Ştiinţă şi tehnologie. Noutăţi, dezbateri pe subiecte ştiinţifice de actualitate > Cărţi, documentare şi filme
Îmblânzirea infinitului. Povestea matematicii
Madalin:
Începând cu primele simboluri folosite în preistorie pentru numere şi încheind cu problemele subtile ale Epocii de Aur a Matematicii pe care o trăim azi, Ian Stewart spune povestea celei mai abstracte discipline – care, la fiecare din momentele ei de răscruce, se dovedeşte a avea cea mai profundă influenţă asupra concretului vieţii noastre. Cifra zero, numerele imaginare sau geometriile care contrazic intuiţia comună ne sunt indispensabile dacă vrem să înţelegem lumea în care trăim. Şi apoi e frumuseţea matematicii, unitatea care se află în spatele unor forme aparent diferite, aventura pură trăită de personajele care populează Îmblânzirea infinitului.
Dacă nu ţi-a plăcut niciodată matematica, sunt şanse mari să îţi schimbi opinia după ce vei parcurge această carte.
07Marius:
Am vazut un documentar scos de BBC
http://www.bbc.co.uk/programmes/b00qszch
(BBC Four: The Story of Maths - To Infinity and Beyond)
care explica pe intelesul tuturor conceptul de infinit si paradoxurile care vin cu acest concept.
Clasific materialul respectiv(documentar) ca fiind excelent.
Ca sa trezesc curiozitatea celor nehotariti - se demonstreaza elegant ca in cazul unui univers infinit
exista o infinitate de planete Pamant, cu oameni exact ca si pe pamantul pe care-l cunoasteti, ba mai mult cu
copii exacte ale dvs. plus multe alte chestiuni greu de imaginat, chiar si in cele mai bune carti SF.
Va doresc sa vizionati documentarul respectiv.
HarapAlb:
Mai era un documentar destul de bun pe tema asta BBC Two - Dangerous knowledge.
Sieglind:
Mario Livio:
... În această carte încerc cu modestie să lămuresc unele aspecte ale esenţei matematicii, precum şi natura relaţiei dintre matematică şi lumea pe care o observăm. Desigur, cartea nu se vrea o istorie cuprinzătoare a matematicii, ci urmăreşte cronologic evoluţia unor concepte importante pentru înţelegerea rolului matematicii în imaginea pe care ne-o facem despre cosmos.
http://www.humanitas.ro/files/media/este-dumnezeu-matematician.pdf
Şi ca să nu vă las în suspans cu întrebarea :D, iată şi încheierea:
"Matematica este creată sau descoperită"? e o întrebare greşit pusă fiindcă presupune că răspunsul trebuie să fie ori una, ori alta, şi că cele două posibilităţi se exclud reciproc. Eu aş sugera că matematica e în parte creată şi în parte descoperită. Oamenii inventează de regulă concepte matematice şi descoperă relaţiile dintre ele. (...)
Dacă puteţi şi aveţi de unde, citiţi-o ... e minunată :)
P.S. Între multe altele, am aflat cine a recurs cel dintâi la un "experiment mintal" (Gedankenexperiment) drept instrument de cercetare [Metoda].
P.P.S. Unora, altora: nu vă luaţi după titlu! Îi place şi lui să "se joace" din cuvinte :P
07Marius:
--- Citat din: HarapAlb din Iulie 17, 2012, 11:05:33 p.m. ---Mai era un documentar destul de bun pe tema asta BBC Two - Dangerous knowledge.
--- Terminare citat ---
L-am vazut si pe acesta, f. interesant de altfel. Kant, János Bolyai etc.
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă