Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Alt argument pentru identitatea dimensionala masa-sarcina

Creat de calahan, Iunie 24, 2021, 10:50:51 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Virgil

Citat din: calahan din Octombrie 10, 2022, 03:36:25 PM
Dl Virgil
Eu ma adresasem lui Atanasu. Fiindca ii trimisesem mai inainte un mesaj in care aratam ca am gasit postate dimensiunile fizice ale termenilor din ecuatia relativista a gravitatiei. Si cu acele dimensiuni, mie mi-a iesit ca  G-ul ar fi tot adimensional. Si l-am rugat pe dumnealui sa cerceteze demonstratia, eventual sa o trimita la un specialist, care sa ne arate, cu competenta care este gresala din acele socoteli. Si cum trebuiesc scrise corect acele socoteli. Eu am admis ce sustii dumneata. Ca factorul  G  este un parametru fizic, care se da intotdeauna in unitati de masura, dar nu se spune ce semnificatie fizica are. Si atunci am zis ca in socotelile alea din care scoate adimensionalitatea lui  G , trebuie sa fie o gresala, pe care eu unul nu o vad. Dar un specialist trebuie sa o vada. Eu daca doar stiam punctul dumitale de vedere, nici nu m-am mai gandit sa reluam discutia pe aceasta tema. Acum eu asi fi interesat daca dumneata ai avea disponibilitatea sa examinezi pdf-ul cu -Capacitatea electrica a fotonului in vid-. Acolo daca ai putea sa imi punctezi greselile din socoteli, ti-as ramane foarte indatorat. Vad ca nu mai gasesc pdf-ul cu capacitatea electrica a fotonului in vid. Eram convins ca l-am postat candva. Daca nu l-a sters cineva, inseamna ca doar am avut de gand sa il postez dar nu l-am postat. Il postez acum, ca sa il vezi si dumneata. Sper sa nu ma acuze nimeni ca l-am postat de mai multe ori.
Am luat spre analiza primul punct din pagina dvs;
1) Energia de la anihilarea electronului Wae este egalǎ cu energia potenţialǎ
Wpe la distanţa de o razǎ electronicǎ

Din studiile cunoscute durata de viata a electronului este considerata infinita atat timp cat nu are loc o ciocnire prin care electronul se dezintegreaza intr-o cuanta de energie cu o frecventa egala cu cea a cuantei generatoare adica  cu  lungimea de unda Compton. Conform relatiei lui Einstein  We=m.c2=h.niu; in care m este masa electronului, h este constanta lui Planck, c este viteza luminii si niu este frecventa cuantei generatoarea electronului. Conversia energie electron si invers este verificata experimental. In continuare vorbiti despre energia potentiala a electronului la distanta de o raza electronica, ceia ce este o notiune eronata din capul locului, deoarece energia potentiala a unui electron se calculeaza atunci cand electronul se afla intr-un camp nuclear adica intr-un atom. Pentru ca energia cinetica a electronului sa fie egala cu energia de generare a lui ar trebui ca viteza electronului pe orbita sa fie chiar mai mare decat viteza luminii pentru ca energia cinetica este 1/2.m.v^2 ca sa satisfaca relatia lui Eistein, Dar acest lucru nu se poate intampla nici atunci cand consideram cel mai mare  atom ipotetic cu numarul de sarcina Z=137. Atunci electronul aflat pe prima orbita s-ar deplasa cu viteza luminii fapt ce se poate verifica usor; m.c2=(Z.e^2)/4 pi. eps.R ; in care Z=137; R este raza primei orbite din acest atom ipotetic si este egala cu lungimea de unda Compton a electronului raportata la 2 pi. In aceste conditii daca calculezi energia cinetica a electronului Wc=1/2 m.c2 =1/2(Z.e^2)/4 pi. eps.R ; si energia potentiala a electronului aflat pe aceasta orbita vei gasi ca aceasta este de doua ori mai mare decat energia cinetica a lui, dar avand semnul minus adica este in crestere pe masura ce electronul sare pe orbite mai indepartate de nucleu.
Energia potentiala.;Wp=-(Z.e^2)/4 pi. eps.R ;
Aceasta este singura energie potentiala pe care o poti calcula unui electron.



Virgil

In continuare va referiti la capacitatea fotonului ca si cum fotonul ar fi un condensator electric. Fotonul este o unda, altii ii spun o cuanta de energie, ce reprezinta o oscilatie a campului electro-magnetic, ceia ce inseamna ca nu are in constitutia lui nici o particula de genul electronului. In timp ce capacitatea electrica se refera la un dispozitiv electronic care are insusirea de a produce o mutatie a unei populatii de electroni din masa unui material dielectric prin intermediul a doua sau mai multe armaturi metalice cu ajutorul unei surse de curent electric. Capacitatea electrica a unui condensator se masoara in farazi, iar energia acumulata intr-un condensator este data de produsul dintre capacitate si patratul tensiunii la care este supus dielectricul fara a se strapunge. daca un condensator incarcat este lasat un timp in stare libera se descarca prin aparitia unui curent de deplasare in materialul dielectricului datorita migrarii libere a electronilor de pe o fata suprapopulata pe cealalta saracita in electroni. Armaturile metalice joaca doar rolul de interfata colectoare sau donatoare de electroni sub influienta diferentei de potential al sursei electrice. Ce am scris aici nu veti gasi in nici o carte de fizica deoarece este o constatare personala prin efectuarea unor experimente fizice.
Deci intre foton si condensator nu exista nici o asemanare fizica. Insa cand descarcarea se face prin scurtcircuit se produc scantei cu emisie de unde electromagnetice inclusiv  fotoni datorita energiei descarcate. In rest nu exista nici o legatura cu fotonii, ceia ce inseamna ca lucrarea dvs. nu are nimic cu realitatea fizica.

calahan

Dl Virgil
Zau daca mai stiu ce scrie in acel pdf. Eu retinusem ca pleca de la egalitatea  Me.C^2=h.Ffae=(k.Qe^2)/Re, dar si de la paranteza lui Poynting, din care lua energia campului electric dintr-o unda. Si prin nu stiu ce socoteli ajunge la rezultatul ca marimea fizica zisa capacitatea electrica a fotonului in vid este egala cu raza electronului  Cfv=Re. Ceeace ar insemna ca dimensiunea fizica a capacitatii electrice este lungime  [C]=[L]. Si dimensiunea de lungime a capacitatii electrice, cu unitatea de masura Faradul (Fd)=L , ar face pe epsilon,zero, (care este farad/metru)  adimensional. Dar din ce spui dumneata, trebuie sa retin ca acea prima egalitate nu este valabila in cazul fotonului. Si de aceea se obtine un rezultat eronat.   

calahan

#168
Princehansolo
Nu am inteles la ce postare din pagina de la link-ul dumitale te referi. Dar am pentru dumneata urmatoarea chestiune. La analiza dimensionala a circuitului RC, se ajunge in final la egalitatea:  Q^2.T^2=M.L^3, din care scoate ca:  Q=M=L^3/T^2. Si spune ca este singura solutie pentru aceasta egalitate. Dumneata ce spui? Exista si alta solutie pentru aceasta egalitate? Si daca aceasta este unica solutie nu ne obliga la a admite concluzia si toate consecintele teoretice pe care le produce? 

Virgil

Citat din: calahan din Octombrie 11, 2022, 04:49:20 PM
Princehansolo
Nu am inteles la ce postare din pagina de la link-ul dumitale te referi. Dar am pentru dumneata urmatoarea chestiune. La analiza dimensionala a circuitului RC, se ajunge in finsal la egalitatea:  Q^2.T^2=M.L^3, din care scoate ca:  Q=M=L^3/T^2. Si spune ca este singura solutie pentru aceasta egalitate. Dumneata ce spui? Exista si alta solutie pentru aceasta egalitate? Si daca aceasta este unica solutie nu ne obliga la a admite concluzia si toate consecintele teoretice pe care le produce?
Daca citesti care este echivalenta faradului in unitati de masura mecanice ai sa vezi ca faradul este echivalent cu masa deci relatia aceasta este corecta din punct de vedere orientativ, doar trebuia scris cine este L, T, capacitatea Q . Verifica corespondenta din tabelul de la sfarsitul referatului meu;
https://drive.google.com/file/d/13JWVyJRD6t3UjdLycGF0Om-nth3f45IZ/view?usp=sharing

calahan

#170
Dl Virgil
Citatdoar trebuia scris cine este L, T, capacitatea Q
M,L, si T sunt marimile fundamentale din sistemele de masura. Fiindca asa sunt scrise cu litere mari de tipar. M este masa, L este spatiul si T este timpul. Iar Q este sarcina electrica, nu este capacitate. Capacitatea se noteaza cu  C. Sarcina Q care zice ca nu mai este marime fundamemtala si se da ca produsul curent ori timp. Q=I.T. Adica curentul I ar fi considerat marime fundamentala si apare in toate relatiile de definitie, cu dimensiunile fizice, ale marimilor electromagnetice.

calahan

Dl Virgil
PS
Nu stiu ce legatura are egalitatea energiilor cu durata de viata a electronului. Aici spui asa:
CitatIn continuare vorbiti despre energia potentiala a electronului la distanta de o raza electronica, ceia ce este o notiune eronata din capul locului, deoarece energia potentiala a unui electron se calculeaza atunci cand electronul se afla intr-un camp nuclear adica intr-un atom.
Eu asa am citit pe undeva ca formula energiei potentiale a electronului se foloseste pentru calculul razei electronului. Si nu spune nicaieri,  ca relatia energiei potentiale functioneaza numai cand electronul se afla in camp nuclear. Deci dupa dumneata aceasta ar fi marea eroare din acea demonstratie. Dar restul socotelilor sunt corecte? Formula lui Poynting, mai ramane valabila? Este aplicata corect la nivelul unei unde?

Virgil

#172
Citat din: calahan din Octombrie 12, 2022, 08:50:28 AM
Dl Virgil
Citatdoar trebuia scris cine este L, T, capacitatea Q
M,L, si T sunt marimile fundamentale din sistemele de masura. Fiindca asa sunt scrise cu litere mari de tipar. M este masa, L este spatiul si T este timpul. Iar Q este sarcina electrica, nu este capacitate. Capacitatea se noteaza cu  C. Sarcina Q care zice ca nu mai este marime fundamemtala si se da ca produsul curent ori timp. Q=I.T. Adica curentul I ar fi considerata marime fundamentala si apare in toate relatiile de definitie, cu dimensiunile fizice, ale marimilor electromagnetice.
Incearca si d-ta sa explici notatiile in asa fel incat omul sa inteleaga ce vrei sa spui, pentru ca eu nu pot sa ghicesc ce gandesti d-ta. Se exemplu sarcina electrica se noteaza cu q, si fiind vorba de circuit R C m-am gandit ca este vorba de vreo inductanta care se noteaza cu L. Si de unde ai aflat d-ta sa sarcina electrica este produsul dintre intensitate si timp? Sarcina electrica se masoara in Coulombi iar echivalentul mecanic al sarcinii electrice este un impuls, deci produsul dintre masa si viteza luminii e=Mp.c/pi ; adica sarcina electronului este; e=1,672.10^-27 .3.10^8 /3.14= 1.6.10^-19 kg.m/s ;
In continuare intrucat parerile noastre sunt diferite din cauze obiective, nu ma angajez sa analizez si celelalte afirmatii pe care le faceti pentru ca nu corespund cu echivalentele mele intre unitatile de masura electrice si cele mecanice.

calahan

Dl Virgil
Cum poti sa pui o asemenea intrebare? Oare chiar nu cunosti dimensiunea fizica a sarcinii electrice, asa cum este data in sistemele de masura?
CitatSi de unde ai aflat d-ta sa sarcina electrica este produsul dintre intensitate si timp?;
Uite aici, un extras de pe wiki, (care se gaseste la link-ul de mai jos),cu  dimensiunile fizice oficiale ale sarcinii electrice Q.
CitatPrin urmare, 1  C = 1  A.s , iar sarcina electrică Q are dimensiuni [Q] = IT
https://ro.frwiki.wiki/wiki/Charge_%C3%A9lectrique
Eu am inteles ca echivalenta facuta de dumneata, intre marimile electrice si cele mecanice, este doar un artificiu care nu are legatura cu realitatea fizica. Dar imi pare ca dumneata esti asa bine fixat in aceste echivalente, incat consideri ca ar fi exact realitatea fizica, ca ar reflecta realitatea fizica obiectiva. Dar nu mi-ai raspuns, daca in afara acelei mari erori de judecata de la demonstratia capacitatii electrice a fotonului in vid, in care nu mai functioneaza energia potentiala a electronului, la distanta de o raza electronica, daca (cand) electronul nu se afla in campul nuclear, socotelile sunt corecte. Daca este corecta aplicarea formulei lui Poynting la energia unei singure unde a fotonului. In ce priveste ultima egalitate de la analiza dimensionala a circuitului  RC, postarea era facuta pentru Princehansolo., care am crezut ca este capabil de rezolvarea unor ecuatii algebrice.

Virgil

Din Wiki; "Cu toate acestea, în unele contexte sunt utilizate uneori alte unități, cum ar fi amper-oră ( A h )."
De exemplu in cazul acumulatorilor electrici se foloseste ca unitate de apreciere a calitatii acumulatorului notiunea de Amper-ora, adica o baterie are capacitatea mai mare cu cat poate descarca un curent de un amper in mai multe ore, sau un curent de mai multi amperi intr-o ora. Acest lucru nu-ti da permisiunea sa consideri ca sarcina electrica este produsul dintre intensitate si timp pentru ca sarcina este o marime discreta statica e=1,6.10^-19 C; in timp de curentul reprezinta descarcarea unei cantitati de sarcini electrice in timp.

calahan

#175
Dl Virgil
Pai si produsul amper.ora, pentru cantitatea de sarcina electgrica  Q a acumulatorului, nu inseamna tot produsul curent ori timp?  Q=I.T. Uite si la link-ul de mai jos aceeasi definitie, cu aceleasi dimensiuni pentru sarcina electrica, in dimensiuni fundamentale. La pagina 11 din 18 pagini ale sistemului CGS de marimi si unitati fizice, in tabelul  III.
https://dinnobolique.files.wordpress.com/2013/01/sistemul-de-unitati-de-masura-cgs.pdf

Virgil

#176
Da am vazut tabelul acesta, dar treci si dumneta la sistemul international de unitati. In alta ordine de idei una din definitiile amperului spune ca un curent prin care circula un coulomb de sarcini eletrice pe secunda reprezinta un amper. Deci in fiecare secunda vor trece 6,25.10^18 electroni printr-o sectiune a conductorului. Ce alta informatie mai obtineti din aceasta relatie despre electron care este o entitate indivizibila? de exemplu pe banda unui elevator se descarca 100 de saci cu porumb pe ora, ce informatie aflati din aceasta expresie despre boabele de porumb ?

calahan

#177
Dl Virgil
Eu am rasfoit pe internet si am gasit ca in toate sistemele de masura dimensiunea sarcinii electrice Q este data ca produsul amper ori secunda  Q=A.s. Ceeace inseamna curent ori timp  I.T. Dar cum spuneam, problema aceasta a dimensiunilor fizice ale masei si sarcinii am pus-o pentru Princehansolo. Fiindca doar stiam ca dumneata nu admiti aceasta identitate dimensionala si o consideri o mare eroare de intelegere a fizicii. Si nu avea niciun rost sa te plictisesc cu aceasta discutie. Pe mine ma interesa acum doar daca dumneata ai avea disponibilitate sa examinezi pdf-ul in care se face descifrarea sensului fizic al constantei gravitationale  G  , ca sa imi semnalezi greselile din acele socoteli. Fiindca de la Atanasu nu ma mai astept la nicio parere. Dumnealui nu poate sa isi asume nicio parere. Fiindca asta este omul. Nu discuta dumnealui cu absolventi de liceu. Discuta doar cu universitari. Si se pare ca asupra lucrarii dumitale, numai dumnealui poate sa se pronunte, cu ceva competenta. Se vede ca are ceva notiuni de astrofizica, fiindca a putut sa gaseasca ;-Hibele teoriei big-bang-ului.

calahan

Dl Virgil
La link-ul de mai jos, se gaseste articolul, in care la pagina 38 este dat tabelul cu densitatile masice ale materiei intunecate, pe sisteme cosmice. Pana la urma,dupa multe cautari l-am gasit. Eu cautam tot aiurea in alte topicuri pe care le-am luat la rand. La topicul cu -alt argument pentru identitatea dimensionala masa-sarcina, nu ma gandeam de fel.
https://www.thetruth2u.com/uploadedfiles/booksfiles/SymphonyofExistence.pdf

Virgil

Citat din: calahan din Decembrie 13, 2022, 03:16:14 PM
Dl Virgil
La link-ul de mai jos, se gaseste articolul, in care la pagina 38 este dat tabelul cu densitatile masice ale materiei intunecate, pe sisteme cosmice. Pana la urma,dupa multe cautari l-am gasit. Eu cautam tot aiurea in alte topicuri pe care le-am luat la rand. La topicul cu -alt argument pentru identitatea dimensionala masa-sarcina, nu ma gandeam de fel.
https://www.thetruth2u.com/uploadedfiles/booksfiles/SymphonyofExistence.pdf
Multumesc pentru link-ul acesta, am ca caut si eu sa vad despre ce este vorba.