Welcome, Guest. Please login or register.

Mesaje Recente

Pagini: 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10
11
De e nu si pentru Mirea Hodor referitor la hibele a-i plac lui, ultimele pragrafe de aici:
http://mythologica.ro/originea-si-evolutia-universului/
si pentru eva sinteti cumva cu datele aduse la zi:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Univers

Hubble Ultra Deep Field finalizat în septembrie 2012 prezintă cele mai îndepărtate galaxii fotografiate vreodată. Cu excepţia celor câtorva stele din prim plan (care sunt luminoase şi uşor de recunoscut deoarece au doar vârfuri de difracţie), fiecare lumină din fotografie este o galaxie individuală, unele dintre ele vechi de 13,2 miliarde de ani;
Universul observabil este estimat a conţine peste 2 trilioane de galaxii.[1]
Vârstă   13,799 ± 0,021 miliarde ani[2]
Diametru   Necunoscut.[3] Diametrul universului observabil: 8.8×1026 m (28.5 Gpc sau 93 Gly)[4]
Masă (materie obişnuită)   Cel puţin 1053 kg[5]
Densitatea medie   9.9 x 10−30 g/cm3[6]
Temperatura medie   2,72548 K[7]
Conţinutul principal   Materie obişnuită (barion) (4,9%)
Materie întunecată (26,8%)
Energie neagră (68,3%)[8]
Formă   Plat cu o marjă de eroare de 0,4%[9]
12
PS Unde gravitationale primordiale
Mai dau un link care descrie entuziasmul tatat din 2014 desi si descoperirea undelor gravitationale nonprimordial era si aceea extraordinara si a prous red ca nun Nbel:

https://www.stiintasitehnica.com/undele-gravitationale-primordiale-cronica-unei-mari-erori/

O poveste interesanta cu multe informatii din omeniu pe cred nu strica sa le mai recitim.
13
Mi-a spus acum cativa ani colegul Mircea Hodor initiatorul acestui fir pe care  eu l-am preluat si l-am tranformat intr-un fel de referat documentar referitor la Originea universului iar cand Hodor mi-a spus ca am faut poate chiar o teza de doctorat i-am raspuns ca neavand suficente elemente originale, nu poate fi in opini mea numit astel, dar cum umbland eu acum pe net dupa unde gravitationale cosmologice si gasind linkul ce urmeaa pot spune ca s-a publicat dupa 2018 cand am termint eu refratul documentar pomenit si avand sau nu cunostinta de el autorul linckului ce urmeaza, un cercetator independent face un adevarat referat doumentar un text cu nimic original si care nu contrazice cu nimic cels scrise de mine, dar care este facut canonic dupa cerintele unei astfel de lucrari , cerinte pe care le cunosc din epoca cand pentru teza mea am produs si eu astfel de texte. si pe care-l consider ca este foart util temei si de aecea il dau acum:

https://www.researchgate.net/publication/334726427_Teste_gravitationale_cosmologice

Teste gravitaționale cosmologice
July 2019
DOI:10.13140/RG.2.2.22204.59525
Project: Epistemology of experimental gravity - Scientific rationality
Nicolae Sfetcu
Independent researcher
14
PS. Nu stiu daca am vorbit despre undele gravitationale cosmologice ci mai degraba doar despre cele gravitationale astrofizice  denumite si doar  unde gravitationale descoprite in 2015  cele comologice nefiind inca descoperite ci doar reprezentand o ipoteza foarte plauzibila dar ina doar ipoteza, iar acum gasind ceva despre ele  revin cu acest linck din iulie 2021:
https://www.scientia.ro/univers/47-astronomie/8331-putem-intelege-mai-bine-inceputurile-universului-prin-intermediul-undelor-gravitationale-cosmologice.html
15
Si fiindca tot am intrat aici dau catva inormtii care nu au fost pomenite pan acum ici scose din :
https://www.scientia.ro/univers/47-astronomie/7707-pe-terra-celebram-fiecare-miscare-de-revolutie-completa-in-jurul-stelei-din-centrul-sistemului-nostru-solar-iata-ce-se-intampla-in-univers-intr-un-an.html

articol publicat in 2020:

- Universul este un pic mai rece, în ansamblul său, cu fiecare an. Universul este în expansiune. Este încă vizibilă radiația de la începuturile sale (radiația cosmică de fond), care se manifestă prin existența a circa 400 de fotoni în fiecare centimetru cub din spațiu. Temperatura medie a universului, aflat în expansiune și, deci, în proces de răcire, este de 2.7255 K. Într-un an universul se răcește doar foarte, foarte puțin, cu circa 200 de picokelvin
Orizontul universului se depărtează cu 6,5 ani-lumină în fiecare an, în toate direcțiile. O consecință a faptului că universul este în expansiune. Nu, nu știm ce se află la/ori ce înseamnă marginea universului si de aceea circa 20 de milioane de stele devin inaccesibile pe Terra în fiecare an. Da, tot consecința expansiunii universului. Stelele ce se depărtează de noi, uneori cu viteze mai mari decât viteza luminii (ca urmare a expansiunii spațiului, fără a invalida limita einsteiniană a vitezei în univers), iar aceasta face ca unele să devină inaccesibile pentru totdeauna: lumina lor nu va mai ajunge niciodată la noi. În timp, cerul nopții va fi tot mai negru...

Eu:Brrrr! Dar nu o sa facem noi asa :)

16
Imi este greu sa verific ca inainte de finalizara acestui fir in 2019 in textul scris de mine deosebeam foarte clar inflatia ca prim moment imediat dupa timpul Planck si inceputul BigBanguli si de aeea gasind o prezentare a aestui moment initial l universlui nostru publiat d Scintia in 2021 il prezint aici:

https://www.scientia.ro/univers/47-astronomie/7890-inceputurile-universului-perioada-inflatiei-cosmice-este-diferita-de-big-bang.html
Începuturile universului: perioada inflației cosmice este diferită de Big Bang


"Este relativ cunoscut, chiar și în mediul non-academic, faptul că universul a început cu o perioada de expansiune extremă, de inflație cosmică, denumită Big Bang. Totuși, acest model este greșit! Formarea universului constă din două perioade care trebuie delimitate foarte bine: perioada de inflație cosmică și apoi Big Bangul.

Inflația din universul timpuriu nu reprezintă Big Bangul, ci îl precede, creând condițiile necesare pentru Big Bang. Pe scurt, diferența dintre perioada inflaționară a universului și Big Bang este diferența de energie a expansiunii. În perioada inflaționară, rata de expansiune a universului observabil a fost incredibil de mare, de la o dimensiune de ordinul a 10-30 m până la dimensiuni de ordinul a 10-1 m, în 10-27 secunde. Pe de altă parte, Big Bang reprezintă expansiunea universului după perioada de inflație.

Pentru a înțelege de ce aceste două perioade din universul timpuriu au fost diferențiate, și nu considerate ca fiind o singură perioadă, trebuie să urmăm cursul evenimentelor. Primul lucru ce iese în evidență din observațiile cosmologice astăzi este uniformitatea universului. Radiația cosmică de fond are o temperatură extrem de uniformă, de aproximativ 2,7 Kelvin, și este izotropă (identică în toate direcțiile), după cum se observă din datele WMAP.
 
Acesta este exact motivul pentru care perioada inflaționară trebuie să existe. Dacă avem doar un Big Bang, o „explozie” a singularității originale, nu este niciun motiv pentru care acesta să fi produs un univers atât de omogen. De exemplu, dacă ne gândim la o explozie aici, pe Pământ, energia este disipată haotic, inegal în toate direcțiile. Din punct de vedere fizic, nu este niciun motiv pentru care Big Bangul ar fi trebuit să conducă la un univers atât de omogen.

Pe de altă parte, să ne imaginăm singularitatea originală din care a rezultat universul (formarea spațiului-timp, care nu poate fi explicată de știința actuală). Dacă acest punct infinitezimal trece printr-o perioadă de inflație extrem de rapidă înainte de Big Bang, atunci toată radiația din interiorul acestui volum poate ajunge în contact cauzal (la aceeași energie).

Dacă introducem aceste condiții inițiale, oferite de inflația universului, atunci Big Bangul poate într-adevăr produce un univers plat și omogen, deoarece punctul de pornire a Big Bangului este omogen și are aceeași distribuție de energie în toate direcțiile, ceea ce corespunde cu universul observabil astăzi.

Astfel, cronologia nașterii universului trebuie gândită ca:
1.    Singularitatea originală (crearea spațiului – timp)
2.    Perioada inflaționară (perioadă extrem de scurtă în care universul trece de la un punct infinitezimal la o dimensiune macroscopică cu energie omogenă)
3.    Big Bangul (o inflație accelerată, dar mult mai slabă decât perioada inflaționară, care are ca rezultat un univers omogen și plat, datorită perioadei inflaționare)

Teoria inflaționară explică extrem de bine datele WMAP și omogenitatea universului astăzi, însă rămâne încă întrebarea: ce a dus la formarea structurilor din univers, a primelor stele și planete? Dacă universul timpuriu a fost perfect omogen, atunci și gravitația ar fi fost perfect omogenă și nu ar fi creat niciun obiect.

Pentru a răspunde la această întrebare, teoriile actuale încearcă să ia în calcul fluctuațiile cuantice din universul timpuriu, care ar duce la variații de energie și, prin urmare, la formarea primelor structuri din univers.

Veți observa că nu s-a menționat nicio perioadă maximă a inflației. În universul observabil, o perioadă inflaționară de 10-27 secunde este îndeajuns pentru a explica tot ce observăm astăzi. Însă teoria inflaționară a dat naștere, de asemenea, teoriilor care iau în considerare existența unui multivers (mai multe universuri). În particular, există teorii care susțin că în afara universului nostru observabil sunt regiuni în care perioada inflaționară nu s-a încheiat, formând alte universuri sau chiar un univers ciclic."

Repet ca eu consider firul terminat din punctul de vedere al sbiectului atacat de mine stimulat de Mircea Hodor acum nste ani dar in alt sens decat dora el facnd mai mult o sintza documentra pe care ca acum pot sa o mai completez si deasemni sa adaug si alte linkuri utile dar daca va aparea ceva nou revolutionar si cumva cert, voi spune daca voi mai fi pe aici atunci cum vad ca Eletron nu mai este si chiar sunt ingrijorat, eu dorindu-i in ciuda turiror noastre "conflicte"  multa sanatate si succes in ce face, il iert crestineste si sper sa poata sa faca si el la fel pentruca :"si ne iarta noua greselile noastre precum si noi iertam gresitilor nostri".
17
Si tot recenta(februarie 2022) si tot de la dna Curceanu si desigur ca tot despre neutrini si chiar despre ce ne interseaza mai mult adica depre masa lor:

https://www.scientia.ro/blogurile-scientia/blog-catalina-curceanu/8631-o-noua-limita-a-masei-neutrinilor-sub-1-ev-stabilita-la-katrin.html
O nouă limită a masei neutrinilor, sub 1 eV, stabilită la KATRIN

"Neutrinii, particule elementare care fac parte din modelul standard al fizicii moderne, sunt cele mai misterioase particule dintre cele pe care le cunoaștem. Au o masă atât de mică, încât nu am reușit s-o măsurăm până în prezent.

În cadrul proiectului de cercetare KATRIN (Karlsruhe Tritium Neutrino) s-a reușit stabilirea unei noi limite în ce privește masa neutrinilor, sub 1 eV, pentru prima dată într-un experiment direct.
KATRIN va continua cu măsurătorile încă 3 ani, urmând să ajungă la  o limită de 0,2 eV, iar dacă masa neutrinului este între 0,2 și 0,8 eV, să o măsoare! După KATRIN va urma un nou experiment (Project opt), care va dispune de o tehnologie și mai sensibilă.

Neutrinii ascund încă multe secrete. Pe lângă masa acestora și mecanismul care ar genera o masă așa de mică, mai este și misterul identității (antineutrini vs neutrini). Acest secret ar putea fi legat la rândul lui de un mare mister al fizicii și cosmologiei: unde a dispărut antimateria din univers."

Oricum ce am facut eu in lucrare comunicata aici si inca de la implinirea catorva zei de ani in 21.11.1983 a fost sa determin un minim absolut posibil pentru mase asa cum este si dimensiunea Planck pentru lungime si timp, adica  niste minime abolute pentru aceste doua marimi . Desigur plecand de la constanta gravitatiei am cantarit universul cu precizie foarte, foarte buna si nici u nu-mi explic inca bine acest aspect care cred ca pe Electron l-a speriat si i-a taiat orice replica. :) O sa mai verific toate astea si voi mai reveni.
18
Noutati in domeniul neutrinilor:
https://www.scientia.ro/blogurile-scientia/blog-catalina-curceanu/8667-noi-progrese-in-studiul-neutrinilor.html
Scris de dna Curceanu in aprili 2022
...Experimentul DUNE:
DUNE (Deep Underground Neutrino Experiment) va măsura atât neutrinii, cât și antineutrinii miuonici – oscilația acestora.
Unul dintre obiective este cel de a observa eventuale diferențe între comportamentul neutrinilor și cel al antineutrinilor, ceea ce ne-ar ajuta să înțelegem mai bine misterul dispariției antimateriei din univers.
DUNE va folosi tot detectoare de argon lichid și, în plus, va trimite neutrinii de la Fermilab circa 1300 km pe sub pământ în Dakota de Sud, unde detectoare instalate într-un laborator subteran îi vor măsura (și vor observa câți oscilează).
 
În primul rând în viitor ne așteptăm să reușim să aflăm care este masa neutrinilor, deci o măsurătoare și nu doar limite în care s-ar încadra această masă.
Apoi am dori să știm dacă neutrinii și antineutrinii sunt una și aceeași particulă sau, dimpotrivă, particule diferite.
Aceste răspunsuri sunt foarte importante atât pentru fizică particulelor, cât și pentru cosmologie, ținând cont că universul este plin de neutrini!

 
19
Discuţii pe diverse teme / Re: A Treia Cale
« Ultimul mesaj de atanasu Iulie 23, 2022, 12:36:05 p.m. »
Dupa o pauza revin cu ceva mai conluziv:

Ameliorarea lumii nu se poate face decat eliminand programatic orice limită care ar opri sau deforma procesul de cunoaștere si aici avem principiul newtonian și epistemologic care spune că „sursele cunoașterii” trebuie să fie nelimitate și niciuna dintre ele nu trebuie refuzată aprioric; omul nu poate progresa nu poate deveni mai bun decat intr-o societate a oamenilor cu totii liberi adica este necesara eliberarea gândirii și a științei de orice limite prestabilite, iar pentru aceasta trebuie promovata  toleranța pastrandu-se respectul pentru diversitate si chiar adversitatea neviolenta si bazata pe argumente. Deci instanta superioara acestora este  o toleranta care implica  empatie si participare.
Acestea de mai sus implica instalarea plenara a ideii egalitatii oamenilor si asta duce la acceptarea ca ne nastem cu totii egali proprietari pe ce ne-a-dat gratuit natura adica pe ceea ce numim resurse naturale si asta inseamna o egalitate primara a omului tocmai fiind el om si deci si intelgerea unei alte cai de devoltare socio-eonomica decat sunt capitalismul sau social-comunismul adica  aceea numita de noi Calea a treia cu corolarul sau UBI.
Globalizarea corecta nu poate fi decat cea care se dezvolta in cadrul acestui nou sistem economio-social ce are la baza proprietatea egala asupra resurselor naturale adica de fapt ce ne da soarele si pamantul in mod gratuit de principiu si desigur insusit si utilizat de noi cu o anume cantitate de munca depusa si calculabila economic.
In concluzie in cadrul caii a treia omul are sansa sa devina mai bun intro societate mai buna, libera si fara alte limitari decat unele explicite si precis prescrise prin lege cu respectul respectului legilor naturii si a celor de comportament social eliminand orice incercare de segregare si dezbinare pe diferite  criterii politico-sociale si religioase
Exista insa un dusman nemilos al acestor idealuri nobile si acesta azi se numeste precum haina imbracata si care este corectitudinea politica, noul marxism odios al epocii actuale care are captuseala confectionata din  cea mai crasa ipocrizie si care a fost mereu printre noi nefiind de fapt altceva decat ranjetul „diavolesc” al Raului ca Rau in sine. .
Azi vedem in desfasurare la rusi dar nu numai, aceasta ipocrizie caracteristica fundamentala a Raului.
20
Filozofie / Re: Care este scopul/telul oamenilor pe pamant ?
« Ultimul mesaj de atanasu Iulie 23, 2022, 12:30:51 p.m. »
Han Solo dand bir cu fugitii dupa ce a redschis acest fir parasit dupa o oarcare emulatie in 2013, fir unde am incercat si eu sa mai dau ceva consistenta subiectului,  trebuie sa incerc sa-l inchid cu o concluzie personala dar de fapt valabila pentru orice om de buna credinta si liber mental, concluzie pe care o voi posta si pe firul dedicat "Caii a treia de dezvoltare socio-economica o omenirii" acolo fiind de fapt locul cel mai potrivit.
Asadar:

Ameliorarea lumii nu se poate face decat eliminand programatic orice limită care ar opri sau deforma procesul de cunoaștere si aici avem principiul newtonian și epistemologic care spune că „sursele cunoașterii” trebuie să fie nelimitate și niciuna dintre ele nu trebuie refuzată aprioric; omul nu poate progresa nu poate deveni mai bun decat intr-o societate a oamenilor cu totii liberi adica este necesara eliberarea gândirii și a științei de orice limite prestabilite, iar pentru aceasta trebuie promovata  toleranța pastrandu-se respectul pentru diversitate si chiar adversitatea neviolenta si bazata pe argumente. Deci instanta superioara acestora este  o toleranta care implica  empatie si participare.
Acestea de mai sus implica instalarea plenara a ideii egalitatii oamenilor si asta duce la acceptarea ca ne nastem cu totii egali proprietari pe ce ne-a-dat gratuit natura adica pe ceea ce numim resurse naturale si asta inseamna o egalitate primara a omului tocmai fiind el om si deci si intelgerea unei alte cai de devoltare socio-eonomica decat sunt capitalismul sau social-comunismul adica  aceea numita de noi Calea a treia cu corolarul sau UBI.
Globalizarea corecta nu poate fi decat cea care se dezvolta in cadrul acestui nou sistem economio-social ce are la baza proprietatea egala asupra resurselor naturale adica de fapt ce ne da soarele si pamantul in mod gratuit de principiu si desigur insusit si utilizat de noi cu o anume cantitate de munca depusa si calculabila economic.
In concluzie in cadrul caii a treia omul are sansa sa devina mai bun intro societate mai buna, libera si fara alte limitari decat unele explicite si precis prescrise prin lege cu respectul respectului legilor naturii si a celor de comportament social eliminand orice incercare de segregare si dezbinare pe diferite  criterii politico-sociale si religioase
Exista insa un dusman nemilos al acestor idealuri nobile si acesta azi se numeste precum haina imbracata si care este corectitudinea politica, noul marxism odios al epocii actuale care are captuseala confectionata din  cea mai crasa ipocrizie si care a fost mereu printre noi nefiind de fapt altceva decat ranjetul „diavolesc” al Raului ca Rau in sine. .
Azi vedem in desfasurare la rusi dar nu numai, aceasta ipocrizie caracteristica fundamentala a Raului.


Pagini: 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10