Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Cosmologie
Teorii despre "nasterea" Universului
tatule_m:
adevarul este ca nu stim cum s-a nascut universul.....inca....aveam niste idei....in legatura cu entropia, o a 5-a fortza fundamentala si cu campul Higgs....daca ne-am imagina universul un fel de bila cu o raza nu neaparat constanta si marginit de un camp Higgs.....universul stim ca e intr-o expansiune accelerata si la extrema lui se creeaza materie cu masa prin interactiunea cu campul Higgs....daca la un moment dat expansiunea se va opri si universul ar fi un sistem inchis se va ajunge la o entropie maxima deci putem spune la moartea acestuia.....aici vreau sa aduc vorba despre o a 5-a fortza care ar actiona doar in acest moment si care ar propulsa universul existent intr-o alta dimensiune(adica adaugand la cele deja existente ale universului inca un numar de dimensiuni).....astfel entropia si-ar schimba valoarea(nu va mai exista dezorndine maxima in univers) si universul si-ar putea continua existentza pana la un nou salt....
Electron:
--- Citat din: mihnelis din Noiembrie 20, 2007, 03:05:30 a.m. ---Parerea mea este ca mintea umana nu este construita sa poata intzlege conceptul de "nimic".
--- Terminare citat ---
Asta e o extrema interesanta. Te-as intreba ce numesti tu "nimic", dar din cate spui nu pot face asa ceva. (Daca ai avea o definitie, ai putea imagina ce este).
Sa o luam altfel: Iti poti imagina o situatie in care nu PERCEPI nimic, nici cu vazul, auzul, pipaitul, nici cu alte simturi?
Sa zicem ca esti intr-o statie spatiala orbitala, intr-o camera fara ferestre si fara surse de lumina, izolata fonic si termic de restul statiei. Ca atare, nu vezi, nu auzi, nu poti pipai nimic (plutesti in imponderabilitate), esti complet lipsit de repere. Cum ai descrie ceea ce percepi in aceste conditii? ce "este" in plus de tine si "nimic" ?
e-
Electron:
--- Citat din: Adi din Noiembrie 20, 2007, 03:10:46 a.m. ---Pe buna dreptate ridici intrebarea daca Universul exista in afara observatorului sau nu, daca Universul are o entitate proprie, aceeasi pentru toti observatorii, sau daca exista in mod unic pentru fiecare observator in parte. Daca un copac cade in padure si nu l-a auzit si vazut nimeni, inseamna sau nu ca a cazut?
--- Terminare citat ---
- - - sublinierea adaugata - - -
Eu am auzit de "enigma" asta sub alta forma: "Daca un copac cade in padure, si nimeni nu-l aude, a facut zgomot sau nu?".
In forma pe care o propui tu, raspunsul e simplu: Daca a cazut, a cazut. :P
In forma cu "a facut zgomot" ideea e oarecum la fel. Daca s-a determinat ca un copac, in momentul in care cade, produce zgomot, atunci putem fi siguri ca face zgomot si daca nimeni nu-l aude (in sensul ca nu e acolo sa perceapa sunetul). Putem fi la fel de siguri de asta ca si de faptul ca un obiect cu masa este afectat de campul gravitational, si modul in care o face. S-a observat asta de fiecare data cand s-a urmarit acest lucru. De aceea s-a formulat o lege in acest sens. Ca atare, suntem siguri ca toate corpurile din Univers, daca au masa sunt afectate de campul gravitational, chiar si daca nu e nimeni acolo sa o observe. (Apropo, asta e definitia termenului "sigur" in stiinta. Prima observatie care arata ca nu e asa, reduce "legea" la un caz particular!)
Cu alte cuvinte, o data definite conditiile (initiale), stiinta poate spune in foarte multe cazuri "ce se intampla" (trebuie tinut cont ca stiinta are si ea limitele ei). Pentru ca daca cineva propune un copac in cadere in VID, atunci nu se produce nici un zgomot, dat fiind ca undele sonore se propaga in medii materiale.
Pe scurt, a cazut si a facut zgomot. ;)
e-
Adi:
In fizica particulelor nu se vorbeste despre interactiunea materiei cu campul Higgs ca o a cincea interactiune. In plus, materia nu se creeaza prin interactia cu campul Higgs. Prin aceasta interactie, ea prinde si masa. Adica pe langa proprietati precum sarcina electrica, sarcina de culoare, spin, si alte numere cuantice, mai are si masa inertiala (o proprietate fundamentala, desigur). Iti poti imagina procesul ca o particula care merge asa prin un univers in care exista acest camp si cu cat este franata mai mult de camp (prin mai multe ciocniri cu campul, manifestat prin particulele Higgs), cu atat masa particulei este mai mare si particula merge mai incet. Daca masa ei ar fi zero, ar merge mereu cu viteza luminii. Daca are o masa nenula, viteza ei nu ar fi niciodata viteza luminii, oricat de multa energie i-ai oferi.
tatule_m:
cred ca m-am exprimat eu gresit dar nu asta am vrut sa se intzeleaga..........scriu mai jos....:d
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă