Chimie, biologie, medicină şi antropologie > Biologie

Om fara simturi

<< < (3/3)

ion adrian:
Nu stiu in ce clasa am invatat-o dar chiar asa si este. Ce spune dl Radin este ca daca consumam denergie care de fapt isi are sursa pornind de la fotosinteza (sursa primara a plusvalorii :) ) in energia solara, de ce oare nu ar fi posibil si o captare directa prin niste modalitati astazi inca nestapanite de stiinta.
Eu iti comunic niste informatii ceea ce nu inseamna ca le si creditez dar nu le pot inlatura doar pe baza unor fixizme preconcepute oricat de "stiintifice" ar parea ele. Evident ca nu contrazicem principiile fundamentale asa cum un "perpetuum mobile" care, sa zicem, ar converti direct gravitatia in miscare nu ar fi decat unul aparent, sursa de energie fiind evident gravitatia dar procesul ar parea miraculos sau bazat pe o sarlatanie cat timp nu-l intelegem.

puriu:
Orice alt animal fara simturi si-ar da seama ca este in viata si ar avea constiinta identitatii sale. Memoria sa este in cea mai mare parte gata scrisa (stie sa se hraneasca si cu ce, cum sa-i faca cuibul, cum sa-si creasca puii, ce animal este dusman sau prada, etc). Omul se naste cu cateva instincte primare si atat, restul memoriei este goala si trebuie sa invete cu ajutorul simturilor. Chiar si faptul ca este om trebuie sa-l invete de la alti oameni in primii ani de viata. Un copil crescut de animale mai multi ani se transforma intr-un animal salbatic imposibil de dresat.

ion adrian:
@puriu
O observatie foarte judicioasa.

princehansolo:
@ Calahan, am găsit acest fir de discuții legat de simțuri.

Răspund aici la mesajul dumitale:

--- Citat din: calahan din Martie 01, 2023, 12:11:04 p.m. ---Dl Princehansolo
S-a vazut ca si in pagina de pe -Wikipeddia-,sunt marcate cu culori diferite simturile care dau informatii asupra mediului extern si simturile care dau informatii asupra mediului intern. Printre cele care dau informatii ale mediului intern sunt trecute si functii ale creerului. Functii care sunt indeplinite se structuri complexe. Structuri care integreaza informatii de la mai multe tipuri de senzori. Asa sunt functiile de; timp, spatiu, orientare, miscare. Dar vad ca simtul acceleratiei nu figureaza. Aprecierea acceleratiei este rezultatul unei functii logice, care efectueaza o socotela, din care deduce variatia vitezei, adica a nivelului de miscare. Simturile mediului intern sunt date de senzori proprioceptivi specializati la semnalizarea stariilor mediului intern. Dintre senzorii proprioceptivi, o importanta deosebita au senzorii de durere, care semnalizeaza ca o alarma generala, dezordinile aparute in sistem. Semnalele puternice ale senzorilor de durere, pot duce la lesinuri, la come sau chiar la infarct. Dar discutia noastra a deviat de la fizica la fiziologie. Eu am crezut ca dumneata poti sa raspunzi simplu la niste intrebari la care dl Virgil evita sa mai raspunda. Eu am crezut ca sunt chestiuni simple de bun simt. Dar este posibil ca altii sa aibe alte vederi si sa nu le vada ca fiind de bun simt.

--- Terminare citat ---


--- Citat din: 07Marius din Mai 29, 2013, 06:23:49 a.m. ---...
In fine, revenind la subiect, lipsa unor simturi in general conduce la supra dezvoltarea altora. Desigur, depinde acest lucru de multi factori. Acum, daca cele 5 simturi fundamentale lipsesc din start, este o mare problema ptr. ca comunicarea cu mama, mediul inconjurator este grav afectata, insa nu imposibila. Dupa cum poti citi aici, (http://www.descopera.ro/stiinta/9697033-cate-simturi-au-oamenii) nu sunt epuizate toate mijloacele de comunicare.
...

--- Terminare citat ---
Am văzut și la link-ul http://www.descopera.ro/stiinta/9697033-cate-simturi-au-oamenii că numărul simțurilor este mai mare decât 5 și există explicație de ce sunt păstrate ca referință doar 5 simțuri: Aristotel a numărat 5 simțuri și a rămas în memoria colectivă acest fapt. Este un articol destul de bun.

Legat tot de simțuri  interne sau externe: toate sunt interne dacă ne uităm la locul receptorilor (anumite zone ale corpului - receptorii - suferind modificări în urma stimulilor mediului extern corpului sau din interiorul corpului).

Pe pagina Wikipedia este spus "Simțul mișcării (propriocepția)" - care înglobează și "simțul accelerării". Aparatul vestibular este specializat în detecția mișcării. Am văzut din ce mi-ai scris că ai înțeles cum funcționează aparatul vestibular. Poți să mă întrebi ce neclarități ai legat de senzorii corpului, mă descurc mai bine decât cu formulele fizice care sunt deduse utilizând câteva formule ca fiind postulate.

În legătură cu culoarea diferită a link-urilor de pe pagina Wikipedia, cele 5 simțuri au o pagină cu explicații și celelalte nu au pagină în Wikipedia (deci au link-uri invalide).

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă