Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Criza energetica - ce solutii pentru Romania?

Creat de admin, Mai 19, 2008, 10:22:31 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

ionut

  Buna,
  In februarie am fost la o conferinta in India, unde a fost prezent si Carlo Rubbia (premiant Nobel in fizica). In sesiunea inaugurala acesta a tinut o prezentare despre posibilele surse de energie pe care omenirea le-ar putea folosi. Se pare ca el sustine ideea utilizarii energiei solare si face si niste calcule simple. Printre altele el spune ca o suprafata de 210x210 de km patrati din desertul Sahara primeste de la Soare echivalentul consumului mondial de energie (si asta inseamna doar 0.13% din suprafata desertica).
  Aruncati o privire la link-ul urmator unde veti gasi un pdf cu prezentarea lui:
  http://qm2008.bnl.gov/Program/4Feb/rubbia1.pdf

Adi

Si eu sunt increzator in energia solara, mai ales ca randamentul le creste mereu. Dezvantajele energiei solare sunt, din cate inteleg, urmatoarele:
- materiile prime sunt tot mai putine si tot mai scumpe, ceea ce va duce la cresterea pretului lor atunci cand vom dori sa le producem in cantitati masive (caci pe langa siliciu e nevoie de niste metale rare)
- au o durata de viata de cam 30-40 de ani, dar abia in primii 3-4 ani recuperezi energia ce ai investit-o construindu-i
- costul este inca prohibitiv. Din fericire cresterea pretului la petrol le va face curand competitive
- necesita un sistem de baterii care este scump (pe hidrogen, pe baterii obisnuite, etc)

Eu am tinut peste 30 de prezentari la elevi de scoala la Montreal, chiar de clasa intai, despre energia solara. Am o celula solara pe care o pun la bec si face sa se invarta un motoras. Copiii raman "wow ..." si apoi incep sa puna intrebari si asa le trezim interesul. In Romania am vazut ca exista companii ce importa instalatii de energie solara.

La concursul nostru de eseuri am primit 3 eseuri de la liceul Elena Ghiba Birtu din Arad, unde profesorii impreuna cu elevii au construit niste prototipuri din materiale usor de obtinut, care folosesc energia solara sa incalzeasca apa. Foarte ingenioase, nu ar fi rau ca cei de la tara din Romania sa le afle. Poate cineva chiar ar face o firma si le-ar vinde produsele. Dupa ce anuntam castigatorii in cateva zile, vom anunta si castigatorii.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

RaduH

Din cate am inteles eu nemtii au gasit o solutie sa faca panouri solare fara metale rare ceva cu carbon .
Nu mai gasesc link-ul .
Si la capitolul baterii :http://en.wikipedia.org/wiki/Supercapacitor

Adi

Astazi anuntam castigatorii concursului de eseuri. Cele mai multe sunt pe problema energiei (energie solara si fuziune). Revenim cu detalii curand.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

RaduH

Cam cat e de mare efortul ce trebuie facut :
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601072&sid=a1ywMa16cJqY&refer=energy
Cred ca oamenii de stiinta adevarati ( nu ca mine ) ar trebui sa inceapa sa caute solutii extraordinare .

RaduH

Si nici nu se vorbeste de epuizarea resurselor ci de reducerea emisiilor .
Pentru cine e interesat de dezbateri pe tema asta , pe acest forum se dezbate destul de serios si de documentat :
http://forum.computergames.ro/31-stonehenge/84191-vespine-gas-depleted.html
E urias forumul deja dar e de urmarit in special "darkraver" .

RaduH


ionut

  Buna,

  Am vazut si pe forumul asta si pe altele ca se vorbeste despre o criza iminenta peste 5 ani, datorita epuizarii bruste a resurselor. Eu auzisem ca mai sunt ceva resurse de petrol (pentru cateva zeci de ani, poate pana in 2050). Eu cred ca aceasta criza nu o sa fie foarte brusca dintr-un motiv simplu. Intr-o economie libera, atunci cand oferta e mai scazuta decat cererea pentru un produs se intampla 2 lucruri: 1) pretul produsului creste si 2) partea din piata care nu e satisfacuta se va reorienta catre produse echivalente. Toate lucrurile astea cred ca se vor intampla treptat (trebuie si sper sa se intample asa) si efectul va fi poate o stagnare temporara  a cresterii economice mondiale.
   Nevoia de schimbare a sursei principale de energie (petrolul) datorita epuizarii vine de fapt si in intampinarea calmarii incalzirii globale. Sper ca omenirea sa rezolve ambele probleme in acelasi timp ;). Poate noi, astia mai tinerii o sa traim vremurile schimbarilor care o sa vina.

Adi

Buna Ionut, tot mai multi incep sa creada ca am ajuns deja la Peak Oil si ca in 5 ani cantitatea de petrol va scadea foarte mult. Deja tarile nordice din Europa, Mexic si Rusia vor fi importatori neti de petrol in cativa ani, in timp ce erau exportatori net in ultimele decenii.

Piata se va adapta, intrebarea e daca avem timp sa ne adaptam. O treime din electricitatea vine din arderea de petrol. Plasticele, ingrasaminte pentru agricultura, hainele din fibra sintetica, medicamentele, plus transportul se face cu petrol. Si eu sper sa se adapteze rapid industria sa ofere energie electrica din alte surse, totusi, petrolul se va sfarsi foarte rapid, in urmatorii ani si societatea noastra va trece prin o transformare ... brusca. Si cum oamenii nu renunta la stilul lor de viata fara lupta, ne asteptam la revolte stradale. Stai sa asteptam inca 5 ani. Deja au aparut greve pe pretul petrolului. In iarna va fi 200 barilul si la anul 400. Nu vom avea bani nici sa zburam peste ocean in vacanta. Stai sa vezi ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

ionut

   Buna Adi,

   Din cate stiu eu, acest Peak Oil ar fi atins si din motive tehnice. S-au facut prea putine investitii in utilajele de extractie si ca efect cresterea productiei a fost incetinita. Deasemenea cresterea actuala a pretului petrolului contine si o puternica componenta speculativa, adica pretul de acum nu e cel real reflectat de o piata "cinstita". Oricum, de la Peak Oil pana la o criza grava (brusca) eu sunt de parere ca vor trece mai mult de 5 ani, poate chiar 50.
   Tarile nordice (Norvegia in special) are rezerve foarte mari de petrol. Din ce citesc prin presa de aici nu isi fac griji prea mari in privinta asta.
   Oricum, sa speram ca o sa fie bine :)

Adi

Buna Ionut, dupa Peak Oil caderea nu este brusca, dar este continua si ireversibila. Si va schimba din radacini societatea. Ca va fi incet sau nu, vom vedea. Oricum nu in 50 de ani. Va fi in maxim 10 ani. Cresterea de petrol scade anual in timp ce consumul creste, iar China, India si Brazilia vor consuma si mai mult. Desigur are si parte speculativa, dar vine din faptul ca se speculeaza ca nu va mai fi petrol, ceea ce adevarat. Desigur, e si o componenta ca nu s-au facut investitii. Dar ca sa faci investitii, iti trebuie tot energie. Norvegia daca are petrol si are piata libera, va vinde la straini daca dau mai ieftin. Cand va pica, va pica intreaga lume democratica. Oricum, sper sa fie cat mai tarziu, macar sa gasim bozonul Higgs pana atunci :).
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

ionut

  Buna Adi,

      Sunt de acord cu tine in privinta schimbarii din radacini a societatii. Dar hai sa nu fim asa de pesimisti :).

RaduH

Nu e vorba de pesimism . Optimismul nu poate schimba o realitate .
E vorba de responsabilitate . Efortul necesar e urias iar fiecare secunda e pretioasa . Deocamdata societatea nici nu recunoaste pericolul si deci nu actioneaza . E posibil sa fie deja prea tarziu .

Adi

Ehe, eu as vrea sa fiu optimist, dar ramane de vazut si sa ne luam si masuri de precautie.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Electron

Citat din: RaduH din Iunie 12, 2008, 03:00:32 PM
Nu e vorba de pesimism . [...] E posibil sa fie deja prea tarziu .
No comment.

e-
Don't believe everything you think.