Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Oxitocina, hormonul afectivitatii

Creat de Adi, Iunie 24, 2008, 08:16:45 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.


Temari

Pot spune cateva chestii legate de oxitocina?  :) Cred ca da...
   Oxitocina este hormon inrudit cu cel antidiuretic, sintetizat la nivel hipotalamic* si depozitat in hipofiza posterioara** de unde se elibereaza in circulatia sistemica.
   Ca actiuni, stimuleaza contractarea muschilor uterului in timpul nasterii si secretia laptelui de dupa nastere. Ca efecte secundare, este un antidiuretic si vasopresor. Secretia de oxitocina este inhibata de stres.

Nota: *Hipotalamusul este punctul principal de control al celor mai multe functii interne ale corpului. El controleaza sistemul nervos autonom (celulele nervoase care cauzeaza actiunile inconstiente, de exemplu miscarea hranei in intestine) si actiunea glandei pituitare (hipofiza). Activitatile hipotalamusului sunt vitale homeostaziei - mentinerea conditiilor interne stabile. Hipotalamusul apartine diencefalului.
       **Hipofiza este o glanda endocrina, aflata la baza creierului (comunica strans cu hipotalamusul printr-o tija, tija pituitara) si este alcatuita dintr-un lob anterior (adenohipofiza) si un lob posterior (neurohipofiza). Multi dintre hormonii sai sunt hormoni tropi, adica stimuleaza secretia de hormoni din alte glande.

raul

bune completari temari........iar din articolul propus de adi am aflat lucruri noi despre ocitocina. :)

Adi

Buna Temari, excelenta interventia ta. Ai adus completari la un articol explicand stiintific care era actorul implicat in articol, adica hormonul oxcitocinei in cazul acesta. Ai explicat apoi si termenii tehnici folositi (termenii de jargon). Cu ajutorul tau, articolul a devenit mult mai clar. Felicitari! Te mai asteptam cu astfel de interventii ...

De asemenea, ti-ar placea sa cauti tu in ziare pe net articole de medicina/biologie/psihologie si sa le propui aici? Mi-ar elibera mie mai mult timp pe care l-as putea folosi spre alte feluri de popularizare a stiintei. Iti pot arata in ce ziare caut eu de obicei stirile de stiinta si de medicina. Ce zici?

Raul, te-ar tenta cumva si pe tine?

Multumesc,
Adi
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

raul


Adi

Buna Raul, postez imediat un post cu sursele de stiri de stiinta in romana. Multumesc mult pentru interesul tau.

Adi
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Temari

Si mie mi-ar place, ca sa te mai ajut si pe tine, Adi  :)
Desi nu pot intra in fiecare zi, o sa incerc sa mai caut si eu (daca imi poti da cateva surse, eu nu prea stiu noutati din medicina/biologie de unde pot lua).
P.S: Inca lucrez la traducerea textului ala cu "Femeile in stiinta.." ;)

Adi

Buna Temari, multumim, Raul a pus deja cateva stiri. In mare, ziarele romesti care publica stiri de stiinta (in care se pot strecura si stiri de medicina sau de biologie) sunt www.Cotidianul.ro, www.Realitatea.net, www.Gandul.info, www.Cosmosul.ro, www.Stiinta.info, dar si alte ziare care pun stiri pe net, precum www.EvZ.ro, www.Jurnalul.ro, www.Ziua.ro, etc.

Spor mare si la traducere!
Adi
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Temari


chris

ce ziceti...un corp (barbat)cu o masa muscalara mult dezvoltata,are un sistem imunitar mai slab?

Adi

Citat din: chris din Iulie 10, 2009, 05:22:58 PM
ce ziceti...un corp (barbat)cu o masa muscalara mult dezvoltata,are un sistem imunitar mai slab?

As zice ca nu, ca nu e o legatura directa intre musculatura si sistemul imunitar. Dar sunt curios de unde ti-a venit ideea ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

chris

pai...am citit niste documentare si m-am gandit sa dezvolt subiectul aici,sa cunosc mai multe pareri....Deci in comparatie cu barbatii obisnuiti (din punctul de vedere al musculaturii), muschiulosii tind sa produca mai putine globule albe, de care organismul are nevoie pentru a putea lupta impotriva infectiilor – dar si cantitati mai mici dintr-o molecula care joaca un rol important in sistemul imunitar, proteina C reactiva, care contribuie la distrugerea agentilor patogeni...

graethel

@chris - presupun ca prin musculos intelegi om care nu are grasime, ci aproape numai muschi pe el. Adica pentru tine un japonez cu experienta in arte martiale intra la musculos sau numai astia de fac body building?

Adi

Cred ca se potrivea totusi un alt topic. Nu are de-a face cu oxitocina si afectivitatea, nu?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

raul

M-am gandit acum la doua idei. Una ar fi ca poate o persoana musculoasa, care pune rapid mai multe kg pe ea, va avea si un volum mai mare. Iar celulele cu rol in imunitate ar fi astfel distribuite in un volum mai mare de tesut deci ar fi mai putine. Dar nu stiu cat de fortata e ipoteza asta, caci nu am citit nicaieri asa ceva.

O alta idee ar fi ca in cazul in care este vorba despre niste musculosi care au folosit tot felul de substante sau hormoni steroizi ca sa devina asa, este posibil sa aiba si imunitatea mai scazuta, caci steroizii scad imunitatea. Plus ca ei au si un risc mai mare de ateroscleroza asa ca si vascularizatia tesuturilor e mai proasta.

Totusi cred ca o persoana bine facuta prin exercitiu fizic si alimentatie sanatoasa are o imunitate puternica. Dar sunt importante mai multe aspecte, de ex si de cate ori s-a imbolnavit individul in trecut. Caci daca faci o data o boala, pe viitor esti mai pregatit daca te mai intalnesti o data cu ea.

Insa si un om daca este slab asta nu inseamna ca are imunitate scazuta. Chiar vazusem mai demult un documentar in care un medic specialist in geriartrie (studiul imbatranirii) intentionat nu manca prea mult si intentionat facea sa fie slab pt ca astfel organismul lui producea mai putini radicali liberi care sunt nocivi, iar el spunea ca astfel traieste mult.

In concluzie nu cred ca masa musculara e factorul principal care ar oferi si o imunitate puternica.