Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Gedankenexperiment (experimente imaginare)
Experiment interesant
puriu:
Pot aduce niste completari utile. Prin 1972 - 73 am avut pe birou o asemenea jucarie fabricata undeva in jud. Mures. Mergea bine cu apa in pahar, dar si mai bine cu o solutie alcoolica (votca, etc.). Cand aerul era umed, dupa ce se spala pe jos, nu functiona. A mers mai bine de un an pana cand a cazut peste ea o carte. Un sticlar s-a ambitionat sa-mi faca alta. Dupa multe incercari am tras unele concluzii:
- tubul de sticla trebuie sa fie drept si destul de gros pentru a permite trecerea simultana a lichidului si a vaporilor in sensuri contrare cand este in pozitie orizontala,
- cantitatea de lichid volatil este critica,
- natura lichidului nu este importanta, dar este bine sa aiba caldura latenta de evaporare mica si sa nu fie aer in instalatie,
- este foarte importanta pozitia de echilibru. Se ajusteaza prin indoirea picioarelor din sarma,
- este importanta inaltimea paharului, respectiv limita cursei active (ciocul in jos).
Am cautat pe Google termenul "Drinking Bird" si am gasit un articol Wikipedia cu explicarea foarte pertinenta a principiului functionarii.
P.S. Cred ca tipii din Nottingham (celebrii cercetatori britanici) au lipsit la la lectia cu termodinamica.
valangjed:
Fenomenul este explicat de Perelman in "Fizica distractiva" , capitolul "Pasarica lui Hotabaci".
Sieglind:
http://www.scientia.ro/blogul-scientiaro/1350-perpetuum-mobile-sau-iluzie-optica.html
for Scientia.ro, with love
M. C. Escher, Waterfall
(fiindcă asta este)
ariel55:
La numai 10USD(fara taxe de transport), cumperi una de la Edmund Scientifics:
http://www.scientificsonline.com/famous-drinking-bird.html
Poti preciza exact locul in care :
--- Citat ---Cum fizicienii de acolo spun in acest material ca nu au o explicatie ptr. "jucarie" mi s-a parut interesant de adus in discutie.
--- Terminare citat ---
Aceasta este o afirmatie fara acoperire.
Ne-ai trimis in pagina principala si acolo....fizicienii nu prea spun ca nu pot explica. ??? Mai exact daca esti dragutz.Mercic.
Distractie placuta.
P.S.Sincer sa fiu, nu inteleg de ce topicul a fost postat la "experimente imaginare"? O fi vreo "conspiratie a pasarilor iluminate"? ;D
Navigare
Du-te la versiunea completă