Chimie, biologie, medicină şi antropologie > Biologie

Fascinaţia proceselor biologice

(1/3) > >>

protelisav:
Cu certitudine, natura este izvorul primordial al inspiraţiei pentru fiinţa umană iar evenimentele importante în care s-a implicat „Homo sapiens” reprezintă puncte de reper ale istoriei pe Terra. Este suficient să amintim că devenirea umană a început prin contemplarea naturii şi în ultima jumătate de mileniu s-a trecut la experimentul ştiinţific. Desigur, cunoaşterea naturii s-a făcut din curiozitate, dar mai ales din necesitate. Pe măsura acumulării datelor empirice şi a dezvoltării psihicului, conştiinţa umană  a devenit capabilă să treacă de la concret la abstract, prin  modelarea şi explicarea cauzală  a fenomenelor, experimentul ştiinţific fiind practicat pe scară largă.
Am prezentat această scurtă introducere, pentru a arăta că în anumite situaţii demersul cognitiv are la bază observaţii şi  experimente simple, care incită la căutări deosebit de complexe în domeniul cercetării fundamentale şi aplicative. Uneori intuiţia şi întâmplarea joacă un rol fundamental. Pentru a motiva această afirmaţie vă prezint o situaţie inedită. În vara anului 2000, omizile au defoliat complet un pom dintr-o livadă la care am avut  acces.  Dezastrul mi-a atras atenţia şi am urmărit în timp efectele. Spre surprinderea mea,  după câteva săptămâni, pomul a produs muguri, apoi flori şi frunze. Vă spun cu toată  sinceritatea, că întâmplarea m-a fascinat, deoarece exprimă o relaţie cauză-efect în derularea proceselor biologice din regnul vegetal.  Din curiozitate, în anul următor am defoliat un pom ca să urmăresc efectele. Aşa cum mă aşteptam, pomul a înflorit, a înfrunzit şi chiar a produs fructe, care, din păcate, nu au avut timp să ajungă  la maturaţie. Oare, este posibil ca acest procedeu să fie perfecţionat pentru ca într-un viitor apropiat să poată fi  obţinută o a doua recoltă anuală de fructe?  Eu consider că merită încercat…  Deşi sunt controlate la nivel genetic,  omul poate  să  intervină  eficient în derularea proceselor vegetative, pentru a obţine beneficii, chiar şi atunci când  sunt influenţate de către factorii din  mediul ambiant. De fapt, regenerarea este o caracteristică generală a regnului vegetal. Se ştie că prin tăierea unei ramuri,  se stimulează capacitatea plantei de a produce lăstari în zona adiacentă. În general, mecanismele biologice de regenerare prezintă încă multe necunoscute. Un exemplu îl reprezintă steaua de mare. Este o provocare pentru cercetarea fundamentală şi aplicativă de a descifra enigmele proceselor biologice.  Sunt convins că veţi căuta o  explicaţie logică, chiar dacă nu sunteţi  specialişti în genetică.

protelisav:
Materia vie prezinta tulburatoare enigme... Este o mare provocare pentru cercetarea aplicativa. Cu aceste ganduri am postat pe forum articolul "Fascinatia proceselor biologice".

ion adrian:
Intradevar materia vie prezinta tulburatoare enigme si cand ca la om se combina si cu nivelele de constienta ....

Cititi si va minunati:

http://www.dailymail.co.uk/news/article-1274779/The-man-says-eaten-drunk-70-years-Why-eminent-doctors-taking-seriously.html

mircea_p:
Dupa ce terminati de minunat, poate aruncati si un ochi aici:
http://www.skepdic.com/news/newsletter115.html#2

Nu zic sa cititi ca nu vreau sa ofensez pe cineva. :)

valangjed:
Acum cateva sute de ani, in urma, a existat un "perpetuum mobile" a carui "taina" a fost aflata dupa moartea "inventatorului".Poate cam asa s-o intampla si cu "fachirii" acestia. :D
Serios vorbind, inainte de 1989 citeam intr-un almanah, nu-mi amintesc care, despre doi "nemancatori" d'astia, din India."Baietii" erau la concurenta.Incepuse unul cu 21 de zile, celalalt sarise la 23, etc. , astfel incat, prin 1985 ajunsese unul la 38 de zile.Toate chestiile acestea erau trecute in Guiness Book sau, cel putin, asa sustinea almanahul respectiv.Ca sa stai nemancat 30 sau 70 de ani ... chiar mi se pare aberant.As pune intrebarea, de ce se mai intreceau cei doi , amintiti de mine, daca tipul asta cu 70 de ani ii intrecuse de mult?Vorba unui sofer cu care am lucrat:
-Nea Gica, dai o bere?
-Dau, doar nu ma doare gura!

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă