Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Criza energetica - ce solutii pentru Romania?

Creat de admin, Mai 19, 2008, 10:22:31 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

cipi604

Citat din: raul din Iunie 22, 2008, 12:23:01 AM
imi puteti spune cum au americanii suburbiile/?,.........caci nu stiu ;D
Le au in asa fel incat sunt obligati sa parcurga 80km  pe zi.Acum stii.

raul


cipi604

Citat din: Adi din Iunie 22, 2008, 01:05:37 AM
Pai au spatiu mare, e tara mare si atunc orasele se intind mult, adica au cartiere de strangi lungi, chiar si centre comerciale cladiri de-a lungul unei strazi mari, pe kilometri intregi. De obicei cei cu venituri medii adica majoritatea americanilor traiesc in suburbii. Iar acolo, cum ai vazut, fara masina pentru cate o persoana, e greu. In plus, ei au doar cateva cai ferate, dar un sistem foarte bun de autostrazi. Si bunurile comerciale tot cu masina le transporta.
Un sistem de autostrazi bine pus la punct costa cca. 2 milioane de barili pe zi.Zi de zi.


Adi

Salutari din suburbie americana de lux, unde voi sta o saptamana, la Fermilab. Confirm ca este o placere sa conduci aici si am mers vreo jumate de ora pana la centrul comerical insirat pe kilometri intregi de-a lungul soselei. Dar asa de bine te simti la volan in state, strazi impecabile, oamenii rabdatori, totul calm si precis ... Ehe, de asta zic ca nu vor renunta americanii asa de usor la confort. Pentru binele lor si al planetei, sa speram insa ca se vor adapta crizei energetice.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

ionut

   Buna,
   Sunt de acord cu ce spuneti despre americani, despre modul lor de viata. O eventuala criza a petrolului ii va lovi pe ei cel mai tare pentru ca ei sunt cei mari consumatori.
Citat din: Adi din Iunie 21, 2008, 10:57:37 PM
Totusi, nu vor reduce chiar cu foarte mult, caci asa sunt suburbiile lor facute. Americanii mai au si posibilitatea razboiului, caci au cea mai buna armata. Cand americanul de rand va fi nemultumit, nu stii la ce sa te astepti.
Sper ca nu sunt chiar asa de inconstienti incat sa mai porneasca un razboi pentru asta, dar cine stie... Oricum razboaiele din Irak si Afganistan au facut indeajuns de multe victime printre americani incat populatia sa nu isi mai doreasca prea curand un altul. Iranul ar mai fi singurul rebel major dintre producatorii de petrol dar ma indoiesc ca vor fi atacati pentru ca sunt o tara mult mai puternica decat Irakul si au si ceva aparatori printre tarile vest-europene. Vom vedea. Sper ca intre a merge cu autobuzul si a face un razboi, americanii vor alege prima varianta.

RaduH


ionut

Citat din: RaduH din Iunie 23, 2008, 01:12:50 PM
Eu ma apuc de taiat lemne .
Daca faci asta coroborat cu o replantare sistematica de puieti atunci e foarte bine :D

bufnita

Citat din: cipi604 din Iunie 20, 2008, 09:52:51 PM
1. Oamenii nu sunt o plaga a planetei, sunt deocamdata cea mai buna sansa ca viata sa nu se stinga odata cu soarele. Viata pe planeta asta nu se poate desprinde de acest sistem, noi da si o putem lua cu noi. Nu mi-as sacrifica viata sa-i fie mai bine planetei, de unde atata tragedie?! Duc o viata simpla nu de lux, ca Al Gore spre exemplu.
Nu e vorba de tragedie, ci de faptul ca vorbesti in numele planetei, cum ca o populatie redusa ar fi mult mai sanatoasa, dar tu personal nu ai participa benevol la reducerea respectiva (prin sacrificiu personal). Pai cum vine asta? Nu iti dai seama de ipocrizia afirmatiilor tale? Pe de o parte spui ca ar fi bine sa fie mai putini oameni pe planeta, dar pe de alta parte tu nu vrei sa fii redus. Iti atrag atentia despre asta ca sa vezi de ce argumentele tale sunt atat de slabe in fata mea. Poate vei impresiona pe altii, dar nu pe mine. Atitudinea ta e la fel de egoista ca a oricarui alt "membru al populatiei supradimensionate" de care vorbesti, Al Gore inclus. Simpla ta existenta e un lux care tu singur afirmi ca afecteaza negativ planeta.

Citat2.Am spus "daca" in acel context. 'Daca' nu e totuna cu 'sigur'. Totul este random in ceea ce priveste selectia naturala, nimic nu e batut in cuie.
Nici aici nu suntem tocmai de acord cu ce inseamna selectie naturala. Daca tu crezi ca e totul random, atunci imi dovedesti ca parerea ta in acest domeniu e foarte prost fundamentata ... In fine, nu-mi propun sa te educ eu aici, vreau doar sa-ti atrag atentia unde gresesti.

CitatNu am facut nici o referire la bani, nu stiu daca imi pui mie in spate ideea respectiva, nici nu ma gandesc la bani, sunt aspecte mai importante decat banii,
Ce aspecte ar fi astea? Da-mi o lista cu aspectele care nu se pot reduce la bani in acest context.

Tocmai aici cred eu ca dai dovada de naivitate. Eu cred ca societatea umana din ziua de azi functioneaza pe baza banilor. Cine are bani are resurse, cine are resurse are putere. In cazul unei crize (economice) la nivel global, vor supravietui exclusiv cei care au mijloace sa-si achizitioneze cele necesare subzistentei: mancare, apa, adapost, paza etc. Nu mai este o selectie naturala ci o selectie artificiala, si asta pentru ca mijloacele financiare sunt o inventie abstracta a societatii fara echivalent natural.

Citatdeci eu care NU afirm ca am inteles problema la nivel global, ca nu sunt D-zeu sa fac asta, nu sunt nici naiv sa cad in capcana ta cu vorbele rastalmacite.
Nu eu zic asta, tu zici asta.
Hei, tare ma intreb ce intelegi tu prin nivel global. Eu vorbesc de nivelul Pamantului, care fiind glob justifica folosirea termenului de global. Nu erai tu acela care face afirmatii despre SUA, si Canada, si alte tari de pe Pamant? Nu e asta o analiza la nivel global? Nu m-am referit la nivelul Universal (unde ai putea invoca vreo divinitate), nici nu vad de ce as face-o in acest context.

Apoi, nu tu esti cel care a facut afirmatiile astea:
Citat din: cipi604 din Iunie 19, 2008, 07:58:14 PM
Spui ca aceasta criza nu poate veni brusc, eu iti spun ca daca ai un declin de 4% pe plan global de la an la an, iar o tara precum Romania consuma 0.5% din productia mondiala, nu ai de ales decat de la an la an sa scoti de pe piata 8 tari ca Romania, complet si irevocabil.
Iata cat de tare te pricepi la analize de nivel global. (Apropos, daca nu te pricepi, de ce le faci?) De unde ai scos aceste numere, si aceste concluzii? Tu iti imaginezi tarile ca fiind asa, niste unitati care sunt eliminate irevocabil in functie de consumul lor in caz de criza? Unde ai vazut tu un asemenea functionament la nivel global? Pe ce baza faci asemenea afirmatii? Nu ai auzit ca si in Romania sunt oameni bogati, care pot supravietui fara probleme si daca jumatate din populatia tarii moare de foame? Pe ce lume traiesti?

Sau tu vorbesti doar ca sa sochezi fara nici o dovada in spate? Asta e tot ce vrei? Sa sochezi ca sa te asculte lumea?

Eu cred ca mesajul tau ar fi ascultat cu mai multa atentie daca ai demonstra ca stii ce vorbesti, si ai fi consistent in afirmatii. Altfel ceea ce spui pare scos dintr-un articol de scandal, gratuit si inutil.

Ca de exemplu:
CitatPentru mine 2+2=4 nicidecum 6 pt valori extreme ale lui 2. Atata tot.
Ce inseamna asta pentru tine? Crezi ca pare discursul tau mai inteligent si mai credibil facand referinte (aiurea) la matematica? Nu stiu de ce, dar pe mine nu m-ai impresionat.

Personal sper ca pe viitor, cei care vor sa informeze publicul despre problema reala legata de ritmul evolutiei economice actuale, si consumul resurselor naturale, vor face o treaba mai buna decat tine...

Electron

Citat din: bufnita din Iunie 23, 2008, 04:01:24 PM
Eu cred ca societatea umana din ziua de azi functioneaza pe baza banilor. Cine are bani are resurse, cine are resurse are putere. In cazul unei crize (economice) la nivel global, vor supravietui exclusiv cei care au mijloace sa-si achizitioneze cele necesare subzistentei: mancare, apa, adapost, paza etc. [...]
bufnita, te-ai gandit ca, in cazul unei crize economice la nivel global, "banii" se vor devaloriza si "puterea" lor va fi practic nula ?

e-

PS: lasa-ma pe mine sa fiu rau pe aici, de ce atata inversunare ? :P

Don't believe everything you think.

ionut

Citat din: Electron din Iunie 23, 2008, 05:10:38 PM
Citat din: bufnita din Iunie 23, 2008, 04:01:24 PM
Eu cred ca societatea umana din ziua de azi functioneaza pe baza banilor. Cine are bani are resurse, cine are resurse are putere. In cazul unei crize (economice) la nivel global, vor supravietui exclusiv cei care au mijloace sa-si achizitioneze cele necesare subzistentei: mancare, apa, adapost, paza etc. [...]
bufnita, te-ai gandit ca, in cazul unei crize economice la nivel global, "banii" se vor devaloriza si "puterea" lor va fi practic nula ?
Poate in loc de bani ar fi bine sa folosim cuvantul capital. Cei care detin mult capital acum stiu si cum sa si-l conserve cat mai mult in diferite forme. Deasemenea in tot amarul asta de timp de cand bogatii fac bani, o mare parte din capitalul lor s-a transformat in putere, influenta, etc. De aceea cred ca afirmatia bufnitei este pe undeva justificata. Singurul lucru care ii poate submina pe bogati este rasturnarea ordinii sociale. Asta nu cred ca si-o doreste nimeni pentru ca bogatii nu vor mai putea face nimic cu capitalul lor.

Adi

In loc de bani, trebuie zis energie, aur, pamant. Banii nu prea valoreaza nimic de asta ma intreb unde e bine sa investesti daca sa zicem ai ceva bani si vrei sa ii pui deoparte pentru zile negre peste vreo 5 ani.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

cipi604

Citat din: bufnita din Iunie 23, 2008, 04:01:24 PM
Nu e vorba de tragedie, ci de faptul ca vorbesti in numele planetei, cum ca o populatie redusa ar fi mult mai sanatoasa, dar tu personal nu ai participa benevol la reducerea respectiva (prin sacrificiu personal). Pai cum vine asta? Nu iti dai seama de ipocrizia afirmatiilor tale? Pe de o parte spui ca ar fi bine sa fie mai putini oameni pe planeta, dar pe de alta parte tu nu vrei sa fii redus. Iti atrag atentia despre asta ca sa vezi de ce argumentele tale sunt atat de slabe in fata mea. Poate vei impresiona pe altii, dar nu pe mine. Atitudinea ta e la fel de egoista ca a oricarui alt "membru al populatiei supradimensionate" de care vorbesti, Al Gore inclus. Simpla ta existenta e un lux care tu singur afirmi ca afecteaza negativ planeta.
Nu vorbesc in numele planetei, ti-am repetat ca nu sunt D-zeu, ci doar trag concluzii si ti-as fi dat referiri la studii in aceasta privinta(populatie sustenabila eco-friendly), dar nu cred ca ma mai complic sa-ti mai raspund. Nu as participa evident la die-off pentru ca eu nu consider ca fac parte din majoritatea coplesitoare de locuitori cu pregatire/gena slaba intelectuala, si in al doilea rand pentru ca traiesc intr-o tara care este subpopulata pe nume Canada.Nu pot eu din Canada sa particip la die-off pt ca nu ar avea logica, problema nu e in Canada e in tarile suprapopulate.
Citat din: bufnita din Iunie 23, 2008, 04:01:24 PM
Nici aici nu suntem tocmai de acord cu ce inseamna selectie naturala. Daca tu crezi ca e totul random, atunci imi dovedesti ca parerea ta in acest domeniu e foarte prost fundamentata ... In fine, nu-mi propun sa te educ eu aici, vreau doar sa-ti atrag atentia unde gresesti.
Ideile tale sunt doar ale tale, e doar parerea ta ca gresesc, iar tu nu ai autoritate. Gandim diferit si eu cred ca am dreptate, tu pe de alta parte crezi ca ai dreptate, atata tot.
Citat din: bufnita link=
topic=226.msg4330#msg4330 date=1214226084

Ce aspecte ar fi astea? Da-mi o lista cu aspectele care nu se pot reduce la bani in acest context.
Nu toti oamenii inteligenti prefera sa aiba bani, din contra. Inteligenta nu se reduce la bani si nu se pote cumpara cu bani, iar oamenii inteligenti supravietuiesc mereu unei societati decadente. Tara are nevoie de ingineri/tehnicieni daca vrea sa pastreze putin din ce a mai ramas.

Citat din: bufnita din Iunie 23, 2008, 04:01:24 PM
Tocmai aici cred eu ca dai dovada de naivitate. Eu cred ca societatea umana din ziua de azi functioneaza pe baza banilor. Cine are bani are resurse, cine are resurse are putere. In cazul unei crize (economice) la nivel global, vor supravietui exclusiv cei care au mijloace sa-si achizitioneze cele necesare subzistentei: mancare, apa, adapost, paza etc. Nu mai este o selectie naturala ci o selectie artificiala, si asta pentru ca mijloacele financiare sunt o inventie abstracta a societatii fara echivalent natural.
Ai dreptate daca si numai daca sistemul financiar continua sa lucreze, iar eu cred ca nu va continua sa lucreze pt ca tocmai ce ti-am explicat mai devreme functionarea sistemului capitalist, implicit al celui financiar. Sistemul actual nu poate functiona in prezenta unei economii care descreste an de an.Banii sunt doar hartii, banii nu pot produce resurse,iar resursele care nu se vor mai vinde nu valoreaza acei bani, oricati ar printa. Deci cine are 'bani' nu are neaparat si 'resurse', defapt cine are resurse are bani.Resursele sau remodelarea resurselor in produse fac bogatia/banii nicidecum invers. Daca eu printez bani nu inseamna ca pot cumpara mancarea altuia cu hartii printate, pt acei 'bani' trebuie sa ai produse sau industrie sau ceva palpabil la schimb.Principiul se numeste IOU (I Owe You).Schimb/trade.Daca nu ai ce oferi in schimb decat hartii printate, o sa mananci hartii printate, iar intr-o situatie ca asta cand tarile exportatoare nu mai au de ce sau nu mai vor sa-si vanda energia, banii nu o mai pot cumpara si devin doar hartii, aka colaps financiar pt acele tari care raman fara energie/resurse.
Citat din: bufnita din Iunie 23, 2008, 04:01:24 PM
Hei, tare ma intreb ce intelegi tu prin nivel global. Eu vorbesc de nivelul Pamantului, care fiind glob justifica folosirea termenului de global. Nu erai tu acela care face afirmatii despre SUA, si Canada, si alte tari de pe Pamant? Nu e asta o analiza la nivel global? Nu m-am referit la nivelul Universal (unde ai putea invoca vreo divinitate), nici nu vad de ce as face-o in acest context.
Cum zici tu.

Citat din: bufnita din Iunie 23, 2008, 04:01:24 PM
Citat din: cipi604 din Iunie 19, 2008, 07:58:14 PM
Spui ca aceasta criza nu poate veni brusc, eu iti spun ca daca ai un declin de 4% pe plan global de la an la an, iar o tara precum Romania consuma 0.5% din productia mondiala, nu ai de ales decat de la an la an sa scoti de pe piata 8 tari ca Romania, complet si irevocabil.
Iata cat de tare te pricepi la analize de nivel global. (Apropos, daca nu te pricepi, de ce le faci?) De unde ai scos aceste numere, si aceste concluzii? Tu iti imaginezi tarile ca fiind asa, niste unitati care sunt eliminate irevocabil in functie de consumul lor in caz de criza? Unde ai vazut tu un asemenea functionament la nivel global? Pe ce baza faci asemenea afirmatii? Nu ai auzit ca si in Romania sunt oameni bogati, care pot supravietui fara probleme si daca jumatate din populatia tarii moare de foame? Pe ce lume traiesti?

Sau tu vorbesti doar ca sa sochezi fara nici o dovada in spate? Asta e tot ce vrei? Sa sochezi ca sa te asculte lumea?

Eu cred ca mesajul tau ar fi ascultat cu mai multa atentie daca ai demonstra ca stii ce vorbesti, si ai fi consistent in afirmatii. Altfel ceea ce spui pare scos dintr-un articol de scandal, gratuit si inutil.

Ca de exemplu:
CitatPentru mine 2+2=4 nicidecum 6 pt valori extreme ale lui 2. Atata tot.
Ce inseamna asta pentru tine? Crezi ca pare discursul tau mai inteligent si mai credibil facand referinte (aiurea) la matematica? Nu stiu de ce, dar pe mine nu m-ai impresionat.

Personal sper ca pe viitor, cei care vor sa informeze publicul despre problema reala legata de ritmul evolutiei economice actuale, si consumul resurselor naturale, vor face o treaba mai buna decat tine...
Probabil ma pricep si la analize, nu stiu nici nu m-am intrebat vreodata asta, doar fac comparatii. Am scos numarul de 4% din anumite studii optimiste (CERA), si concluziile din mintea mea, pt ca e simplu: 4% inseamna 8x0.5% iar o tara ca Ro consuma acest 0.5% deci 4% = 8 X RO_echivalent. Daca exista penurie de x% pe piata, inseamna ca nu exista acea resursa in procentul de x%, in concluzie x% din piata nu poate folosi acea resursa, pentru ca e inexistenta.Cum declinul este progresiv si din ce in ce mai accentuat, acel segment de x% din piata irevocabil nu mai poate dispune de o resursa ce nu mai exista.Asemenea lucru se poate urmari la bursa, piata libera ce functioneaza tocmai pe acest principiu.Pe baza conceptului de 'free market' fac afirmatia, sistemul capitalist. Oamenii sunt 'bogati' daca au ceva in spatele 'banilor' , iar 'bogatia' este direct dependenta de 'resurse'. Daca resursele dispar irevocabil, dispare si 'bogatia', in concluzie si 'bogatii'. Nu cred ca pot supravietuii decat in buncare bogatii daca jumatate din populatie moare de foame. Traiesc pe  Terra/AMerica de nord/Canada/Quebec/Montreal, merci, tu?

Nu cred ca e nimeni socat, spun niste lucruri usor de inteles si evidente, care vrem nu vrem formeaza realitatea de zi cu zi. Nu tin sa ma asculte lumea, din contra, cu cati nu ma asculta cu atat mai bine, mai multe sanse de supravietuire pt mine, plus ca se pregatesc doar cei care inteleg. Nu doresc atentie, sau sa demonstrez ca stiu ce vorbesc, si sunt constient. Pare pt tine scos dintr-un articol de scandal, minunat, nici nu ti-am cerut sa ma iei in serios.

Pentru mine matematica inseamna cifre si logica. Logica nu are legatura cu credibilitatea, logica e ceva ce unii o inteleg altii nu.Nu tin sa te impresionez, nici nu te cunosc si nici nu vreau sa te cunosc.

Le urez bafta, celor care pot sa informeze publicul despre problema reala a crizei energetice,  sa faca o treaba mult mai buna ca a mea.Cel putin de la ei m-am educat.

Adi

Deci daca am bani, sa cumpar aur? Ca energia nu o poti stoca si pamantul ... ah, ar mai fii sa cumperi pamant ... ca ala nu fuge, dar poate vin hoarde de fomisti peste tine si te omoara ... dar si cu aurul ce sa faci daca va fi razboi civil?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

cipi604

Citat din: Adi din Iunie 23, 2008, 06:00:08 PM
Deci daca am bani, sa cumpar aur? Ca energia nu o poti stoca si pamantul ... ah, ar mai fii sa cumperi pamant ... ca ala nu fuge, dar poate vin hoarde de fomisti peste tine si te omoara ... dar si cu aurul ce sa faci daca va fi razboi civil?
Ti-am explicat ca e mai dificil cu aurul, daca il pastrezi in banca si banca da faliment ai pierdut si aurul, deci trebuie sa-l pastrezi personal si e periculos. Apoi la bursa se pot cumpara 'futures' la energie, oteluri, etc. Nu dau sfaturi, doar idei.Fiecare face ce vrea.
Ideea de baza e ca va fi nevoie de foarte mult otel pt industria energetica deci asta va creste sigur, si iar ideea e ca energia daca devine insuficienta va fi foarte bine platita, plus ca elementele astea de baza rezista la inflatie.