, imbunatatite tehnologii noi.Sigur este frumos sa visam, dar si mai frumos este sa fim realisti (Captain America exista numai in benzi desenate si in mintile infierbantate de la Hollywood).
Ma distreaza teribil , cand vad ce chichite mai gasesc politicienii pentru emularea societatilor in care guverneaza...nu e rau de fapt, insa intre WE GO TO THE MOON si WE GO TO THE MARS e o mica deosebire de "putinta si avantaje".
Eu raman convins ca omenirea inca nu are o strategie de termen lung in acest domeniu, din pacate. O singura natiune , si ma refer la SUA, Rusia, China si ceilalti, nu este capabila sa sustina material vorbind, un proiect deep space serios.Impreuna insa se poate.
Poate gresesc prin scepticismul meu, sunt insa capabil sa sustin cu argumente. Astept si alte puncte de vedere.
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: puriu din August 11, 2012, 09:54:43 AM
   Nu cred ca cineva are in prezent o strategie de trimitere a unui echipaj uman pe Marte, nici macar one-way. Ar fi un efort exagerat si o solutie proasta comparativ cu trimiterea unor automate. Americanii au trimis oameni pe Luna din motive propagandistice si tehnice. Echipamentul a fost proiectat, testat si produs in anii 60, cand tranzistoarele cu siliciu erau noutati, iar circuitele integrate erau in visele electronistilor. Calculatorul de bord al modulului lunar (8 kB de RAM) nu era capabil sa realizeze aselenizarea, astfel incat modulul era pilotat manual de catre piloti militari experimentati. Exact in aceeasi perioada rusii, cu calculatoare mult mai puternice, au realizat aceeasi misiune ca a americanilor (aselenizare, plimbare pe Luna cu un vehicul, culegere de probe de roci, decolare si aterizare pe Pamant) fara echipaj uman, cu rachete mai slabe si cu cheltuieli mult mai mici. De atunci ideea explorarii Lunii cu echipaje umane a cazut definitiv.
   Folosirea Lunii ca releu ar fi o solutie atragatoare daca pe Luna s-ar gasi materialele si combustibilul necesar unei misiuni interplanetare. Aducerea lor de pe Pamant ar fi cea mai proasta solutie. Pentru fiecare tona ar fi necesara o nava de unica folosinta de cel putin 1000 de tone. Ceva mai simplu si mai ieftin ar fi sa se construiasca o statie spatiala pe orbita circumterestra si pe care materialele sa se transporte cu navete.
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: Sieglind din August 11, 2012, 01:37:20 PM
@ariel: se pare că nu numai tu gândeşti aşa. Un punct de vedere asemănător îl exprima de curând şi Sir Martin Rees (mai European-minded el, deh!) De ce oameni pe Marte şi nu roboţi? (at the present time, at least, we should concentrate our efforts on robotic exploration)

http://www.guardian.co.uk/science/2010/jul/26/martin-rees-space (http://www.guardian.co.uk/science/2010/jul/26/martin-rees-space)

@puriu: NASA are un Strategic Plan - ultima variantă e din 2011 (nu mă refer la declaraţii gen: "gata! în 2035 suntem pe Marte")

N-am să pretind că acolo scrie negru pe alb ce şi-au propus pentru anii 2030. Nici că eu aş fi în măsură să descifrez un asemenea obiectiv. Dar e posibil să cadă sub: Develop an integrated architecture and capabilities for safe crewed and cargo missions beyond low Earth orbit (pag. 9, Obiectiv strategic 1.3):

http://www.nasa.gov/pdf/516579main_NASA2011StrategicPlan.pdf (http://www.nasa.gov/pdf/516579main_NASA2011StrategicPlan.pdf)

Şi dacă îl coroborez cu Performance Plan 2012, obiectivului îi corespunde (pag.6): http://www.nasa.gov/pdf/533366main_NASAFY12_Performance_Plan-508.pdf (http://www.nasa.gov/pdf/533366main_NASAFY12_Performance_Plan-508.pdf)

Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: AlexandruLazar din August 11, 2012, 03:12:34 PM
Şi totuşi misiunile cu echipaj uman nu sunt atât de inutile pe cât s-ar zice la prima vedere.

Foarte multe din cunoştinţele pe care le avem acum despre fenomenele geologice de pe lună vin din examinarea fragmentelor de rocă aduse de ultima misiune cu echipaj uman pe luna, Apollo 17 -- în special cele legate de câmpul magnetic latent. Ai zice că nu ar trebui să fie aşa -- la momentul acela deja Luna era un teritoriu "bine bătut". Dar Apollo 17 l-a avut în echipaj pe Harrison Schmitt, care era geolog de profesie şi a putut face măcar o selecţie rapidă a mostrelor aduse.
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: Sieglind din August 11, 2012, 03:17:21 PM
Nu-i vorba de inutilitate, nu.

Cumpănind între beneficiile aduse ştiinţei şi viaţa lor, "mica lor viaţă de om", bineînţeles că omenirea va avea întotdeauna de câştigat.
De altfel (cel puţin din câte am citit), nici cei mai sceptici dintre comentatorii planurilor unei viitoare expediţii către Marte nu îi contestă propriu-zis utilitatea. Ci dezechilibrul între costuri (inclusiv în plan uman) şi rezultatele scontate.

Cu Luna e altceva. Sunt multe voci care susţin că reîntoarcerea pe Lună ar trebui să fie prioritatea reală (după ce într-o propoziţie, fluturând a lehamite - s-a anulat programul Constellation). Într-adevăr, altceva e să ai acolo un specialist care să poată decide raţional, selectiv, altceva e să dispui de un echipament care o face programat.
De aceea, cu atât mai importantă mi se pare viaţa, integritatea fizică şi psihică a unui om vs. robot.

Nu susţin că astfel de "sensibilităţi" trebuie să ghideze pe oricine, mai ales când e vorba de construcţii, planuri de o asemenea magnitudine (că tot am vorbit despre monumentele antichităţii, conta atunci viaţa unei furnici pentru faraon?)
Dar...

Unii ca mine se gândesc şi la asta. Can't help it.
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: AlexandruLazar din August 11, 2012, 04:05:51 PM
Ah -- mă gândeam mai mult la postul lui puriu, nu la al tău.

Prudenţa legată de misiunile cu echipaj uman mi se pare una justificată. Sigur, nu mi se pare justificată devierea fondurilor spre obiective a căror utilitate este mult mai contestabilă (vezi activităţile militare), dar până la urmă NASA este un organism guvernamental al SUA, deci nu putem să-i luăm pe ei la bani mărunţi în condiţiile în care au doar un control limitat asupra fondurilor. Dar să trimiţi în spaţiu un robot e şi mai ieftin, şi mai puţin periculos, după cum programul spaţial din anii '60 - '70 a demostrat din plin.

Sunt avantaje tehnologice în a avea o bază de lansare lunară. Din păcate un astfel de proiect e atât de lung, iar finanţarea de care NASA poate beneficia atât de fragilă, încât pot înţelege de ce nu se înhamă la aşa ceva.
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: Sieglind din August 11, 2012, 04:56:42 PM
Da, probabil că un asemenea proiect (o bază lunară), dacă s-ar realiza printr-un efort multi- sau internaţional (USA, Europa, Rusia, China, poate şi India) ar facilita finanţarea şi ar tempera neliniştile legate de cine spionează pe cine. Ar putea-o face toţi!  :D Similar, cât priveşte exploatarea eventualelor resurse: vânzările de loturi de teren selenar, concesiuni etc.

La urma urmei, pe alţii şi asta-i preocupă.  :)
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: sumalan dorin din August 11, 2012, 07:54:09 PM
Citat din: Sieglind din August 10, 2012, 04:26:35 PM
Până una alta, să urmărim (din curiozitate) ce face pe Marte roverul Curiosity.
Direct de la sursă: http://www.nasa.gov/mission_pages/msl/index.html (http://www.nasa.gov/mission_pages/msl/index.html)

Cât despre efectele (pe termen scurt şi de durată) asupra organismului uman, sunt şi modificări fiziologice:
http://www.racetomars.ca/mars/article_effects.jsp (http://www.racetomars.ca/mars/article_effects.jsp)

Complicat zborul ăsta către Marte cu echipaj uman. M-ar interesa să ştiu ce concluzii au tras la Simpozionul din aprilie 2012 cu privire la experimentul Mars500. La doar câteva luni de la "revenirea" lor între oameni.
http://mars500.net/en/ (http://mars500.net/en/), şi anume: Ethical aspects of long-term international crewed space missions

Nu am dubii că întotdeauna se vor găsi oameni extraordinari, dispuşi la orice sacrificiu pentru ştiinţă. Însă...

Spre deosebire de cei 6 voluntari din "echipajul" lui Mars500, cei care se vor încumeta să plece pe Marte (one-way ticket) vor şti că nu se mai pot întoarce vreodată ACASĂ, pe Pământ. Sau dacă revin, nu cred că vor mai ieşi dintr-o cameră de sterilizare prea curând. Ce efecte poate avea acest gen de "izolare" asupra psihicului?

http://www.esa.int/esaMI/Mars500/SEM1XBKWZ0H_0.html (http://www.esa.int/esaMI/Mars500/SEM1XBKWZ0H_0.html)

Şi, mai ales, noi suntem conştienţi ce înseamnă curajul lor? Ce riscuri îşi asumă?

Mesajul tau,imi aduce aminte de exploratorii Umanitatii care au cutezat sa intreprinda actiuni riscate cu scopul de a cunoaste si bineinteles nelipsitul scop economic(Marco Polo,Bartolomeu Diaz,Cristofor Columb si plus multi alti).

Uite chiar acum voi propune o discutie despre pregatirea psihica la care sunt supusi exploratorii pentru a incununa cu succes misiunea destinata.
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: Sieglind din August 11, 2012, 11:29:58 PM
Mulţi au făcut comparaţia cu navigatorii lui Columb ... Nu mi se pare întru totul potrivită: aceia plecau să descopere un alt teritoriu - tentaţia câştigului - deşi nu le neg spiritul de aventură şi curajul. Dar călătoriile îndelungate pe mări şi oceane aveau o tradiţie milenară (fenicienii, grecii, vikingii; unii susţin că Erik cel Roşu ar fi ajuns primul pe ţărmul Americii de Nord, cert este că a înfiinţat o colonie în Groenlanda). În plus, un echipaj de corabie îşi avea un mod de viaţă propriu, chiar dacă monoton, repetitiv, totuşi nu trebuiau să rabde lipsa luminii soarelui, poziţii chircite, permanenta lipsă de intimitate, gravitaţie zero, şi câte altele or mai îndura astronauţii. Nemaivorbind că la destinaţie (în măsura în care o atingeau) îi aştepta o bucată de Pământ.

A nu se interpreta că aş fi un adversar înrăit al misiunilor spaţiale cu echipaj uman. Îmi pun şi eu întrebări, atât.

Despre antrenamentul astronauţilor, testele de stres etc. nu ştiu practic nimic. Presupun doar că pentru selecţia lor apelează şi la Rorschach:

http://en.wikipedia.org/wiki/Rorschach_test (http://en.wikipedia.org/wiki/Rorschach_test)

   
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: ariel55 din August 12, 2012, 03:13:10 AM
Experimentele de simulare ca cele efectuate in Rusia si SUA, nu sunt foarte apropiate de cele ale unei adevarate calatori spre Marte,Simularea fiind foarte mult limitata, fata de conditiile reale.
Argumente contra:

1.Efectuate pe pamant deci lipsa conditiilor de microgravitatie.In jurul Pamantului au fost efectuate astfel de experimente de lunga durata pe statiile rusesti si americane, concluzia globala fiind decalcifierea oaselor si modificarea fluxurilor sangvine, etc.
2.Denaturarea instinctului de autoaparare prin prezenta in "off" a ajutorului medical imediat din partea cercetatorilor din exterior, in caz de nevoie.Lipsa hazardului pe timpul calatoriei. Parca s-a facut o simulare a caderii sursei de energie.
3.Lipsa iesirilor extravehiculare, intr-o atmosfera ultra rarefiata si simularea in niste costume neetanse, ne supuse unor variatii mari de temperatura.

Acestea sunt cateva din marile lipsuri pe care le vad.

Argumente pentru:

1.Cercetare socio-psihologica a unui grup mic, izolat intr-un "butoi sau mai multe", avand la dispozitie resurse limitate de hrana,apa,comunicatii(intarziate).In primul rusesc, parca, de 250 zile se pare ca au aparut ceva disensiuni la "bordul navei"  ;)

Parerea mea este ca a fost o frumoasa reclama pentru "masele largi populare" si ca singurul beneficiu real a fost selectarea viitorilor "eroi" in baza unor noi criterii aparute din cercetarea psihologilor, cat si planificarea resurselor alimentare (din pacate , aici cred ca vor fi mici erori datorate metabolismului diferit in imponderabilitate).Ma intreb daca apa a fost reciclata sau nu, banui ca da.Oricum, un pas mic , dar necesar.

In drumul spre Marte, un echipaj uman, va avea nevoie de:

1.Crearea unui sistem artificial de gravitatie.(singura solutie cunoscuta, pana vom inventa motoarele gravitationale , va fi rotatia "butoiului"
2.Crearea unui sistem de protectie impotriva radiatiilor (cum se amintea in forum, generarea unui camp magnetic in jurul navei, care din pacate ar proteja numai de particule cu sarcina electrica echipajul, nu  gamma sau X - sistem mare consumator energetic.Poate pentru a evita consumul va fi realizat cu magneti permanenti...
3.Crearea unui sistem de averizare si evitare a coliziunilor cu potentiali meteoriti , cat si un invelis rezistent impotriva micrometeoritilor.
4.Asigurarea unui generator de energie fiabil care sa guverneze toate consumurile de la bord (vezi cazul Apolo-13 care din fericire s-a incheiat cu bine)
5.Rezolvarea tranzitiei gravitationale , enorm impact pentru echipaj.De la gravitatie aproape zero, la socul amartizarii si revenirii la o gravitatie "aproape cunoscuta" corpului uman...
6.Rezolvare mancarii , o treaba dificila,in ipoteza ca vom gasi apa pe Marte. Rezolvata partial prin cultivari de plante in regim hidroponic si poate clonarea de proteine...
7.Si nu cred, ca, ultima problema, CASA echipajului va fi o vesnicie, capsula de coborare, care mai trebuie sa dispuna si de eternul sistem energetic pe viata!...........si asta pana ar veni si alti "nebuni" sa le mai dea o mina de ajutor si "culoare" :'( Ma intreb cate module ar trebui trimise pe Marte, inaintea misiunii pentru a le asigura conditii de supravietuire...

Pentru asta , in stadiul actual tehnologic al umanitatii, nu cred ca in urmatorii 100 de ani, va exista o explorare umana deep space, altceva decat una robotizata.
Acest tip de explorare poate pune bazele unei migratii umane pe aceasta planeta atat de "disputata" de la Schiaparelli incoace  ;)

Un remember:

http://space.about.com/od/spaceexplorationhistory/a/apollo13.htm (http://space.about.com/od/spaceexplorationhistory/a/apollo13.htm)

Apollo 13 - Houston, We've Got A Problem (http://www.youtube.com/watch?v=1e4fYb-zwdE#)
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: Sieglind din August 12, 2012, 04:53:08 PM
Incidentul ăla de care pomeneşti (disensiunile la "bordul navei") s-a ivit din pricina unui "sărut" de Anul Nou (diferenţe culturale între membrii echipajului), soldat cu o bătaie în toată regula, cu sânge pe pereţi.

http://www.msnbc.msn.com/id/6955149/page/3/#.UCVmcqPa80U (http://www.msnbc.msn.com/id/6955149/page/3/#.UCVmcqPa80U)

Asta dacă ignor complet potenţialul de frustrări şi agresivitate, deşi - potrivit studiilor, nu s-ar zice că ei o făceau. http://ntrs.nasa.gov/archive/nasa/casi.ntrs.nasa.gov/19720063441_1972063441.pdf (http://ntrs.nasa.gov/archive/nasa/casi.ntrs.nasa.gov/19720063441_1972063441.pdf)

Pentru cine e interesat, o întreagă arhivă poate fi găsită pe serverul NASA

http://ntrs.nasa.gov/search.jsp?Ntx=mode%20matchall&Ntk=All&N=4294952948&No=0&Ntt=psychological (http://ntrs.nasa.gov/search.jsp?Ntx=mode%20matchall&Ntk=All&N=4294952948&No=0&Ntt=psychological)
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: puriu din August 13, 2012, 12:56:53 PM
   Transportul si stationarea oamenilor pe Marte reprezinta un adevarat cosmar energetic. Zborul Pamant - Marte este inertial si durata lui nu conteaza pentru echipamentele neinsufletite. Pentru protectia si intretinerea vietii oamenilor consumul zilnic de energie este foarte mare. Consumul de combustibil ar fi prohibitiv, iar sursele nucleare de energie nu au ce cauta in apropierea oamenilor.
   Si apoi, ce ar face oamenii pe Marte mai bine decat robotii? Un om pe Marte s-ar misca cu dificultate, nu s-ar indeparta mult de "casa" si ar fi expus radiatiilor si frigului. Un robot se poate deplasa sau lucra non-stop, inclusiv pe intuneric, pana se uzeaza. Poate fi reprogamat oricand pentru a invata o noua meserie. La nevoie robotii pot fi instruiti sa se repare reciproc. Daca unul este distrus se poate scoate altul din magazie. Cand nu mai au resurse robotii nu trebuie sa ia cianura, nici nu au nevoie de un mausoleu.
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: ariel55 din August 14, 2012, 05:17:58 AM
CitatTransportul si stationarea oamenilor pe Marte reprezinta un adevarat cosmar energetic.

Nu m-ar mira prea tare ca, in anul ce vine, sa aflam cu bucurie patriotica , ca:
CitatAsociatia Româna pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA) este o organizatie non-guvernamentala, care desfasoara Programul Spatial al Romaniei (2012-2025) ( https://www.arcaspace.com/ro/programul_spatial.pdf (https://www.arcaspace.com/ro/programul_spatial.pdf)) .
, va adauga in programul sau ,zborul spre Marte cu un echipaj uman care deja se antreneaza in secret la Capul Midia, departe de ochii curiosilor.Cred ca nu este greu de ghici ca el va completa perioada 2025-2030, asa ca ne vom bucura de el in timpul umilei noastre vieti pe acest Pamant. 8)

(https://www.arcaspace.com/images/psr_about_us.jpg)
Ideea ramane aceeasi:
Daca vrei, poti!
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: ariel55 din August 14, 2012, 05:55:20 AM
Imi permit sa recomand un link foarte serios, in care veti gasi o serie de carti publicate de NASA , ce cuprind informatii valoroase despre evolutia SUA si Rusia de-a lungul timpului.
http://www.hq.nasa.gov/office/pao/History/series95.html (http://www.hq.nasa.gov/office/pao/History/series95.html)
[/b]
In acest link mi se par interesant de semnalat:

1.Critical Issues in the History of Spaceflight
2.Societal Impact of Spaceflight
3.Boris Certok Memoirs
s.a.m.d

Lectura placuta celor interesati. 8)
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: Sieglind din August 14, 2012, 11:44:52 AM
Nu mi se pare corect  :P
Ne-am adunat aici o ceată de cârtitori contra progresului omenirii de pe urma "călătoriilor cu echipaj uman către Marte." Robotofili, so to say.  :D

Unde-s ceilalţi?

The gap between academic intellectualism and popular opinion is in few places more pronounced than in the advocacy of human spaceflight.
Human spaceflight advocates repeatedly cite the importance of "new frontiers" in sustaining the values of American exceptionalism.
At its heart, American exceptionalism is a utopian doctrine closely associated with the belief that people can improve the human condition by moving to new lands. Much of the interest in transforming Mars into an inhabitable sphere and establishing other space colonies arises from the utopian belief that life gets better when humans are allowed to start anew. The settlement schemes of space advocates such as Gerard O'Neill and Robert Zubrin embrace utopian themes, as does the work of science fiction writers such as Ray Bradbury.
Academic historians point out that distinctive characteristics such as those valued by space advocates can arise from a number of cultural conditions and that the association of frontier life with values such as equality and individualism ignores actual events. Such criticism has had little effect on the popular promotion of human spaceflight. Its advocates continue to emphasize American exceptionalism and its linkage to the opportunities provided by the space frontier. Given the cultural history of the United States, this is a particularly appealing doctrine to the descendants of European settlers.


Am luat-o urmând linkul tău:
http://history.nasa.gov/SP-2006-4702/chapters/chapter3.pdf (http://history.nasa.gov/SP-2006-4702/chapters/chapter3.pdf)

Am să fac şi un rezumat în română.

Diferenţa (prăpastia) dintre intelectualismul academic şi opinia populară ni se înfăţişează cu multă pregnanţă în chestiunea misiunilor spaţiale umane.
Partizanii zborurilor spaţiale cu echipaj uman invocă importanţa unor "noi frontiere" pentru a susţine valorile excepţionalismului american, care - în esenţa sa - este o doctrină utopică strâns legată de credinţa că oamenii îşi pot îmbunătăţi condiţia umană migrând spre alte teritorii. Mare parte din interesul pentru transformarea planetei Marte într-un spaţiu locuibil şi pentru înfiinţarea altor colonii spaţiale s-a născut din convingerea utopică cum că viaţa ar deveni mai bună atunci când oamenilor li s-ar permite un ,,nou început". Dată fiind istoria culturală a Statelor Unite, aceasta este o doctrină deosebit de atrăgătoare pentru urmaşii coloniştilor europeni.
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: ariel55 din August 14, 2012, 12:21:17 PM
 ;D Robofili eh! ?  :D
Felicitari, ai gasit exact ce este necesar pentru a argumenta subiectul discutat.
"It is much less expensive and risky to send robot explorers than to go ourselves."
Este un citat din aceeasi lucrare... ;D ;D
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: Sieglind din August 14, 2012, 12:55:37 PM
Citat din: ariel55 din August 14, 2012, 12:21:17 PM
;D Robofili eh! ?  :D

În lipsă de altceva   ;)
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: ariel55 din August 24, 2012, 09:13:22 AM
Un prim rezultat foarte promitator pentru robotofili  :D (priviti pic-ul la oxigen).
(http://mars.jpl.nasa.gov/msl/images/PIA16089_Wiens4-br2.jpg)


sursa:
http://mars.jpl.nasa.gov/msl/multimedia/images/?ImageID=4541 (http://mars.jpl.nasa.gov/msl/multimedia/images/?ImageID=4541)
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: Sieglind din August 25, 2012, 10:54:26 PM
Dar oamenii?

In memoriam

Neil Armstrong

"Un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru omenire".

(http://image.stirileprotv.ro/media/images/normal/Jul2009/60329321.jpg)


Primul său zbor spațial a fost ca pilot comandant al misiunii Gemini 8 în 1966. În această misiune a executat prima conectare a două nave spațiale, împreună cu pilotul David Scott. Cea de a doua și ultima misiune spațială a lui Armstrong a fost cea de comandant al misiunii de aselenizare Apollo 11 din iulie 1969 când, împreună cu Buzz Aldrin, a coborât pe suprafaţa Lunii, petrecând acolo 2,5 ore.

http://www.nasa.gov/centers/glenn/about/bios/neilabio.html (http://www.nasa.gov/centers/glenn/about/bios/neilabio.html)
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: ariel55 din August 26, 2012, 03:08:02 AM
Saturn V Launch Views - Apollo 11 (AS-506) High Speed Cam 480p (http://www.youtube.com/watch?v=vz6C19xVNDU#)

A plecat unul din eroii copilariei noastre. Odihneasca-se in pace!
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: AlexandruLazar din August 26, 2012, 10:19:42 PM
Randall Munroe, autorul xkcd (http://xkcd.com/893/), avea de spus ceva interesant pe tema asta. Pe lângă comic-ul din link.

"The universe is probably littered with the one-planet graves of cultures which made the sensible economic decision that there's no good reason to go into space--each discovered, studied, and remembered by the ones who made the irrational decision."

Edit: şi traducerea pentru cine nu se înţelege prea bine cu Shakespeare:

"Universul este probabil plin de planete-mormânt ale culturilor care au ajuns la decizia de bun-simţ că nu există vreun motiv bun pentru a explora spaţiul -- fiecare din ele descoperite, studiate şi păstrate în memoria acelora care au luat decizia iraţională".
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: ariel55 din August 27, 2012, 10:30:08 AM
Noi , pamantenii , sper ca vom fi mai rationali, pana la descoperirea "focului etern" si vom ramane "robofili.
P.S.Dupa ce il descoperim, vom fi "Star Treck New Generation 2".Pana atunci hai sa fim realisti , ca avem ceva motive...!
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: Sieglind din August 27, 2012, 12:46:06 PM
Citat din: AlexandruLazar din August 26, 2012, 10:19:42 PM
Randall Munroe, autorul xkcd (http://xkcd.com/893/), avea de spus ceva interesant pe tema asta. Pe lângă comic-ul din link.

"The universe is probably littered with the one-planet graves of cultures which made the sensible economic decision that there's no good reason to go into space--each discovered, studied, and remembered by the ones who made the irrational decision."

Edit: şi traducerea pentru cine nu se înţelege prea bine cu Shakespeare:

"Universul este probabil plin de planete-mormânt ale culturilor care au ajuns la decizia de bun-simţ că nu există vreun motiv bun pentru a explora spaţiul -- fiecare din ele descoperite, studiate şi păstrate în memoria acelora care au luat decizia iraţională".


Dintr-un interviu BBC (1970) al aceluiaşi Iraţional:

[Prior to the Apollo missions,] no one knew what kind of person could be persuaded to take the trip. Prisoners were suggested. Soldiers could be ordered. Photographers could take pictures — and they're expendable. Doctors understood the limits of human physiology. Finally, both sides picked pilots.

... adică pe atunci, înaintea misiunilor Apollo, nu ştia nimeni ce fel de persoană se putea lăsa convinsă să plece într-o asemenea călătorie. Au propus deţinuţi. Soldaţilor li se putea da ordin. Fotografii puteau să facă poze - după care te puteai lipsi de ei. Medicii înţelegeau limitele fiziologice ale unui om. În cele din urmă, ambele tabere s-au decis să aleagă piloţi.

Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: ariel55 din August 27, 2012, 12:54:38 PM
CitatNASA nu a dezvăluit niciodată ce a vrut să spună comandantul Apollo 11, după aselenizare: "Succes, domnule Gorsky!"

Cel mai mare secret al lui Neil Armstrong, păzit cu sfinţenie de NASA, a fost dezvăluit de primul om care a păşit pe Lună, cu puţin timp înainte să moară. El s-a stins din viaţă sâmbătă, la 82 de ani.Timp de mai bine de patru decenii, comandantul modulului Apollo 11, care a aselenizat la 20 iulie 1969, a refuzat să răspundă la o întrebare simplă: Cine este domnul Gorsky la care a făcut referire după ce a rostit celebrele cuvinte "Un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru umanitate!"

Numele cu rezonanţă sovietică a aprins fitilul comentariilor interminabile şi al conspiraţiilor mondiale. În plin Război Rece, un american, idol al unei întregi planete, rostea în direct numele unui duşman de temut! În urmă cu puţin timp, Neil Armstrong a desluşit misterul:

"Domnul Gorsky a murit, acum pot să vorbesc! În 1938, pe când jucam baseball cu ceilalţi copiii de pe strada mea, am trimis mingea în curtea unor vecini, domnul şi doamna Gorsky. M-am furişat pe sub gard să recuperez mingea şi i-am auzit pe cei doi pensionari certându-se. Doamna Gorsky ţipa la soţul său şi-i spunea: După câte ai făcut, mai vrei să faci sex cu mine? Sex, da? Ei bine, o să mai faci sex când copiii vecinilor o să mergă pe Lună!", a spus amuzat Neil Armstrong


Legendele "urbane" au farmecul lor. Odihneasca-se in pace...
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: virgil 48 din Septembrie 14, 2012, 12:46:55 PM
 Pentru "robofili", o simulare.

   http://www.youtube.com/embed/XRCIzZHpFtY?rel=0 (http://www.youtube.com/embed/XRCIzZHpFtY?rel=0)
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: ariel55 din Septembrie 14, 2012, 01:56:25 PM
 ;)
7 Minutes of Terror: Curiosity Rover's Risky Mars Landing | Video (http://www.youtube.com/watch?v=h2I8AoB1xgU#ws)

:)

Curiosity - A Day On Mars In Pictures | Video (http://www.youtube.com/watch?v=XTXI2nsSdPg#ws)

Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: Sieglind din Septembrie 24, 2012, 07:35:03 PM
Citat din: ariel55 din Septembrie 14, 2012, 01:56:25 PM
Curiosity - A Day On Mars In Pictures

şi după 43 de zile ...

(http://mars.jpl.nasa.gov/msl/images/Grotzinger-1-pia16153-REPlACE-hpfeat.jpg)

http://www.nasa.gov/mission_pages/msl/multimedia/pia16153b.html (http://www.nasa.gov/mission_pages/msl/multimedia/pia16153b.html)

(în medie la "pas" de cca 7 m/zi). Până la Glenelg însă mai e ceva de mers. Aşa că eu îi ţin pumnii, ca pe el să-l ţină picioarele  :P

Amuzant e că Glenelg poate fi citit dus-întors (palindrom), numele fiindu-i ales ca să sugereze deplasarea roverului: fâţ-fâţ. Ca să nu fie cu supărare, remarca asta e doar pentru robotofili  :D
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: Sieglind din Septembrie 29, 2012, 04:29:09 PM
(http://www.blogcdn.com/www.engadget.com/media/2012/09/mars-curiosity-stream-river-bed-water.jpg)

http://www.nasa.gov/mission_pages/msl/news/msl20120927.html (http://www.nasa.gov/mission_pages/msl/news/msl20120927.html)

ÎN APĂRAREA ROBOŢILOR

Cuvântul "robot", folosit pentru prima oară de scriitorul ceh Karel Čapek, este derivat din rădăcina slavă a cuvântului "muncitor". Semnificaţia sa este însă mai degrabă legată de noţiunea de maşină decât cea de muncitor uman. Roboţii, şi mai ales roboţii din spaţiul cosmic, au primit uneori aprecieri negative în presă; astfel citim că, în vederea aselenizării, pentru a corecta în ultimele minute traiectoria modulului lunar din misiunea Apollo 11, a fost nevoie de o fiinţă umană, fără de care totul s-ar fi sfârşit dezastruos. De asemenea, tot în presă s-a scris că pe suprafaţa lui Marte niciun robot mobil nu va putea discerne la fel de bine ca astronauţii în alegerea mostrelor care să le fie aduse pe Pământ geologilor. (...)

Vehiculele fără echipaj uman s-au şi aşezat lin pe solul marţian, iar într-un viitor apropiat îi vor putea colinda suprafaţa, aşa cum s-a întâmplat şi pe Lună. Încă nu suntem pregătiţi pentru a trimite oameni pe Marte. Unii dintre noi sunt îngrijoraţi că astfel de misiuni ar putea, pe de-o parte, căra microbi tereştri pe Marte şi microbi marţieni, dacă există, pe Pământ, iar pe de alta, că ar costa enorm. (...) Maşinile inteligente nu au nimic antiuman în ele; ele sunt una din consecinţele capacităţilor intelectuale extraordinare pe care în momentul de faţă, pe planeta noastră, numai fiinţa umană le posedă.

Carl Sagan, Creierul lui Broca, 1979.
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: ariel55 din Februarie 12, 2013, 07:25:46 AM
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=n4tgkyUBkbY# (http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=n4tgkyUBkbY#)!

;D ;D ;D
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: Sieglind din Februarie 12, 2013, 12:48:25 PM
(http://www.slate.com/content/dam/slate/blogs/bad_astronomy/2012/11/20/curiosity_marsslug.jpg/_jcr_content/renditions/original)

Romance awaits  :D


According to NASA's review committee (NASA 2007), and a panel of experts assembled by the National Academy of Science (Longnecker and Molins 2006), this is a serious oversight: if male and female astronauts share a cramped space ship for years, surrounded by stars blazing in the blackness of night, thoughts are bound to turn to sex and romance.

http://journalofcosmology.com/Mars144.html (http://journalofcosmology.com/Mars144.html)

Ce-i de făcut?  ???

Îi separăm!  

"recommendations include the possibility that male and female astronauts on a mission to Mars should fly in separate space craft."

Iar separaţi fiind, vor putea să se dedice studiului aprofundat al Invenţiei Mileniului III, pe baza celor 3 Legi. Ăsta da subiect de Reality-Curiosity Show !

;D
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: mircea_p din Februarie 12, 2013, 03:44:37 PM

http://www.momentevesele.ro/bancuri-de-la-radio-erevan/27021-costum-spatial.html (http://www.momentevesele.ro/bancuri-de-la-radio-erevan/27021-costum-spatial.html)
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: Sieglind din Februarie 12, 2013, 03:56:04 PM
(http://media.gizmodo.co.uk/wp-content/uploads/2013/01/Mars-One-needs-you.png)

Pentru cupluri, un echipament ceva mai lejer:


(http://newswatch.nationalgeographic.com/files/2011/02/mars500-walkers-picture.jpg)
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: Sieglind din Februarie 28, 2013, 12:17:07 PM
Citat din: Sieglind din Februarie 12, 2013, 03:56:04 PM

Pentru cupluri, un echipament ceva mai lejer:


Drept dovadă:

The audacious plan to send a husband-and-wife team to Mars  :D

http://theweek.com/article/index/240715/the-audacious-plan-to-send-a-husband-and-wife-team-to-mars (http://theweek.com/article/index/240715/the-audacious-plan-to-send-a-husband-and-wife-team-to-mars)
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: ariel55 din Februarie 28, 2013, 12:27:52 PM
Cred ca va fi o mare greseala! Dupa cum vedem din filmul de lai jos, Marte este plin de doamne.Se face astfel economie la mancare, combustibil, etc.va fi o expeditie ultralejera.

Abbott and Costello Go To Mars trailer (1953) (http://www.youtube.com/watch?v=tOynVDR0fvY#)

;D

Well come back!
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: Sieglind din Februarie 28, 2013, 12:36:49 PM
iar eu care ... credeam că pe Marte sunt numai bărbaţi

(http://danielctw.com/wp-content/uploads/2009/11/men-mars.jpg)

;D
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: mircea_p din Februarie 28, 2013, 10:46:06 PM
Citat din: Sieglind din Februarie 28, 2013, 12:17:07 PM
Citat din: Sieglind din Februarie 12, 2013, 03:56:04 PM

Pentru cupluri, un echipament ceva mai lejer:


Drept dovadă:

The audacious plan to send a husband-and-wife team to Mars  :D

http://theweek.com/article/index/240715/the-audacious-plan-to-send-a-husband-and-wife-team-to-mars (http://theweek.com/article/index/240715/the-audacious-plan-to-send-a-husband-and-wife-team-to-mars)

Bravo, au rezolvat problema cea mai arzatoare: starea civila a astronautilor, bineinteles. ;D ;D ;D

Restul e piece of cake.

Si eu m-am hotarat in sfarsit ce culoare vor avea panzele viitorului meu iaht personal. Preferabil roz. :)

Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: Sieglind din Februarie 28, 2013, 10:58:42 PM
ja, ja     :P

(http://3.bp.blogspot.com/-XjjLDCStMTA/Sso1wiakmUI/AAAAAAAAAyc/veK9AcH-o3o/s640/pinkyacht.jpg)
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: Sieglind din Aprilie 04, 2014, 09:22:12 PM
Citat din: Sieglind din August 10, 2012, 04:26:35 PM

Complicat zborul ăsta către Marte cu echipaj uman. M-ar interesa să ştiu ce concluzii au tras la Simpozionul din aprilie 2012 cu privire la experimentul Mars500. La doar câteva luni de la "revenirea" lor între oameni.
http://mars500.net/en/ (http://mars500.net/en/), şi anume: Ethical aspects of long-term international crewed space missions


Unii spun că:
"Trimiterea unor astronauţi pe Marte i-ar expune pe aceştia la riscuri medicale care depăşesc limitele fixate în prezent de agenţia spaţială americană (NASA)"

... deci "orice misiune spaţială pe termen lung sau în spaţiul îndepărtat, considerate posibile în următoarele decenii, va necesita un anumit grad de examinare etică!"

http://www.mediafax.ro/stiinta-sanatate/misiunile-spatiale-pe-marte-implica-riscuri-pentru-sanatate-care-depasesc-criteriile-nasa-12392626 (http://www.mediafax.ro/stiinta-sanatate/misiunile-spatiale-pe-marte-implica-riscuri-pentru-sanatate-care-depasesc-criteriile-nasa-12392626)
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: puriu din Aprilie 14, 2014, 11:30:42 AM
  Calatoriile cu echipaj uman sunt, in general, periculoase si dificile din punct de vedere tehnic si economic. Cu mai bine de 40 de ani in urma au avut loc simultan calatorii pe Luna cu si fara echipaj uman. Dincolo de aspectele propagandistice concluzia a fost ca cine are calculatoare mai bune poate indeplini aceleasi misiuni si fara echipaj uman. Astazi si in viitor concluzia este cu atat mai valabila. Nici macar pe fundul oceanelor nu se trimit echipaje umane. Probabil ca pe Marte vor fi trimisi in viitor roboti mecanici sau biomecanici si nu oameni. Discutiile pe tema oamenilor pe Marte nu-mi par in realitate serioase, ci urmaresc doar sensibilizarea guvernelor pentru a finanta in continuare cercetarile adevarate in domeniul spatial.
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: meteor din Aprilie 14, 2014, 01:46:11 PM
Rusii nu demult cica, colonizarea Lunii este scopul numarul 1 pentru ei.  ;D

Pina in 2023 mai avem de asteptat.  ;D
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: Sieglind din Octombrie 16, 2014, 11:07:40 PM
Cinci cercetători (Sydney Do; Koki Ho; Samuel Steven Schreiner; Andrew Charles Owens; Olivier L. de Weck) în domeniul aeronautic din cadrul Massachusetts Institute of Technology (MIT) au ajuns la concluzia că exploratorii spaţiali vor muri pe Marte, după ce au analizat datele ştiinţifice disponibile referitor la acest proiect, care ar trebui să fie şi baza pentru un reality show.

Moartea primului explorator marţian "va fi provocată de asfixiere, după aproximativ 68 de zile de la startul misiunii", au scris cercetătorii în raportul de 365 de pagini care analizează, folosind grafice şi formule matematice, resursele de oxigen, hrană şi tehnologie disponibile pentru această misiune.

Plantele care ar trebui să îi hrănească pe exploratori vor produce prea puţin oxigen, iar tehnologia necesară susţinerii unei atmosfere echilibrate nu a fost încă dezvoltată, potrivit experţilor americani.

În plus, coloniştii vor depinde din ce în ce mai mult de transporturi cu piese de schimb în cadrul unei misiuni care va costa, în cel mai optimist caz, aproximativ 4,5 miliarde de dolari, o sumă care nu va înceta să crească pe măsură ce alte echipaje umane vor fi trimise pe Marte, au calculat cercetătorii.

Sursa: http://www.mediafax.ro/stiinta-sanatate/studiu-astronautii-in-drum-spre-marte-vor-muri-dupa-68-de-zile-13394154 (http://www.mediafax.ro/stiinta-sanatate/studiu-astronautii-in-drum-spre-marte-vor-muri-dupa-68-de-zile-13394154)

http://hdl.handle.net/1721.1/90819 (http://hdl.handle.net/1721.1/90819)
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: valangjed din Octombrie 16, 2014, 11:33:19 PM
"Dati un leu pentru Ateneu!"La peste 7 000 000 000 de locuitori ai planetei, s-ar aduna , intr-un an , de-o misiune.Zic si eu, asa! :D
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: mircea_p din Octombrie 16, 2014, 11:59:26 PM
Interesant ca raportul de 35 de pagini s-a umflat la 365 cand a juns la Mediafax.:)
Sa fie una pe an, probabil, pentru cei care citesc.
Daca anul e bisect ai totusi o zi pauza.  ;)

Raportul poate fi gasit aici (pentru a numara paginile, nu de alta. :) )
http://dspace.mit.edu/handle/1721.1/90819#files-area (http://dspace.mit.edu/handle/1721.1/90819#files-area)

Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: Sieglind din Octombrie 17, 2014, 12:05:10 AM
Citat din: mircea_p din Octombrie 16, 2014, 11:59:26 PM
Interesant ca raportul de 35 de pagini s-a umflat la 365 cand a juns la Mediafax.:)
Sa fie una pe an, probabil, pentru cei care citesc.
Daca anul e bisect ai totusi o zi pauza.  ;)

Raportul poate fi gasit aici (pentru a numara paginile, nu de alta. :) )
http://dspace.mit.edu/handle/1721.1/90819#files-area (http://dspace.mit.edu/handle/1721.1/90819#files-area)


Ţi-aş da ziiiiiiiiiile de la miiiiiiiiiiine   :D :D :D

1. Da, recunosc că n-am dus vigilenţa până la capăt: - 1.
2. Nu fi naşpa, linkul l-am dat eu: + 1

Total: ZERO  :P
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: mircea_p din Octombrie 17, 2014, 12:08:08 AM
Eh, n-am observat al doilea link. -1.   :)
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: Sieglind din Octombrie 17, 2014, 12:13:54 AM
Citat din: mircea_p din Octombrie 17, 2014, 12:08:08 AM
Eh, n-am observat al doilea link. -1.   :)


Nu te califici în turul doi.  ;)

Avem înscrişi 200.000, din care 1.058 s-au calificat pentru etapa următoare. În ce-o consta?  ???  


Citat din: valangjed din Octombrie 16, 2014, 11:33:19 PM
"Dati un leu pentru Ateneu!"La peste 7 000 000 000 de locuitori ai planetei, s-ar aduna , intr-un an , de-o misiune.Zic si eu, asa! :D

Se laudă că au strâns ceva ... The not-for-profit just raised "a few million" in funding.  ::)

http://www.fastcompany.com/3005255/fast-feed/mars-one-has-officially-raised-millions-build-red-planets-first-human-settlement (http://www.fastcompany.com/3005255/fast-feed/mars-one-has-officially-raised-millions-build-red-planets-first-human-settlement)
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: mircea_p din Octombrie 17, 2014, 12:33:16 AM
Citat din: Sieglind din Octombrie 17, 2014, 12:13:54 AM
Citat din: mircea_p din Octombrie 17, 2014, 12:08:08 AM
Eh, n-am observat al doilea link. -1.   :)


Nu te califici în turul doi.  ;)

Avem înscrişi 200.000, din care 1.058 s-au calificat pentru etapa următoare. În ce-o consta?  ???  


Nu, sigur nu ma calific. Nici macar in turul 1.
"Turul" 2 e un reality show, nu?
Poate de genul Survivor. :)
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: Sieglind din Octombrie 17, 2014, 12:42:58 AM
Ne depăşiţi, totuşi. În toate cele  :P

The gender split is 586 male (about 55%) and 472 female (about 45%). Among the people that were selected for round 2, 159 have a master's degree, 347 have bachelor's degrees and 29 have Doctor of Medicine (M.D.) degrees. The majority of the applicants are under 36 and well educated.

http://en.wikipedia.org/wiki/Mars_One#Reality_TV (http://en.wikipedia.org/wiki/Mars_One#Reality_TV)
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: valangjed din Octombrie 17, 2014, 01:07:11 AM
Am "ceva" ani de cand am "sarit" peste 36, "well educated" , nu prea(mama are grija sa-mi aminteasca aceasta) deci bine ca nu am aplicat :D.
1058, tocmai acest numar?Mana cereasca pentru "conspirationisti"! :D
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: Sieglind din Octombrie 17, 2014, 05:49:04 PM
Citat din: valangjed din Octombrie 17, 2014, 01:07:11 AM

1058, tocmai acest numar?! :D

Val,
în afară de faptul că-i anul (probabil) al naşterii lui Godefroi de Bouillon, întâi-cârmuitor al Ierusalimului eliberat (v. Torquato Tasso) şi apărător al Sfântului Mormânt, ce s-a petrecut în acest 1058?  :o

Dacă nu-mi spui, vezi tu ce păţeşti. Cu sau fără mâtze în apărare  ;D

P.S. Am citit recent "Istoria secretă a cruciadelor", de René Grousset.  ;)

Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: valangjed din Octombrie 17, 2014, 07:13:49 PM
Am confundat cu anul 1054, marea schisma.Oricum, gasesc ei "conspirationistii" o legatura, scot ei de undeva un decalaj de patru ani sau cine stie, poate in 1058 a murit pisica sau cainele papei :D.
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: Anda din Octombrie 17, 2014, 08:05:55 PM
 ;D
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: mircea_p din Octombrie 17, 2014, 09:40:27 PM
Asta e o problema, dar o problema trecatoare. Ca dupa cateva luni (se pare) va incepe sa se aplice dictonul "Despre morti numai de bine".
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: Anda din Octombrie 18, 2014, 09:40:57 AM
 :o
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: valangjed din Octombrie 18, 2014, 09:15:32 PM
Sau ... poate ... vor muri ...unul cate unul din cauza lipsei de oxigen ... Ma intreb cum vor fi jurnalele de pe acea naveta?Ceva de genul:"Astazi i-am mancat piciorul lui Tawarashy, maine mancam mana lui Dean, poimaine eu(Francois) trebuie sa donez un umar, dupa cum stiti, bratul si antebratul le-am donat cu 11 zile in urma.Sunt cel mai descompus dintre colegi.Consum prea mult oxigen.Colegii incearca sa ma faca sa ma simt bine.Le inteleg ingrijorarea.Consum prea mult oxigen! Ma atacaaa...."
Stiu, ideea e groaznica dar ... e posibila.
Personajele dintre ghilimele nu au nicio legatura cu realitatea.
Cam la asta cred ca se referea mirceap.Gresesc?
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: Sieglind din Octombrie 18, 2014, 10:08:50 PM
După 68 de zile se sufocă (unu' la mână). Urmează moartea prin inaniţie, deshidratare sau combustie (din cauza excesului de oxigen provenit din fotosinteza plantelor cultivate de ei).

(http://www.geek.com/wp-content/uploads/2014/10/mars-one-death.png)

:o

Nu-i scenariul meu.

'Mars One': Reality Show Will Have A Short Run Because Cast Will Die — Here's The Bizarre Reason Why

http://www.inquisitr.com/1534820/mars-one-reality-show/ (http://www.inquisitr.com/1534820/mars-one-reality-show/)

Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: valangjed din Octombrie 19, 2014, 12:22:39 AM
De ce nu-mi plac diagramele dar in acelasi timp am nevoie de ele?Inginerii ar trebui sa stie.
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: Anda din Octombrie 19, 2014, 03:02:21 PM
 :o :o
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: Sieglind din Octombrie 19, 2014, 04:20:25 PM
Anda,

întâi de toate, bun venit!  :)

Iar mai apoi ... despre asta găseşti opiniile noastre, ale "robotofililor", pe primele pagini ale topicului. Din păcate Ariel55 nu mai postează aici. Sunt convinsă că i-ar fi făcut plăcere să intervină pe tema asta.

Pentru el:

Arieeeeeeeeeel !!!  :'(
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: Anda din Octombrie 19, 2014, 05:08:14 PM
 :o :o
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: 07Marius din Octombrie 20, 2014, 08:29:29 PM
Citat din: Sieglind din Octombrie 17, 2014, 12:13:54 AM
Avem înscrişi 200.000, din care 1.058 s-au calificat pentru etapa următoare. În ce-o consta?  ???  

...hmmm. Sa-ti faci un ceai din apa care a ramas dupa dus? :-\
Ar fi un inceput promitator de selectie.

Si eu am aplicat. Dar cam atat. Conditiile care s-au publicat ulterior de selectie m-au descalificat. Probabil ca n-as fi ajuns prea departe oricum, insa mi-ar fi placut ideea. Cred doar ca cei care reusesc sa mearga mai departe sunt niste persoane deosebite. Adevarul este ca trebuie sa fie niste persoane super echilibrate atat psihic cat si fizic, iar la asta trebuie sa adaugi o motivatie serioasa. Altfel, nu cred ca o sa ajunga prea departe in procesul de selectie.
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: puriu din Octombrie 21, 2014, 10:52:15 AM
La ce vor fi folositi supraoamenii selectati? Oricum, cand vor putea pleca pe Marte ei vor fi prea batrani, in cel mai bun caz.
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: Sieglind din Octombrie 21, 2014, 06:57:28 PM
Citat din: 07Marius din Octombrie 20, 2014, 08:29:29 PM

...hmmm. Sa-ti faci un ceai din apa care a ramas dupa dus? :-\
Ar fi un inceput promitator de selectie.

Si eu am aplicat. Dar cam atat. Conditiile care s-au publicat ulterior de selectie m-au descalificat. Probabil ca n-as fi ajuns prea departe oricum, insa mi-ar fi placut ideea. Cred doar ca cei care reusesc sa mearga mai departe sunt niste persoane deosebite. Adevarul este ca trebuie sa fie niste persoane super echilibrate atat psihic cat si fizic, iar la asta trebuie sa adaugi o motivatie serioasa. Altfel, nu cred ca o sa ajunga prea departe in procesul de selectie.

Marius,
nu mă omor după ceai. Ce-ai zice de o cafea?  :P

După cum bine ştii, nu-s de acord (de principiu) cu experimentele astea hazardate. Dar, fiind vorba de o alegere a celui în cauză, de ce nu? Întotdeauna se vor găsi unii (şi nu puţini) dispuşi să împingă până la extrem saltul în necunoscut.

Nu cred nici măcar în terraformare, ba mi se pare că până şi iubitul meu Carl (Sagan) a cam zbârcit-o cu Venus. Sigur, nu pot şti ce va fi peste un secol (nefiind atât de optimistă precum Michio Kaku).

Altfel spus: die Gedanken sind frei!  ;)
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: Sieglind din Octombrie 21, 2014, 07:23:55 PM
Citat din: puriu din Octombrie 21, 2014, 10:52:15 AM
La ce vor fi folositi supraoamenii selectati?

În niciun caz la perpetuarea speciei umane.  8)
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: mircea_p din Octombrie 21, 2014, 07:36:14 PM
Citat din: Sieglind din Octombrie 21, 2014, 06:57:28 PM

Nu cred nici măcar în terraformare, ba mi se pare că până şi iubitul meu Carl (Sagan) a cam zbârcit-o cu Venus. Sigur, nu pot şti ce va fi peste un secol (nefiind atât de optimistă precum Michio Kaku).

Daca nu santem in stare sa mentinem o planeta in stare "teraformata" e intr-adevar hazardat sa ne apucam de alta asa, from scratch. :)
Primul pas in teraformarea lui Venus ar fi probabil o disputa apriga asupra existentei sau nu a efectului de sera in atmosfera planetei. Cei mai vocali sustinand ca e OK asa cum e.:)

Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: 07Marius din Octombrie 21, 2014, 09:16:28 PM
Citat din: Sieglind din Octombrie 21, 2014, 06:57:28 PM
Citat din: 07Marius din Octombrie 20, 2014, 08:29:29 PM
...hmmm. Sa-ti faci un ceai din apa care a ramas dupa dus? :-\
Ar fi un inceput promitator de selectie.

Marius,
nu mă omor după ceai. Ce-ai zice de o cafea?  :P

După cum bine ştii, nu-s de acord (de principiu) cu experimentele astea hazardate. Dar, fiind vorba de o alegere a celui în cauză, de ce nu? Întotdeauna se vor găsi unii (şi nu puţini) dispuşi să împingă până la extrem saltul în necunoscut.

Aroma de cafea suna bine, insa nu stii niciodata pe unde au umblat boabele de cafea...
http://avola.wordpress.com/2010/01/02/cea-mai-scumpa-cafea/ (http://avola.wordpress.com/2010/01/02/cea-mai-scumpa-cafea/)
sau o alta varianta:
http://www.go4it.ro/curiozitati/cea-mai-scumpa-cafea-din-lume-se-face-din-excremente-de-pisica-indoneziana-2542523/ (http://www.go4it.ro/curiozitati/cea-mai-scumpa-cafea-din-lume-se-face-din-excremente-de-pisica-indoneziana-2542523/)

Uneori este mai intelept sa omiti anumite detalii. Insa ma tem ca la o provocare de nivelul supravietuirii unei misiuni pe Marte pe o durata lunga, nu prea ai de ales.
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: 07Marius din Octombrie 21, 2014, 09:43:56 PM
Citat din: mircea_p din Octombrie 21, 2014, 07:36:14 PM
Daca nu santem in stare sa mentinem o planeta in stare "teraformata" e intr-adevar hazardat sa ne apucam de alta asa, from scratch. :)
Primul pas in teraformarea lui Venus ar fi probabil o disputa apriga asupra existentei sau nu a efectului de sera in atmosfera planetei. Cei mai vocali sustinand ca e OK asa cum e.:)

Teoretic, exista si varianta in care noi teraformam pamantul... pentru altii. Poate mai aproape de timpurile noastre este varianta colonizarii lunii si in viitorul apropiat a planetei Marte. Cred ca aceasta colonizare tine mai mult de partea financiara, decat de posibilitatile tehnologice. Oricum ar fi, omenirea evolueaza extrem de rapid in aceasta directie. A colonizarii sistemului solar, prelungirea vietii, sau chiar saltul catre o forma noua de evolutie, o forma mixta biologica si masinarie, un android. O data facut acest salt, omul modern asa cum il cunoastem va deveni istorie. Este bine, este rau...
https://www.youtube.com/watch?v=k80UQWWUIYs (https://www.youtube.com/watch?v=k80UQWWUIYs)
Titlu: Răspuns: Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Scris de: valangjed din Octombrie 21, 2014, 10:44:48 PM
Citat din: Sieglind din Octombrie 21, 2014, 07:23:55 PM
Citat din: puriu din Octombrie 21, 2014, 10:52:15 AM
La ce vor fi folositi supraoamenii selectati?

În niciun caz la perpetuarea speciei umane.  8)
"Bad moment" pentru "Arnolzi", "fat" moment pentru mine si altii asemenea.