Ştiinţă şi tehnologie. Noutăţi, dezbateri pe subiecte ştiinţifice de actualitate > Energii alternative/criza energetica

bacterie producatoare de benzina!!!

<< < (4/5) > >>

sicmar:

--- Citat din: Adi din Aprilie 02, 2011, 06:02:52 a.m. ---O stire a progresului realizat in producerea de petrol in mod natural cu ajutorul bacteriilor care absorb minerale si CO2!

--- Terminare citat ---

Ca acvarist amator, pornind de la experienţa şi cunoştinţele mele în acest domeniu, ridic cel puţin două obiecţiuni, cu răspunsul excamotat de către BFS.

1. Procesul lor de producţie necesită nu numai cantităţi mari de CO2 ci şi o concentraţie mare a acestuia în gazul folosit. Ei folosesc, la Alicante, CO2 transportat prin conducte (piperline) de la fabrică de ciment. Tot ei vorbesc, pe siteul lor despre folosirea de astfel de instalaţii în apropierea centralelor termoelectrice sau altor unităţi industriale mari producătoare de CO2.

Cel puţin din câte înţeleg eu, utilizarea CO2 direct din atmosferă, via separarea de Co2, ar fi ineficientă economic.

(Ca acvarist amator folosesc butelii de CO2 pentru a furniza plantelor din acvarii necesarul de CO2.)

2. Necesarul de lumină, pentru procesul de fotosinteză, pare a fi foarte mare. Aici se ridică, la rândul ei mai multe probleme. Se pare că instalaţiile BFS folosesc doar lumină naturală.
Folosirea luminii artificiale nu pare să fie în atenţia lor şi nici nu este imputabilă vreo neglijenţă atât din motive de randament cât şi, acolo unde randamentul este bun - LED-uri, din motive de spectru a luminii utile în fotosinteză.

(Ca acvarist amator folosesc tuburi de neon cu mare randament (T5), cu spectul luminii emise special adaptat necesităţilor plantelor şi reflectoare care să dirijeze lumina spre acvariu. Chiar şi în condiţiile astea, iluminatul dat de 10 tuburi, 6*80 + 4*24 = 576W, este insuficient pentru un acvariu având cca 500 l apa. LED-urile existente pe piaţă, chiar dacă au un randament flux lumină/Watt consumat mult mai bun, au probleme de utilizare în acvaristică, pentru fotosinteză, datorită spectrului luminii pe care-l dau.)

Utilizarea luminii naturale ridică la rândul ei probleme cantitative, similare celor întâlnite la folosirea celulelor solare pentru producerea de curent electric, încălzirea apei etc. Nu-i suficientă doar existenţa luminii naturale ci trebuie ca aceasta să aibă o intensitate mare şi ponderea zilelor însorite să fie mare. Alegerea zonei Alicante, sub aceste aspecte, nu pare deloc întâmplătoare.

Absorţia luminii, făcută de apă şi mai ales de fitoplancton, face ca grosimea stratului de fitoplancton (mai ales dacă densitatea acestora este mare) să fie drastic limitată. Folosirea unei suprafeţe iluminate mari este o cerinţă care derivă natural din aceste considerente. Înţeleg că BFS foloseste un mediu închis (tuburi) în care este ţinut fitoplanctonul, prin aceasta diminuând suprafaţa pe orizontală a instalaţiilor, dar această împrejurare induce şi absorţia luminii de către tuburi şi întreţinerea (curăţarea) tuburilor. Se pare că BFS a soluţionat cu brio aceste probleme.

3. Un ultim considerent ţine de temperatură dar asupra lui nu insist, dată fiind evidenţa implicaţiilor. Alicante este o zonă în care temperaturile medii nu coboară sub 6°C iarna.

Informaţii asupra climei din zona Alicante se găsesc pe wikipedia.

Dar, dincolo de aceste considerente, soluţia oferită de către BFS, chiar dacă este aplicabilă doar în unele părţi ale globului şi în anumite circumstanţe (apropierea de fabrici care produc CO2), este un mare pas înainte în domeniul specific. A devenit realitate ceea ce în anul 2006 era anunţat doar la nivel de intenţie.

sicmar:

--- Citat din: Adi din Aprilie 02, 2011, 06:02:52 a.m. ---O stire a progresului realizat in producerea de petrol in mod natural cu ajutorul bacteriilor care absorb minerale si CO2!

--- Terminare citat ---

Cred că se face o "contaminare" de la prima postare a acestui topic, care vorbea de o bacterie care produce benzină, la ştirea curentă.

Ceea ce face BFS este cu totul altceva. Nu se produce petrol cu ajutorul fitoplanctonului (şi cu atât mai puţin al bacteriilor), ca un produs al biologiei lui, ci fitoplanctonul însuşi (în fond, biomasă) este transformat în petrol sintetic.
Fluxul lor tehnologic ar fi descris, succint, astfel:
- creşterea accelerată de fitoplancton, prin adiţia de CO2.
- fitoplanctonul este filtrat din apa în care s-a dezvoltat obţinându-se biomasa.
- biomasa este prelucrată şi urmare a prelucrării se obţine petrolul sintetic. Prelucrarea ar reproduce, la scară accelerată, ceea ce a dus la crearea ţiţeiului.

BFS nu spune în ce ar consta prelucrarea biomasei în afară de-a spune că ea este prelucrată prin cataliză şi apoi prin metode termo-chimice.
Nici despre structura chimică a petrolului sintetic obţinut nu spune prea multe. El ar fi "similar to fossil fuels" şi ar fi "compatible with current transport and electrical production structures". Ar putea fi vorba despre etanol, obţinut tot din biomasă şi folosit pe scară largă în Brazilia (şi nu numai), dar ar putea fi vorba şi despre un alt produs. Eu devin suspicios când văd termenii "similar" şi "compatibil"; alţii or fi mai încrezători.

Adi:
Ma bucur mult cand am vazut cele doua mesaje lungi si detaliate. Ma bucur atunci ca am pus stirea pe site. Am inteles acum mai bine cum vor trebui sa foloseasca instalatia doar in zonele cu clima calda sau cum ar trebui sa aduca noi inovatii stiintifice si tehnologice. Intr-adevar, nu e la fel ca stirea initiala, dar e cea mai apropiata care se putea.

Rog pe moderatori sa schimbe numele topicului in "Ajutorul biologiei pentru a produce combustibili" sau ceva in acest gen.

E clar ca avem nevoie de surse alternative de energie, iar o astfel de stire mi-a inseninat ziua. Uite ca mai e totusi o speranta, macar sa rezistam 10-20 de ani pana vor fi implementate in industrie.

tavy:

--- Citat din: sicmar din Aprilie 02, 2011, 10:54:11 a.m. ---3. Un ultim considerent ţine de temperatură dar asupra lui nu insist, dată fiind evidenţa implicaţiilor. Alicante este o zonă în care temperaturile medii nu coboară sub 6°C iarna.

--- Terminare citat ---
Pentru că suntem pe un forum de știință, să spunem totuși că „temperatura medie” este o mărime pseudoștiințifică.

sicmar:

--- Citat din: tavy din Aprilie 03, 2011, 04:16:42 p.m. ---
--- Citat din: sicmar din Aprilie 02, 2011, 10:54:11 a.m. ---3. Un ultim considerent ţine de temperatură dar asupra lui nu insist, dată fiind evidenţa implicaţiilor. Alicante este o zonă în care temperaturile medii nu coboară sub 6°C iarna.

--- Terminare citat ---
Pentru că suntem pe un forum de știință, să spunem totuși că „temperatura medie” este o mărime pseudoștiințifică.

--- Terminare citat ---

Primul gând a fost spre omul care se simţea bine deşi era cu capul în cuptor şi cu picioarele în frigider. Avea temperatura medie normală.

Lăsând gluma la o parte, desigur, din perspectiva fizicii (şi nu numai) expresia "temperatura medie" face parte din categoria abuzurilor de limbaj, corect fiind "media temperaturilor".
Însă, (cel puţin) în climatologie şi în geografie, expresia "temperatura medie" s-a încetăţenit până la a deveni regulă.
Ori, în atare condiţii, când expresia a fost folosită în context vădit climatologic, nu mai putem vorbi despre "mărime pseudoștiințifică".

Pe de altă parte, dacă vorbeşti despre "media temperaturilor", pentru a fi riguros, ar trebui explicitate:
- condiţiile în care s-au făcut măsurările temperaturilor (la umbră; la nivelul solului sau la înălţimea de ... m faţă de sol; momentul/momentele zilei dacă nu s-a avut în vedere întreaga zi etc.)
- perioada de timp pentru care se face media (zilnică, lunară, anuală, multianuală etc.) şi alte condiţii speciale (de ex: media maximelor/minimelor lunare).

Partea proastă este că dacă insişti asupra rigurozităţii exprimării, înşiruind toate detaliile aferente, pierzi cititorii pe drum şi atunci preferi să laşi totul la nivel intuitiv, pentru cei interesaţi de subiect urmând a da referinţe externe - aşa cum de fapt am şi făcut - care să clarifice (măcar într-o anumită măsură) lucrurile.


Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă