Forumul Scientia

Diverse => Discuţii pe diverse teme => Subiect creat de: Adi din Februarie 05, 2011, 12:34:07 AM

Titlu: Politicul romanesc - catre ce tinde
Scris de: Adi din Februarie 05, 2011, 12:34:07 AM
Pana la urma se reduce totul la industrie. De aia ma mir mereu ca romanii nu apreciaza comunismul pentru motivul ca a dezvoltat industria si ca aveau unde munci. Acum nu mai au industrie, atunci ce se mira ca guvernul nu are bani sa plateasca ajutoare sociale, salarii la bugetari si pensii?
Titlu: Re: Politicul romanesc - catre ce tinde
Scris de: AlexandruLazar din Februarie 05, 2011, 12:51:58 AM
Nu faptul că au avut industrie e ceea ce nu apreciază oamenii la comunism ;).
Titlu: Re: Politicul romanesc - catre ce tinde
Scris de: Adi din Februarie 05, 2011, 01:28:13 AM
Citat din: AlexandruLazar din Februarie 05, 2011, 12:51:58 AM
Nu faptul că au avut industrie e ceea ce nu apreciază oamenii la comunism ;).

Atunci sa reformulez: oamenii de ce nu se revolta azi ca nu au industrie? De ce spera sa traieasca bine daca stiu ca tara nu are industrie? Adica mie unul mi se pare simplu: domle, nu am industrie, nu cer la guvern, ci tac si sufar. Daca nu vreau sa sufar, plec din tara. Punct. Dar nu stai intr-o tara fara instustrie si te plangi ca nu traiesti ca in vestul Europei, care are industrie.
Titlu: Re: Politicul romanesc - catre ce tinde
Scris de: tavy din Februarie 05, 2011, 11:00:07 AM
Citat din: Adi din Februarie 05, 2011, 01:28:13 AM
Atunci sa reformulez: oamenii de ce nu se revolta azi ca nu au industrie? De ce spera sa traieasca bine daca stiu ca tara nu are industrie? Adica mie unul mi se pare simplu: domle, nu am industrie, nu cer la guvern, ci tac si sufar. Daca nu vreau sa sufar, plec din tara. Punct. Dar nu stai intr-o tara fara instustrie si te plangi ca nu traiesti ca in vestul Europei, care are industrie.
Nu poți cere ,,oamenilor" să se revolte că nu au industrie, marea majoritate a oamenilor sunt foarte proști și nu au cum să realizeze că lipsa industriei duce la un nivel de trai scăzut. Oamenii trebuie să se revolte pentru că au un nivel de trai scăzut, este treaba guvernului să crească nivelul de trai și este treaba guvernului să realizeze că creșterea nivelului de trai se face și prin dezvoltarea industriei.
Într-o democrație funcțională un om votează pentru partidul care-l face să traiască mai bine nu cu partidul care ,,aplică masuri bune/corecte", pentru că marea majoritate nu are de unde să știe care sunt acele măsuri bune/corecte mai ales că noțiunea de ,,măsuri bune/corecte" este foarte relativă.
Într-o democrație ca-n România oamenii votează pentru cei care cred ei că iau măsuri corecte și așa se ajunge la aberații de genul: votez cu X pentru că X vrea să reducă numărul de parlamentari, nu contează că dacă iese Y o să o duc mai bine, important este să iasă X ca să reducă numărul de parlamentari.
S-a ajuns la aberații chiar mai grave, dacă un partid, spre exemplu, ar spune că vrea să dezvolte sectorul turismului și sectorul construcției de automobile, în loc să câștige voturi din rândul angajaților celor două sectoare va pierde voturi pentru că cai din turism vor vota împotriva celor din construcția de automobile iar cei din construcția de automobile vor vota împotriva celor din turism.
Dacă în România iei la întâmplare doi oameni X și Y și îi dai lui X urmatoarele variante:
1) îți dau ție 50 de lei și lui Y 100 de lei
2) îți iau ție 50 de lai și lui Y 100 de lei
sunt mari șanse ca X să aleagă a doua variantă.
Este suficient să te uiți la pensionari, au votat masiv pentru scăderea ,,pensiilor nesimțite" chiar dacă asta însemna și scăderea pensiilor lor. Pensionarul cu pensie de, să zicem, 1000 de lei preferă să-i scadă pensia cu 100 de lei în loc să-i crească sau să ramână așa dacă celui cu pensie de 5000 de lei îi scade pensia cu 3000 de lei.
Pe urmă să ne uităm la măsura reducerii salariilor bugetarilor cu 25%. Marea majoritate a angajaților în sectorul privat s-a bucurat de această măsură (și știu asta pentru că am colegi care s-au bucurat) fără să facă următoarea analiză.
Majoritatea bugetarilor au salarii mici, asta înseamnă că marea majoritate a banilor care statul nu ia mai dat bugetarilor ar fi fost cheltuiți în țară.
Odată cheltuiți în țară o parte din acei bani s-ar fi intors la buget sub forma de TVA.
Restul de bani s-ar fi împarțit în salariile angajaților comerciantului sau prestatorului de servicii care a încasat respectivii bani de la bugetar, profitul comerciantului, costul de achiziție al mărfurilor și materiilor prime care-l plătește comerciantul. Se remarcă ușor că în ce privește banii care ajung în salariile angajaților comerciantului o parte revin la buget prin impozit, o altă parte merg la asigurările de sănătate și la asigurările sociale iar restul reiau ciclul descris, o parte din profit reia și el aces ciclu, costul mărfurilor/materiilor prime reia și el acest ciclu atâta timp cât nu sunt de import.
Observăm că o bună parte, o foarte bună parte, din banii care nu mai sunt dați bugetarilor s-ar fi întors oricum la buget și în consecință bugetul economisește mult mai puțin decât pare la prima vedere. Mai mult, dacă acești bani ar fi fost lăsați bugetarilor acești bani ar fi crescut nivelul de trai pe un întreg lanț nu numai bugetarilor. Pe de altă parte reducerea cu 25% a afectat într-o bună măsură și sectorul privat.
Așa se explică că țări cu nivel de trai mult mai mare decât cel din România au căutat să evite reducerea veniturilor bugetarilor, chiar în condiții de criză, deși la ei o parte mai mare din salariul bugetarillor poate fi cheltuit în străinătate sau economisit fără a se mai întoarce la buget.
În realitate guvernul trebuia să reducă cheltuielile bugetare prin alte mijloace decât prin scăderea cheltuielilor cu salariile, trebuiau să scadă în special cheltuielile cu achizițiile de produse de import. Spre exemplu, statul român folosește aproape exclusiv Windows și Microsoft Office, banii pentru aceste licențe sunt bani care ies oarecum repede din țară și doar o foarte mică parte se întoarce, dacă se întoarce, la buget. Dacă guvernul ar lua decizia trecerii la GNU/Linux sau măcar la OpenOffice.org ar face automat o reducere a cheltuielilor fără a afecta practic nivelul de trai al nici unui român (poate doar al angajaților celui care vinde licențele în cazul în care guvernul nu cumpără aceste licențe direct de la Microsoft).
Titlu: Re: Politicul romanesc - catre ce tinde
Scris de: Adi din Februarie 05, 2011, 04:44:33 PM
Foarte bun si detaliat postul tau. De acord ca in practica oamenii nu voteaza pe cei care iau masurile bune, ci pe cei care ii pacalesc ca ei vor lua masurile bune sau pe cei care promit ca vor mari nivelul de trai fara a prezenta masurile concrete pe care le vor face. Cat priveste analiza ta cu banii, sunt de acord ca daca salariile bugetarilor nu scadeau, atunci economia ar fi fost pe plus anul trecut, caci banii ar fi circulat in tara. Totusi, nu cred ca guvernul a scazut salariile ca sa nu creasca economia, ci pentru ca pur si simplu nu mai erau bani. Si chiar si asa, scazute, salariile au fost platite cu bani de la FMI plus de pe piata interna. Sunt de acord insa ca statul trebuie sa isi reduca cheltuilelile cat mai mult, ideal eficientizand munca si dand afara oamenii care nu mai sunt necesari si nu sunt competenti, nescazand salariile celor ce raman, si achizitionand produse si servicii doar unde sunt absolut necesari. Ar fi foarte bine sa treaca de la Office la open source, intr-adevar. Nu se poate face peste noapte ca functionarii romani abia au ivnatat sa scrie in Word si Excel. Dar acum ca stiu astea, s-ar putea trece pe open office. Specialisti in IT avem in tara, slava domnului. Mai bine ar angaja cateva mii de experti pe care i-ar plati bine si ei sa formeze pe functionari, decat sa dea banii afara din tara la Microsoft.
Titlu: Re: Politicul romanesc - catre ce tinde
Scris de: AlexandruLazar din Februarie 05, 2011, 05:33:01 PM
CitatSunt de acord insa ca statul trebuie sa isi reduca cheltuilelile cat mai mult, ideal eficientizand munca si dand afara oamenii care nu mai sunt necesari si nu sunt competenti, nescazand salariile celor ce raman, si achizitionand produse si servicii doar unde sunt absolut necesari.

Toţi din ţară suntem de acord cu asta, dar la momentul actual e la stadiul ăla de "wishful thinking". Majoritatea covârşitoare a aparatului de guvernare are afaceri care trăiesc din achiziţionarea de produse şi servicii făcute de stat.

Unele sunt de-a dreptul tragicomice -- de exemplu în ultimii doi ani, s-au investit de la buget câteva miliarde de euro în proiecte de infrastructură, deşi aveau acces la de două ori mai multe fonduri din bani europeni, nerambursabili din care nu s-a luat niciun sfanţ. Dacă începi să te uiţi la proiectele respective vezi şi de ce -- pretul per kilometru de autostradă pe câmpie e mai mare decât preţul per kilometru al unui tunel făcut prin Alpi, lucrările sunt în urmă cu luni întregi sau nici măcar n-au început, iar firmele care au primit contractele sunt fie nou-înfiinţate, fie au ca unică realizare importantă contribuţia făcută de directorii lor la campaniile electorale ale PDL.
Titlu: Re: Politicul romanesc - catre ce tinde
Scris de: tavy din Februarie 05, 2011, 05:36:23 PM
Citat din: Adi din Februarie 05, 2011, 04:44:33 PM
Totusi, nu cred ca guvernul a scazut salariile ca sa nu creasca economia, ci pentru ca pur si simplu nu mai erau bani. Si chiar si asa, scazute, salariile au fost platite cu bani de la FMI plus de pe piata interna.
Guvernul a scăzut salariile pentru că pur și simplu este format din proști (nu chiar toți, Berceanu spre exemplu, după părerea mea nu era prost, doar era inginer, el era doar excroc). Ei au crezut că prin scăderea salariilor vor face economii iar în realitate s-a întâmplat invers.
Chestia cu plata salariilor bugetarilor din credite este doar o mare păcăleală care se încadrează în politica de învrăjbire a diverselor categorii de populație.
Ca să înțelegi mai bine ce vreau să zic să luăm următorul exemplu. Persoana X are un salariu de 1000 de lei, în ziua de salariu se duce cu toți banii și îi cheltuie într-un bar, pentru restul lunii împrumută 500 de lei pentru mâncare. Persoana X poate să spună că mănâncă pe datorie? La fel și cu guvernul României, veniturile de la buget sunt cheltuite pe proiecte de unde se iau comisioane serioase, de la plata salariilor nu se primesc comisioane, iar apoi se împrumută să plătească salariile. Într-un final guvernul se plânge că este nevoit să se împrumute pentru plata salariilor.
Până acum toate guvernele au furat, guvernarea PDL se remarcă însă prin faptul că fură tot ba se mai și împrumută în numele României ca să poată să fure și mai mult.

Citat din: Adi din Februarie 05, 2011, 04:44:33 PM
Sunt de acord insa ca statul trebuie sa isi reduca cheltuilelile cat mai mult, ideal eficientizand munca si dand afara oamenii care nu mai sunt necesari si nu sunt competenti, nescazand salariile celor ce raman, si achizitionand produse si servicii doar unde sunt absolut necesari.
Ai fi surprins cât de puțin se poate economisi dând afară oameni din sistemul bugerar în România. Salariile marii mase a bugetarilor sunt foarte mici, mai mici de 250€ și bugetarii cheltuie banii ăștia în țară astfel în mare parte întorcându-se la buget. Trebuie să mai pui în calcul că oricum trebuie în urma disponibilizării să le plătești pentru o perioadă șomaj, șomaj care din cauza salariilor mici nu este cu foarte mult mai mic decât salariu, după șomaj trebuie să le plătești ajutor social care din nou nu este mult mai mic decât șomajul. Ceva de genul: angajatul primește un salariu de 800 de lei, întră în șomaj și primește 500 de lei, termină șomajul și primește 300 de lei, în final tot primește peste o treime din cât lua când muncea. Poate altfel ar fi stat treaba dacă măcar 50% din cei disponibilizați ar găsi loc de muncă, atunci ar veni ei cu ceva contribuții la buget, în situația economică actuală din România este foarte puțin probabil să găsești un loc de muncă (nu chiar în toate zonele din țară).
Altfel s-ar întâmpla într-o țară ca Germania, acolo statul poate spera că prin disponibilizări să facă economii. În Germania bugetarii au salarii de peste 1000€ (și asta este puțin, poate așa să aibă gunoierii), pe lângă că suma este din start mai mare bugetarul respectiv își permite să nu cheltuie toată suma în țară (face economii, concedii în străinătate, etc.).
Până la urmă, în România, nu câștigi mai nimic la buget prin disponibilizări în schimb creezi niște drame teribile pentru unii oameni.

Citat din: Adi din Februarie 05, 2011, 04:44:33 PM
Ar fi foarte bine sa treaca de la Office la open source, intr-adevar. Nu se poate face peste noapte ca functionarii romani abia au ivnatat sa scrie in Word si Excel. Dar acum ca stiu astea, s-ar putea trece pe open office. Specialisti in IT avem in tara, slava domnului. Mai bine ar angaja cateva mii de experti pe care i-ar plati bine si ei sa formeze pe functionari, decat sa dea banii afara din tara la Microsoft.
Pe măsură ce trece timpul trecerea va fi și mai grea. Pe de o parte multe soluții sunt dezvoltate doar pentru Windows iar pe de altă parte oamenii se obișnuesc cu Windows. Stiu din experiență că trecerea la GNU/Linux se face mai ușor dacă oamenii nu sunt deja obișnuiți cu Windows sau MS Office (am trecut niște birouri pe GNU/Linux și știu unde au fost probleme). Până la urmă nu ai nevoie de cine știe ce mare ,,training" pentru a folosi GNU/Linux ca stație de lucru, nu-i cere nimeni funcționarului să editeze sendmail.conf.
Titlu: Re: Politicul romanesc - catre ce tinde
Scris de: Adi din Februarie 05, 2011, 05:49:07 PM
De acord cu comentariile voastre. Care este solutia atunci? Schimbarea poate veni de sus in jos, dar si de jos in sus. Eu cand am creat acest portal de promovare a stiintei si care sa adune o mica comunitate de pasionati de stiinta cred ca am contribuit cu ceva la schimbarea de jos in sus. Dar mai departe, ce putem face?
Titlu: Re: Politicul romanesc - catre ce tinde
Scris de: tavy din Februarie 05, 2011, 06:08:08 PM
Citat din: Adi din Februarie 05, 2011, 05:49:07 PM
De acord cu comentariile voastre. Care este solutia atunci? Schimbarea poate veni de sus in jos, dar si de jos in sus. Eu cand am creat acest portal de promovare a stiintei si care sa adune o mica comunitate de pasionati de stiinta cred ca am contribuit cu ceva la schimbarea de jos in sus. Dar mai departe, ce putem face?
Greu de găsit o soluție, până acum 2 ani eram o persoană optimistă, niciodată nu-mi pusesem problema să plec din țară deși am avut de câteva ori ocazia să plec în condiții foate bune.
Și eu am crezut că rămânând în țară pot schimba ceva, ceva ceva am schimbat eu dar la scară mult prea mică, ar fi fost nevoie de mult mai mulți.
Nu pot să uit cum în perioada 1999-2001 am renunțat la servici și am devenit profesor de informatică la cel mai bun liceu de la mine din județ în speranța să fac ceva, îmi plăcea foarte mult, stăteam peste 10 ore pe zi în liceu, aveam și rezultate cu elevii la olimpiade și concursuri, nici nu aveam pretenții salariale prea mari, nu-mi trebuie mult ca să trăiesc și cu toate astea a trebuit să renunț pentru că nu-mi puteam întreține familia măcar la un nivel de trai la limita de jos a decenței.
Acum am devenit foarte pesimist, undeva la limita patologicului și am senzația că România se îndreaptă spre o dictatură, poate chiar o dictatură teocratică, chiar cred că o să ieșim din U.E. în următorii ani. (ultima frază luați-o ca de la un pesimist la limita patologicului, nu-mi cereți argumente pentru ea)
În prezent parcă aș pleca din țară dar mă simt prea bătrân pentru asta, regret însă că nu am facut pasul acum 10-15 ani. Pe de altă parte am o fiică de 6 ani pe care o pregătesc să poată părăsi țara când va fi cazul.
Titlu: Re: Politicul romanesc - catre ce tinde
Scris de: Adi din Februarie 05, 2011, 06:25:30 PM
Inteleg punctul tau de vedere. Eu sunt deja plecat si desi nu am cetatenia unei alte tari, cred ca imi va fi totusi relativ usor sa raman in alta tara sa muncesc, cu pregatirea si diploma stiintifica pe care o voi avea in curand. Asadar incerc sa ajut tara fara a fi depedent de salariul platit din tara sau de presiunea unor eventuali sefi din tara. Eu vad ca macroeconomic economia are probleme, ca macrosocial sunt probleme de mentalitate (de la lipsa de simt civic la un dogmatism religios si pseudostiintific), dar ca se fac progrese continue in reducerea birocratizarii (numai carcotasii sau cei care stau mereu in tara nu le vad, dar pe mine ma socheaza pozitiv sa vad ca imi pot lua pasaport in 2 ore, fata de 2 saptamani cu cozi si pile acum 10 ani; ca poti lua cazierul pe loc; si culmea, toate din aceeasi cladire, sa nu faci multe drumuri; sau ca in curand vom putea plati taxele, impozitele si amenzile pe internet; sau ca s-au refacut toate drumurile nationale si acum sunt ca in palma, ba chiar marite, si s-a inceput in sfarsit construirea de autostrazi). Desigur, cei care sufera in fiecare zi in tara nu apuca sa vada evolutia globala a tarii, dar din afara se vede si atunci cand vii in vacanta esti socat cum la multe aspecte tara creste continuu. Dar la altele scade continuu.
Titlu: Re: Politicul romanesc - catre ce tinde
Scris de: AlexandruLazar din Februarie 05, 2011, 06:41:03 PM
Citatsau ca in curand vom putea plati taxele, impozitele si amenzile pe internet; sau ca s-au refacut toate drumurile nationale si acum sunt ca in palma, ba chiar marite, si s-a inceput in sfarsit construirea de autostrazi).

Drumurile alea naţionale ca în palmă sau mărite nu ştiu unde le-ai văzut ;D.

Adi, acuma înţeleg că nu mai eşti în ţară, dar serios acuma -- primul proiect cu plătit taxe şi impozite pe Internet mi-a ajuns pe la urechi în 2003 iar dacă mai ţii minte, "în sfârşit" construirea de autostrăzi a început prin '93. Pe aici prin Politehnică gluma studenţilor din anul I e că prima teză pe care o vor îndruma ca îndrumători de doctorat o să fie un sistem funcţional de e-payment pentru taxe şi impozite. În anu' de graţie 2009 s-au cheltuit bani cât în 2007 şi 2008 la un loc şi au construit fix 40 de kilometri de autostradă care acum arată ca un drum comunal pe sectoarele care nu s-au închis la câteva luni după aceea.

Poate din ce se vede în ziare în afară atmosfera pare optimistă, dar aici nu e deloc aşa ;).
Titlu: Re: Politicul romanesc - catre ce tinde
Scris de: Adi din Februarie 05, 2011, 07:06:15 PM
Serios acum, toate drumurile nationale au fost renovate si largite in guvernarea PNL, care e drept ca a avut 4 ani si a avut parte de bani din cresterea economica. De exemplu drumul de la Craiova la statiunile montane din nordul Gorjului este ca in palma pe cand inainte era plin de gropi, chiar pe bucata lunga care este drum judetean. Drumul Craiova-Filiasi, drum european, a fost largit si renovat tot. Si asa a fost in toata tara. E pur si simplu o chestie de alegere. Nu poti face autostrazi pana nu repari si largesti intai drumurile. Acum ca le avem, abia acum putem incepe sa facem autostrazi.

Si e gresit a spune ca s-au facut doar 40 de km de autostrazi. Atat s-au finalizat cap coada, dar pe alte tronsoane lungi e munca facuta in proportie de 30% sau 90%. De exemplu, o bucata de 40 de km de autostrada in munti, pe langa Brasov, are cate un pod la fiecare km. Nu o poti compara cu 40 de km de autostrada de campie. Si autostrada nu implica doar asfaltul, ci mai ales structura de rezistenta, studiile de fezabilitate, care iau timp si bani. Odata c eai facut infrastructura apoi punerea astfaltului e rapida si ieftina. In urmatorii ani se vor finaliza rapid multi km de autostrada, tocmai pentru ca deja se lucreaza la ei, nu incep de la zero o bucata, ot ermina, apoi incep de la zero alta bucata si iar termina.

Si mai sunt centurile ocolitoare. Sunt esentiale pentru orase. Ele sunt o prioritate de asemenea.

Si cu un buget limitat nu poti face mai mult. Taranul roman nu aduce bani la buget, industrie nu mai e, de unde sa aiba statul? Serios acum, eu cred ca cei din tara se vaita prea mult. Eu zic sa munceasca de doua ori mai mult, de unde sa aiba si cei de la putere ce fura, si sa fie de autostrazi. Nu sa se vaite ca politicienii fura.
Titlu: Re: Politicul romanesc - catre ce tinde
Scris de: tavy din Februarie 05, 2011, 07:13:58 PM
Citat din: Adi din Februarie 05, 2011, 06:25:30 PM
Eu vad ca macroeconomic economia are probleme, ca macrosocial sunt probleme de mentalitate (de la lipsa de simt civic la un dogmatism religios si pseudostiintific), dar ca se fac progrese continue in reducerea birocratizarii (numai carcotasii sau cei care stau mereu in tara nu le vad, dar pe mine ma socheaza pozitiv sa vad ca imi pot lua pasaport in 2 ore, fata de 2 saptamani cu cozi si pile acum 10 ani; ca poti lua cazierul pe loc; si culmea, toate din aceeasi cladire, sa nu faci multe drumuri; sau ca in curand vom putea plati taxele, impozitele si amenzile pe internet; sau ca s-au refacut toate drumurile nationale si acum sunt ca in palma, ba chiar marite, si s-a inceput in sfarsit construirea de autostrazi).
Poate că ți-ai format o imagine deformată despre ce se întâmplă aici. Birocratizarea s-a redus doar într-o mică măsură, la drumurile nationale nu prea se mai repară de vre-o 2 ani, îmbunătățirea (lărgirea) drumurilor nationale a continuat doar la cele începute acum mai mult de doi ani și înca foarte lent (nu sunt contracte date de cine trebuie), alte îmbunătățiri de drumuri nationale nu prea au început. Autostrăzi se construiesc puține și la prețui exorbitante.
Plata taxelor prin internet este o chestie banal de implementat în zilele noastre și cu toate astea abia în curând peste mult timp se vor putea plăti majoritatea.
Pe de altă parte alunecăm încet dar sigur spre un stat totalitar, este suficient să te uiți cum adversarii PDL sunt arestați ,,preventiv", și nu numai ei, poate or fi vinovați dar până se dovedește lucrul ăsta de ce îi arestează, dacă din greșală vor fi arestați și nevinovați, dacă un singur nevinovat este arestat deja sunt prea mulți arestați nevinovați.
Nici măcar nu putem spera că într-un orizont de timp previzibil se va schimba puterea, deja se pregătesc fraude masive pentru următoarele alegeri.
Se închid spitale, rămân orașe fără nici un spital, medicii sunt goniți din țară de președinte.
Profesorii sunt umiliți, sunt făcuți șpăgari și este asmuțită lumea asupra lor pentru că ar câștiga averi din meditații.
În sectorul bugetar au scăzut salariile, orele suplimentare care se fac din cauza personalului redus nu mai sunt plătite, se promit zile libere la schimb dar din cauza personalului redus nu se dau niciodată acele zile libere.
Firmele primesc 2-3 controale pe lună de la garda financiară, garda de mediu, ITM, etc. Cei care vin în control, dacă nu găsesc nimic, discută cu firma să-i dea totuși o amendă, cea mai mică, pentru că nu au voie să se întoarcă din control fără să dea amendă.
Codul muncii este schimbat, se pun condiții puternic nefavorabile angajaților, vei putea fi dat afară doar pentru că s-a schimbat șeful iar șeful vrea să angajeze o cunoștință, se încearcă desființarea contractelor colective de muncă și astfel se poate ajunge la desființarea sindicatelor pentru că-și pierd rostul.
Acum 2 ani aveam salariu net 7200 de lei acum am 1400 de lei, în mediu privat și într-un caz și în celălalt (nu, nu lucram la vre-o firmă care avea afaceri cu statul). Este prima dată de când am absolvit când trec la un salariu mai mic (cu excepția perioadei în care am fost profesor dar aia era o chestie care mi-am asumat-o).

Spune tu, mai pot fi optimist?

Citat din: Adi din Februarie 05, 2011, 07:06:15 PM
Si cu un buget limitat nu poti face mai mult. Taranul roman nu aduce bani la buget, industrie nu mai e, de unde sa aiba statul? Serios acum, eu cred ca cei din tara se vaita prea mult. Eu zic sa munceasca de doua ori mai mult, de unde sa aiba si cei de la putere ce fura, si sa fie de autostrazi. Nu sa se vaite ca politicienii fura.
De ce a devenit brusc limitat acel buget? Să nu mă iei cu povestea că cei dinainte au privatizat și daia au avut bani iari săracii pdlei nu mai au ce să privatizeze și daia nu mai au bani.
Cei din țară muncesc dacă au unde, oricum la același volum de muncă ești plătit aici de cel puțin 10 ori mai puțin decât în occident și cu toate astea oamenii muncesc dacă au unde.
Nu s-a văitat nimeni că o duce rău că nu vrea să muncească, oamenii se vaită că nu au unde să muncească. Doar nu vrei acum să creeze prostimea locuri de muncă, este treaba guvernului să creeze un mediu de afaceri care să aducă locuri de muncă.
Titlu: Re: Politicul romanesc - catre ce tinde
Scris de: Adi din Februarie 05, 2011, 07:32:20 PM
Treaba guvernului este de a crea un mediu de afaceri care sa produca locuri de munca. Da. Asta e schimbarea de sus in jos. Un mediu de afaceri insa deja exista, guvernul il poate doar imbunatati. Si atunci schimbarea va veni de jos in sus atunci cand lumea va crea firme care sa produca (nu sa importe) si vor crea ei locuri de munca. Asadar nu trebuie asteptata schimbarea doar de la stat. Romanii trebuie sa inceapa sa ia initiative.

Nu sunt de acord ca toti romanii ar munci dar nu au unde. Sunt multi romani (poate 10-20%, nu stiu sigur) care tocmai ca vor sa nu munceasca si sa fie platiti: mame care vor sa stea acasa 2 ani cu copilul platita de stat, de parca pentru stat face copilul ala, nu pentru ea. In SUA sta 3 luni acasa si atat. Mai sunt apoi cei care nu au slujba si nici nu s-ar angaja: pamantul e nemuncit la state si lumea traieste din ajutorul dat fiecaruia care are pamant. Desigur, daca s-ar elimina astea, nu s-ar rezolva toate problemele tarii, dar sunt o mica parte de probleme care au fost neglijate de guvernarea anterioara pentru ca da, atunci erau bani din privatizari.

De asemenea, multi romani si daca ar vrea sa munceasca, nu sunt bine pregatiti pentru nimic, si atunci eu zic ca nu merita un trai decent, ci unul chinuit pe care il au. Imi pare rau, dar eu am facut mari sacrificii fiind "tocilar" in scoala, pe cand ei nu doar ca se distrau, dar s-au si dezvoltat armonios din punct de vedere al interactiei cu alti oameni, cu sexul opus, si asa mai departe. Acum au ce merita. Cine a fost tocilar, a putut sa plece din tara si sa aiba un trai decent in afara, ba in plus sa poata de acolo ajuta si tara, cum fac eu.

Acum intelegi si de unde vin eu. Imi pare rau, nu mai cred ideea asta ca omul merita sa traiasca bine si e datoria statului sa ii dea. Merita sa traiasca bine cine investeste in sine sa tot creasca si sa tot invete skilluri.
Titlu: Re: Politicul romanesc - catre ce tinde
Scris de: Adi din Februarie 05, 2011, 08:00:19 PM
As mai sublinia asta inca o data. Eu personal nu pot schimba tara de sus in jos, ca nu sunt prim ministru. Dar o pot schimba de jos in sus. La fel, omul de rand in Romania nu poate schimba tara de sus in jos, decat atunci cand sunt alegeri. Dar in afara de asta, poate schimba tara zi de zi de jos in sus. Eu personal nu simt ca romanul de rand schimba in fiecare zi tara de jos in sus. Eu cand vad PET-uri aruncate langa calea ferata, cu parere de rau, chiar nu simt ca romanul de rand merita sa traiasca mai bine decat o face. Romanul va merita sa traiasca mai bine atunci cand nu asteapta dupa guvernanti sa schimbe ei tara, ci isi ia el viata in propriile lui maini si devine el mai bun, lucreaza mai eficient, are simt civic, isi face o afacere sau castiga skill-uri tehnice, produce ceva (nu importa!) sau in cel mai rau caz ofera un serviciu ...
Titlu: Re: Politicul romanesc - catre ce tinde
Scris de: razvanc87 din Februarie 05, 2011, 08:43:48 PM
Nu pot sa spun decat ca mi-ai luat cuvintele din gura. Si eu sunt de acord ca oamenii se vaita prea mult, dar sunt prea putini care iau atitudine.

Altceva cred ca-i de prisos sa adaug.
Titlu: Re: Politicul romanesc - catre ce tinde
Scris de: razvanc87 din Februarie 05, 2011, 08:46:43 PM
Trebuie neaparat sa adaug asta: prietena mea care sta acum pe mess pe laptop-ul ei vorbeste cu o cunostinta din Timisoara si ca un exemplu, tipul ii spune ca o sa mearga fara bilet in tren pentru ca stie ca asa merg lucrurile la noi (si tipul e student acum). Pai daca toti vin cu idei inovatoare de genul e normal ca CFR-ul sa nu-si poata plati salariatii si apoi ne mai intrebam ca de ce nu avem cai ferate si mai stiu eu ce in tara.

Pe mine ma sperie cel mai tare cat de mult s-a indobitocit lumea din Romania, nu cat de mult fura guvernantii!
Titlu: Re: Politicul romanesc - catre ce tinde
Scris de: Adi din Februarie 05, 2011, 09:10:13 PM
Complet de acord cu tine, Razvan. Eu mereu merg cu bilet pe tren. Acum vreo 5 ani am avut o experienta in tara in care eu am dat unui tigan 10 mii de lei ca sa poata da mita la nas (e discutabil cat de moral e gestul asta al meu), dar cand a venit nasul la mine (care ii spusesem clar la urcare nasului ca nu am apucat sa iau bilet, caci am ajuns in intarziere, si ca voi lua din tren) am platit 140 de mii de lei biletul, caci il cumperi cu multa penalizare, desi in tarile civilizate, daca anunti nasul imediat ce te urci in tren, il cumperi la acelasi pret ca si in gara, nu de trei ori mai mult, ca si cum te-ar fi prins fara bilet. Ah si sa mai adaug ca apoi tiganul imi dadea sfaturi ca sa dau si eu nasului 40 de mii si sa scap fara sa platesc, iar ca nasul nu a vrut sa imi taie bilet pe loc, ci a tot revenit de trei ori in compartiment, tot sperand ca ii voi da mita si abia inainte sa ajung la destinatie a venit sa cumpar biletul ...
Titlu: Re: Politicul romanesc - catre ce tinde
Scris de: tavy din Februarie 05, 2011, 10:05:37 PM
Citat din: Adi din Februarie 05, 2011, 07:32:20 PM
Treaba guvernului este de a crea un mediu de afaceri care sa produca locuri de munca. Da. Asta e schimbarea de sus in jos. Un mediu de afaceri insa deja exista, guvernul il poate doar imbunatati. Si atunci schimbarea va veni de jos in sus atunci cand lumea va crea firme care sa produca (nu sa importe) si vor crea ei locuri de munca. Asadar nu trebuie asteptata schimbarea doar de la stat. Romanii trebuie sa inceapa sa ia initiative.
Nu pot să-ți dau dreptate, eu mă refeream la ,,mediu de afaceri care să aducă locuri de muncă", la ora aceasta nu există așa ceva în România, trebuie creat. Oamenii de afaceri fac afaceri, mediul de afaceri îl face guvernul. Ca să creezi firme care să producă ai nevoie de capital, ai idee cum se ia un credit pentru afaceri în România? Știi tu ce șpăgi trebuie să dai ca să accesezi fonduri europene?

Citat din: Adi din Februarie 05, 2011, 07:32:20 PM
Nu sunt de acord ca toti romanii ar munci dar nu au unde. Sunt multi romani (poate 10-20%, nu stiu sigur) care tocmai ca vor sa nu munceasca si sa fie platiti: mame care vor sa stea acasa 2 ani cu copilul platita de stat, de parca pentru stat face copilul ala, nu pentru ea. In SUA sta 3 luni acasa si atat. Mai sunt apoi cei care nu au slujba si nici nu s-ar angaja: pamantul e nemuncit la state si lumea traieste din ajutorul dat fiecaruia care are pamant. Desigur, daca s-ar elimina astea, nu s-ar rezolva toate problemele tarii, dar sunt o mica parte de probleme care au fost neglijate de guvernarea anterioara pentru ca da, atunci erau bani din privatizari.
Eu sper că majoritatea Românilor vor să fie plătiți fără să muncească, ca de altfel orice om normal. Pe de altă parte nu prea am văzut români care să aibă pretenția să fie plătiți fără să muncească.
În ce privește chestia cu 2 ani de stat acasă pentru mame mi se pare cel puțin firesc.
În ce privește pământul nemuncit, dacă nu ai aflat, suntem în secolul XXI, pământul nu se prea mai muncește manual, cine muncește manual pământul, cu mici excepții pentru anumite culturi, nu câștigă nici cât să cumpere mâncarea care să acopere caloriile consumate la datul cu sapa.

Citat din: Adi din Februarie 05, 2011, 07:32:20 PM
De asemenea, multi romani si daca ar vrea sa munceasca, nu sunt bine pregatiti pentru nimic, si atunci eu zic ca nu merita un trai decent, ci unul chinuit pe care il au. Imi pare rau, dar eu am facut mari sacrificii fiind "tocilar" in scoala, pe cand ei nu doar ca se distrau, dar s-au si dezvoltat armonios din punct de vedere al interactiei cu alti oameni, cu sexul opus, si asa mai departe. Acum au ce merita. Cine a fost tocilar, a putut sa plece din tara si sa aiba un trai decent in afara, ba in plus sa poata de acolo ajuta si tara, cum fac eu.
Și eu am învățat destul de mult, ce este ciudat e că nu am considerat asta niciodată un sacrificiu.
Și acum ajungem la ce ziceam eu mai devreme cu cei doi X și Y unde X preferă să i se ia bani decât să primească Y mai mult ca el. De ce cineva care nu a muncit nu ar merita un trai decent? De ce un trai chinuit? De ce nu un trai decent pentru cel care nu a învățat și un trai mult mai bun pentru cel care a învățat.
În ce privește ajutatul din afara țării dacă ai votat cu Băsescu, cum bănuiesc, mai bine nu ne ajutai.

Citat din: Adi din Februarie 05, 2011, 07:32:20 PM
Acum intelegi si de unde vin eu. Imi pare rau, nu mai cred ideea asta ca omul merita sa traiasca bine si e datoria statului sa ii dea. Merita sa traiasca bine cine investeste in sine sa tot creasca si sa tot invete skilluri.
Oricine trebuie să aibă posibilitatea să muncească, oricine muncește merită să trăiască bine, cei ce muncesc mai mult, învestesc în propria perfecționare, etc. merită să traiască mai bine. Cine nu muncește pentru că nu i se oferă posibilitatea sau pentru că nu este capabil (de ex. are un handicap sever) merită să traiască decent.

Citat din: Adi din Februarie 05, 2011, 08:00:19 PM
La fel, omul de rand in Romania nu poate schimba tara de sus in jos, decat atunci cand sunt alegeri. Dar in afara de asta, poate schimba tara zi de zi de jos in sus. Eu personal nu simt ca romanul de rand schimba in fiecare zi tara de jos in sus. Eu cand vad PET-uri aruncate langa calea ferata, cu parere de rau, chiar nu simt ca romanul de rand merita sa traiasca mai bine decat o face. Romanul va merita sa traiasca mai bine atunci cand nu asteapta dupa guvernanti sa schimbe ei tara, ci isi ia el viata in propriile lui maini si devine el mai bun, lucreaza mai eficient, are simt civic, isi face o afacere sau castiga skill-uri tehnice, produce ceva (nu importa!) sau in cel mai rau caz ofera un serviciu ...
Omul de rând nu poate schimba țara de capul lui, pentru asta se aleg conducători. Conducătorii trebuie să organizeze educarea oamenilor de rând astfel încât aceștia să nu arunce PET-uri, să circule cu bilet, etc. Tot conducătorii pot să pună reguli și să impună respectarea lor, de exemplu ,,ai aruncat PET-ul ești amendat cu o zi de muncă în folosul comunității la strâns PET-uri". Așa ajung cetățenii să fie ,,civilizați", așa au fost ,,civilizați" și nemții și alte populații ,,civilizate" și tot așa vor fi ,,civilizați", dacă vor fi vreodadă și românii. Nu mă aștept ca românii, spre deosebire de alții, să se civilizeze așa singuri.
Titlu: Re: Politicul romanesc - catre ce tinde
Scris de: Adi din Februarie 05, 2011, 10:36:49 PM
Citat din: tavy din Februarie 05, 2011, 10:05:37 PM
În ce privește ajutatul din afara țării dacă ai votat cu Băsescu, cum bănuiesc, mai bine nu ne ajutai.

Am votat cu celalalt candidat, nu cu Basescu. Dar sa nu intram in politica. Nu am ajutat tara doar votand, ci am ajutat tara creand acest portal unde oamenii pasionati de stiinta se pot intalni. Un astfel de portal nu a fost creat din pacate de cineva din tara. Apoi am ajutat tara scriind articole de stiinta, formand voluntari, realizand vizite de stiinta in scoli, realizand concursuri de stiinta pentru liceeni si asa mai departe. De aceea eu cred in schimbarea de jos in sus. Noi ca oameni nu putem influenta schimbarea de jos in sus decat la vot. Dar daca tot vrei sa discuti politica, personal simt ca schimbaera de sus in jos merge in directia buna in Romania. Ziceai de codul muncii, tocmai eu ma bucur ca angajatii sa aiba mai putine drepturi, tocmai asta face un mediu de afaceri mai buni si guvernul actual ia masuri in acest sens. Cine e bun sa se faca el patron, cine nu sa ramana angajat si atunci sa traiasca ca un angajat. Patronul trebuie sa poata da afara cand vrae si pe cine vrea, fara prea multe explicatii. Asta este o vedere de dreapta. Eu unul, cel putin, ca nu traiesc din salariu dat de guvernul Romaniei, vreau sa fie Romania un stat de dreapta. Tarile care ne-au luat-o inainte, gen Ungaria, Cehia, Polonia, au avut guverne de dreapta in primii 4 ani dupa caderea comunismului, care au facut atunci reformele. Noi am avut guvern de stanga si am amanat reformele. Le-a facut abia CDR si le face abia acum PDL. E tristul adevar. Eu ca roman din afara vraeu sa se faca odata reformele, cat mai rapid. Nu ma intereseaza ca cei din tara sufera crunt o perioada de timp, daca asta inseamna prosperitate pentru intreaga tara in viitor. In plus, eu personal ma voi intoarce poate in tara in viitor si cand o fac, vreau sa merg pe autostrada pana acasa. Nu ma intereseaza momentan ca unii nu au medicamente. E cruntul adevar. Dar repet, e vina lor ca nu au industrie. Ei au votat ce au votat si ei nu constientizeaza ca nu o pot duce mai bine decat o duce.

Legat de vina guvernului ca oamenii arunca PET-uri, sunt de acord ca guvernul trebuie sa educe oamenii sa nu arunce PET-uri, dar nu cred ca la sfarsit e vina guvernului, ci vina oamenilor. Nu mai suntem in comunism sa fie statul responsabil si daca omul se sinucide si daca omul alege sa nu studieze si daca omul alege sa arunce hartii pe strada.

Oricum, s-a cam deviat de la subiectul discutiei. Ideea e sa nu discutam politica, ci stiinta, dar e drept ca evolutia invatamantului depinde si de politica. Asa ca zic odata si ultima data. Nu am votat cu Basescu sau PDL, ci am votat mereu, dar absolut mereu, cu PNL si candidatii sustinuti de ei. Dar din pacate (iar evenimentul de azi confirma, alianta cu PSD si PC), PNL nu se mai comporta ca un partid de dreapta. Sper acum sa ramana PDL la putere cat mai mult timp ca sa aiba Funeriu timp sa isi implementeze reforma in educatie. Fara reforma asta in educatie, tara nu are nicio sansa pe viitor. Iar cand vor fi alegerile voi vedea ce voi vota, dar daca ar fi azi, cu parere de rau, as vota PDL.

Si cu asta sper sa lasam discutia, e prima data cand zic undeva public unde am votat intreaga viata mea, mi se parea ceva foarte personal, de care eram foarte mandru, ca am fost mereu consecvent si am votat PNL, dar acum imi dau seama ca de fapt am votat nu neaparat PNL, ci dreapta, iar acum in tara dreapta e PDL-UDMR si stanga PSD-PNL-PC.
Titlu: Re: Politicul romanesc - catre ce tinde
Scris de: tavy din Februarie 05, 2011, 11:00:07 PM
Citat din: Adi din Februarie 05, 2011, 10:36:49 PM
Am votat cu celalalt candidat, nu cu Basescu.
Nu te cred, dar asta nu are importanță.
Într-adevăr nu are nici un rost să continuăm discuția pe tema aceasta, voi continua să frecventez forumul și sunt convins că vom găsi subiecte mult mai interesante pe care să ne contrazicem.
Titlu: Re: Politicul romanesc - catre ce tinde
Scris de: AlexandruLazar din Februarie 05, 2011, 11:12:01 PM
CitatTreaba guvernului este de a crea un mediu de afaceri care sa produca locuri de munca. Da. Asta e schimbarea de sus in jos. Un mediu de afaceri insa deja exista, guvernul il poate doar imbunatati. Si atunci schimbarea va veni de jos in sus atunci cand lumea va crea firme care sa produca (nu sa importe) si vor crea ei locuri de munca. Asadar nu trebuie asteptata schimbarea doar de la stat. Romanii trebuie sa inceapa sa ia initiative.

Exact despre asta vorbea tavy mai sus. Ştiu de două proiecte foarte interesante ale unor companii străine care vroiau să investească masiv aici pentru că apreciază (încă) resursele umane la care au acces, nu numai pentru că e ieftin ci şi datorită competenţei. Vorbim de companii de renume internaţional şi investiţii de milioane de euro, proiecte care au picat în faza incipientă din cauza fiscalităţii excesive şi a instabilităţii sistemului legislativ (TVA modificat peste noapte, impozite introduse şi scoase de la un an la altul). Până la urmă au ajuns pur şi simplu la concluzia că, deşi costurile asociate sunt mai mari, e mai sigur să deschidă departamente noi în alte ţări, sau să investească în cele deja existente, şi să asigure condiţii şi ajutor pentru imigrare -- una e să deschizi un butic, alta e să deschizi o fabrică sau o filială cu activităţi de proiectare. Puţine companii îşi permit să investească într-un asemenea loc, cu atât mai puţin în perioade de criză, iar majoritatea băncilor nu vor să acorde credite pentru investitorii autohtoni din aceleaşi motive (sau le acordă cu condiţii foarte dificile).

În acelaşi timp, deficitul de posturi din sistemul de sănătate e de mai bine de 5,000 de oameni, însă Ministerul Sănătăţii ţine fondurile blocate şi mai mult, închide spitale pentru că nu sunt profitabile, de parcă spitalele ar trebui să fie un fel de băcănii.

Citatiar acum in tara dreapta e PDL-UDMR si stanga PSD-PNL-PC.

Ar fi bine să fie aşa, dar fermitatea asociată de regulă cu măsurile partidelor de dreapta e tot ce aduce pe scena politică uniunea respectivă. Fermitate + incompenţă şi lipsă de cultură civică şi morală e o combinaţie cu rezultate foarte proaste.

CitatZiceai de codul muncii, tocmai eu ma bucur ca angajatii sa aiba mai putine drepturi, tocmai asta face un mediu de afaceri mai buni si guvernul actual ia masuri in acest sens. Cine e bun sa se faca el patron, cine nu sa ramana angajat si atunci sa traiasca ca un angajat. Patronul trebuie sa poata da afara cand vrae si pe cine vrea, fara prea multe explicatii. Asta este o vedere de dreapta.

Nici vorbă. O vedere de dreapta nu înseamnă că angajatul poate fi ţinta abuzurilor angajatorului. Angajaţi lipsiţi de drepturi înseamnă angajaţi frustraţi, lipsiţi de perspective şi a căror productivitate are de suferit, în timp ce angajatorii, nefiind presaţi să ofere condiţii mai bune, le vor face din ce în ce mai slabe iar per ansamblu, performanţele acestor structuri au de suferit. Uită-te la efectele pe care astfel de măsuri le-au produs în China sau în India.

Poate n-ar strica să ne reamintim un pic ce-i cu stânga şi dreapta: dreapta nu înseamnă să tai şi să spânzuri iar stânga nu înseamnă comunism. Sistemele de reapta pur şi simplu pun accentul pe proprietatea individuală, drepturile individuale, şi consideră că statul trebuie să fie un mediator care să ofere doar mijloacele de realizare a prosperităţii individuale. Stânga pune accentul pe dezvoltarea socială şi pe ideea că statul trebuie să fie un protector al individului care să permită dezvoltarea eforturilor comune.  Măsurile guvernului actual nu se încadrează în niciuna din cele două direcţii pentru ca nu încurajează nimic.
Titlu: Re: Politicul romanesc - catre ce tinde
Scris de: Adi din Februarie 06, 2011, 08:11:48 AM
Citat din: tavy din Februarie 05, 2011, 11:00:07 PM
Citat din: Adi din Februarie 05, 2011, 10:36:49 PM
Am votat cu celalalt candidat, nu cu Basescu.
Nu te cred, dar asta nu are importanță.
Într-adevăr nu are nici un rost să continuăm discuția pe tema aceasta, voi continua să frecventez forumul și sunt convins că vom găsi subiecte mult mai interesante pe care să ne contrazicem.

OK, e dreptul tau sa nu ma crezi. Intr-adevar, sunt atatea subiecte de stiinta pe care le putem discuta.
Titlu: Re: Politicul romanesc - catre ce tinde
Scris de: Adi din Februarie 06, 2011, 08:18:24 AM
Citat din: AlexandruLazar din Februarie 05, 2011, 11:12:01 PM
O vedere de dreapta nu înseamnă că angajatul poate fi ţinta abuzurilor angajatorului. Angajaţi lipsiţi de drepturi ...

Nu cred ca noul cod al muncii ar permite abuzurile angajatorilor si nici nu cred ca nu ar lasa drepturi angajatilor. Pur si simplu ar fi un cod al muncii care va ajuta mai mult un pic pe patroni, inclusiv pe investitorii straini, prin usurarea conditiilor de angajare si dat afara. Acum e prea greoi si nu poti da afara nici cand face rele. O masura de dreapta este sa usurezi patronilor sa dea afara oameni si sa angajeze oameni dupa nevoile pietii.
Titlu: Re: Politicul romanesc - catre ce tinde
Scris de: tavy din Februarie 06, 2011, 10:11:19 AM
Citat din: Adi din Februarie 06, 2011, 08:18:24 AM
Nu cred ca noul cod al muncii ar permite abuzurile angajatorilor si nici nu cred ca nu ar lasa drepturi angajatilor. Pur si simplu ar fi un cod al muncii care va ajuta mai mult un pic pe patroni, inclusiv pe investitorii straini, prin usurarea conditiilor de angajare si dat afara. Acum e prea greoi si nu poti da afara nici cand face rele. O masura de dreapta este sa usurezi patronilor sa dea afara oameni si sa angajeze oameni dupa nevoile pietii.
Nu prea pot să mă abțin.
În general credința nu este relevantă într-o discuție bazată pe argumente. Suntem pe un forum științific nu unul religios.
În prezent codul muncii spune:
Citat
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;
b) in cazul in care salariatul este arestat preventiv pentru o perioada mai mare de 30 de zile, in conditiile Codului de procedura penala;
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.
În ce altă situație consideri (crezi) că ar mai trebui ca angajatorul să poată concedia un salariat din vina salariatului.
Titlu: Re: Politicul romanesc - catre ce tinde
Scris de: AlexandruLazar din Februarie 06, 2011, 02:28:43 PM
Citat din: Adi din Februarie 06, 2011, 08:18:24 AM
Citat din: AlexandruLazar din Februarie 05, 2011, 11:12:01 PM
O vedere de dreapta nu înseamnă că angajatul poate fi ţinta abuzurilor angajatorului. Angajaţi lipsiţi de drepturi ...

Nu cred ca noul cod al muncii ar permite abuzurile angajatorilor si nici nu cred ca nu ar lasa drepturi angajatilor. Pur si simplu ar fi un cod al muncii care va ajuta mai mult un pic pe patroni, inclusiv pe investitorii straini, prin usurarea conditiilor de angajare si dat afara. Acum e prea greoi si nu poti da afara nici cand face rele.

Singurele structuri din care e greu de dat oameni afară sunt structurile de stat, din cauza contractelor colective de muncă ce includ nişte condiţii greoaie. În mediul privat nu sunt niciun fel de probleme vis-a-vis de asta -- între impozitele care apar peste noapte, TVA-ul majorat aiurea, controalele abuzive ale organelor de stat şi şpăgile care trebuie date la Administraţia Financiară, dificultatea de a da oameni afară e ultima din problemele angajatorilor. E grăitor pentru cât de slab e proiectul noului cod al muncii faptul că, deşi practic prevederile par să fie în favoarea lor, majoritatea angajatorilor privaţi şi a reprezentanţilor patronatelor nu sunt de acord cu el, ca să nu mai vorbim de angajaţi.
Titlu: Re: Politicul romanesc - catre ce tinde
Scris de: Adi din Februarie 06, 2011, 07:22:56 PM
Citat din: tavy din Februarie 06, 2011, 10:11:19 AM
Citat din: Adi din Februarie 06, 2011, 08:18:24 AM
Nu cred ca noul cod al muncii ar permite abuzurile angajatorilor si nici nu cred ca nu ar lasa drepturi angajatilor. Pur si simplu ar fi un cod al muncii care va ajuta mai mult un pic pe patroni, inclusiv pe investitorii straini, prin usurarea conditiilor de angajare si dat afara. Acum e prea greoi si nu poti da afara nici cand face rele. O masura de dreapta este sa usurezi patronilor sa dea afara oameni si sa angajeze oameni dupa nevoile pietii.
Nu prea pot să mă abțin.
În general credința nu este relevantă într-o discuție bazată pe argumente. Suntem pe un forum științific nu unul religios.
În prezent codul muncii spune:
Citat
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;
b) in cazul in care salariatul este arestat preventiv pentru o perioada mai mare de 30 de zile, in conditiile Codului de procedura penala;
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.
În ce altă situație consideri (crezi) că ar mai trebui ca angajatorul să poată concedia un salariat din vina salariatului.

Mersi ca ai enumerat aceste prevederi. Sunt complet de acord cu toate. Un pas inainte al guvernului. Ba ma intreg de ce aceste prevederi nu erau deja acolo, dupa 20 de ani de capitalism.
Titlu: Re: Politicul romanesc - catre ce tinde
Scris de: tavy din Februarie 06, 2011, 07:31:42 PM
Citat din: Adi din Februarie 06, 2011, 07:22:56 PM
Citat din: tavy din Februarie 06, 2011, 10:11:19 AM
În prezent codul muncii spune:
Citat
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;
b) in cazul in care salariatul este arestat preventiv pentru o perioada mai mare de 30 de zile, in conditiile Codului de procedura penala;
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.
În ce altă situație consideri (crezi) că ar mai trebui ca angajatorul să poată concedia un salariat din vina salariatului.
Mersi ca ai enumerat aceste prevederi. Sunt complet de acord cu toate. Un pas inainte al guvernului. Ba ma intreg de ce aceste prevederi nu erau deja acolo, dupa 20 de ani de capitalism.
Tocmai că aceste prevederi sunt în codul muncii actual (Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 72/ 5 februarie 2003), eu te întrbam ce prevederi suplimentare crezi că ar trebui să apară cu privire la ,,concedierea pentru motive care țin de persoana salariatului" în noul cod al muncii.
Faptul că tu credeai că aceste prevederi sunt din noul cod al muncii, cel PDL-ist și nu erau în cel valabil în prezent dovedește că te exprimi foarte ușor în domenii pe care nu le cunoști și că ești foarte ușor influențabil de aparatul de propagandă al PDL.
Titlu: Re: Politicul romanesc - catre ce tinde
Scris de: Adi din Februarie 06, 2011, 07:51:30 PM
OK, daca e in codul muncii in prezent, e foarte bine. Nu stiu detaliile codului muncii cel nou, stiu doar ce a zis primul ministru "ca in prezent sunt cazuri cand persoane fac rau si nu pot fi date afara". Nu pot urmari si eu toate stirile detaliat. Dar el e prim ministru, asta e meseria lui, sa stie ce zice. Si ca idee, sunt de acord sa se ia masuri mai de dreapta. Dovada ca asa cum sunt lucrurile in tara nu a fost suficient in 20 de ani sa creasca tara suficient, inseaman ca pot fi luate masuri mai de dreapta.

Dar ma rog, hai ca discutam politica. Hai sa discutam de invatamant si stiinta. E irelevant pana la urma ce cred eu.
Titlu: Re: Politicul romanesc - catre ce tinde
Scris de: Adi din Februarie 06, 2011, 08:34:10 PM
Fiindca tot am mentionat industria ca sursa de prosperitate pentru locuitorii unei tari, iata un articol bun in Adevarul.ro, despre industiria romaneasca, de la gloria ei in comunism, la fiare vechi astazi.

http://www.adevarul.ro/dosar/Industria_romaneasca-de_la_glorie_la_fiare_vechi_0_422358035.html
Titlu: Re: Politicul romanesc - catre ce tinde
Scris de: AlexandruLazar din Februarie 06, 2011, 08:55:38 PM
Citat din: Adi din Februarie 06, 2011, 07:51:30 PM
OK, daca e in codul muncii in prezent, e foarte bine. Nu stiu detaliile codului muncii cel nou, stiu doar ce a zis primul ministru "ca in prezent sunt cazuri cand persoane fac rau si nu pot fi date afara". Nu pot urmari si eu toate stirile detaliat. Dar el e prim ministru, asta e meseria lui, sa stie ce zice.

Aici în ţară nimeni nu spune asta despre Emil Boc decât cu ironie. Da, asta ar fi treaba lui, să ştie ce spune, lucru care nu se întâmplă, din păcate, aproape niciodată. Acelaşi lucru ar trebui să fie valabil şi despre membri guvernului său, dar nici despre ei nimeni nu spune asta decât cu ironie. Dovadă că au dreptate să nu creadă asta e că de doi ani lucrurile merg, pe toate planurile, din prost în mai prost: economia e în scădere, salariile scad, pensiile scad, numărul de slujbe scade pe măsură ce şomajul creşte, taxele cresc şi aşa mai departe.

Grăitor este exact lucrul ăsta: în timp ce toţi indicatorii de piaţă, toate companiile majore de investiţii şi toate instituţiile financiare internaţionale explică cum impedimentele principale în ceea ce priveşte investiţiile în România sunt legislaţia instabilă, fiscalitatea excesivă şi nivelul de corupţie, guvernul face exact pe dos de ce ar trebui să facă: schimbă sau introduce arbitrar legi din domeniul financiar, introduce taxe şi întreţine corupţia din care supravieţuiesc toate afacerile membrilor lui.