Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Criza energetica - ce solutii pentru Romania?

Creat de admin, Mai 19, 2008, 10:22:31 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

ionut

Citat din: Adi din Iunie 24, 2008, 09:59:06 PM
Confirm ce spune Cipi relativ la garantia pe sticle de plastic si cum esti platit cand le aduci iar la magazin (chiar la o masina automata, nu trebuie sa astepti dupa un om). Nu stiam ca Norvegia sta atat de bine din punct de vedere energetic, multumesc Ionut, acum este mult mai clara situatia. Poate fi o tara interesanta de trait pe termen lung. Mai frig ca la Montreal nu cred ca e iarna, iar vara presupun ca nu e asa canicula ca in Romania. Asa este?
Din punct de vedere meteorologic, din nou Norvegia sta foarte bine :D. Oslo este in sudul Norvegiei adica latitudinea este aproximativ 61 de grade aici. Restul Norvegiei se intinde pana aproape de 80 de grade latitudine nordica dar cu toate astea climatul pe tarm, unde sta de altfel majoritatea populatiei, este unul temperat de Gulf Stream care vine din Golful Mexic. Exista orase precum Bergen care la latitudinea de 63 de grade au temperaturi medii in timpul iernii de -5 C. Vara, cea mai inalta temperatura inregistrata este de +30 C si s-a intamplat anul trecut. Posibilele neajunsuri ar fi faptul ca vara (adica acum) va poate deranja lumina din timpul noptii :D si iarna puteti avea probleme din cauza intunericului :D. Deasemenea in unele orase ploua cam mult :D, adica cam 275 de zile pe an dar nu in Oslo ci pe coasta de vest care este incalzita de Gulf Stream.

bufnita

#121
Citat din: cipi604 din Iunie 23, 2008, 05:57:28 PM
Nu as participa evident la die-off pentru ca eu nu consider ca fac parte din majoritatea coplesitoare de locuitori cu pregatire/gena slaba intelectuala, [...]
Fara comentarii ...

CitatNu tin sa ma asculte lumea, din contra, cu cati nu ma asculta cu atat mai bine, mai multe sanse de supravietuire pt mine, plus ca se pregatesc doar cei care inteleg. Nu doresc atentie, sau sa demonstrez ca stiu ce vorbesc, si sunt constient. Pare pt tine scos dintr-un articol de scandal, minunat, nici nu ti-am cerut sa ma iei in serios.
Deci asa, asta e tactica ta: faci *** pentru a distruge credibilitatea mesajului si a minimiza seriozitatea problemei, pentru a-ti atinge scopurile tale egoiste (prorpria supravietuire). Mi se pare ***!

<M1: inlaturat expresii injurioase>

Adi

Bufnita, cred ca ai inteles gresit mesajul. Cipi ofera altruist informatie pentru supravietuire, dar apoi si spune ceva in genul : "Daca nu ma ascultati, treaba voastra, oricum nu putem supravietui toti, care e prost si nu asculta nu va supravietui, deci va fi un loc in plus pentru mine ... ".
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Ionut, e intr-adevar formidabil ce spui cu temparura iarna si vara. La Montreal e o medie de - 20 de grade Celsius iarna si e la latitudinea Bucurestiului.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

ionut

Citat din: Adi din Iunie 25, 2008, 04:35:55 PM
Ionut, e intr-adevar formidabil ce spui cu temparura iarna si vara. La Montreal e o medie de - 20 de grade Celsius iarna si e la latitudinea Bucurestiului.
Da, Norvegia are cam aceeasi latitudine cu Groenlanda. Diferenta o face insa acest curent cald.

Adi

Exact, iar Montrealul este in interiorul continentului cu aproape 1000 de km si chiar si daca ar fi pe tarm, ar fi mai cald, dar tot rece, caci e curentul rece ce trece si prin Groenlanda. Si cand mergis i mai in interiroul Canadei, in Saskatchwan, de exemplu, este ca si cum ai fi in Siberia.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro


Adi

Da, se va face orice pentru petrol la polul nord. Dar uite ce face Petrom la noi in tara. Nu acuz neaparat Petrom, asa era inca din 1953. Vreau sa subliniez ce sacrificii facem noi pentru a avea petrol, cum distrugem sate intregi de romani ... Si apoi abia daca le trimitem apa sa bea ...

http://www.jurnalul.ro/articole/127982/raiul-infestat-cu-titei-
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

cipi604

#128
Ultimele spasme ale civilizatiei industriale. E la mintea cocosului ca nu putem acoperi actualul declin. Rusia a cazut de la an la an 4.2% in exporturi pt primele 4 luni ale lui 2008. Cantarell e in declin 15% pe an si in doar 4 ani a pierdut aproape jumatate din productie.Marea nordului este in declin 5% pe an. Trebuie sa gasim si sa dam in folosinta inca 4 'ArabiaSaudita' in urmatorii 20 ani, inca de 4 ori productia celui mai mare producator din lume, care evident va intra la un moment dat in declin. In momentul cand apar penuriile de combustibili si vor duce direct la caderea retelelor de curent electric, putem sa ne consideram in 1700. Cum nimeni n-a facut nimic si toti se asteapta sa faca cineva ceva, clipele ce vor urma dupa event horizon vor fi ceva ce omenirea nu a mai intampinat pana astazi, deoarece o sa ne aflam pe teritorii noi, unde doar ne putem imagina cum vom reactiona ... iar fiindca razboaiele au fost mereu solutia lipsurilor, concluzia nu e greu de tras.

http://www.reuters.com/article/marketsNews/idUSN2631371920080626?rpc=401&
CitatMexico Cantarell oil field output falls again in May
...
MEXICO CITY, June 26 (Reuters) - Crude output from Mexico's struggling Cantarell oil field fell in May for the eighth month in a row to 1.038 million barrels per day, its lowest level in more than 12 years, Energy Ministry data showed on Thursday
...
Cantarell for years produced 60 percent of Mexico's crude oil, and production peaked at around 2 million barrels per day in 2004

http://www.ibtimes.com/articles/20080624/peak-oil-review-june-23rd-2008.htm
CitatRussian crude oil exports fell by 4.2% in the first four months of 2008, year-on-year. The Federal Statistics Agency says oil production in the reporting period fell 0.3%.(6/21, #21)

Adi

Citat din: cipi604 din Iunie 26, 2008, 10:22:17 PM
Rusia a cazut de la an la an 4.2% in exporturi pt primele 4 luni ale lui 2008.

Multumesc pentru informatie, Cipi. Da, rezerve tot mai mici. Totusi, Rusia a cazut de la luna la luna, nu de la an la an, nu?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

cipi604

#130
Primele 4 luni pe 2008, comparativ cu primele 4 pe 2007. Nu poti sa spui de la an la an pt ca nu e un trend, dar am citit niste calcule extrem de detaliate in care reiese clar ca Rusia e in declin geologic incepand cu noiembrie 2007. Sunt la al doilea peak ei defapt, si daca faci un grafic vezi ca productia lor ar trebui sa intre in peak cam prin perioada asta... lucru care s-a si intamplat. Per total productia a cazut 0.4%, si nu e de pierdut cu vederea ca ei cresteau cateva procente pe an, an de an... ei intorceau declinul celorlalti. Acum daca si ei au declin + exporturi scazand, o sa avem un trend global (export landing)  pe exporturi de minus 2%/an prin perioada asta, si accelerandu-se incepand de anul viitor.

cipi604

#131
Must read CIBC report: $7 per gallon gas by 2010http://gristmill.grist.org/story/2008/6/26/122314/574/
CitatCIBC World Markets has just released a stunning yet detailed economic analysis of near-term oil prices and impacts.
...
"Higher oil prices spell stagflation for the US economy next year" and beyond. The report has a good analysis of why "The US economy has managed to avoid feeling the full brunt of oil prices over the last few years, but 2009 will be the year that its luck runs out."

http://www.theoildrum.com/ pt cine vrea sa voteze viitorul pret posibil la petrol  ;D home page

ionut

#132
Citat din: cipi604 din Iunie 27, 2008, 09:04:11 AM
Must read CIBC report: $7 per gallon gas by 2010http://gristmill.grist.org/story/2008/6/26/122314/574/
Bag de seama ca in 2010 pretul combustibilului in State este preconizat a fi in continuare mai mic decat cel din Europa de azi :). Deci in continuare americanii sunt incurajati sa consume petrol aiurea. Incepe sa imi para din ce in ce mai putin rau de ei. Nu platesc accize pe petrol care teoretic ar putea fi investite in dezvoltarea de noi surse de energie dar in schimb investesc in armata si platesc razboaie de trilioane de dolari. Frumos ... Sper pentru binele lor ca democratii sa castige alegerile, daca asta o mai ajuta la ceva ...

Adi

Sper sa faca americanii si restul in asa fel incat sa nu se distruga rapid societatea care o stim astazi, ci sa avem o tranzitie lenta si frumoasa spre o societate cu alte surse dominante de energie.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

#134
Iata un articol de-a dreptul excelent, de azi din Jurnalul, ce prezinta cu numere concrete situatia actuala din Romania si productia pe viitor pentru surse de energie. Da cat costa producerea unui kWh de energie cu diferite surse, daca acele surse polueaza, cat vor costa sa fie construite si intretinute, daca suntem dependenti de import sau avem resurse, daca le avem pentru cati ani si asa mai departe.

http://www.jurnalul.ro/articole/128319/energia-viitorului

In Romania incepe sa se simta interesul pentru energie, se vorbeste tot mai mult de asta, romanii sunt tot mai bine informati. De asemenea, Guvernul a facut planul energetic al Romaniei pentru urmatorii 20 de ani (ceea ce era cazul sa faca mai de mult, dar e bine si acum) si interesant, au fost mai increzatori decat chiar si UE, caci UE cere 20% din energie sa fie regenerabila, iar noi ne angajam sa avem 35%. Poate aceasta vine din faptul ca noi deja avem energie multa din hidrocentrale si avem potential sa cream inca si mai multe hidrocentrale. Va invit sa vedeti si acest articol din Adevarul. Iata ce am scris deja despre acest articol la sectiunea Mediu.

In sfarsit, Guvernul ia formal decizii despre strategia tarii pe teremen lung (20 de ani) in privinta energiei. Interesant e ca ne-am propus planuri mai abitioase decat UE. UE cere 20% din energie sa fie regenerabila, noi vrem 33%. Adevarul e ca tara noastra are rezerve inca si mai mari de hidrocentrale decat folosim deja, de asemenea potential de energie solara in Campia Romana si eoliana in Dobrogea. Putem, daca vrem cu adevarat. Sper sa vrem cu adevarat, sa nu fie doar miscare electorala.

http://www.adevarul.ro/articole/romania-lupta-impotriva-incalzirii-globale/357270

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro