Chimie, biologie, medicină şi antropologie > Chimie anorganică

Ce a fost mai intai, elementul chimic sau atomul?

(1/12) > >>

Adi:
Daca ati explica altora ceva din chimie, ce a fost mai intai, notiunea de element chimic, sau notiunea de atom (atom in sensul modern)? Haideti sa incepem prin a gasi persoana si anul si eventual cartea celui care a creat notiunea moderna de element chimic si a celui care a creat notiunea moderna de atom. 

Coesite:
Eu cand i-am explicat nepotului meu, i-am explicat intai despre atom. Si eu zic ca e mult mai bine asa.

Eu stiu ca Bohr a fost cel care a dat modelul actual al atomului, nu? Ca inainte a fost cu budinca si mai stiu eu ce, parca ... Modelul Bohr-Somerfeld nu Bohr simplu, asa tin eu minte...

Notiunea de elemnt nu am nici cea mai vaga idee, dar cred ca e un pic mai demult definita pe baze  observationale.

ciprian_sa:
de dragul adevarului istoric, cred ca "tatal" modelului modern al atomului e dalton, in timp de rutherford e primul care a produs un model pertinent al structurii atomului. bohr e cel care a lustruit modelul lui rutheford iar schrodingen (sau schrodigen?) a pus toata treaba in formule matematice prin prisma teoriei mecanicii cuantice.

chimistul:
Si fara sa gresesc prea mult Mendeleev a grupat diferitii "atomi" dupa proprietati si a obtinut un sistem repetitiv. Fiindca functiona si s-au putut prevedea proprietatile unor atomi care s-au descoperit ulterior si din combinatiile lor resultau diverse substante s-au numit elemente. Nu trebuie sa il uitam pe Lavoisier cel care este considerat parintele chimiei.El fiind cel care a enuntat si demonstrat legea conservarii masei in reactia chimica. Precum si existenta oxigenului.
Notiunea de atom este inca din antichitate. Daca excudem structura interna notiunea de atom este mult mai veche.

Adi:
Salut, dupa o pauza, am revenit si eu pe forum. Ma bucur ca promovarea lansata de mine a generat raspunsuri. Totusi, nu am primit raspunsul pe care il asteptam. Pentru a ne indrepta spre el, cum toti cei care ati raspuns sunteti pasionati de stiinta si vad ca aveti (cel putin cateva) elemente de istoria chimiei, va invit sa aduceti anul sau perioada in care au fost facute aceste descoperiri experimentale sau teoretice. Numai astfel, vazand cum a evoluat in timp cunoasterea noastra asupra atomului, putem intelege bine ce este acesta.

Asadar, in ce an Dalton a descoperit atomul enuntand legea proportiilor?

In ce an Rutherford a descoperit nucleul si a dezvoltat deci modelul planetar al atomului?

In ce an Mendeleev a facut sistemul period al elementelor?

In ce an a dat Bohr modelul sau al atomului? (Coesite, nu este acesta modelul actual al atomului, modelul lui Bohr a fost prototipului modelului actual, bazat pe mecanica cuantica, dar a fost modificat ca sa devina modelul actual).

Dupa ce vedem anii, ii putem aranja cronologic si vom avea o intelegere mai buna a evolutiei.

Dar mai ales, mai ramane de aflat cine si cand a introdus notiunea de element chimic. Si atunci vom vedea: a fost inainte sau dupa ce Dalton a descoperit atomul prin legea proportiilor?

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă