Forumul Scientia

Ştiinţă şi tehnologie. Noutăţi, dezbateri pe subiecte ştiinţifice de actualitate => Energii alternative/criza energetica => Subiect creat de: Adi din Martie 29, 2009, 09:42:18 AM

Titlu: Despre Peak Oil
Scris de: Adi din Martie 29, 2009, 09:42:18 AM
Peak Oil este definit ca momentul cand productia globala de petrol ajunge la valoarea maxima, dupa care urmeaza o scadere de la an la an. Se estimeaza ca Peak Oil a avut deja loc prin 2007-2008 si ca deja in urmatorii 10 ani maxim societatea umana asa cum o stim in prezent se va prabusi. Intrebarea atunci se pune cum putem supravietui noi, ca indivizi. Multi sunt sceptici. Si eu am fost. Si inca sunt. Totusi, am citit astazi cateva bune acest site. Exista mai multe similare pe internet. Explica multe aspecte legate de criza energiei ce va veni cat de curand. Haideti sa le citim si sa le comentam.

Pasul 1: http://lifeaftertheoilcrash.net/
Pasul 2: http://lifeaftertheoilcrash.net/SecondPage.html
Pasul 3: http://www.lifeaftertheoilcrash.net/Prepare.html

Mi se pare o chestiune de viata si de moarte. Nu pentru maine. Dar pentru urmatorii 10 ani.
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: Adi din Martie 29, 2009, 11:11:02 AM
Fara legatura cu Peak Oil, dar legat tot de a fi informat pentru a evita capcanele pe care societatea ni le pun pe termen lung, iata un articol despre ... dobanzi. Despre faptul ca in SUA (dar deja in ultimii ani si in Romania) se ofera credite foarte usor, la dobanda mare, incat sfarsesti prin a plati un produs de 3-4 ori mai mult decat costa initial. In plus cumparam produse de care nu avem neaparata nevoie. Sau produse de care avem nevoie, dar la preturi mult mai mari, cu beneficii doar cu putin mai mari. Ideea de baza ca dobanda reprezinta bani pe care ii pierdem degeaba. Si sunt pentru multi oameni o parte considerabila a venitului lor luna. Ideal este sa platesti cu bani pe care ii ai, sau daca chiar trebuie sa iei credit atunci cand cumperi o casa sau o masina, sa iti cumperi doar cat iti permiti si iti trebuie si nu mai mult. In a doua parte, articolul ofera strategii de cum sa scapi cat mai repede de datorii, pentru ca doar dupa ce nu ai nici o datorie esti cu adevarat bogat si toti banii care ii castigi raman pentru tine (si familia ta). Un articol foarte amplu si foarte bun, pe care il citii tot si pe care vi-l recomand.

http://www.lifeaftertheoilcrash.net/OriginalArticles/DebtSlavery.html

Desigur, sugestii si comentarii sunt binevenite. Personal sunt fara datorii, datorita faptului ca am studiat facultatea in Franta, iar nu in America. Deci oricat am injurat eu Franta cand am vazut ce scoala se face in America, iata ca totusi Franta asta socialista mi-a permis sa o parasesc cu 1 dolar in buzunar, dar nici o datorie. Si e lucru mare ...
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: Adi din Martie 29, 2009, 11:41:47 AM
Articolul de mai sus facea parte din articolele cu sfaturi pentru a fi pregatit pentru Peak Oil. Din aceeasi serie, iata altul care pune intrebarea: daca odata cu peak oil, dolarul se va prabusi si va fi doar hartie cu care nu ai ce face, in ce sa investim? In paranteza fie spus, odata cu peak oil se va prabusi intregul sistem financiar, deci toate monedele, in diferite grade. O optiune ar fi in aur. Aurul isi mentine valoarea mereu. Problema in SUA este ca (si nu stiam asta pana acum), in marea criza din 1933, guvernul american a confiscat tot aurul avut de oameni, mai putin monelede de colectie (numismatica). Lumea se teme ca va face la fel si acum, dupa ce dolarul se va prabusi. Atunci, in ce sa investesti? Raspunsul este ca nu in bucati de aur (bullion), caci guvernul are lista cumparatorilor si stie sa vina sa iti ia, ci sa cumperi monede de aur vechi de 20 de franci din Franta si Elvetia, caci pentru ele guvernul nu stie, mai mult, intra 5 la un "ounce" de aur (nu stiu exact cate grame inseamna), ceea ce face sa poti cumpara si produse mai ieftine decat tipica moneda americana de aur care are un "ounce" la moneda.

http://www.lifeaftertheoilcrash.net/Archives2006/FTWGold.html
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: graethel din Martie 29, 2009, 01:43:56 PM
Cu riscul de a parea infantila, se pare ca revenim la legendarii galbeni, la vremurile in care se masura averea in ceva palpabil, in aur si argint, nu ca acum, cand avem in portofel niste hartii sau chiar mai rau, cand banii sunt niste cifre intr-un cont.

Si ca o completare, spunea Einstein o data: Cel mai greu iin aceasta lume este sa intelegi impozitul pe venit.
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: b12mihai din Martie 29, 2009, 04:03:45 PM
Asa ceva se poate pune ca a fost si in Anglia la inceput de secol XX cand era in plina epoca a carbunelui. Tocmai citesc acum o carte a lui Paul Roberts intitulata "Sfarsitul petrolului" in care face o intreaga politica energetica.

Greu de spus daca a avut loc Peak Oil sau nu din simplul considerent ca multe tari tin secrete rezervele pe care le detin. Insa un lucru e sigur: petrolul se va consuma!
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: Adi din Martie 29, 2009, 04:18:15 PM
Tarile si companiile au interes sa minta spunand ca au mai mult petrol decat au in realitate, iar nu invers. Deci petrolul real este sigur mai putin decat cel declarat, iar nu invers. Asta pentru ca pretul actiunilor companiei variaza cu rezervele de petrol declarate, iar nu cu profitul din acel trimiestru. Citeste articolele oferite.

Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: Adi din Martie 29, 2009, 04:21:35 PM
Intre timp, tot de la categoria "Cum sa supravietuiesti" dupa Peak Oil, cand intreaga economie se va prabusi si cei mai multi vor muri la propriu, iata un articol amplu in trei parti despre ce putem invata din caderea Uniunii Sovietice pentru a supravietui acum cand va pica SUA si indirect intreaga lume.

Partea I: http://www.lifeaftertheoilcrash.net/Archives2008/OrlovLessonsPartOne.html

Partea II: http://www.lifeaftertheoilcrash.net/Archives2008/OrlovLessonsPartTwo.html

Partea III: http://www.lifeaftertheoilcrash.net/Archives2008/OrlovLessonsPartThree.html

Concluzia: sa ai un loc la tara, cu gradina, sa iti cumperi din timp unelele si o serie de produse care se vor cauta apoi, pentru ca sa faci schimb cu ele pentru alte lucruri ale vecinilor. Sa fii intr-o comunitate de prieteni, vecini, sa produci cat mai mult din mancarea necesara si sa faci schimb pentru restul. Lucruri care se vor cauta si nu se vor gasi dupa ce va pica civilizatia: lame de ras, prezervative, sapun, sampon, etc.
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: Adi din Martie 29, 2009, 04:24:28 PM
Am petrecut apoi timp cautand dupa panouri solare pe net, sa imi fac o idee. Ma gandesc sa instalez unul micut la tara la vara, pentru a il testa. Am gasit unul de 60 de W la 320 de dolari. Apoi am gasit un site in care un tip si l-a construit singur din celule solare cumparate de pe ebay din cele ce erau reconditionate si i-a iesit 105 dolari, de trei ori mai ieftin. Ar putea fi un exercitiu grozav si un proiect pentru elevi de liceu, ca sa nu mai vorbim ca poate ajuta la supravietuire la propriu peste cativa ani.

http://www.mdpub.com/SolarPanel/index.html
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: Adi din Martie 29, 2009, 05:53:11 PM
Reportaj la TVR. In 2020, Rusia estimeaza ca zona Polului Nord va deveni principala sa sursa de hidrocarburi (traducere: ce are acum pe doua continente se va termina). Solutia: trimite acolo armata, submarine, zona trece sub controlul direct al serviciilor lor secrete. Batalia pentru resurse se ascute si stirile trec pe langa oamenii fara sa ii ingrijoreze.

http://www.tvr.ro/articol.php?id=60206
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: RaduH din Martie 29, 2009, 06:23:17 PM
Eu am o propunere .
Hai sa constituim un grup de evaluare a posibilelor solutii alternative ca ceva cat de cat ar cam exista .
Cum ar fi sa pui centrale solare in Sahara sau centralele alea subcritice .
Hai sa gandim cum sa gasim solutii sa fie viabile si economic chiar de ar fi sa militam pentru o eventuala "stare de necesitate" . Si cat mai repede sa ramana petrol pentru aplicatiile neenergetice in care nu-l putem inlocui .
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: Adi din Martie 29, 2009, 07:08:46 PM
Nu cred ca noi putem gasi solutia atunci cand mii de experti si companii bogate petroliere nu le gasesc. Companiile petroliere detin fabricantii de celule solare, deci au interes ca sa vanda panouri solare, numai ca nu are loc o crestere neasteptata. Plus ca timpul trece. Mai sunt 1-3 ani poate. Asa ca trebuie sa ne concentram pe supravietuirea noastra, ca indivizi. Acum studiezi cum e cu panourile solare. Se pare ca trebuie sa cumperi un covertisor, o baterie si un invertor.

Si-a pus cineva un panou solar? Vrea sa povesteasca?
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: Adi din Martie 31, 2009, 07:42:43 AM
Conex de criza economica ce va veni iar odata cu Peak Oil, iata 18 sfaturi ce ar trebui sa le invatam din actuala criza financiara, oferite de Solvabil.ro.

http://www.solvabil.ro/18-lucruri-pe-care-le-am-invatat-din-criza
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: b12mihai din Martie 31, 2009, 02:36:00 PM
CitatTarile si companiile au interes sa minta spunand ca au mai mult petrol decat au in realitate, iar nu invers. Deci petrolul real este sigur mai putin decat cel declarat, iar nu invers.

Companiile au tot interesul sa minta astfel incat lor sa le iasa profitul, dar nu si tarile...Tari ca Rusia sau Norvegia chiar nu au nici un interes sa declare mai multe resurse sau exact cele pe care le au, din multe considerente politice. Eu, unul, asa vad situatia. Poate ca ma insel.

Uite, si cand a fost cu procesul acela dintre Romania si Ucraina de la Haga pentru platforma continentala ia uite cum au iesit la iveala cateva milioane de metri cubi de petrol...deodata din Marea Neagra....care asigurau stabilitate pentru 20 de ani Romaniei...

Ideea e ca oricum petrolul se consuma si trebuie sa facem mai putina politica si mai putina economie si sa vedem ce inlocuitori pentru petrol gasim. Si inainte de asta trebuie gasite toate bazinele petrolifere exploatabile si impartite frateste intre cei care se implica, nu cu razboaie (care implica consum de resurse incredibil de ambele parti).
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: Adi din Martie 31, 2009, 04:49:26 PM
Gothik, nu inteleg punctul tau. Tarile au interes sa minta sa zica ca au mai multe resurse decat au, sau ca au mai putine resurse decat au? Dar companiile? Eu cred ca si tarile si companiile au interes sa zica ca au mai mult decat au.

Si nu stiu daca stii, dar petrolul din Marea Nordului s-a terminat. Mai are doar Norvegia putin. Mexic, al treilea exportator de petrol, devine importantor net in anii astia care vin. La fel si Rusia!
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: b12mihai din Aprilie 01, 2009, 04:23:58 PM
Tarile spuneam ca au interes sa zica ca au mai putine resurse decat in realitate. Nu inseamna ca si companiile petroliere procedeaza la fel (pe ele le intereseaza strict profitul si succesul economic).

Nu stiam ca petrolul din Marea Nordului s-a terminat, sincer sa fiu. Stiam, insa, ca Mexic se confrunta cu o criza de resurse de petrol si ca treptat va deveni importator.

Am atasat un grafic care l-am facut pentru un proiect despre consumul de resurse si alternative la resurse ca petrol, carbune, gaze naturale, pe baza unor informatii corecte verificate in mai multe surse. Dupa cum se poate observa, numai Orientul Mijlociu mai are rezerve consistente. Sunt curios daca asa e si in realitate.
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: Adi din Aprilie 01, 2009, 08:06:09 PM
Da, chiar asa este in realitate. Se terminat tot, mai doar Orientul Apropiat. De aia se va da batalia pe resursele de la Polul Nord. Dar si ele, vor amana inevitabilul cu 1-2 ani poate, cu pretul distrugerii mediului de acolo complet. Si tarile au interes nu sa spuna resurse cat mai putine, ci cat mai multe, tocmai ca sa aiba lumea incredere in ei ca pot exporta si sa construiasca contracte si conducte spre ei.

Citeste documentul ce l-am dat. Ia cateva ore, dar raspunde la tot.
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: Adi din Aprilie 02, 2009, 01:52:50 AM
Un autor celebru din SUA pe carti de tipul sa te ajuti singur a oferit acum gratuit pe internet cartea lui despre cum sa supravietuiesti cu bine crizei economice si financiare.

http://www.maninthemirror.org/misc/hsem.pdf
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: Electron din Aprilie 02, 2009, 10:21:55 AM
Citat din: Adi din Aprilie 02, 2009, 01:52:50 AM
Un autor celebru din SUA pe carti de tipul sa te ajuti singur a oferit acum gratuit pe internet cartea lui despre cum sa supravietuiesti cu bine crizei economice si financiare.

http://www.maninthemirror.org/misc/hsem.pdf
Eu nu am inteles ce are credinta religioasa cu criza economica si cu "peak oil" ... Sau ideea autorului este ca orice ocazie este perfecta pentru a-si propavadui propriile credinte religioase?

e-
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: Adi din Aprilie 02, 2009, 04:36:23 PM
Dupa ce am pus linkul, am vazut ca avea cate ceva si cu Dumnezeu. Din descriere, parea un manual de supravietuire economica. Poate ca doar zice fiti calmi (ca in Biblie) si luati masuriile astea economice. Daca e doar cu religie, atunci nu e bine ...
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: Mihnea Maftei din Aprilie 16, 2009, 02:14:14 AM
Adi, postarile tale sugereaza ca tu chiar crezi ca in vreo 10-20 de ani s-ar putea sa ajungem literalmente la sapa de lemn. Incepusem sa citesc site-ul ala recomandat de tine despre Peak Oil, dar nu am citit prea mult, ca e lung (poate mai tarziu).

Totusi, parca nu as crede chiar ca civilizatia se va prabusi in felul asta. Poate, cel mult, vom avea o criza economica prelungita si razboaie pentru resurse intre tarile bogate si cele sarace (in care e evident cine castiga). (bine,...daca eu nu cred, nu inseamna ca nu o sa fie foarte rau). Uite, de exemplu, dupa al doilea razboi mondial (care a fost absolut cumplit), lumea nu si-a pierdut civilizatia (...?).
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: Adi din Aprilie 16, 2009, 02:28:20 AM
Citat din: Mihnea din Aprilie 16, 2009, 02:14:14 AM
Adi, postarile tale sugereaza ca tu chiar crezi ca in vreo 10-20 de ani s-ar putea sa ajungem literalmente la sapa de lemn.

Eu nu stiu ce sa cred. Cel mai pesimist scenariu ca in 1-2 ani pica sistemul, nu in 10-20 de ani. Pe de alta parte, daca cei bogati vor renunta la a trai asa luxos, se va reduce consumul de energie. Dar oare vor renunta americanii fara lupta sa nu mai mearga cu masina, sa nu mai aiba aer conditionat vara si incalzirea iarna? Ce cred eu este irelevant, eu am oferit parerile unora. Fiecare sa citeasca si sa faca dupa cum crede de cuviinta. Eu am tras un semnal de alarma. Semnalul de alarma pare real. In cel mai bun caz, lumea va trece de la energii fosile la energii alternative si cei ce lucreaza in energiile alternative vor avea slujbe si bani. In cel mai rau caz cade sistemul si vor supravietui doar cei de la tara.

Citat din: Mihnea din Aprilie 16, 2009, 02:14:14 AM
Incepusem sa citesc site-ul ala recomandat de tine despre Peak Oil, dar nu am citit prea mult, ca e lung (poate mai tarziu).

Da, eu am citit tot si recomand sa il citesti tot. Desigur, cand ai timp. Mai avem cel putin 1-2 ani. Este timp.

Citat din: Mihnea din Aprilie 16, 2009, 02:14:14 AM
Uite, de exemplu, dupa al doilea razboi mondial (care a fost absolut cumplit), lumea nu si-a pierdut civilizatia (...?).

Pai da, si cand vei intelege de ce a crescut lumea dupa WWII ve intelege de ce nu va mai creste acum. Dupa parerea ta, ce a permis lumii sa se dezvolte dupa WWII?
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: graethel din Aprilie 16, 2009, 02:31:43 AM
Adi e de parere ca resursele conventionale sunt pe terminate si ca o sa pice automat industria, pentru ca nu avem cum sa avem industrie fara petrol.

Eu tind sa fiu oarecum de acord cu tine, Mihnea. Pentru ca aceasta lume in care afacerile cu petrol sunt extrem de profitabile (a se vedea Emiratele Unite, Dubai), nu vad ce guvern, ce companie ar fi fost de acord sa puna in aplicare metode noi pentru energii sau productie industriala fara petrol. Sigur sunt o gramada de patente utile puse in raft care ar putea elimina necesitatea petrolului.

De ce spun asta? Sa luam de exemplu medicina. Daca se descopera tratamente care sunt mult mai ieftine decat cele de acum, chiar mai efective, de ce nu ar aparea in farmacie? Pentru ca asta ar insemna profit in minus pentru companiile farmaceutice.

Mancarea, medicamente, resursele sunt lucruri vitale pe care un om le procura indiferent de pret, pentru ca are nevoie de ele. 
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: Adi din Aprilie 16, 2009, 02:42:02 AM
Graethel, tocmai ca pentru ca ceea ce zici tu e adevarat, acum nu se investeste masiv in energii alternative, iar cand productia globala de petrol va incepe sa scada, nu vom avea cu ce noi surse de energie sa compensam. Si atunci va trebui sa ne reducem drastic consumul. Aceasta se va realiza prin cresterea pretului petrolului nu doar la 150 de dolari barilul, cat era in toamna, ci la 300-400 de dolari barilul. Aceasta va duce la o crestere a tuturor preturilor. Stiti doar cum cresteau in Romania mereu preturile cand se marea pretul la benzina.

Argumentele sunt insa mult mai subtile, Graethel. Le-am explicat deja de cateva ori, dar vad ca nimeni nu a raspuns la ele. Le-am inteles si eu abia acum doua saptamani, citind acel site bun despre Peak Oil si atunci m-am decis ca e suficient de grava treaba ca sa scriu aici un post si a trag un senal de alarma. Argumentul este acesta.

Sistemul bancar este facut ca sa iei cu imprumut si sa platesti imprumutul plus dobanda. Adica trebuie musai sa consumi energie si sa altii sa consume energia ta plus energia echivalenta dobanzii. Astfel, de la an la an trebuie o crestere a consumului de energie, ca sa se mentina sistemul bancar. Cum noi am ajuns deja la Peak Oil, sau ajungem in 1-2 ani, cum asta antreneaza peak-ul productiei globale de energie (cel putin pentru urmatoarele 2-3 decenii), atunci gata, sistemul global financiar pica.

Deja oricum s-a vorbit la actuala criza financiara ca sistemul financiar este putred. Chiar si Obama a recunoscut. Si au fost bagati noi bani in economie si s-a revigorat un picut economia. Adica unui pacient bolnav i s-a facut o transfuzie de sange. Dar pacientul este inca bolnav si la urmatoarea criza va pica.

Ce ziceti de acest argument?
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: Mihnea Maftei din Aprilie 16, 2009, 03:05:22 AM
Am citit postarea cea lunga de pe topicul Despre criza economica ( http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=1185.0 ), daca (si) la aia te referi, Adi, si mi-a placut mult cum ai explicat si ca ai explicat asa de detaliat. Nu am timp insa chiar acum sa particip la discutie.

CitatAdica trebuie musai sa consumi energie si sa altii sa consume energia ta plus energia echivalenta dobanzii
Totusi cred ca lumea o sa poata produce mai mult (mai multa valoare ,bani, chiar si produse) cu mai putin petrol. Nu vad o legatura atat de directa.
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: Adi din Aprilie 16, 2009, 03:18:26 AM
Citat din: Mihnea din Aprilie 16, 2009, 03:05:22 AM
Am citit postarea cea lunga de pe topicul Despre criza economica ( http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=1185.0 ), daca (si) la aia te referi, Adi, si mi-a placut mult cum ai explicat si ca ai explicat asa de detaliat. Nu am timp insa chiar acum sa particip la discutie.

Ma bucur ca ai citit discutia. Intr-adevar, am incercat sa explic in cuvinte simple ce am inteles eu, asa cum am invatat de la popularizarea fizicii.

Citat din: Mihnea din Aprilie 16, 2009, 03:05:22 AM
CitatAdica trebuie musai sa consumi energie si sa altii sa consume energia ta plus energia echivalenta dobanzii
Totusi cred ca lumea o sa poata produce mai mult (mai multa valoare ,bani, chiar si produse) cu mai putin petrol. Nu vad o legatura atat de directa.

Sigur, se poate. In principiu. Dar in practica, cu foarte mare greutate oamenii din tarile bogate vor renunta la luxul in care traiesc. In al doilea rand, a schimba intreaga flota de masini din SUA pe hibrizi ar costa foarte mult, plus ca o masina noua se face tot cu petrol (pentru a scoate metalul din pamant, pentru a fi prelucrat, pentru a lucra robotii si tot asa). La fel pentru a izola termic locuintele, sau a trece la aparate de aer conditionat ce consuma mai putin. Deci se poate, nu zic nu. Daca oamenii s-ar sacrifica pentru binele colectiv. Dar traim in capitalism si vesticii nu vor renunta la traiul cu care sunt invatati de multa vreme, iar est-europenii, indienii si chinezii nu vor renunta la binele ce abia ce l-au descoperit. Deci chiar daca s-ar eficientiza consumul de energie per produs, omenirea tot va consuma mai multe produse. Daca nu s-ar consuma mereu mai multe produse, intregul sistem economic ar pica, cum am explicat mai sus cu dobanda.
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: Mihnea Maftei din Aprilie 16, 2009, 03:23:37 AM
Are sens ce zici, mai ales cu cele 2.5 miliarde de oameni din China si india (+ altii din alte tari), dar nu pot sti daca e chiar asa de directa legatura (later edit: ma refer la legatura cu prabusirea aproape completa a economiei mondiale).

Ceea ce am invatat din discutiile astea e ca trebuie sa incep sa ma documentez, sa citesc etc. despre economie, cum functioneaza etc., si despre istorie (cel mai bine e sa ai o pregatire sistematica, adica de universitate, dar... putem sa ne educam intr-un nou domeniu daca vrem - dar e important sa o luam cumva sistematic-zic eu).
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: Adi din Aprilie 16, 2009, 04:17:48 AM
Economia mondiala este tot mai globalizata, adica daca e sa fie afectat o zona economica importanta, sunt afectate toate. In al doilea rand, avem criza asta financiara recenta care atata ca atunci cand a stranutat SUA, a tusit intreaga lume. Si criza inca nu a trecut.

Concluzia ta este corecta. Merita sa te auto-educi despre cum functioneaza lumea. Mi se pare fascinanat. La fel cum incercam sa cunoastem Universul, sa incercam sa cunoastem si cum functioneaza lumea: bazele istoriei, economiei, sistemului financiar, sistemului politic, care ne sunt resursele de energie, de ce tipuri si pe ce sunt consumate, care ne sunt resursele de hrana, care ne sunt resursele miniere si pe ce se duc si asa mai departe. Este atat de multa informatie pe internet, ca nu iti trebuie studii universitare pentru asta. Desigur, cunostinte de baza de istoria umanitatii ajuta in acest demers. Trebuie sa ai doar spirit critic.

Scopul meu a fost tocmai sa trag acest semnal de intrebare si sa va incurajez sa va documentati. Desigur, daca comunicati concluziile si argumentele voastre, ne putem ajuta unul pe altul sa intuim mai bine ceea ce s-ar putea intampla si sa fim pregatiti in caz ca se intampla scanariile negative.

Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: Adi din Aprilie 16, 2009, 04:49:54 AM
Inca o reamintire ca pentru a incepe procesul de informare, recomand cu caldura romanul Last Light, de un scriitor britanic, aparuta in 2007. Cartea este fictiva, adica imagineaza oprirea brusca a productiei de petrol globala. In rest, cartea este destul de realista in privinta a ceea ce s-ar putea intampla. Popularizarea foarte frumos ceea ce s-ar putea intampla si ce masuri s-ar putea lua.

http://www.amazon.co.uk/Last-Light-Alex-Scarrow/dp/0752886142

Iata ce a spus despre carte chiar autorul cartii:
http://www.amazon.co.uk/review/R20HOP48780VU1/ref=cm_cr_pr_viewpnt#R20HOP48780VU1
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: Adi din Mai 04, 2009, 07:53:32 AM
Azi am vazut cateva documentare foarte faine despre Peak Oil, cresterea economica si cresterea populatiei in mod exponential. Vi le recomand cu caldura. Sunt 8 parti.

http://www.youtube.com/watch?v=F-QA2rkpBSY&feature=PlayList&p=6A1FD147A45EF50D&index=0&playnext=1


De asememea, un curs scurt si relevalator despre problemele economice si energetice actuale (adica iarasi Peak Oil).
http://www.chrismartenson.com/crashcourse

Va rog sa le comentati dupa ce le vedeti.
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: Adi din Mai 05, 2009, 04:08:38 PM
Si Peak Oil nu va veni singur, se pare. Multe metale sunt si ele pe sfarsite.

http://europe.theoildrum.com/node/5239
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: b12mihai din Iunie 14, 2009, 12:45:20 AM
Un articol aparut anul trecut in revista 22 despre "Criza petrolului" in mai multe tari: http://www.revista22.ro/criza-petrolului-4642.html
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: Adi din Iunie 14, 2009, 02:28:31 AM
Citat din: gothik12 din Iunie 14, 2009, 12:45:20 AM
Un articol aparut anul trecut in revista 22 despre "Criza petrolului" in mai multe tari: http://www.revista22.ro/criza-petrolului-4642.html

Super articol, prezinta o vedere de ansamblu. Foarte tare, mersi.
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: RaduH din Iulie 03, 2009, 12:15:37 PM
Deci actuala civilizatie se va prabusi inevitabil .
Propun o afacere . Hai sa ne apucam sa construim buncare in loc de vile de prost gust .
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: Adi din Iulie 04, 2009, 03:46:04 AM
Citat din: RaduH din Iulie 03, 2009, 12:15:37 PM
Deci actuala civilizatie se va prabusi inevitabil .
Propun o afacere . Hai sa ne apucam sa construim buncare in loc de vile de prost gust .

Degeaba ai bunker, caci mori de foame. Ideea e sa cumperi pamant undeva la tara, sa te imprietenesti cu localnicii si sa lucrezi pamantul, sa cultivi o livada micuta, sa cresti niste animale si sa iti faci rezerve de lucruri ce dureaza mult si care se vor cauta atunci si nu se vor gasi: sapun, sampon, pasta de dinti, prezervative, etc.
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: b12mihai din Iulie 05, 2009, 08:33:43 PM
De fapt, in ziua de azi, cea mai buna solutie pentru ca tu si familia ta sa traiasca este sa ai un pamant la tara pe care sa il muncesti constiincios zilnic si un depozit, asa cum spuneai, de lucruri ce dureaza si nu se vor mai gasi in viitor. 
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: RaduH din Iulie 09, 2009, 11:40:46 AM
Daca ai bunker se presupune ca ai si rezerve in el .
Eu cred ca trebuie ca nu se stie ce fel de razboaie o sa se poarte pentru putinele resurse ramase .

Eu ma gandeam sa facem bunkere pentru bogatasii care si le pot permite .
Oricum sper sa fie facute pe undeva ca sa se asigure salvarea speciei .
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: RaduH din Iulie 09, 2009, 11:45:40 AM
CitatDe fapt, in ziua de azi, cea mai buna solutie pentru ca tu si familia ta sa traiasca este sa ai un pamant la tara
Una la mana ca daca ai grindina sau seceta sau ceva ti se duce recolta si munca de rapa .
A doua la mana ca o sa fi atacat si jefuit cand o sa se prabuseasca sistemul social care garanteaza deocamdata proprietatea .
Mai bine iti faci gasca si cumperi arme din timp . E mai usor sa jefuiesti decat sa muncesti .
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: RaduH din Iulie 09, 2009, 12:13:32 PM
CitatApophis este mai mare decât un stadion olimpic cu tribune cu tot, iar căderea lui ar provoca o explozie echivalentă cu cea a câtorva sute de bombe nucleare.

Asteroidul are un diametru de 400 de metri - va trece în 2029 la doar 35.000 de kilometri de Pământ. Gravitaţia Terrei îi va modifica traiectoria. În urma acestei modificări este posibil ca asteroidul să lovească Pământul în anul 2035. Impactul poate fi evitat.

Una dintre variante este lansarea unei sonde automate care să fixeze pe asteroid un motor cu plasmă. În câteva luni, motorul ar putea să devieze asteroidul.

Asociaţia Exploratorilor Spaţiului Cosmic, formată din peste 300 de foşti astronauţi şi cosmonauţi, vrea să obţină anul viitor o Rezoluţie a Naţiunilor Unite care să stabilească exact ce trebuie făcut în cazul unei ciocniri iminente cu un asteroid.

Riscurile sunt destul de mari, deoarece până acum au fost identificaţi 4500 de asteroizi ale căror orbite o intersectează pe a noastră. 

conform PRO TV mai demult
Eu zic sa facem totusi bunkere ...
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: 123 din Iulie 09, 2009, 03:52:33 PM
Citat din: RaduH din Iulie 09, 2009, 11:45:40 AM

Una la mana ca daca ai grindina sau seceta sau ceva ti se duce recolta si munca de rapa .
A doua la mana ca o sa fi atacat si jefuit cand o sa se prabuseasca sistemul social care garanteaza deocamdata proprietatea .
Mai bine iti faci gasca si cumperi arme din timp . E mai usor sa jefuiesti decat sa muncesti .

Grindina si seceta au fost tot timpul, inclusiv in comuna primitiva si specia umana tot a supravietuit. O recolta e buna, alta proasta, dar se poate trai. Nu te gandi insa ca cei care vor lua masuri din timp vor trai ca-n sanul lui Avraam. Va fi greu pentru toti.

Daca se vor apuca toti supravietuitorii de jafuri, in cateva luni nu va mai fi nimic de jefuit. Pana la urma trebuie sa se apuce de munca  :D.
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: Adi din Iulie 09, 2009, 05:24:24 PM
Problema este grava. Si iata,  nici acum cand stiu ca vine criza energetica peste noi, nici acum cand petrolul si forta de munca e ieftina, nu se investeste masiv in energiile alternative. Dimpotriva, opresc proiectele, caci ei gandesc pe termen scurt, de la un trimestru la altul.

Iata aici din mai: cand a scazut consumul de electricitate, s-au inchis turbinele eoliene, iar nu termocentralele.  (http://www.hotnews.ro/stiri-mediu-5744815-criza-mondiala-opreste-morile-vant-din-spania.htm)

Iar asta de acum cateva zile. In SUA a fost oprit cel mai mare proiect de energii eoliene, de 10 miliarde de dolari, in Texas (http://www.reuters.com/article/newsOne/idUSTRE5675L720090708). Retragarea asta ar putea influenta si pe ceilalti actori mai mici, ai pietei.

Deci nici acum in ceasul al XII-lea nu facem, pentru ca firmele vor sa faca profit pe trimestrul asta care se incheie, nu gandesc pe cativa ani inainte ... Deci avem noi ca omenire scapare?
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: RaduH din Iulie 11, 2009, 08:25:35 PM
Pai tocmai asta inseamna Peak Oil .
Daca s-a intrat in criza se iau masuri economiste .
Din pacate lumea asta e condusa mai mult de economisti decat de savanti in stiinte sau ingineri .
Eu am vazut asta in industrie . Dupa 90 la aproape toate intreprinderile se puneau in frunte economisti . Si nu prea mai avem industrie pentru ca aia gandeau mercantil nu tehnic si in perspectiva .
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: RaduH din Iulie 11, 2009, 08:32:11 PM
CitatDaca se vor apuca toti supravietuitorii de jafuri, in cateva luni nu va mai fi nimic de jefuit. Pana la urma trebuie sa se apuce de munca  Cheesy.
Problema e sa supravietuiesti alea cateva luni .
Decat sa fiu omorat pentru ca am de mancare prefer sa jefuiesc si eu pana se apuca toti de munca si se reorganizeaza cat de cat mici sisteme de ordine sociala . Daca se mai poate spera intr-o restartare a civilizatiei ...
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: Adi din Iulie 11, 2009, 11:58:56 PM
Daca jefuiesti si tu, risti sa fii omorat de cel pe care il jefuiesti, sau de bande rivale care jefuiesc si ele. Ca sa supravietuiesti primele luni, trebuie sa ai unde sa te refugiezi la tara sau si mai bine, la stana, la munte.
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: b12mihai din Iulie 12, 2009, 12:51:55 AM
Citat din: RaduHMai bine iti faci gasca si cumperi arme din timp . E mai usor sa jefuiesti decat sa muncesti .

Asta asa e. De fapt, nici nu mai ai ce sa muncesi pe criza asta financiara/economica, cel putin in Romania, o tara care tinde catre autodistrugere...

Ok, lasand orice fel de scenariu pesimist deoparte, ca e limpede ca momentan nu e nici rau, nici bine, dar tendinta e catre rau...

Care ar putea fi salvarea civilizatiei, in concluzie?

- bunker cu rezerve...dar rezervele alea nu se vor consuma si ele la un moment dat? Ca ele nu se pot reproduce...sau se pot, daca sunt un anumit fel de rezerve...Numai plantele s-ar putea reproduce...Dar prezervativele nu le vad reproducandu-se  :D

- razboi + jaf...mai rau distrugem tot ce exista acum si ramanem fara nimic

- investitia si incurajarea energiei verzi NU EXISTA  :( . La naiba, cand s-or prinde si astia ca e rau ce fac?!?!?

- refugiul e o solutie cam egoista...daca ramai singur pe lume ca in "I am legend" ce faci  :D ?
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: Adi din Iulie 12, 2009, 05:34:40 PM
Din pacate, tu ca om simplu nu poti sa schimbi sistemul global, sau sistemul tarii tale. Poti cel mult sa te salvezi pe tine si pe putini din jurul tau (familie, prieteni). Important e sa fii informat si sa iti faci niste planuri de rezerva pentru variate scenarii. In orice caz, neaparat sa stii pe cineva la tara sa poti merge in caz de nevoie! Si sa il ajuti pe acel cineva acum, cat tu ai bani, ca merge sistemul, ca el sa te ajute cu mancare cand nu vei mai avea bani si va pica sistemul.
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: Adi din Iulie 24, 2009, 07:32:15 PM
De pe celalalt server, doua mesaje de la RaduH.

CitatIn orice caz, neaparat sa stii pe cineva la tara sa poti merge in caz de nevoie! Si sa il ajuti pe acel cineva acum, cat tu ai bani, ca merge sistemul, ca el sa te ajute cu mancare cand nu vei mai avea bani si va pica sistemul.
Mie mi se pare si la tara suficient de suprapopulat .
Tocmai asta ar fi ideea sa rezisti acestei depopulari masive .
Chiar ca la stana sau pe o insula ca sa scapi de atacuri .

Citat- bunker cu rezerve...dar rezervele alea nu se vor consuma si ele la un moment dat? Ca ele nu se pot reproduce...sau se pot, daca sunt un anumit fel de rezerve...Numai plantele s-ar putea reproduce...Dar prezervativele nu le vad reproducandu-se 

In ideea ca nu se stie ce consecinte ar avea prabusirea sistemului .
Poate fi si un razboi nuclear .
Cica s-ar putea supravietui in ele pana dispar radiatiile .
Nu stiu si cat ar trebui pana sa se regenereze natura sa poti face agricultura .
Categoric prabusirea sistemului inseamna depopulare masiva si categoric involutie .
Nu cred ca numai prezervativele or sa lipseasca .
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: RaduH din Iulie 25, 2009, 03:33:34 PM
N-am inteles ce e cu serverele astea ?
Voiam doar sa complectez ca la tara iti trebuie o mosie serioasa ca sa poti sa cultivi de toate , sa te poti alimenta cat de cat sanatos .
De obicei in Baragan se face grau , la munte se cresc animale ....
Vreau sa spun ca agricultura ne hraneste cat de cat pentru ca exista comert si transport .
Pana la urma problema se reduce la a crea sisteme inchise si autosuficiente si pentru asa ceva chiar ca trebuie sa ai miliarde .
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: Adi din Iulie 25, 2009, 08:28:28 PM
Citat din: RaduH din Iulie 25, 2009, 03:33:34 PM
N-am inteles ce e cu serverele astea ?

Am mutat siteul si pe un server nou. Si o vreme au existat doua servere diferite, cu doua baze de date diferite si credeam ca nu mai ajungea nimeni la serverul vechi, dar iata ca lumea mai ajungea si sria acolo. Asa ai facut tu. E ca si cum unii din noi eram intr-un Univers si altii in alt Univers si nu ne prindeam de asta. :)
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: Adi din Septembrie 05, 2009, 01:15:41 PM
Iata o noua stire despre cand vom ajunge la maximul productiei de petrol.

http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-6112774-cata-energie-este-continuta-intr-litru-petrol.htm
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: RaduH din Octombrie 12, 2009, 05:09:32 PM
Asta e dar aia cu mineralele mi se pare si mai grava .
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: valangjed din Octombrie 13, 2009, 02:55:23 PM
Ati adus in discutie un scenariu trist ,dar ,poate adevarat (eu inca mai sper ,sa fie fals).Daca terminam petrolul si nu avem alta alternativa energetica se cheama ca suntem "terminati".O sa ne intoarcem la epoca bronzului (ca asta se topeste cu mai putina energie) si la societatea tribala , implicit.Eu sper ,insa, in gandul bun (vorba cronicarului) al omenirii.
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: Adi din Octombrie 13, 2009, 04:34:41 PM
Citat din: valangjed din Octombrie 13, 2009, 02:55:23 PM
Ati adus in discutie un scenariu trist ,dar ,poate adevarat (eu inca mai sper ,sa fie fals).Daca terminam petrolul si nu avem alta alternativa energetica se cheama ca suntem "terminati".O sa ne intoarcem la epoca bronzului (ca asta se topeste cu mai putina energie) si la societatea tribala , implicit.Eu sper ,insa, in gandul bun (vorba cronicarului) al omenirii.

Pai e scenariul adevarat. Asta nu e pseudostiinta, ci e stiinta: rezeverle de petrol sunt finite. Ce este inca dezbatut este daca am atins deja Peak Oil sau il vom atinge in 10-30 de ani. Tot mai multi cred ca il vom atinge in 2-3 ani. Acum dupa ce  ne revenim din criza o sa vedem cum crestere cerea de petrol si apoi cum vor creste iar preturile la foarte mult. Si atunci va costa prea mult sa investim in energii alternative. Oricum sectorul energiilor alternative se misca foarte greu. Vezi cum tremura ditamai Germania si Franta cand le taie rusii gazul. Si gazul rusesc e doar 25% din consumul din UE. Si Franta are  nuclear si Germania au solar si eoliene. Si totusi tremura. Ei bine, cand va fi Peak Oil, va scade rapid productia de la an la an cu cateva procente. Ne va prinde nepregatiti pe noi ca umanitate, dar mai ales pe noi ca Romanie, unde oricum suntem in urma si la alternative si la tot. Doar ce mai avem hidrocentrale si o sa mai facem termocentrale, poate, dar nici alea nu se contruisc peste noapte ...
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: mircea_p din Octombrie 13, 2009, 05:02:27 PM
Citat din: valangjed din Octombrie 13, 2009, 02:55:23 PM
Ati adus in discutie un scenariu trist ,dar ,poate adevarat (eu inca mai sper ,sa fie fals).Daca terminam petrolul si nu avem alta alternativa energetica se cheama ca suntem "terminati".O sa ne intoarcem la epoca bronzului (ca asta se topeste cu mai putina energie) si la societatea tribala , implicit.Eu sper ,insa, in gandul bun (vorba cronicarului) al omenirii.

Alternative energetice exista. Ceea ce nu exista inca e un combustibil alternativ.

Revolutia industriala s-a bazat pe carbune nu pe petrol. Carbune mai exista pentru inca multa vreme dupa ce petrolul se va termina (daca se va termina). Asa ca in cel mai rau caz ne intoarcem la sec 19 nu la epoca bronzului.
Insa intre timp a aparut si alternativa nucleara care a fost franata doar de frica, in mare parte irationala.
Daca dezvoltarea istorica ar fi urmat cursul normal, deja s-ar fi trecut la centrale nucleare cu mult inainte sa se termine petrolul, la fel cum s-a trecut la petrol cu mult inainte sa se termine carbunele (cum se temeau vizionarii la sfarsit de secol 19). Si la carbune inainte (nu cu mult, cred) sa fie "terminate" toate padurile pentru lemn de foc.

Din pacate nu cred ca se pot construi avioane cu aburi si nici masini sport. Automobilul electric (cu elctricitate "nucleara" sau din carbune) ar putea fi o alternativa, daca acceptam sa mergem mai incet si sa stam o ora sau mai mult la incarcat. Daca nu exista altceva, vom fi gata sa facem si asta.
Tocmai am auzit ca deja se construiesc statii de incarcare a masinilor electrice pe o autostrada din  Virginia.

Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: Adi din Octombrie 13, 2009, 05:44:27 PM
Citat din: mircea_p din Octombrie 13, 2009, 05:02:27 PM
Alternative energetice exista. Ceea ce nu exista inca e un combustibil alternativ.

Te referi la faptul ca exista alternative pentru energie electrica, nu? Dar din pacate noi inca ardem gaz si chiar petrol sa producem electricitate. De ce, daca exista alternativele? Pentru ca e inca mai ieftin petrolul. In curand nu va mai fi asa ieftin, dar s-ar putea sa fie prea tarziu atunci.

Citat din: mircea_p din Octombrie 13, 2009, 05:02:27 PM
Revolutia industriala s-a bazat pe carbune nu pe petrol.

Corect, dar de ce s-a trecut la petrol si gaze? Pentru ca e usor de transportat (lichid in rezervor sau pe conducte ca si gaz pana in care fabrica vrei tu). Plus ca exista mai multe rezerve si poate are si o eficienta mai buna. Deci nu vom putea doar cu carbune sa producem la fel de mult ca si acum, chiar si daca am transforma tehnologiile sa mearga cu carbune, ceea ce oricum ar lua ani multi si bani foarte multi.

Citat din: mircea_p din Octombrie 13, 2009, 05:02:27 PM
Carbune mai exista pentru inca multa vreme dupa ce petrolul se va termina (daca se va termina).

Corect, dar cu mentiunea ca la consumul actual de carbune. Dar daca se va folosi si mai mult carbune pentru a compensa pentru petrol si gaz, si carbunele se va sfarsi mai repede. Iar Romania are rezerve mici de carbune relativ la tarile din jur.

Citat din: mircea_p din Octombrie 13, 2009, 05:02:27 PM
Asa ca in cel mai rau caz ne intoarcem la sec 19 nu la epoca bronzului.

Da, dar cu mentiunea ca ne vom intoarce la numarul de oameni din secolul acela si la stilul de viata din secolul acela. Nu putem sustine cu energia de atunci un numar de oameni cu mult m ai mare de de azi si traind la nivelul de viata de azi. Desigur, anume aspecte nu au nevoie de energie: cunostintele despre medicina de exemplu, iar energii alternative vor mai fi pentru elite pe undeva. Dar masele, aia nu e clar ...

Citat din: mircea_p din Octombrie 13, 2009, 05:02:27 PM
Insa intre timp a aparut si alternativa nucleara care a fost franata doar de frica, in mare parte irationala.

Nu doar de asta. Rezervele de uraniu sunt pe sfarsite. Inca un ciclu nuclear de vreo 30 de ani si se ajunge la maximul de productie. Si apoi ele produc un procent prea mic din energia electrica consumata. Dar exista acum solutii pe baza de acceleratoare de particule care sa duca fasciule de  neutroni pe toriu, care e de trei ori mai abudent in lume, ba chiar si pe deseuri nucleare si sa faca din ele reactoare nucleare. Ca si concept exista, dar acum ca sa pui la punct tehnologia trebuie foarte mult timp si unii sa o faca. Canadienii lucreaza deja la asta, poate si altii. Problema e daca Peak Oil vine peste 2-3 ani, atunci ce ne facem, ca vom fi nepregatiti.

Citat din: mircea_p din Octombrie 13, 2009, 05:02:27 PM
Daca dezvoltarea istorica ar fi urmat cursul normal, deja s-ar fi trecut la centrale nucleare cu mult inainte sa se termine petrolul, la fel cum s-a trecut la petrol cu mult inainte sa se termine carbunele (cum se temeau vizionarii la sfarsit de secol 19). Si la carbune inainte (nu cu mult, cred) sa fie "terminate" toate padurile pentru lemn de foc.

Da, dar cu observatiile de mai sus.

Citat din: mircea_p din Octombrie 13, 2009, 05:02:27 PM
Din pacate nu cred ca se pot construi avioane cu aburi si nici masini sport.

La fel nici avioane pe baterii electrice. Pentru avioane si masini industriale (in mine, pe santiere, etc e nevoie de petrol, doar asta are raportul de energie data la energie investita ca sa fie suficient de bun si doar asta are putere mare de ardere).

Citat din: mircea_p din Octombrie 13, 2009, 05:02:27 PM
Automobilul electric (cu elctricitate "nucleara" sau din carbune) ar putea fi o alternativa, daca acceptam sa mergem mai incet si sa stam o ora sau mai mult la incarcat. Daca nu exista altceva, vom fi gata sa facem si asta.
Tocmai am auzit ca deja se construiesc statii de incarcare a masinilor electrice pe o autostrada din  Virginia.

Da, problema e ca nu ai suficient litiu pentru baterii electrtice sa produci automobile electrice pentru toata lumea. E extrem de simplu. Nu e litiu si pace. E nevoie de cercetare in noi metode de a face baterii, unde nu e nevoie de litiu. Deja se estimeaza ca in 10 ani atingem maximul productiei de litiu, mai ales ca e folosit mult la baterii de laptopuri, celulare, camere foto, iar pentru o masina ai avea nevoie de o cantitate foarte mare. Pur si simplu nu ar fi pentru toata lumea ....
[/quote]
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: mircea_p din Octombrie 13, 2009, 06:55:04 PM
Sper ca nu s-a inteles ca sant un avocat al intoarcerii la viata "buna si linistita" din trecut.
Nu voiam sa zic ca nu e nici o problema cu petrolul si ca e OK sa folosim carbune.
S-a trecut la petrol pentru ca are multe avantaje. Dar daca nu mai este petrol se vor folosi resurse care nu au aceste avantaje. Si in timp se va gasi ceva mai bun decat petrolul.

Si nici nu am vrut sa zic ca ar fi bine sa revenim la conditiile din sec 19. Doar sa amintesc ca intre civilizatia actuala si epoca bronzului au existat si alte stagii.
De fapt rezervele de cupru cred ca sant mult mai reduse decat cele de fier. Asa ca nu ar fi destul bronz ;)

Nici eu nu sant prea convins de automobilul electric.
Mai e destul de mult pana la baterii potrivite din toate punctele de vedere.
Dar daca nu avem altceva decat masinute de golf, nu avem incotro si le folosim.

Ideea mea generala ar fi ca in prezent multe resurse nu sant folosite pentru ca nu sant destul de eficiente, comode, ieftine sau agreate de public.
Daca petrolul se termina brusc, criteriile se vor schimba.
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: Adi din Octombrie 13, 2009, 07:07:39 PM
Mersi de completare si sunt de acord cu tine. Nu vom cadea de tot, dar va fi o perioada tumultoasa in cel mai bun caz. Si daca per ansamblu economia se va adapta, va fi cu schimbari majore si cu un soc mare pentru oameni care traiesc in relativa liniste de multe decenii ...

In special pe romani ii va prinde complet nepregatiti ...
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: valangjed din Octombrie 13, 2009, 11:23:15 PM
Observ ca topicul a luat ,totusi, o tenta mai optimista.I-mi pare bine dar ,totusi , Mircea_p, nu crezi ca si arderea carbunelui  dezvolta emisii de bioxid de carbon ,care duc la o crestere a efectului de sera , si in loc sa ajungem ,sa ne batem pe un galon de petrol , ne vom bate pe o gura de aer?Asta am incercat sa spun si in post-ul anterior.
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: Adi din Octombrie 13, 2009, 11:47:35 PM
Citat din: valangjed din Octombrie 13, 2009, 11:23:15 PM
Observ ca topicul a luat ,totusi, o tenta mai optimista.I-mi pare bine dar ,totusi , Mircea_p, nu crezi ca si arderea carbunelui  dezvolta emisii de bioxid de carbon ,care duc la o crestere a efectului de sera , si in loc sa ajungem ,sa ne batem pe un galon de petrol , ne vom bate pe o gura de aer?Asta am incercat sa spun si in post-ul anterior.

Si eu m-am gandit la asta, dar apoi mi-am dat seama ca daca in loc de petrol arzi carbon, pentru aceeasi energie recuperata, intr-o prima aproximatie aceeasi cantitate de CO2 se va ridica.
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: valangjed din Octombrie 14, 2009, 12:17:15 AM
Nu sunt chimist dar in materie de CO2 cred ca se emana mai mult din carbune decat din petrol ( e parerea mea si ma bazez si pe multimea de "atenuatori ai gazelor toxice emise" aparuti pe piata.
CO2, din carbune ,cred ca ar fi mult mai greu de filtrat.
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: mircea_p din Octombrie 14, 2009, 04:13:22 AM
Sigur, unul din avantajele petrolului este emisii mai scazute. Pe vremea carbunelui poluarea marior centre industriale era ceva de neimaginat.
Carbunele produce multe alte reziduri pe langa dioxid de carbon. Cei care au apucat incalzirea cu lemne si carbuni in Romania isi mai amintesc mirosul specific de carbune ars, fumul si cenusa.
Nu am vrut sa sugerez ca ar exista o alternativa mai buna a petrolului. Daca ar exista ar inlocui petrolul. Si nici ca in lipsa petrolului am putea mentine acelasi mod de viata, in care reducerea emisiilor este considerata o valoare.
Dar "curatenia" combustibilului care acum e un criteriu important va deveni secundara in momentul in care nu exista optiuni. La fel si pentru combustibilul nuclear. In situatii de criza oamenii au folosit ca sursa de energie (termica) balega si excremente uscate, cauciucuri uzate, etc.

Inclazirea globala ar putea fi benefica pentru o lume saraca in combustibil pentru incalzire.
S-ar inunda unele parti ale lumii dar altele ar deveni mai bune pentru locuit. Din nou, schimbari in modul de viata dar nu sfarsitul omenirii.

Si o observatie, jumatate in gluma, jumatate in serios, la ce a spus Adi - ca romanii sant cel mai putin pregatiti.
Din punct de vedere tehnologic, ai dreptate.
Dar psihologic (si ca experienta) poate sant mai pregatiti decat cei din vest. Cel putin generatiile mai in varsta, care au invatat sa traiasca fara automobile, cu intreruperi repetate ale curentului (sau doar cateva ore pe zi), frig in case, sobe cu lemne instalate in apartamente de bloc, etc.

Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: Adi din Octombrie 14, 2009, 08:40:23 AM
Frumos post, mi-a placut mult. Ideea e ca romanii batrani sunt invatati cu lipsurile, dar cei tineri nu, cred ca vor trai tot si tot mai bine si consuma tot mai mult pe import. Iar guvernul nu e pregatit sa ia masuri sa asigure securitatea energetica a tarii si atunci cand vor fi intreruperi ale livrarii de gaze sau electricitate, lumea va fi surprinsa si se vor intreba cum de am ajuns in situatia asta ...
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: valangjed din Octombrie 14, 2009, 12:14:31 PM
...si vor spune ca "era mai bine pe vremea lui ceausescu ,ca atunci se intrerupea curentul , dar stiai la ce ore.Nu-i asa?
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: mircea_p din Octombrie 14, 2009, 04:25:44 PM
In Bucuresti nu prea stiam. Doar ca probabiliateta era mai mica in timpul Telejurnalului.   ;)
Poate in alte orase era un program mai organizat...
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: RaduH din Octombrie 31, 2009, 01:05:53 PM
CitatDar exista acum solutii pe baza de acceleratoare de particule care sa duca fasciule de  neutroni pe toriu, care e de trei ori mai abudent in lume, ba chiar si pe deseuri nucleare si sa faca din ele reactoare nucleare. Ca si concept exista, dar acum ca sa pui la punct tehnologia trebuie foarte mult timp si unii sa o faca.
Chiar daca sunt si eu mare fan al acestei solutii ma intreb daca in lipsa petrolului se autosustine de la extractie pana la exploatare .
Daca tot ce se face cu petrol in acest proces foarte complex se inlocuieste cu electric , produce suficient sa se automentina in functionare ?
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: Adi din Noiembrie 02, 2009, 07:39:16 PM
Economistul sef de la o banca canadiana prestigioasa a demisionat pentru ca el crede ca era globalizarii s-a terminat si nu se iau masuri in acest sens. De aceea a devenit pescar si blogger. Iata primul lui post, in care spune lucrurilor pe nume. Merita citit. Sunt curios ce parere aveti.

A fost promovat in Romania de Hotnews.  (http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-6401514-fostul-economist-sef-cibc-demisionat-pentru-deveni-blogger.htm)

si dati click pe postul lui apoi, sau aici  (http://www.jeffrubinssmallerworld.com/2009/10/30/deglobalization/)

Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: mircea_p din Noiembrie 02, 2009, 10:07:07 PM
Poate ca se va reduce "outsourcing"-ul, adica productia de bunuri in alte tari cu forta de munca ieftina. Dar de aici pana la deglobalizare si trecerea la o economie locala mi se pare a cale lunga.
Caracterul international al economiei a inceput pe vremea vaselor cu panze. Bumbac din America prelucrat in UK si panza vanduta in India... fara petrol ieftin. Adica fara petrol.
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: RaduH din Noiembrie 10, 2009, 02:07:10 PM
CitatPoate ca se va reduce "outsourcing"-ul, adica productia de bunuri in alte tari cu forta de munca ieftina. Dar de aici pana la deglobalizare si trecerea la o economie locala mi se pare a cale lunga.
Caracterul international al economiei a inceput pe vremea vaselor cu panze. Bumbac din America prelucrat in UK si panza vanduta in India... fara petrol ieftin. Adica fara petrol.
Da dar nu erau angrenate 6 miliarde in genul asta de comert .
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: mircea_p din Noiembrie 10, 2009, 04:05:18 PM
Evident. O afirmatie irefutabila. Nimic pe vremea aceea nu era facut de 6 miliarde de oameni pentru ca nu existau atatia.

Poate de fapt vrei sa zici ca fractiune de populatie angrenata in "globalizare" era mai scazuta decat acum.
De acord.
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: Adi din Noiembrie 10, 2009, 04:48:34 PM
Cred ca conteaza atat fractia, cat si valoarea absoluta. Nu ne mai putem intoarce sa traim ca in evul mediu pentru ca pur si simplu solul nu ar putea hrani 6 miliarde de persoane, iar padurile  nu ar aduce vanat pentru 6 miliarde de persoane. De aia suntem dusi fara petrol si gaze. Fara ele, nu avem nici ingrasamant pentru sol, nici cu ce sa facem masinile agricole sa lucreze, nici cu ce sa facem insecticide si pesticide.
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: mircea_p din Noiembrie 10, 2009, 10:19:15 PM
Era vorba de globalizare, nu de alte aspecte ale crizei petrolului.
Lipsa brusca de petrol ar fi o catastrofa din multe puncte de vedere, de acord.

Eu ma refeream la efectul scumpirii petrolului asupra caracterului global al societatii.
Si cred ca ar trebui definit ce se intelege prin "globalizare". E vorba strict de economie globala sau de caracterul global al legaturilor si comnicarii intre oameni? Posibilitatea de a calatori peste tot si de a comunica prin internet sau telefon, de a avea acces la toata (sau majoritatea) cunoastiintelor acumulate, indiferent unde se afla acestea.
Eu ma refream la ceva mai mult decat economie globala. Economia se schimba dupa cererile pietei, daca petrolul e scump va deveni mai ieftin sa facem mobila la noi in tara decat in Tailanda. Asta nu inseamna ca ne intoarcem la feudalism.



Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: Adi din Noiembrie 10, 2009, 10:31:44 PM
De acord ca daca economia nu va fi globala, ci locala, ca inainte de WWII, nu inseamna automat ca ne intoarcem la feudalism. Pur si simplu va fi productie langa locul de consum.

Comunicarea globala va continua, cu internet, telefon, sataliti, la consturi tot si tot mai mici. Comunicarea globala va pica doar daca pica societatea.

Daca doar creste pretul la petrol un pic, societatea se va adapta. Daca creste foarte mult, este echivalent cu a nu mai fi suficient petrol, caci multi care au nevoie de el nu si-l for permite. De fapt, relatia cauza efect va fi invers. Pentru ca nu va fi suficient petrol, de asta va creste pretul.

Cred ca sunt de acord, asadar, cu ce a zis mircea_p.
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: Adi din Noiembrie 11, 2009, 02:15:44 AM
Iata o stire calda. Oficial s-a spus ieri ca sunt rezerve de petrol pentru consumul actual, ba inca mai ridicat, pana in 2030. Experti contactati de Guardian au spus sub protectia anonimatului ca datele sunt falsificate pentru a nu speria populatia si a nu supara SUA.

Articol in Romania Libera (http://www.romanialibera.ro/a169676/epuizarea-titeiului-iminenta.html)
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: cipi604 din Noiembrie 11, 2009, 08:36:25 AM
Am citit de la bun inceput pe toata lumea. Am sa-mi exprim parerile mele pe scurt. Incep cu niste definitii.
Export land model (http://en.wikipedia.org/wiki/Export_Land_Model) este dupa cum spune si numele, modelul exportului de petrol.  Se refera la 3 trend-uri: export, consum intern si declin in productie (pt ca vorbim de post-peak aici). Aspectul economic pe care nimeni nu-l refera ca fiind decisiv, este petrolul 'liber' pe piata internationala. In definitiv, productia totala nu este raspandita in mod uniform populatiei pamantului, iar acest model al exporturilor nu tine cont de productia totala a petrolului, ci doar de ce ne intereseaza, exporturile (ce ajunge si la majoritatea).
Fara exporturi, tarile importatoare: Romania, SUA, Europa, in curand Mexic, Japonia, China, Taiwan, etc se vor afla in pozitia de importator ce nu are ce importa, oricati bani ar oferi si orice ar face pe piata internationala legal sau ilegal. Este o stare de fapt ce se impune de la ordinea lucrurilor, caci tarile in dezvoltare vor manca tot mai mult din propria productie de petrol si asa in declin, accelerand micsorarea exporturilor, posibil chiar schimbari politice in privinta exporturilor... De ce sa vinzi ceva ce curand nu o sa mai de unde cumpara?
Punctul critic sta in faptul ca oricare din variante non-con gas, shell gas, alternative piscarice si scoabe tehnologice, Gas to Liquids, Coal to Liquids, GPL, thorium & fastbreedere, reactoare pe fuziune ... etc etc etc nu pot mentine viata in acest mod absolut la care traim. Aici as face referire la teoria haosului si aplicabilitatea ei in cazul unei civilizatii de acest tip.

Am vazut ca multi nu-si dau seama ca ei spera orbeste in cineva sa-i scape de aceasta posibila problema. Vor inventa 'astia' ceva, fac 'astia' ceva, au ascuns 'ei' ceva la naftalina, etc etc ... iar acest 'cineva' este posibil sa nu existe. Deci majoritatea , din motiv ca nu au nici un contact cu realitatea defapt sunt paranoici ca nu li se poate intampla nimic rau, deoarece sunt protejati de civilizatie.Sunt atat de paranoici ca vorbesc mereu la viitor cand defapt se intampla colapsul sub ochiilor. Oamenii nu pot crede spre exemplu ca zilele astea tocmai ce intram full-steam in depresie globala, din contra sunt hipnotizati ca e defapt bine si suntem si iesiti din recesie. Civilizatia made at hand este un fel de mega-bastion inexpugnabil, ce nici macar faptul ca nu avem un plan B nu-l poate stavili.Civilizatii n-au mai colapsat si imperii n-au mai cazut, deci va fi minunat (The american dream continua).

Domnilor, situatia este absurd de evidenta. Suntem in colaps economic ireversibil. Suntem in pragul lipsurilor de combustibili lichizi pe piata.
Nu luati in considerare orice ati fi dispusi sa platiti, disponibilitatea combustibililor lichizi de pe piata va fi nula.

Asa zisa problema cum zburam? daca avem solutii? da avem, putem zbura cu GTL , dar se face din gaz natural, cu raport EROEI scazut, cu conditia sa ai destule rafinarii de asa ceva. Nu avem decat de proba.

Putem facem lichide din carbune cu un EROEI si mai mic insa ne trebuieste carbune in cantitati planetare sa poti rivaliza unui declin de 20mbpd pana in 2020. Rafinarii nu avem decat de proba.

Ethanol & co . Avem de proba, USA este o proba cum sa faci praf 30% din productia de porumb in timp ce 1 miliard de oameni mor de foame. Ar merge daca am planta toata planeta si pe luna si ceva pe marte pt viitoarele 1 miliard de masini. Oferta este valabila si la baterii. Multi isi imagineaza ca bateriile se fac din coca si praf de pe carti. Din pacate se fac din metale extravagante cu proprietati extravagante si cu preturi si mai extravagante.
Biotehnologia , e buna, daca n-o scapi de sub control. Daca ne vor face algele o surpriza? Poate. Avem instalatii/rafinarii de asa ceva? Doar experimental.

Site-ul pe care-l dadea Adi exemplu mai pe la inceput e al unui realist zic eu.

Sa pornim de la premisa ca merg alternativele, eh chiar daca ar merge, modul in care ruleaza treaba in industrie nu permite schimbari rapide. Nu avem o industrie energetica amphibie ci una extrem de rigida. Spre ex, peak oil daca ar incepe astazi cu sa zicem 4.5% declin cat zice IEA, desi se pare ca mint frumos dansii... am avea in 2019 o cadere de  la 85mbpd la circa 60-65mbpd. Deci trebuieste sa suplinim intregul lant trofic energetic cu cel putin 20mbpd + cresterea in consum globala care ar trebui sa fie la un macar 10% in 10 ani. Sa faci in 10 ani de 4 ori Arabia Saudita este floare la ureche?! pai daca ar fi asa usor, n-ar mai fi doar Arabia Saudita importanta, numai ca ea este mereu in top, nu?!

Aplici Occam si afli ca suntem la final (http://www.glgroup.com/News/Halliburton-to-coax-more-oil-out-of-largely-depleted-Ghawar-field-44671.html), nu mai avem 10 ani inca din 2005. Suntem clar trecuti de peak, povestea se va afla cand altii o stiu deja de 10 ani. Banii s-au tras, politicienii s-au schimbat, altii la rand.

Asa ceva nu s-a mai intamplat niciodata la scala globala. Dar daca voi sunteti siguri 100% ca sigur este imposibil sa am dreptate... no worries.

Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: RaduH din Ianuarie 11, 2010, 02:35:16 PM
Nu e pacat sa se piarda acest topic la aceasta sectiune ?
Cred ca i-ar sta foarte bine acolo unde se discuta despre criza energetica .
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: Adi din Ianuarie 11, 2010, 04:37:35 PM
Ai dreptate, il mult la criza energetica.
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: RaduH din Ianuarie 12, 2010, 02:21:40 PM
Multumesc Adi !
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: marius_vfp din Septembrie 13, 2010, 12:31:51 AM
Citat din: Adi din Martie 29, 2009, 09:42:18 AM
Peak Oil este definit ca momentul cand productia globala de petrol ajunge la valoarea maxima, dupa care urmeaza o scadere de la an la an. Se estimeaza ca Peak Oil a avut deja loc prin 2007-2008 si ca deja in urmatorii 10 ani maxim societatea umana asa cum o stim in prezent se va prabusi. Intrebarea atunci se pune cum putem supravietui noi, ca indivizi. Multi sunt sceptici. Si eu am fost. Si inca sunt. Totusi, am citit astazi cateva bune acest site. Exista mai multe similare pe internet. Explica multe aspecte legate de criza energiei ce va veni cat de curand. Haideti sa le citim si sa le comentam.

Pasul 1: http://lifeaftertheoilcrash.net/
Pasul 2: http://lifeaftertheoilcrash.net/SecondPage.html
Pasul 3: http://www.lifeaftertheoilcrash.net/Prepare.html

Mi se pare o chestiune de viata si de moarte. Nu pentru maine. Dar pentru urmatorii 10 ani.

se vor face exploatari , in largul oceanelor , eu sincer cred ca doar 25 max%  din petrolul actual sa gasit dar o mare parte e bine ascuns la mii de metri in fundul oceanelor
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: marius_vfp din Septembrie 13, 2010, 12:32:51 AM
nu uita supratztza uscatului e mult mai mica decat a apei 30 la 70 parca din cate stiam eu
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: Adi din Septembrie 13, 2010, 02:32:43 AM
Citat din: marius_vfp din Septembrie 13, 2010, 12:32:51 AM
nu uita supratztza uscatului e mult mai mica decat a apei 30 la 70 parca din cate stiam eu

Iar tu nu uita sa scrii corect gramatical. Ar fi pacat sa parestesti forumul asa prematur doar pentru ca nu stii sa scrii cu majuscule si cu semne de punctuatie.
Titlu: Re: Despre Peak Oil
Scris de: Adi din Februarie 09, 2011, 08:22:22 PM
Arabia Saudită nu se poate opune exploziei preţului pe baril
WikiLeaks: Rezervele reale de petrol ale saudiţilor sunt mai mici cu 40%

Cine stie, pricepe. Cine nu, nu mai comentez aici, dar il invit sa citeasca de la inceputul acestui post. Vin schimbari majore si nu de la gaura neagra de la CERN sau de la maiasii anului 2012, ci de la faptul ca petrolul se apropie de maximul productiei globale, adica Peak Oil. Cine nu crede ca atunci va veni prapadul, e invitat sa isi imagineze o viata fara petrol (si nu doar fara petrol pentru masina lui, ci fara petrol). Si atentie, a se ajunge la maximul productiei de petrol e echivalent practic cu a nu mai fi petrol aproape deloc, desi teoretic mai e jumatate din petrol de exploatat. Cine nu intelege asta, e iarasi invitat sa studieze.

http://www.cotidianul.ro/136974-WikiLeaks-Rezervele-reale-de-petrol-ale-sauditilor-sunt-mai-mici-cu-40