Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Cosmologie

Cum demonstram ca Universul este plat?

(1/12) > >>

morpheus:
Am descoperit pe Youtube un videoclip intitulat chiar astfel...
How do we know the universe is flat?
Poate fi vizionat aici:

Autorul si proprietarul canalului Youtube cu pricina, Tony Darnell, astronom amator, are un site foarte interesant in care explica prin videoclipuri o serie de concepte si teorii moderne din astronomie. Filmuletele, cel putin cele pe care am apucat sa le urmaresc (si cu rezerva ca unele idei si concepte prezentate imi sunt straine), mi se par extraordinare.

Cel de la care am pornit discutia explica sumar teoria din spatele concluziei cu privire la forma "plata" a Universului, asa cum rezulta aceasta din datele furnizate de WMAP. Sunt explicatii sumare, dar nu tocmai la indemana oricui...
Poate cineva sa explice mai detaliat ceea se spune in film cu privire la forma Universului?

Quantum:
Ideea este ca forma universului este data de "lupta" dintre expansiunea universului si gravitatie. Rata de expansiune este exprimata de constanta Hubble iar gravitatia depinde de densitatea materiei si presiunii materiei in univers. Daca densitatea universului ar fi mai mica decat "densitatea critica" (care este proportionala cu patratul constantei Hubble) s-ar observa o distanta aproximativa dintre fluctuatiile radiatiei cosmice de fond de aproximativ 0.5 grade si universul ar avea forma de sfera, daca ar fi mai mare de "densitatea critica" ar trebui observat o distnata aproximativa de 1.5 grade iar universul ar avea forma de sa. WMAP a observat aproximativ 1 grad deci universul s-ar parea sa fie plat.
http://map.gsfc.nasa.gov/universe/uni_shape.html
Edit: M-am grabit si le-am incurcat: densitate mai mare decat "densitatea critica" rezulta distanta ~1.5 grade sfera; densitatea mai mica rezulta ~0.5 grade sa.

Eugen7:
Pornind de la Teoria Big Bang, consider ca ipoteza unui Univers finit dar fara limite spatio-temporale, este plauzibila. Astfel, liniile de spatiu-timp sunt inchise si nu se poate "iesi" din univers (nu putem vorbi de spatiu si timp in afara universului). Rezolvarea ipotezei lui Poincare de catre matematicialul grigori Perelman in 2006 vine in sprijinul acestei afirmatii, anume ca universul multidimensional este inchis (nu se poate iesi din el) fiind asemanator cu o sfera (in 3 dimnesiuni spatiale).

Se poate face o analogie intre suprafata bidimensionala a Pamantului si forma sferica a acestuia, si univers. Asa cum suprafata bidimesionala a Pamantului este finita (liniile spatiale sunt inchise) dar fara limite (spatiale, in sensul ca nu exita vreo "margine" unde sa se "termine" spatiul), asa si universul multidimesional este finit in spatiu-timp dar fara limite spatio-temporale, iar forma lui este "asemanatoare" cu o sfera (multidimesionala).

AlexandruLazar:
Cred că termenul folosit în topologie este "nemărginit", nu "fără limite" (în sensul că suprafața unei sfere este finită -- i.e. îi poți calcula aria -- dar nemărginită -- i.e. oricât mergi pe ea, nu ajungi la margine).

morpheus:

--- Citat din: Eugen7 din Mai 06, 2011, 09:54:07 a.m. ---Rezolvarea ipotezei lui Poincare de catre matematicialul grigori Perelman in 2006 vine in sprijinul acestei afirmatii, anume ca universul multidimensional este inchis (nu se poate iesi din el) fiind asemanator cu o sfera (in 3 dimnesiuni spatiale).

--- Terminare citat ---

Poti detalia putin?

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă