Ştiinţă şi tehnologie. Noutăţi, dezbateri pe subiecte ştiinţifice de actualitate > Femeile din domeniul stiintei
Drumul carierei in stiinta pentru femei ...
Adi:
Iata un sumar foarte bun (in engleza) al unei prezentari foarte bune despre situatia femeilor in stiinta in Statele Unite (si la fel este cam in lumea mare a stiintei). Pe scurt, ideea este ca nu exista o singura bariera ce trebuie eliminata pentru a ajuta femeile sa urmeze o cariera in stiinta, ci trebuie actionat in multe locuri aparent minore. Cursa pentru femei si pentru barbati este la fel, numai ca la femei obstacolele sunt mai mari, ramanand apoi energie mai putina pentru progres efectiv in cercetare.
Va invit sa cititi acest articol foarte frumos din revista Symmetry, un articol ce merita tradus si in romana:
http://www.symmetrymagazine.org/breaking/2008/06/16/for-women-in-physics-the-pipeline-is-a-labyrinth/
Temari, te oferi voluntara sa traduci acest text? Este vacanta si iti va fi un exercitiu minunat pentru perfectionarea englezei si aprofundarea a ceea ce te asteapta daca vei continua sa studiezi biologia ... Ce zici?
Temari:
Incerc, nu sunt asa stralucita la engleza. E intresant, o sa il traduc cat pot de bine. :)
ionut:
Buna,
Recunosc ca discriminarea sexuala inca mai este o problema dar nu cred ca mai e asa de mare, cel putin nu in lumea "civilizata". In anumite tari s-a ajuns sa se exagereze, adica de exemplu se scot pozitii in cercetare sau in alte domenii care sunt exclusiv pentru femei pe motive de "political corectness". Eu daca as fi femeie nu as accepta asa ceva, as fi chiar jignita.
Asta este o prostie foarte mare prin simplul fapt ca barbatii si femeile chiar nu sunt la fel. Nu ma refer la inteligenta sau alte capabilitati aici ci ma refer la afinitati specifice fiecarui sex care mi se par naturale. Nu cred de exemplu ca o sa vedem prea curand un numar egal de barbati si femei lucrand intr-o mina de carbuni, sau in padure la taiat copaci. De partea ceallalta, in spitale lucreaza mai multe femei decat barbati. Si tot asa. Nu trebuie sa fortam obtinerea unor procentaje. Agentiile care lupta pentru drepturile femeilor ar trebui sa se transforme in agentii care sa lupte impotriva dicriminarii sexuale in general si sa se asigure ca in procesele de selectie nu se iau decizii bazate pe sex. Atata tot si asta nu implica nimic legat de proportia 50/50.
Temari:
Pe undeva sunt de acord cu tine, dar din cate am observat, femeile in domeniul stiintei sunt putine, dar aici nu se fac discriminari ca in alte parti. Spre exemplu in Romania se fac discriminari, mai ales noua generatie. Sa stii, ai spus bine, femeile se simt jignite (unele) dar nu au incotro, daca vor sa lucreze undeva, fie in domeniul stiintei, fie in alte domenii...
ionut:
Iti inteleg punctul de vedere Temari si ti-l sustin. Trebuie combatuta discriminarea sexuala in ambele sensuri, dar nu sunt de acord cu impunerea fortata a anumitor procentaje in diverse domenii pentru ca ele nu se pot realiza chiar daca nu ar exista discriminare sexuala. Nu poti obliga femei sa mearga intr-un anumit domeniu. Deasemena femeile au in medie concediu (sau timp in care nu pot lucra) mai mult in timpul vietii datorita faptului ca nasc, asta inseamna ca ele nu pot munci la fel de mult ca si barbatii. Lucrurile astea nu se pot schimba, asa sunt ele pur si simplu.
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă