Ştiinţă şi tehnologie. Noutăţi, dezbateri pe subiecte ştiinţifice de actualitate > Cărţi, documentare şi filme
Simon Shnoll
valangjed:
@meteor, savantii rusi sunt foarte cunoscuti.Incepand cu Lomonosov si Mendeleev si terminand cu cei "mai recenti", Tupolev,Mikoian, etc.Stiinta e totusi stiinta si orice experiment trebuie sa fie repetabil.Oare de ce nu a putut trimite , Koroliov, primul om pe luna?Nu cumva din cauza politicii sovietice?
P.S.Pentru mine , Koroliov este pionierul spatiului.Cand URSS l-a finantat,el a facut treaba buna, cand URSS a preferat sa investeasca in rachete intercontinentale decat in programul lunar ... Koroliov a "murit".Oamenii de stiinta sunt "sub talpa vremurilor politice", din nefericire.
meteor:
Ultimele mesaje de aici nu se refera la personalitati, ci la fenomenul insusi.
In genere nu prea ma intereseaza problema atirnarii statului. Totus eu cred ca exista si azi la
multi inteligenti tupeul ca sa analizeze rezultatele descoperirii omului dupa inbracamintea sa si
nationalitatea sa. Shnoll insusi spune caci le-a prezentat experimentul in Germania la o baza
militara NATO cum poate determina maridianul, la un institut renumit cu numele M.Planck, dar
ei au dat indiferent din umeri. Si tu cred ca de te-ai imbraca in niste haine mai vechi si ai arata
un tigan si de te-ai prezenta de nationalitate tigan, cred ca multe ai de intimpinat. Pe mine
aceasta nu ma intereseaza , pe mine ma intereseaza explicatia fenomenului.
Eu cind voi avea timp si posibilitati foarte multe, macar voi incerca sa experimentez cit mai mult, dar aceasta nu stiu cind va fi.
HarapAlb:
A reusit cineva sa reproduca rezultatele obtinute de Shnol???
meteor:
Eu nu, dar cine are posibilitate ar fi bine in laborator sau unde la nivel atomic (deoarece aceste procese sunt aproape indiferente la temperatura, presiune,... din jurul masinii).
Teoretic ar trebui sa obtinem distributia Gauss, dar din observatiile Shnoll vor iesi functii ceva asemanatoare cu cele Gauss insa cu deformatii.
Daca fixati ora cind ati inceput experimentul, a doua zi daca va aflati pe acelasi meridian, la aceeasi ora minus citeva minute si citeva secunde experimentul va da un grafic foarte asemanator cu cel de ieri, iar daca veti repeta in anul urmator la aceeasi data, aceeasi zi, ora,.. minus ceva timp atunci veti obtine grafic si mai asemanator cu cel din prima zi, dar nu exact se presupune din cauza caci intreg sistemul Solar se deplaseaza.
Daca la 300 km mai la sud pe acelasi meridian se experimenteaza in acelasi timp, graficele vor fi identice, daca se experimenteaza pe un alt peridian in acelasi timp, graficele vor fi diferite.
Daca [nu prea am inteles termenii si ce vroia el sa spuna in video] luati un cilindru [? Kolimataya ?] si o veti intrepta perpendicular pe suprafata orbitei Pamint-Soare (in directia stelei polare) inproscind cu alfa particule , atunci indiferent de timp, loc de pe Tera,.. veti obtine graficul functiei constante (daca corect am inteles aceasta e legata cu antizotropia spatiu-timp).
Ca sa fie mai simplu trebue contor, calculator, programe, noi doar sa urmarim nu sa facem manual cum el facea zeci de ani.
Eu ma gindesc de lucrat cu generatoare de numere "aleatoare" si sa facem totul usurel la calculator fara laboratoare sofisticate, dar aleatoria aceasta a lor (ca toate celelalte) e nus cum dependenta de curentul electric.
Inca ceva mai vroiam sa adaug, am auzit nu stiu daca e corect, caci daca lasam calculatorul sa faca un numar imens de calcule in unele cazuri se poate intimpla ca sa se compita erori, se considera nus cum erori cuantice, eu cred cauza e pozitia in care ne aflam la timpul si locul dat.
O a treia varianta cred ca e bine de construit masina Beal dar cu un numar maare de distributii, cu un numar mare de obstacole, planul sa fie aproape orizontal, sa se faca experimetul la aceeasi temperatura, presiune,.. ca sa fie masuratoarea cit mai fina, nu e considerata o masuratoare perfecta ca celelalte, dar totus trebue de verificat.
Se lucreaza cu ziua si anul sideral.
Navigare
Du-te la versiunea completă