Forumul Scientia

Ştiinţă şi tehnologie. Noutăţi, dezbateri pe subiecte ştiinţifice de actualitate => Energii alternative/criza energetica => Subiect creat de: doctu din Ianuarie 11, 2011, 12:55:26 PM

Titlu: Despre energii alternative cu Lucian Cozma
Scris de: doctu din Ianuarie 11, 2011, 12:55:26 PM
Va recomand cartile lui Lucian Cozma de la editura Obiectiv Craiova. Eu le am pe toate. Comenzi pe net. Comentam dupa.
Titlu: Re: Despre energii alternative cu Lucian Cozma
Scris de: Adi din Ianuarie 11, 2011, 01:21:00 PM
Citat din: doctu din Ianuarie 11, 2011, 12:55:26 PM
Va recomand cartile lui Lucian Cozma de la editura Obiectiv Craiova. Eu le am pe toate. Comenzi pe net. Comentam dupa.

Nu am auzit de popularizatorul de stiinta Lucian Cozma. Ne poti spune titluri ale cartilor sale? De ce sa comentam dupa si nu inainte? Mesajul tau miroase a spam, asadar te asteptam sa ne spui titluri ale sale de stiinta.
Titlu: Re: Despre energii alternative cu Lucian Cozma
Scris de: doctu din Ianuarie 12, 2011, 01:38:22 PM
Va salut! Aveti dreptate cand afirmati ca nu ati auzit de acest autor. Dansul a publicat pentru prima oara relativ recent. A reusit sa-si publice cartile la o editura nu tocmai agreata printre cititori insa doar aici a gasit intelegere (desi textul original a fost trunchiat, modificat - conform spuselor autorului, eu corespondez pe mail cu acesta). Este normal si logic sa dezbati o problema in cunostinta de cauza. Eu as putea sa va insir aici verzi si uscate, nu e mai corect sa va informati dvs. direct?
In sfarsit, iata titlurile:
"Romania si arma suprema" vol. I si II
"Romania secreta"
"Stiinta secreta"
Nu va lasati pacaliti de titlurile cam bombastice, insa a fost conditia impusa de editor pentru ca acestea sa fie vandabile.
Lectura placuta.
Titlu: Re: Despre energii alternative cu Lucian Cozma
Scris de: Adi din Ianuarie 12, 2011, 02:08:36 PM
Multumim pentru informatii.
Titlu: Re: Despre energii alternative cu Lucian Cozma
Scris de: doctu din Ianuarie 12, 2011, 02:15:56 PM
Cu multa placere.
Titlu: Re: Despre energii alternative cu Lucian Cozma
Scris de: mircea_p din Ianuarie 12, 2011, 04:09:26 PM
Citat din: doctu din Ianuarie 12, 2011, 01:38:22 PM
Este normal si logic sa dezbati o problema in cunostinta de cauza. Eu as putea sa va insir aici verzi si uscate, nu e mai corect sa va informati dvs. direct?
Atunci cand mi se "recomanda" ceva ma astept la detalii care sa explice despre ce e vorba si motivele pentru care se face "recomandarea". Deci de parerera argumentata a celui care face recomandarea. Mai ales cand nu stiu nimic despre cele care recomanda.
Aici nici nu e clar despre ce sant cartile astea. E stiinta, e istorie, e fantezie?
Titlu: Re: Despre energii alternative cu Lucian Cozma
Scris de: Adi din Ianuarie 12, 2011, 06:06:12 PM
Citat din: mircea_p din Ianuarie 12, 2011, 04:09:26 PM
Aici nici nu e clar despre ce sant cartile astea. E stiinta, e istorie, e fantezie?

Eu am cautat pe google si am gasit pe forumul acesta

http://octogonarii.ro/forum/viewthread.php?thread_id=55

ca ar fi vorba de o "teorie" proprie stiintifica.
Titlu: Re: Despre energii alternative cu Lucian Cozma
Scris de: doctu din Ianuarie 12, 2011, 08:47:46 PM
O MICA PREZENTARE:
Sunt un cercetator roman specializat in tehnologii neconventionale; sunt unul dintre foarte putinii romani (3 sau 4 in total) care detine completa informatie tehnica privind sistemele de propulsie, sistemele energogeneratoare si de comunicatii - ale viitorului indepartat; paradoxal, multe dintre aceste inventii sunt foarte vechi, dar oranduirea sclavagista mondiala le-a blocat permanent accesul public.
Ar trebui sa scriu roman intreg ca sa explic acum ce-i aia ,,oranduire sclavagista"; mai grav, daca as spune o serie de lucruri apropos de cine sta in spatele acestei oranduiri, s-ar putea considera ca incalc statutul acestui forum si mi-ar fi interzis acccesul...Specialitatea mea o reprezinta defapt sistemele de propulsie aerospatiala dar cunosc multe si in alte domenii mai mult sau mai putin apropiate de ingineria aerospatiala. Voi discutati aici despre ,,motoarele magnetice"...Sa stiti ca in Romania a fost realizat un astfel de motor cu incepere din anul 1973, pentru ca in anul 1983-1984 sa fie motorizata o Dacie 1300 cu acest motor deosebit. Rezultatele au fost atat de spectaculoase incat toata documentatia si modelele experimentale au fost imediat confiscate de catre Securitate. Doar o parte din aceste materiale au mai putut fi recuperate cu incepere din anul 1992 si dupa moartea inventatorului, in 1993.
La ora actuala suntem in Romania trei persoane care detinem si conservam aceasta documentatie. Unul dintre acestia trei nu are decat date foarte generale si o serie de acte originale, un altul detine majoritatea documentatiei originale intocmite olograf de catre inventator si in fine, subsemnatul, detin si administrez documentatia oficiala din cadrul dosarului de cercetare.

LUCIAN COZMA


Titlu: Re: Despre energii alternative cu Lucian Cozma
Scris de: doctu din Ianuarie 12, 2011, 08:49:10 PM
CONTINUARE:
Este posibil ca in urmatoarele cateva luni sa avem in sfarsit accesul public, macar cu o anumita parte dintre lucrarile de tehnologie neconventionala din cadrul dosarelor de cercetare secreta. Motoarele magnetice pe care le vedeti pe internet (JNaudin.free.fr ; rex research.com ; peswiki.com etc) sunt in cea mai mare parte din cazuri nefunctionale sau de randament foarte slab; va asigur ca am urmarit cu atentie tot ceea ce circula pe internet si pe de alta parte cunosc adevarata tehnologie a acestor motoare - schema reala este foarte departe de ceea ce puteti gasi pe internet!
Deocamdata nu voi da niciun amanunt despre chestia asta - suntem in tratative pentru a obtine acordul de iesire pe piata cu asa-ceva; daca se va ajunge la asta, vom putea atunci discuta liber si am sa va dau toate amanuntele - ce materiale va sunt necesare, configuratia componentelor, principiul de functionare etc etc.
In ceea ce priveste motoarele magnetice cu scuturi sau deflectoare de camp - dragii mei, va amagiti: adevaratele motoare magnetice nu sunt facute pe baza de ,,scuturi" sau ,,ecranare de camp magnetic" ci printr-o anumita configurare a pieselor polare si dispunerea in postura de ,,intrefier" a unui element rotoric de reactie, a carui geometrie nu seamana cu nimic din ceea ce stiti in electrotehnica clasica; acesta este segmentat(golurile de aer dintre segmente provocand variatia reluctantei) si configurat de asa-natura incat fiecare segment sa formeze un vector care prin insumare sa genereze deplasarea circulara.
Va repet, schema adevarata nu o gasiti pe internet; internet-ul este plin de intoxicare informativa si tot felul de falsuri. In fine,daca va intereseaza totusi deflectoarele de camp magnetic si chisr credeti ca veti reusi ceva cu astea,va pun la dispozitie aici brevete recente pe tema ,,scuturilor magnetice" :

(nota : pentru a vedea si desenele atasate acestui brevet, cautati brevetul pe site-ul esp@cenet.com)

Titlu: Re: Despre energii alternative cu Lucian Cozma
Scris de: doctu din Ianuarie 12, 2011, 08:51:27 PM
Cel care la inceputul anilor \'70 a inventat acest motor magnetic,secretizat iata - de atata vreme deja,a pornit de la tehnica clasica si fara scopul de a obtine...ceea ce a obtinut pana la urma.El facuse studiile superioare in Paris(perioada interbelica) fiind pregatit taman in electrotehnica(L\'Ecole Superieure d\'Electrotecnique) iar in timpul unor conferinte internationale ale vremii,avusese in mai multe randuri ocazia de a discuta si a se consulta cu Nikola Tesla.Izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial l-a adus inapoi in tara,unde a si ramas chiar si dupa venirea regimului comunist.
Pe la mijlocul anilor \'60 el a pornit un program de cercetare pentru ameliorarea electrotehnicii clasice ; in acest scop el a luat fiecare element al electrotehnicii clasice si l-a analizat in briefing - principiul de functionare si dezavantaje.
In final,pe marginea studiului individual al fiecarui element,a stabilit cauzele generale care limiteaza performantele "motoarelor electrice"(aici luat termenul cu intelesul sau general) indiferent de categoria sau tipul acestora. In concluziile acestui scurt studiu analitic el a facut o lista cu marile impedimente tehnologice de care se izbeste toata gama motoarelor electrice,dupa care,pe rand a studiat fiecare imediment in parte si de-a lungul anilor a testat mai multe solutii.
Dupa un numar de ani de cercetare si experimentare practic permanenta,a ajuns sa puna la punct cate o solutie practica si simpla pentru fiecare problema cu care se confrunta tehnica clasica a motoarelor electrice.
Asadar,el a pornit de la incercarea de ameliorare a tehnicii existente,fara sa prevada rezultatele impresionante la care va ajunge...Tot ameliorand si aducand modificari la schema motorului electric de curent continuu,el a obtinut un motor ale carui componente au o configuratie complet atipica,modificand nu doar geometria componentelor motorului ci si principiul de functionare,dinamica ansamblului,modul de aplicare a campurilor magnetice,felul in care inchide liniile de camp in cadrul sistemului de forte magnetomotoare,etc,etc.
Initial,acest motor a fost realizat din piese polare excitate electric(electromagneti)dar ulterior,mergand pe noua schema obtinuta,el a reusit s-o aplice si cu magneti permanenti,acestia fiind STATORICI si neexistand in schema niciun fel de deflectoare de camp magnetic,scuturi,etc.
Defapt,el a inteles ca ideea sau principiul interactiunii dintre campuri magnetice adverse situate pe stator si rotor,este din start o grava greseala conceptuala care nu are cum sa scoata un randament bun indifierent de dispunerea magnetilor sau alte metode aplicate ,- si-a dat seama ca piesele polare sau magnetii,trebuiesc lasati intr-o pozitie statica,fixa,in cadrul unui dispozitiv care sa asigure o perfecta inchidere a liniilor de camp, iar intr-o anumita pozitie fata de acest dispozitiv magnetic sa fie dispus un fel de "turbina magnetica" adica un element de reactie fata de campul magnetic generat de ansamblul magnetilor ficsi,statorici.Rotorul devine deci un simplu element de reactie,care nu poarta pe el magneti,electromagneti si nici nu produce campuri (electro)magnetice de interactiune ; el nu interactioneaza ci REACTIONEAZA.
Titlu: Re: Despre energii alternative cu Lucian Cozma
Scris de: doctu din Ianuarie 12, 2011, 08:52:44 PM
Asadar,din start toate problemele pe care le ridica astia de pe internet sunt niste ineptii...Componenta rotorica nu trebuie sa contina pe ea (electro)magneti iar dinamica masinii rotative nu trebuie sa aiba la baza sa INTERACTIUNEA dintre doua sau mai multe surse de camp magnetic,ci reactia unor elemente susceptibile magnetic fata de campul magnetic creat de surse statice,fixe.Faceti daca va place o similitudine cu turbina hidraulica sau eoliana,care este un element reactiv introdus in "liniiile de forta" ale curentului fluidic ,- turbina va transforma energia potentiala a fluidului in energie cinetica a elementului rotativ ; ar fi mai eficient daca asupra axului rotoric ar interactiona tangential un numar mare de jeturi fluidice ?! Evident ca nu ! Axul rotoric abia de s-ar putea misca iar cheltuiala de energie fluidica ar fi uriasa...Cam asta este cazul actualelor motoare electrice...,-pachete masive de miez magnetic si bobinaj pe stator si rotor,care cu mari cheltuieli de curent electric se caznesc sa interactioneze cinetic,dar cu mari pierderi datorate histerezei,curentilor Foucault,retardului de demagnetizare si fortelor contraelectromotoare care apar intre stator si rotor,momentelor de inertie de care sufera greoiul rotor clasic,etc,etc,etc...
Exista un joc al intereselor aici.Din fericire(...)Romania contemporana este confruntata cu grave probleme economice iar acestea reclama solutii imediate si de mare eficienta,care totodata sa fie si ieftine,accesibile dpdv tehnologic,etc.
Am zis ,,din fericire",pentru ca de n-ar fi fost starea actuala de criza,nici nu s-ar fi pus in discutie scoaterea ,,de la naftalina" a acestor vechi inventii(unele din ele au deja respectabila varsta de...40-45 de ani !) care atata vreme au fost strict secretizate ; daca astazi pot sa mai dau drumul la gura este tocmai pentru ca s-a pus in mod serios problema utilizarii acestor inventii ; probabil ca la inceput aplicatiile vor fi restranse,in domeniul tehnicii militare sau aplicatii civile dar pentru categorii restranse de beneficiari,gen Presedintie,Senat,etc ,- dar indiferent daca la inceput aplicatiile se vor face intr-un cerc foarte restrans,va fi totusi un mare pas inainte ! De 35-40-45 de ani,inventiile din cadrul anumitor dosare de cercetare au fost adanc ingropate si numai cativa oameni dintr-o tara intreaga au avut acces direct la astfel de informatii.
Sper ca foarte curand,regimul juridic al acestor informatii sa sufere o modificare importanta,caci atunci voi putea in sfarsit iesi public fara nicio retinere - la TV,in presa,pe internet,etc.

Titlu: Re: Despre energii alternative cu Lucian Cozma
Scris de: doctu din Ianuarie 12, 2011, 09:10:55 PM
Daca doriti ceva intr-adevar interesant, iata:
http://www.rexresearch.com/guillot/guillot.htm
cu precizarea ca eu sunt in stadiu avansat de constructie a instalatiei.
Titlu: Re: Despre energii alternative cu Lucian Cozma
Scris de: doctu din Ianuarie 12, 2011, 09:17:38 PM
Problema grea este conceperea/construirea transformatorului de c.c. de inalta tensiune (curent mic) in c.a. mica tensiune (220 V 50 Hz) Aici m-am impotmolit eu. Am gasit totusi o sursa de inspiratie: "Tehnica tensiunilor inalte" sub redactia Prof. L.I. Sirotinski, traducere din limba rusa, Editura Energetica de Stat, 1954. Sunt multe notiuni care ma depasesc. Drept pentru care cer ajutor! Din cartea sus mentionata pot scana anumite pasaje si le pot posta aici. Astept propuneri.
Sanatate!
Titlu: Re: Despre energii alternative cu Lucian Cozma
Scris de: doctu din Ianuarie 13, 2011, 08:49:46 AM
Domnule administrator va rog sa corectati titlul : se numeste Lucian Cozma.
Multumesc anticipat!
Titlu: Re: Despre energii alternative cu Lucian Cozma
Scris de: Adi din Ianuarie 13, 2011, 01:57:04 PM
Modificasem primul topic, dar nu pe toate. Acum am modificat la toate. Multumesc.
Titlu: Re: Despre energii alternative cu Lucian Cozma
Scris de: doctu din Ianuarie 14, 2011, 11:18:32 AM
COZMA.
MULTUMESC!
Titlu: Re: Despre energii alternative cu Lucian Cozma
Scris de: doctu din Ianuarie 14, 2011, 11:22:43 AM
Precizare importanta:
Eu (doctu) nu reprezint una si aceeasi persoana cu Lucian Cozma. Eu doar corespondez si primesc unele sfaturi de la dansul.
Titlu: Re: Despre energii alternative cu Lucian Cozma
Scris de: Electron din Ianuarie 14, 2011, 12:48:30 PM
Am schimbat numele in titlul mesajelor.

e-
Titlu: Re: Despre energii alternative cu Lucian Cozma
Scris de: Electron din Ianuarie 14, 2011, 12:51:13 PM
Citat din: doctu din Ianuarie 12, 2011, 08:47:46 PM
O MICA PREZENTARE:
Sunt un cercetator roman specializat in tehnologii neconventionale; sunt unul dintre foarte putinii romani (3 sau 4 in total) care detine completa informatie tehnica privind sistemele de propulsie, sistemele energogeneratoare si de comunicatii - ale viitorului indepartat; paradoxal, multe dintre aceste inventii sunt foarte vechi, dar oranduirea sclavagista mondiala le-a blocat permanent accesul public.
Am si eu o intrebare: Ce vrea sa spuna domnul Cozma cu "viitorul indepartat" aici ?

e-
Titlu: Re: Despre energii alternative cu Lucian Cozma
Scris de: AlexandruLazar din Ianuarie 14, 2011, 01:21:41 PM
Citat din: doctu din Ianuarie 12, 2011, 09:17:38 PM
Problema grea este conceperea/construirea transformatorului de c.c. de inalta tensiune (curent mic) in c.a. mica tensiune (220 V 50 Hz) Aici m-am impotmolit eu.
Sanatate!

Ce îţi trebuie ţie nu e un transformator ci un invertor, eventual împreună cu un transformator coborâtor. Cam de ce intensitate şi tensiune vorbim pe partea de curent continuu?

De asemenea, o sursă de documentare mai recentă ar fi o idee foarte bună. Tehnologia de nivelul anilor '50 în privinţa conversiei DC->AC este depăşită de vreo 30 de ani.

Ca o paranteză -- mie toată povestea aia lungă mi se pare că nu spune nimic. Formularea "rotorul nu interacţionează ci reacţionează" nu are niciun sens. Reacţionează la ce? Prin ce mecanism fizic? Plasarea magneţilor permanenţi pe stator nu e nimic spectaculos, iar dacă problema sunt materialele magnetic moi de pe rotor şi "inovaţia" constă în scoaterea miezurilor, lăsând numai înfăşurările, iese pur şi simplu un motor fără miezuri, chestie care e cunoscută. Avantajul unei asemenea structuri ar fi o accelerare foarte rapidă însă utilitatea e limitată pentru că se închid fluxuri prin rotorul masiv şi generează curenţi turbionari, încălzind rotorul, aşa că nu se pot folosi asemenea motoare decât la puteri foarte mici. Aşteptăm detalii ;).
Titlu: Re: Despre energii alternative cu Lucian Cozma
Scris de: doctu din Ianuarie 14, 2011, 06:32:44 PM
Pentru Electron: Viitor indepartat= peste cel putin 30 de ani cand se va termina de exploatat (furat) petrolul din Iraq, cred ca realizezi ca daca s-ar da liber acum la tehnologiile non - petroliere tinute la secret, SUA s-ar trezi cu un Iraq cucerit degeaba, ce vor mai spune opiniei publice americane, cum vor justifica pierderile banesti si mai ales umane?


Este vorba despre tensiuni de ordinul a 60-70 kv. Nu exista pe piata invertoare care sa lucreze la aceasta tensiune. Trebuie construit un transformator coborator (contrar parerii unor "specialisti" exista si transformatoare de c.c. (infasurari cu galeti sau cilindrice) insa trebuie foarte bine proiectate).
Ai studiat captatorul lui Guillot de pe saitul rexresearche.com?
Titlu: Re: Despre energii alternative cu Lucian Cozma
Scris de: cris din Ianuarie 14, 2011, 08:49:04 PM
Sa sti ca si cu o transformare cu randament bun,utilizarea tensiunilor electrostatice din atmosfera vor da mai putina energie decat sa zicem un panou solar.
Titlu: Re: Despre energii alternative cu Lucian Cozma
Scris de: Electron din Ianuarie 15, 2011, 12:56:39 AM
Citat din: doctu din Ianuarie 14, 2011, 06:32:44 PM
Pentru Electron: Viitor indepartat= peste cel putin 30 de ani cand se va termina de exploatat (furat) petrolul din Iraq, cred ca realizezi ca daca s-ar da liber acum la tehnologiile non - petroliere tinute la secret, SUA s-ar trezi cu un Iraq cucerit degeaba, ce vor mai spune opiniei publice americane, cum vor justifica pierderile banesti si mai ales umane?
Ce masuri de securitate si-a luat domnul Lucian Cozma impotriva acestor interese atat de puternice? Faptul ca se expune pe internet acum, ca fiind unul dintre cei care cunosc astfel de secrete este destul de riscant, nu?

e-
Titlu: Re: Despre energii alternative cu Lucian Cozma
Scris de: cris din Ianuarie 15, 2011, 10:44:13 AM
Poti folosi un circuit de genul asta.Se incarca un condensator,la atingerea tensiunii de deschidere a eclatorului apare o oscilatie amortizata care transfera cu randament bun energia in secundar unde poate fi redresata e.t.c.
Titlu: Re: Despre energii alternative cu Lucian Cozma
Scris de: AlexandruLazar din Ianuarie 15, 2011, 07:22:10 PM
La un montaj de genul ăsta mă gândeam și eu -- la tensiuni atât de mari într-adevăr nu merge niciun fel de invertor sau altceva.
Titlu: Re: Despre energii alternative cu Lucian Cozma
Scris de: doctu din Ianuarie 16, 2011, 09:57:49 PM
Posibil.

Guillot are etajele de redresare integrate in aparatul de captare, nu ca elemente independente. Sa ne uitam in textul brevetului sau- vorbeste de regulatoare de tensiune, adica aparatele de redresare a curentului astfel incat acesta sa poata fi trimis catre reteaua de consumatori. Are doua sisteme simetrice de regulatoare de tensiune, pentru fiecare pol- acestea sunt reglate pentru a se obtine valoarea dorita a tensiunii la iesire. In desen sunt prezentate cu R, R1, R2, R3 si R4.

Un tablou de rezistente 8 este conectat la regulatoare, aceste rezistente sunt realizate din maillechort (un aliaj conductor) si sunt conectate la "tuburile de sticla 9 umplute cu pulbere fina de carbune, aluminiu, sulf si cupru",- acestea sunt condensatoare potrivit descrierii, chiar daca in text Guillot nu le-a spus pe nume. In fine, aparatele 10 care sunt chiar transformatoare electrice consituite din pachete de tole si bobinaj care "absorb curentul electric". L sunt lampi de control.
Titlu: Re: Despre energii alternative cu Lucian Cozma
Scris de: doctu din Ianuarie 29, 2011, 04:17:45 PM
Forumul Softpedia > Pasiuni Comune > Stiinta > Dezbateri pseudo-stiintifice / Experimente ciudate - MOTOARE MAGNETICE
Intrati pe acest forum si urmariti postarile lui Gilldarida.
Titlu: Răspuns: Despre energii alternative cu Lucian Cozma
Scris de: gafalda din Mai 29, 2011, 10:39:29 AM
Se pare ca domnu "doctu" nu si-a prea luat suficiente masuri de protectie. (cam lipsa dupa 1 febr 2011). Si doar stia ce a patit in 1983 inventatorul, apoi cei doi-trei discipoli, singurii posesori ai inventiei secrete.
Transformarea unei energii de foarte inalta tensiune (continua) in una de foarte joasa tensiune (sau invers) se poate realiza foarte simplu si ieftin. Ajunge doar o carte de fizica de liceu, ghici ciuperca ce-i condensatorul (variabil).
In URSS s-a construit demult (>1970) o linie electrica aeriana de 1.000.000 Volti tensiune continua, ce avea peste 1.000 km. Nu este nici o exagerare in cifre. La extremitati erau aparate de transformare adecvate.
Titlu: Răspuns: Despre energii alternative cu Lucian Cozma
Scris de: AlexandruLazar din Mai 29, 2011, 02:33:00 PM
Citation needed. Ești sigur că era de tensiune continuă? Ai un link, ceva?

Rețele de tensiune continuă de tensiuni mare se folosesc, pentru interconectarea rețelelor naționale de frecvențe diferite de exemplu. Dar de linia de care vorbești eu încă n-am auzit.

(Edit: din câte am văzut, soluția cea mai folosită acum, chiar și pentru tensiuni foarte mari, sunt niște redresoare și invertoare un pic mai speciale; principiile pe care se lucrează sunt aceleași însă obstacolele tehnice sunt foarte interesante. Din cauza tensiunilor mari, e nevoie de grupuri de zeci sau chiar sute de IGBT-uri, cărora trebuie să li se asigure cam aceeași gamă de funcționare, o declanșare cât mai bine sincronizată, circuite de protecție speciale -- o asemenea instalație are un cost, ce-i drept, destul de mic față de cantitatea de energie vehiculată prin ea într-un an, dar deloc neglijabil. Și metoda de redresare e interesantă -- se folosește un sistem în 12 pulsuri, în care de fapt semnalul de redresat este format din două sisteme trifazate, defazate între ele, astfel încât să se reducă pe cât posibil conținutul de armonici).
Titlu: Răspuns: Despre energii alternative cu Lucian Cozma
Scris de: doctu din Iulie 15, 2011, 12:52:53 PM
Iata un motor electrostatic care ar putea lua locul etajului coborator al captatorului atmosferic.
http://www.girlshare.ro/2395151 (http://www.girlshare.ro/2395151)