Chimie, biologie, medicină şi antropologie > Biologie

Ce este specia? Care este definiţia speciei?

(1/4) > >>

Scientia:
A apărut o întrebare, cred eu, interesantă, pe secţiunea Q&A a site-ului referitoare la ceea ce înseamnă specie. Şi m-am gândit că ar fi interesant de discutat subiectul pe forum, iar concluziile să fie puse şi pe secţiunea respectivă.

Deci, ce este aceea o specie? Ce delimitează membrii unei specii de cei ai unei alte specii?

Adi:
Daca indivizii se pot reproduce intre ei si o fac in mod constant si fiabil atunci e vorba de aceeasi specie.

Scientia:
Da, probabil că asta este ceea în genere este considerat a fi specia. Însă sunt organisme care se reproduc asexuat, ca păpădia, de exemplu ori care nu se împerechează, ca unele bacterii. Şi lucrurile se complică un pic...

mircea_p:
Asta e definitia cea mai uzuala, dar nu singura. Nu exista o definitie unica, general acceptata si care sa se aplice la orice organism.
Unele definitii se bazeaza pe similaritatea ADN-ului. Altele iau in considerare si localizarea geografica a grupului respectiv.
Categoriile taxonomice au ajutat enorm in intelegerea relatiilor intre organisme, a evolutiei si transformarilor lor. Dar nu trebuie sa uitam ca sant definitii, clasificari si ca orice clasificari au un anumit grad de arbitrar.

Scientia:
Şi asta înseamnă că încă nu există o definire larg acceptată a conceptului de specie?

::M.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă