Ştiinţă şi tehnologie. Noutăţi, dezbateri pe subiecte ştiinţifice de actualitate > Energii alternative/criza energetica

Criza energetica - ce solutii pentru Romania?

(1/45) > >>

admin:
Criza energetica este tot mai pregnanta. Pretul petrolului creste, dar nu doar pe baza de speculatii si pe tensiuni politice, ci pe faptul ca s-a ajuns la "peak oil" in 2006 (se pare ca tot mai multi oameni de stiinta accepta aceasta). Peak oil este momentul cand pe intreaga planeta s-a ajuns la maximul de cantitate de petrol produsa pe zi. Economia mondiala a crescut pentru ca puteam extrage tot mai mult petrol in fiecare zi. Nevoia de petrol creste zilnic, pe cand oferta ... va scadea mereu.

Usor usor vom discuta aici situatia economica, dar haideti sa incepem cu un articol realist, scris de un analist roman: ce face Romania pentru a se adapta cresterii pretului tot mai mult la petrol pe piata mondiala?

Articolul: Lumea se clatina. Ne facem ca nu ne pasa.

RaduH:
134$-barilul deja
Poate mai avem 5 ani de civilizatie ( globalizata )

Adi:
Da, am un priten, Cipi, care a mai scrisi si pe acest forum, care crede ca in 5 ani va fi gata cu civilizatia. El zicea ca ajungem la perturbari sociale, violente, razboaie regionale. Ca ajunge 200 petrolul in iarna. Si 400 in cativa ani. E plauzibil, dar una peste alta, sper sa se schimbe societatea, dar in mor darmonios si de pace. Adica sa se adapteze prompt industria, sa sa faca masini pe electricitate, sa sa faca energii regenerabile.

Pe termen scurt insa, nu scapam de minele de carbune, e cea mai eficienta sursa de energie dupa petrol si avem carbune berechet, si noi si planeta. Deci nu putem opri incalzirea globala decat cercetand si investind in energii regenerabile.

RaduH:
Draga Adi sistemul nu poate sa recunoasca pericolul ( criza ) deoarece n-ar mai avea acelasi trai opulent cei care-l conduc . Daca nu recunoaste nu poate sa ia masurile necesare . Energiile regenerabile n-au nimic nou de prin anii 70 . Sunt tot alea da daca n-au fost rentabile sa imbogateasca niste ticalosi nu s-a facut nimic . Efortul sa treci tot ce inseamna industrie pe curent e urias si nu stiu daca mai avem timp s-o facem ca tot cu petrol se face si asta . Ar fi energia solara in sahara da e greu de transportat si de acumulat pentru perioadele in care nu bate soarele ( ca suprafata expusa ar fi destula la 1KW/m^2 ) ,ar fi centralele nucleare subcritice ( alea cu accelerator de 1 GeV cu "spalatie"-nu stiu exact cum se traduce ) , da nu stiu daca mai avem destul timp si inca nu se recunoaste si nu se face nimic .

Electron:
RaduH, esti si tu adeptul teoriei conform careia "the world, as we know it, will end in 2012" ?

e-

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă