Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

"Este un act patriotic sa nu te intorci in tara pana aceasta nu se schimba"

Creat de Adi, Mai 24, 2008, 07:34:49 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Nu inteleg intrebarea. Fiecare are ce merita, nu e nevoie sa dam nimic. Eu am oferit un exemplu concret, clar si real despre cum poti ajuta tara din strainatate. Mai mult, as accentua ca daca as fi fost in tara, nu as fi putut ajuta tara. Deci pentru tara e bine ca eu am plecat.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

b12mihai

Am citit pe nerasuflate interviul din Gandul....Este excelent, insa as vrea sa mai remarc  alta fraza cheie:

CitatSuntem într-o situaţie dezagreabilă şi unică. Bulgaria, Lituania, Estonia, de exemplu, sunt deja membre de mulţi ani. Restul ţărilor, care s-au eliberat de sub stăpânirea comunistă, au urmat această direcţie. Drama este că avem o contribuţie individuală extrem de vizibilă la CERN, dar nu ca ţară. Avem 60-70 de fizicieni acolo, în condiţiile în care alte state care sunt membre au în jur de 20. Suntem membri a 3 colaborări şi suntem bine văzuţi acolo, dar lipseşte partea politică din ecuaţia asta. Trebuie ca România să îşi asume mai multe angajamente la nivelul guvernului.

Comentariul meu umil: Unde interes politic nu e, nimic nu e...pe asta se bazeaza tara romaneasca. Daca Guvernul avea vreun interes sa fim memrbii CERN, pai fiti siguri ca eram demult!!! Asa guvernul nu va vrea pentru ca...e complicat...trebuie sa finantezi cercetarea, sa o respecti, sa le trimiti oameni si asta inseamna investitie in scoli, universitati....e mai greu cu investitia la noi....


SI MAI ALES ASTA:::::

CitatÎn primul rând, fondurile, înţelegerea componentei cercetării, ca un factor esenţial din învăţământ. Apoi, în România, cercetarea e văzută ca un element separat de învăţământ şi există curente care vor să o ţină aşa. Nu se înţelege că un profesor universitar e un cercetător de un înalt nivel. Cineva care face o avansare semnificativă în cercetare are ca destinaţie un post de profesor universitar, nu de cercetător. În Franţa, de exemplu, noţiunea de unitate mixtă e clară, un profesor de la o universitate e şi cercetător. Angajarea unei persoane pe postul de profesor ia în calcul, în primul rând, activitatea şi vizibilitatea ştiinţifică a acestuia. Dacă ai 700 de articole, nu te mai întreabă nimeni dacă ai predat. A preda un curs nu înseamnă că eşti profesor universitar.


Citat din: inger_demonizatO spun cu toata convingerea si cu toate riscurile pe care le pot atrage pe urma, la noi in tara degeaba avem oameni capabili, tinere talente, profesori dedicati meseriei daca mentalitatea si traiul nu ne permite sa urmam o cale in viata.

Corect, si eu vroiam sa spun despre mentalitate...la noi exista niste prejudecati arhaice...gen..."la ce dracu ma ajuta sa stiu ca exista quarc, mai mic decat atom?" .... Nici nu mai stii ce sa faci si ce sa zici cand esti intrebat asta....e o dovada ca multi oameni sunt in urma cu timpurile.

Am vazut o discutie despre care e mai grea: fizica particulelor sau genetica,,,,sau altele? Sincer, nu e greu nici unul din domenii. Totul e sa ai multa vointa si sa iti placa ce faci...daca nu iti place atunci ti se va parea "foarte greu". Dar nu sunt suficiente ambitia, pasiunea si talentul...ai nevoie de un mediu de lucru, un mediu in care sa te simti bine...E ca si cum te-ai apuca sa joci fotbal pe noroi...pai parca alta viata e sa joci fotbal pe gazon, pe un stadion frumos, echipat si modern, nu?

Si pun o intrebare: daca pe gazonul modern nu te simti bine? Adica...te duci in strainatate si dai de cu totul alta civilizatie, alte obiceiuri...alta viata....daca acolo nu te poti adapta, din diverse motive? Daca in noroi te simti mai bine? Asta nu inseamna ca nu poti realiza? E suficient sa joci cu adversarii pe gazonul modern, daca esti antrenat pe noroi, vei juca infinit mai bine pe gazon, dar nu constant.

Asa si cu cercetarea zic eu ca e si cu cercetarea: poate tu ca om te simti bine aici si daca ti-ai gasit un loc din care ti-ai asigurat un venit constant multumita a ceea ce faci din pasiune...consider ca te-ai realizat. Iar daca vei avea colaborare in strainatate, si vei mai pleca deseori pe an ca sa studiezi si sa faci schimburi de experienta cu strainii si sa lucrezi la proiecte concrete de-ale lor, consider ca te-ai imbogatit...din multe puncte de vedere.

In rest...respectele mele pentru domnul Cristinel Diaconu si ii urez multa bafta in munca sa!
Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.

inger_demonizat

gothik12 respectele mele sincer am ramas fara cuvinte. mi-a placut foarte mult explicatia ta cu gazonul, foaret clara si la subiect, dar am o nedumerire: oare cati dintre noi inteleg asta????

b12mihai

Eu cred ca toti inteleg, atata timp cat nu isi fac iluzii...Daca tu simti ca pe noroi (adica in tara) joci mai bine, atunci vei alege sa ramai. Daca vrei sa risti si sa te duci in afara, hotarat sa faci treaba buna, iarasi este optiunea ta, insa poti castiga, dar poti si pierde... Si tot un risc este si cel de a alege sa ramai....poate afara te-ai simti mult mai bine...

Aici e vorba numai despre cunoasterea propriilor limite, despre cunoasterea calitatilor "de jucator" si despre experienta. Daca ai avut experienta si aici si afara, e clar ca stii unde ti-e mai bine.

In concluzie, ca sa iti raspund la intrebare: inteleg acei oameni care au avut experienta si putere de autoevaluare. Prima constituie un atu, nu o conditie obligatorie  ;D .
Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.

Adi

Frumoasa ideea cu nevoia de autoevaluare. Corect: trebuie sa stii ce poti, ce vrei si ce vrei sa poti in viitor.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Cyclone

Buna ziua, tuturor. Sunt nou si vreau sa spun ca ma bucur ca am ocazia sa comunic cu oamenii pasionati de stiinta de pe acest forum.

Adi

Bine ai venit pe forum si te asteptam cu comentarii, sugestii, inttrebari, stiri de stiinta. Avem si si siteul StiintaAzi.ro!
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

S_Mirela

Sunt de acord cu Gothik 12,normal ca daca guvernul nu are interes ,nu va face nimic.
Iar climatul de lucru este tensionat pentru ca la noi cercetatorii nu pot accepta sa vina cineva mai mic de varsta si cu mai putina experienta ca ei,sa ocupe un post mai bun decat al lor.(de vina este mentalitatea comunista,gen "sporul de vechime")
La fel ca si in economie,fiecare are un apogeu ,dupa care performantele scad,dar unii cred ca daca au fost la apogeu vor ramane mereu acolo si nu vor sa predea stafeta.

b12mihai

Citat din: S_Mirela din Aprilie 05, 2010, 08:42:44 PM
Sunt de acord cu Gothik 12,normal ca daca guvernul nu are interes ,nu va face nimic.

Nu stiu cati de pe aici l-au mai urmarit pe Mircea Badea, dar avea o vorba: "Daca nu e cu paraindarat, conducatorii nu se baga". Paraindarat = comision, "sa ne iasa si noua ceva BANI la afacerea asta". Aici e durerea, ca daca Romania se baga in CERN ce bani le ies ministerelor? Ies banii, poate, dar nu imediat, ori ei nu au rabdare...

CitatIar climatul de lucru este tensionat pentru ca la noi cercetatorii nu pot accepta sa vina cineva mai mic de varsta si cu mai putina experienta ca ei,sa ocupe un post mai bun decat al lor.(de vina este mentalitatea comunista,gen "sporul de vechime")

E normal sa se supere un cercetator varstinc, experimentat daca unul tanar, fara experienta ocupa un post mai bun ca el...Pur si simplu nu ai garantia ca acel tanar va face ceva...trebuie sa aiba niste rezultate mari, altminteri, consider "lipsa de acceptare" perfect justificata. E drept, insa, ca tinerilor nu prea le este facut loc tocmai din aceasta cauza. Multe universitati din Romania au profesori carora li se cam spune "tataie asta"...Oare chiar nici un tanar nu vrea sa devina profesor universitar? Nu cred...
Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.

DEM

Citat din: Adi din Iulie 13, 2009, 05:04:07 PM
Frumoasa ideea cu nevoia de autoevaluare. Corect: trebuie sa stii ce poti, ce vrei si ce vrei sa poti in viitor.

...dar mai frumoasă a fost ideea acestui subiect.
Valoarea Poporului român este veşnică. Oricât de mult am coborâ economic sau educaţional, este suficientă o scânteie pentru ca generaţiile viitoare "să fie iară ce am fost şi chiar mai mult de-atât". Valoarea ca şi iubirea se bazează pe credinţă.
Nimic nu poţi face fără credinţă. Mai ales ca cercetător. Şi nu mă refer neapărat la credinţa în Dumnezeu. Dar cine are credinţă, în mod firesc, implicit l-a descoperit pe Dumnezeu.
Valorile să stea, să fie acolo unde sunt utile şi apreciate. Urăsc gestul ruperii florilor pentru a demonstra o vremelnică onoare, rezultatele obţinute prin sacrificiul altora. Ori, la noi, acesta este fapt divers, naţional, ......şi nu e moral.
Generaţia lui "să-mi dea statul" trebuie să treacă, pentru a face loc acelor valori umane care să impună valoarea autentică, indiferent prin ce mijloace, dar morale. Până atunci, tinerii trebuie să inveţe din greşelile părinţilor pentru ca la rândul lor să nu facă acelaşi lucru copiilor lor.
"Binecuvântată fie tânăra generaţie, căci ea va moşteni datoria publică"......asta am învăţat de la americani în cei 20 de ani de "capitalism" cu faţa umană şi "democratie" originală.
Rămâneţi unde puteţi fi cei mai buni. Tot români sunteţi, tot copii noştri sunteţi, tot România va fi Ţara voastră.
dem

atanasu

Redeschid firul intrucat tema cred ca este una ce merita sa fie discutata,  desi din punctul meu de vedere raspunul este dat fiind tot o ntrebare caci nici nu po raspunde categoric la intrebarea de mai sus cat timp  cuvantul "patriotic" introdus de Adi parca in 2008  implica un anume activism caci nu stiu ce ar insemna astfel patriotism, doar ca o stare interioara si fara actiune in extrior.
Eu doar reformulez intrebarea altfel: Poate fi stopata manelizarea etnica, sociala, culturala si politica prin revenirea celor plecati sau revenind intra si ei in malaxorul in care in Romania se creaza un nou popor, despre care a spus candva o fraza adanca si adevarata   dl Madalin Voicu :)