Ştiinţă şi tehnologie. Noutăţi, dezbateri pe subiecte ştiinţifice de actualitate > Ultimele ştiri din ştiinţă şi tehnologie

Hibele teoriei Big-Bang-ului,si ipoteze sau sugestii alternative.

(1/61) > >>

mircea_hodor:
        Teoria aparitiei universului prin  fenomenul Big-Bangului este de departe probabil una din cele mai suscitante teme de studiu a zilelor noastre, iar in ceea ce ma priveste gindesc ca cel mai probabil nu sint tocmai singurul care sa fi remarcat o seama intreaga de (sa le zicem) inadvertente pornind fie si de la suma legilor fizice care par sa se contrazica functie de momentul la care ne raportam din evolutia acestui fenomen. Tin sa precizez inca de la inceputul acestei propuneri de tema, faptul ca m-am folosit in abordarea mea strict de ceea ce posed(adica informatiile pe care le cunoasteti si dumneavoastra plus logica despre care am remarcat ca exista in toate explicatiile stiintifice) mai putin cunostintele aprofundate in materie de fizica, motiv ptr. care sint receptiv si chiar interesat de eventualele apostrofari ale celor abilitati sa le faca.
        Acestea fiind spuse, ptr.inceput voi incerca sa subliniez ceea ce din punctul meu de vedere pare sa nu se lege tocmai logic vizavi de aceasta teorie, urmind ca spre final sa-mi expun propria viziune si evident sa va solicit cu aviditate propria parere si mai mult decit atit, poate chiar opinii personale sau viziuni originale legate de aceasta tema. Asadar:
    1) una din "neintelegerile"" mele este legata de viteza de propagare sau de deflagratie imediat ulterioara Big-Bang-ului.Presupun ca  se vrea cu siguranta superioara vitezei luminii, caci altfel probabil ar fi fost deja un fapt bine cunoscut marimea universului din relatia  13,7 miliarde ani lumina ori 300.000 , adica o suma ridicata la o anumita putere certa. Ma leg de acest aspect deoarece il consider de importanta vitala ptr. intreaga teorie, caci la peste 300.000 km/sec. dupa cum stiti timpul ar trebui sa tinda...spre trecut(si poate nu e chiar atit de deplasata ideea asa cum veti vedea).
    2)o a doua mare inadvertenta(sic cogito) o constituie acel inutil si imens consum de energie descris prin contactul dintre materie si antimaterie, teoria sustine ca din 0,00000001 materie rezultata ca surplus fata de antimaterie s-ar fi format universul de astazi; ori respectiva materie si antimaterie tocmai ce ""coexistasera"" linistite in aceeasi supa primordiala fara a ""se supara una pe cealalta".
    3)cit de verosimil poate sa para ca acest fenomen sa fi aparut tam nesam, fara o cauza concreta(ni se spune clar ca nu a existat nici o determinare,pare rodul intimplarii) ,nu exista timp,nu exista spatiul,iar noi ar trebui sa ne imaginam ca sursa tuturor universurilor(caci deja e  relativ de notorietate cuvintul multivers) si-ar fi avut originea in doar acel Big-Bang. Cum ar mai putea fi imaginata aparitia universurilor paralele prin prisma acestu fenomen?!
    4)cum poate fi legata de acest fenomen "pisica lui Strodinger""?(pare putin  aberanta aceasta ultima interpelare ,insa are oarecare legatura cu teoria mea).
    5Care este provenienta acelei ""supe primordiale"" cum a aparut ea,teoria de baza sugereaza ca nu avea nici o istorie
    6)Cit de veridic suna lipsa unei cauzalitati(Stim ca fenomenul este privit ca o incalcare a principiului cauza-efect),intr-un mediu ce se vrea atemporal si aspatial?!

    Multe intrebari la care asa cum spuneam sint foarte interesat sa aflu un raspuns,motiv ptr. care adresez inca  odata invitatia la dialog. Pina atunci insa voi incerca sa va informez asupra unor directii de analiza asa cum mi le-am imaginat eu,directii care ar putea foarte bine sa va para sau chiar sa fie aberante,insa ca sa mi le scot din minte aveam nevoie de sprijinul vostru.Asadar iata cum imi inchipui eu acest fenomen: sa ne imaginam doua mase masive(poate cit un univers fiecare) de materie si antimaterie care tocmai urmeaza sa se ciocneasca. E posibil(in opinia mea de neavizat) ca ""masa neagra"" a universului sa aiba intre altele si  rolul de a izola acest gen de materie(mai putin esential in exemplificarea de fata). In opinia mea pare oarecum mai veridic acest scenariu in virtutea faptului ca dintr-o data ar apare o cauza a acestui fenomen,un timp si un spatiu  mai veridic parca in confruntare cu teoria lui Hawkins. Si da,ne putem imagina o deflagratie cu viteze superioare  vitezei luminii,insa aici s-ar putea intersecta unele notiuni despre care marturisesc ca mi le pot oarecum doar imagina,notiuni care sa aiba tangente cu ideea de multivers sau cu capacitatile cuantice cel putin bizare ,de genul bilocatiei electronilor(pisica despre care faceam vorbire).Asa cum reusesc eu sa-mi imaginez ,as putea concepe o explozie ca pe o implozie(mai curind) in universul in care se afla,dar  concomitent o explozie spre  universul materiei sau antimateriei cu care s-a intilnit.Este relativ ceea ce se intimpla intr-o gaura neagra,acolo tesatura spatio-temporala este rupta,si nu stim dar  putem banui ca tot ce inghite respectiva gaura,ar putea fi expulzat intr-un alt univers.Cine stie,poate chiar avem fiecare corespondentul nostru (comform teoriei cuantice)in celalalt univers.
     Si ca o mica completare privitoare la evolutia universului(despre care gindesc ca are in mod cert o legatura si cu aparitia sa),una din teoriiile legate de sfirsitul universului este aceea a unei dilatari la nesfirsit,dar oare aceasta dilatare la nesfirsit nu ar  presupune la un moment dat ruperea tesaturii?adica lucrul ptr. care s-ar impune energia cumulata a n gauri negre,caci  e singura despre care stim ca a realizat aceasta performanta.Si mergind in extremis cu aceasta teorie,nu am sfirsi prin a ne ""reintilni"cu un alt univers,univers de care sintem acum separati tocmai prin aceasta tesatura?!
     

valangjed:
Va puteti inchipui un "univers" static, cu o infinitate de dimensiuni? Nici eu ;) dar il putem "gandi".O conexiune de internet "lucreaza" cu minim 256 de dimensiuni(vectori "perpendiculari" cu "valori" prestabilite).In romanul "Zeii insisi", scris de Isaac Asimov, exista o "afirmatie":"Orice numar intre 1 si infinit, nu are sens."Daca spatiul "nostru" are 3 dimensiuni spatiale si una temporala este pentru ca asa "percepem" noi dar nimic nu ne impiedica sa "gandim" ca exista mai multe dimensiuni.De ce 3?De ce 4?De ce 11?De ce nu 1345?De ce nu?
Raspunsul meu ar fi:"Pentru ca oamenii sunt limitati in cele 3 dimensiuni spatiale si una temporala(pe care nu o pot "manipula") si nu incearca sa "gandeasca" mai mult."

atanasu:
Dle Hodor ,
Firul deschis aici pe tema Big Bangului este cred ca al saselea pe acest subiect, aparut pe acest forum, la diferite capitole ale sale. Nu stiu daca era neaparat nevoie de un fir nou aici la “ultime stiri din stiinta si tehnologie” intrucat cred ca nu doresti sa inseram doar stiri aparute in domeniul care in cazul subiectului BB ar fi din cosmologie si din fizica, pentru ca asa cum spui, cu adevarat “teoria aparitiei universului prin  fenomenul Big-Bangului este de departe, probabil una din cele mai suscitante teme de studiu a zilelor noastre”. Dar pentru ca doresti o privire cat mai critica asa cum anunti din titlu, sa continuam asa cum vrei, adica aici si in directiiile pe care le doresti.
Dar mai inainte de orice nu crezi ca este cazul sa vedem ce putem retine ca valabil din ce s-a scris  pe forum despre acest subiect?Desigur urmarind subiectele cu referire principala la Big Bang?
Am consumat deja(era sa scriu am pierdut, dar nu e nici-o pierdere) destul timp  identificand si urmarind firele pe care le trec in continuare in revista, extragand ce mi se pare demn de retinut ca fiind relevant , fie ca ceva cert, fie ca o ipoteza care se sustine macar prin acceptarea ei de mai multi specialisti sau printr-un model teoretic consistent cu experimentul.
Astfel voi realiza un soi de material documentar ca sa putem porni de la ce este deja adjudecat desigur daca vei considera si dta acelasi lucru in ceea ce priveste adjudecarea , restul fiind de discutat.
Incerc sa urmaresc: producerea BB, timpul trecut de la BB, varsta universului, inflatia si durata ei, dimensiunea Universului produs de BB si ce mai apare relevant in postarile deja facute din 2008 si pana azi

Firele gasite de mine sunt:

1. Forumul Scientia > Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Teoria relativităţii, astronomie si astrofizica > Hubble si expansiunea universului
http://www.scientia.ro/forum/index.php/topic,671.15.html
27 septembrie  2008- 28 septembrie 2008  cu un salt datorita mie la 06 martie 2015

2. Forumul Scientia > Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Teoria relativităţii, astronomie si astrofizica > Universul este infinit in spatiu si timp? 
http://www.scientia.ro/forum/index.php/topic,257.0.html
mai 2008 – iunie 2010

3. Forumul Scientia > Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Teoria relativităţii, astronomie si astrofizica > Big Bang
http://www.scientia.ro/forum/index.php/topic,1126.0.html
martie 2009 - martie 2011

4. Forumul Scientia > Diverse > Critici ale paradigmei curente in stiinta > Despre expansiunea Universului
http://www.scientia.ro/forum/index.php/topic,3427.0.html
noiembrie 2011- martie 2012

5. Forumul Scientia > Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Cosmologie > Big Bang
http://www.scientia.ro/forum/index.php/topic,4648.0.html
februarie 15, 2014, - martie 2015

Dupa ce termin ce mi-am propus, adica cel tarziu peste una, doua zile daca nu chiar azi mai pe noapte, o sa postez concluziile respectvei analize si vom putea intra in ring  :)

Numai bine

atanasu:
PS. Nici nu am postat bine ce este mai sus si intamplator am mai cazut peste un fir, asadar al tau este al saptelea.
Firul este: http://www.scientia.ro/forum/index.php/topic,2948.0.html
Forumul Scientia > Diverse > Critici ale paradigmei curente in stiinta > Ce cred eu despre big bang (aprilie 2011-iunie 2011)
Desigur ca pe pozitia cronologic a patra va intra si el in analiza pe care incerc sa o fac. 

mircea_hodor:
      Multumesc ptr. initiativa domnule Atanasu,marturisesc ca am facut ceva mai mult decit doar sa rasfoiesc acele fire,insa am remarcat in primul rind ca picasera oarecum in desuetudine,am experimentat si posibilitatea de a primi un raspuns la o tema mai veche dind un raspuns la care nu am mai primit nici o mentiune,astfel incit interesat fiind totusi de niste puncte de vedere avizate,am considerat necesar sa ""reeditez"" aceasta tema.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă