Ciudata intrebarea, dar poate cel mai bine la asta ne-ar raspunde o persoana care se incadreaza la descriere.
Vazul este o senzatie, probabil educata inca inainte de nastere. Asa cum fatul aude sunete, simte vibratii, cred ca percepe si senzatia de vaz print-un fel de conexiune "nestiuta, invizibila" transmisa de la mama. Asa cum animalele imediat ce se nasc, au "instinct" stiu care animale prezinta sau nu un pericol pentru ele, cred ca anumite informatii esentiale ptr. supravietuirea speciei sunt "mostenite sau transmise".
Sa prezint un mecanism (asa cum il vad eu - nu sunt nici pe departe un specialist in domeniu, dar imi place sa formulez ipoteze. Daca se potriveste sau nu cu "modelul" ramane la latitudinea cititorului).
Sa consideram o caprioara.
In experienta ei de viata, cand intalneste un lup - imaginea respectiva genereaza un impuls nervos care este asociat cu notiunea de pericol. Daca caprioara este gestanta, probabil ca printr-un anumit mecanism acel impuls nervos este transmis si iedului inca nenascut. Practic are loc un fenomen de imprimare "initiala" a sistemului nervos a iedului cu o serie de impulsuri nervoase menite sa-i dea o "sansa" in plus iedului cand se va naste.
Din cate stiu eu, imaginea la copii nou nascuti este inversata si abia la cateva saptamani/luni creierul se "educa" sa vada "corect" adica cu capul in "sus" asa cum vedem si noi "normal".
Cred ca senzatia de "vaz" exista si la persoane oarbe din nastere, dar ca asociaza "imaginile" cu experienta altor simturi" miros, tactil, auz, sigur la un nivel mai rudimentar.
De ex. soarele poate fi asociat cu ceva catifelat la atingere, marea poate cu ceva sarat, nu stiu - dar cam asta ar fi ideea.