Uite, eu din Biologie as propune-o pe
Barbara McClintock, care in 1950 descoperea elementele genetice mobile sau transpozonii, care isi pot schimba pozitia in genom si se pot autoreplica la locul de insertie. Astfel, s-au revolutionat multe conceptii despre mutatii, inclusiv despre rezistenta la antibiotice a tulpinilor bacteriene si despre geneza tumorilor. Despre ea puteti citi mai multe la
http://en.wikipedia.org/wiki/Barbara_McClintock . Eu nu am avut timp sa citesc articolul, dar banuiesc ca putem avea incredere suficienta in wikipedia. Pentru aceasta imensa descoperire, ea a primit Premiul Nobel pentru Medicina si Fiziologie.
Si ca sa avem si un exemplu contemporan, ma gandesc la Maya Simionescu, directorul Institutului de Biologie si Patologie Celulara (imi cer scuze daca numele are inexactitati) Nicolae Simionescu de la Bucuresti, membru cu drepturi depline al Academiei Romane, reprezentantul Stiintelor Biologice in Academia Romana si vicepresedinte al acestui for suprem academic. Am cunoscut-o personal pe Maya Simionescu la Conferinta Societatii Nationale de Biologie Celulara. Insa, din pacate, fiind prima mea participare la aceasta manifestare, nu cred ca am fost pe deplin constient de persoanele care se aflau in jurul meu. Abia dupa aceea m-am documentat despre fiecare in parte si mi-am dat seama cine sunt cu adevarat acesti oameni.
A propos, cred ca Profesorul Nicolae Coman, despre care spuneam ca l-a cunoscut pe Denis Buican, cred ca a cunoscut-o si pe Barbara McClintock.