Vreţi să construiţi o farfurie zburătoare?
La mine in casa toate farfuriile sunt zburatoare, adica pot zbura. Si nici macar nu e nevoie de multa energie pentru a le face sa zboare.

Nu vorbim despre mijloacele de propulsie, care sunt de altfel foarte importante.
Pai la obiectele zburatoare neidentificate, daca la asta te refereai cu "farfurii zburatoare", mijloacele de propulsie sunt cele mai fascinante, tocmai pentru ca se pretinde ca sunt mai meseriase decat orice ne putem imagina in stiinta de azi.
Pentru început unele mici probleme de randament.
Daca tot pui asa problema, de ce nu ai intrebat daca vrem sa construim elicoptere, sau portavioane, sau strunguri cu randament foarte bun?
Probabil că majoritatea dintre voi aţi urcat cel puţin o dată pe munte. Aţi urcat consumând o energie considerabilă, după care aţi coborât, ceva mai greu decât la urcare, consumând din nou energie. Fericiţi că totul s-a terminat cu bine, nu v-aţi pus probleme de fizică, adică de ce să consumaţi energie şi la urcare şi la coborâre?
Glumesti, nu-i asa?
Ultima data cand mi-am data drumul de pe munte pe vale in jos, fara sa-mi pese de lovituri si alte efecte secundare ale rostogolirii necontrolate, nu am facut nici un efort pentru a ajunge la poalele muntelui, dovedind ca fizica nu are nici o problema in a descrie corect fenomenul respectiv.
Daca vrei sa analizezi fizic efortul muschilor pentru a sustine un corp in echilibru, atenuand socurile si mentinand tensiunea fibrelor necesara coborarii pe pante abrupte si neregulate, fa-o, dar nu simplifica lucrurile in acest mod ridicol.
De ce această risipă de energie?
Nu e nici o risipa de energie la mijloc. Actionatul unui schelet osos cu ajutorul muschilor, nu e ceva "simpu" nici macar pe loc drept. Sau tu cand mergi pe strada (presupusa orizontala) nu depui nici un efort? Atunci nu "risipesti energie" ?
De ce să nu consumăm energie decât o singură dată la urcare, să o conservăm într-un fel sau altul, să coborâm fără efort, iar când vrem să urcăm din nou, să urcăm tot fără efort, cu energia consumată prima dată şi să repetăm aceasta de câte ori dorim.
Intentia e buna, dar mai exista si frecarea si restul problemelor pe care le ignori cand vorbesti in acest fel simplist despre efortul muscular.
Ar fi foarte interesant dacă am putea folosi o astfel de energie conservată şi pentru alte activităţi, de exemplu pentru avioane şi nu numai.
Dat fiind Universul in care traim, ar fi fenomenal, sau de-a dreptul miraculos. Introdu in ecuatie doar frecarea si e suficient sa vezi de ce ideea asta e de-a dreptul utopica.
Ar fi o economie de carburant care ar schimba complet faţa lumii. Ar rezulta o lume pe care nu am mai ecunoaşte-o.
Sa nu uitam un alt epitet esential: ar fi o lume de-a dreptul imaginara, fara corespondenta cu realitatea.
Dacă vreţi să construiţi o farfurie zburătoare trebuie să rezolvaţi în primul rând această problemă.
Eu nu sunt de acord. S-au construit aparate zburatoare foarte bine pana acum, fara sa fim blocati de utopiile ridicole de care vorbesti aici.
Acum cred că sunteţi de acord cu mine că mijloacele de propulsie nu mai sunt atât de importante.
Eu nu sunt de acord deloc.
Dar să vă dau o mică idee. În articolul “Despre deficitul de masă al macro corpurilor”, apărut pe Forum, am susţinut că masa atomilor, a particulelor elementare, înglobate într-o masă mare sau foarte mare, este mai mică decât masa acestora în stare de libertate, departe de această masă mare. De fapt raza electronilor şi a protonilor creşte foarte puţin în apropiere de o masă mare. Să nu uităm că am afirmat că raza acestora este r=h/2πmc. Vezi pentru aceasta şi articolul apărut pe Forum “O abordare diferită a teoriei particulelor elementare”. Deci ar fi, poate, posibil ca prin stăpânirea variaţiei razelor acestor particule elementare să rezolvăm problema de mai sus.
Ai afirmat tu multe in multe articole. Dar afirmatiile gratuite si ilogice nu sunt o rezolvare pentru nimic concret. Cel putin nu in Universul in care traim noi.
Dacă rezolvăm această problemă nu mai este atât de important sistemul de propulsie, îi comunicăm farfuriei zburătoare într-un fel sau altul o energie suficient de mare pentru scopurile propuse şi apoi o folosim în limitele acestei energii.
Gresit, problema esentiala ramane tehnologia necesara jongleriilor pe cer cu o farfurie zburatoare. Oricat de bun randament ar avea un motor de Dacie, nu o sa faci cu el o "farfurie zburatoare".
Cum se poate face aceasta? Poate ve-ţi afla voi.
Parerea mea este ca sansele de a rezolva problemele tehnologice si energetice care intervin in construirea elicopterelor, portavioanelor, strungurilor si de ce nu a farfuriilor zburatoare, cresc in masura in care luam in serios stiinta si demersul stiintific. Doar cu fabulatii nestiintifice, nu ajungem nicaieri. Asta fara sa ne dea extraterestrii un sut viguros in fund, desigur.
e-