nu m-as referi la articol, caci nu l-am inteles, desi am vorbit cu autorul lui

Nici macar nu am aflat daca curbarea are loc in spatiul obisnuit (el zice ca da, desi foloseste o matematica ce sugereaza alte dimensiuni...)
Dar as zice ca, daca viteza luminii e depasita in modelul lui, de ce nu?, este oricum un model in care curbarea spatiului este extrema (banda Moebius), iar viteza luminii poate fi depasita in relativitatea generalizata, asa cum se vede la curbarea razelor de lumina ce trec pe langa obiectele masive (in sistemele locale minkovskiene, viteza luminii ramane insa constanta cunoscuta).
Apoi, la polarizare banuiesc ca va referiti nu la lumina "ce este" polarizata, ci la lumina ce "isi schimba" starea de polarizare in jurul corpurilor masive. Modelul bandei lui Moebius induce automat o schimbare de polarizare spuneti, pe cand asta nu ar exiosta pentru corpurile masive. As zice ca nu e o problema pentru articolul de mai sus, el este oricum anvargadist, deci accepta punctul asta urmad ca teoria lui Einstein sa se modifice mai tarziu, daca autorii articolului au dreptate. Cat de schimbarea de polarizare in teoria standard, uite chiar nu stiu, dar este interesant! Cum lumina urmareste aceeasi geodezica in spatiu-timp, indeiferent de polarizare, ma astept sa aveti dreptate, si polarizarea sa nu se schimbe in teoria standard. Dar asta nu invalideaza articolul, desi ii creaza probleme, cum bine ati observat atunci. parerea mea.