Forumul Scientia

IT şi electronică => Sisteme de operare => Subiect creat de: dennis_444_005 din Februarie 08, 2013, 09:31:42 AM

Titlu: windows
Scris de: dennis_444_005 din Februarie 08, 2013, 09:31:42 AM
Am un laptop cu windows 7 ultimate,el a venit cu windows home premium spania ,el are un key pentru windows original eu pot sal m-ai restaurez,ca mie mia aparut acuma windows build 7600.Astept un raspuns daca poate sa ma ajute careva.Multumesc :)
Titlu: Răspuns: windows
Scris de: tavy din Februarie 08, 2013, 07:41:11 PM
Majoritatea problemelor cu Windows se rezolvă prin renunțarea la Windows și trecerea la GNU/Linux.
Titlu: Răspuns: windows
Scris de: ion adrian din Martie 02, 2014, 12:30:32 AM
Ce se intampla cu Windows XP? Este real?
Titlu: Răspuns: windows
Scris de: puriu din Martie 03, 2014, 10:50:23 AM
 Windows XP este si va fi real. Nu se mai asigura mentenanta lui de catre Microsoft, adica nu se mai rezolva bug-urile ramase in el si nu se mai trimit update-uri. Majoritatea calculatoarelor in functiune vor ramane bine-merci cu XP din cauza resurselor limitate sau din cauza programelor vechi, incompatibile cu noile SO. Eu am folosit un Windows 2000 pana cand un scaner nou l-a refuzat si am pus XP. La fel se va intampla si cu XP-ul.
Pe un laptop foarte vechi, fara CD, am instalat recent un Windows 95 de pe dischete, un Word 6 si un Excel 5 tot de pe dischete. Omul isi face si acum treaba cu el.
Titlu: Răspuns: windows
Scris de: ion adrian din Martie 03, 2014, 12:32:45 PM
Multumesc mult. M-ai si amuzat cu prima propozitie.
Te mai intreb: eu am un laptop  cumparat in 2007 ,un HP Compaq nx6325 la care am gasit cautand in Help and Suport Center urmatoarele detalii:
product name :HP Compaq nx6325 (EY350EA#ABB)
product number :EY350EA#ABB
Serial Number :CNU64211HD
processor AMD Turion(tm) 64 X2 Mobile Technology TL-52, version:  x86 Family 15 Model 72 Stepping 2, current speed :1600 MHz,
cache size: 512 KB
Microsoft Windows XP Home Edition, version 5.1.2600

si mai sunt si altele dar cred ca este suficient

Pot sa-mi pun un Windows 2007(laptopul sotiei are instalat de la cumparare(2012) asa ceva si daca nu pot sau nu pun de ce as fi in pericol odata ce am program antivirus( AVAST)?

Nu stiu acestea, desi am facut programe in Basic si Fortran dar programarea este altceva.


Titlu: Răspuns: windows
Scris de: puriu din Martie 04, 2014, 12:15:28 PM
Procesorul este decent, sub Pentium 4 la 2800 MHz. Depinde de RAM. Daca are peste 1,5 GB se poate pune Windows 7. Conteaza si placa video la care W7 are pretentii mai mari.
Titlu: Răspuns: windows
Scris de: 07Marius din Martie 05, 2014, 02:22:45 PM
Citat din: ion adrian din Martie 03, 2014, 12:32:45 PM
Pot sa-mi pun un Windows 2007(laptopul sotiei are instalat de la cumparare(2012) asa ceva si daca nu pot sau nu pun de ce as fi in pericol odata ce am program antivirus( AVAST)?

Pune-ti Puppy Linux (http://puppylinux.org/main/How%20to%20download%20Puppy.htm (http://puppylinux.org/main/How%20to%20download%20Puppy.htm)) si o sa mearga ca si nou. In plus n-ai nevoie de antivirus si nici de licente. Poti sa-ti instalezi o gramada de software ptr. Office free, media, drawing etc. Va gestiona mult mai eficient resursele pe care le are laptopul si vei fi multumit de rapiditatea cu care va lucra. In plus sistemul se poate restaura f. rapid in caz de probleme. De pe un memory stick banal.
Titlu: Răspuns: windows
Scris de: ion adrian din Martie 08, 2014, 09:04:45 PM
 Multumesc pentru raspunsuri.
Dar am doar 1GB  RAM. Ce doream sa stiu este daca ramanand cum este azi, ce poate face azi si riscul la virusi se modifica in sens rau. Ca nu voi mai fi compatibil cu viitoare facilitati (care or fi acelea?) pe care azi nu le am sau ca nu voi putea sa le updatez pe masura ce vor evolua, nu ma  deranjeaza. Adica voi putea naviga pe internet ca pana acum , voi putea descarca youtube, filme pe care azi le pot descarca sau carti sau diverse http-ori la care azi am acces?
Daca da atunci ma doare-n cot de  faptul ca  "nu se mai rezolva bug-urile ramase(ce sunt alea?nu cumva "astea nerezolvate" imi pot creea probleme) in el si nu se mai trimit update-uri".
Titlu: Răspuns: windows
Scris de: puriu din Martie 10, 2014, 11:28:55 AM
Programele si driverele recente sunt scrise pentru XP si pentru W7. Cele viitoare vor fi scrise, probabil, numai pentru W7 si pentru W8. Probabil si virusii.
Titlu: Răspuns: windows
Scris de: ion adrian din Martie 10, 2014, 03:56:05 PM
Multumesc dar cred ca vrei sa spui antivirusii , adica avast-ul meu nu se va mai updata la noii virusi gasiti cu ultimele antiviri=usuri create de autorii programului respectiv?
Deci se poate sa am in viitor si probleme de virusare pe care sa nu le mai pot stapani. Repet ca am doar 1GB RAM.

Scuza-ma, eu inteleg destul de greu, dar cand se intampla sa inteleg inteleg bine. :)
Titlu: Răspuns: windows
Scris de: 07Marius din Martie 11, 2014, 10:03:45 AM
Citat din: ion adrian din Martie 10, 2014, 03:56:05 PM
Multumesc dar cred ca vrei sa spui antivirusii , adica avast-ul meu nu se va mai updata la noii virusi gasiti cu ultimele antiviri=usuri create de autorii programului respectiv?
Deci se poate sa am in viitor si probleme de virusare pe care sa nu le mai pot stapani. Repet ca am doar 1GB RAM.

Scuza-ma, eu inteleg destul de greu, dar cand se intampla sa inteleg inteleg bine. :)

Cata vreme mentii sistemul de operare XP (eventual pe 64 bits ptr. performanta maxima) laptop-ul va rula decent programele din perioada respectiva (2007). Antivirusul va face update cata vreme ai licenta, sau daca este free - cate vreme compania respectiva il mentine activ. Ca si orice lucru, are avantaje/dezavantaje. Avantajul antivirusului este ca te protejeaza intr-o oarecare masura de neplaceri mai ales daca se acceseaza pe net continut cu risc crescut: site-uri adulti, jocuri si alte atractii unde virusii sunt la ei acasa. Dezavantajul este ca consuma o parte importanta de resurse ale calculatorului si daca acesta este si mai lent, efectul este vizibil si deranjant (cel putin ptr. mine). Eu prefer un risc asumat si nu utilizez antivirus. Sunt pretentios la viteza de lucru si f. rar (cred ca de vreo 2 ori in in ultimii 10 ani) mi se intampla sa fiu nevoit sa refac sistemul din pricina unui virus.

Oricum, eu recomand o instalare curata a sistemului, urmata de realizarea unei imagini a partitiei pe care este instalat sistemul (de ex. cu Acronis sau cu Norton Ghost, mai sunt si alte aplicatii insa eu le prefer pe acestea). Evident, trebuie sa ai minim 2 partitii - una ptr. sistem/aplicatii (in cazul tau una de vreo 4Gb ar fi suficient ptr. partitia ptr. sistem), iar restul HDD-ului poate ramane o alta sau mai multe partitii ptr. date. In felul acesta nu pierzi datele personale in cazul refacerii sistemului - de pe o imagine ar dura la sistemul tau max. 5 min. Deci in felul asta antivirusul poate deveni istorie. In 5 min. ai sistemul reinstalat ca si nou.

Daca vrei sa obtii max. de performanta ce se poate scoate din laptop-ul respectiv, Puppy Linux este o alegere f. buna. Ruleaza "instant" programele cu care lucrezi, iar majoritatea virusilor sunt ptr. sistemul de operare Windows, iarasi nu ai nevoie de antivirus. Refacerea sistemului in acest caz este la fel de rapida. Max. 5-10 min. cu configurari cu tot, totul de pe un stick de memorie de 1GB sau chiar mai mic. Ramai uimit cat de repede va functiona laptop-ul. In plus ai cam toate aplicatiile uzuale in versiune Linux, free fara licente. Important ptr. societati sau persoane juridice - dar si ptr. persoane fizice. Va fi tot mai greu sa functionezi fara licente.
Titlu: Răspuns: windows
Scris de: ion adrian din Martie 11, 2014, 07:28:06 PM
Multumesc mult.
Am priceput ceva si in concluzie o sa-mi va de treaba ca si pana acum si sper sa-mi pot pune in continuare AVAST free si daca nu trec pe AVG si gata. Oricum cu scula mea 1GB, nu pot instala nimic peste acest XP si doar nu o sa-mi cumpar un laptop nou  numai din cauza asta.
La LINUX nu ma bag ca e prea greu pentru mine . :)
Titlu: Răspuns: windows
Scris de: puriu din Martie 13, 2014, 12:10:00 PM
XP-ul va fi imun la multi virusi noi. Acestia vor exploata vulnerabilitatile noilor sisteme de operare. RAM-ul de 1 GB este mai mult decat suficient pentru XP, dar nu si pentru multe programe noi. Este important ca, dupa pornire, sa ramana cat mai mult RAM liber. Pe Internet se gasesc multe solutii de economisire a procesorului si a RAM-ului. La mine calculatorul porneste cu mai putin de 100 MB de RAM ocupat. Cu Task Manager trebuiesc scoase din cand in cand procesele devenite inutile. Este utila si o restartare la cateva ore de functionare. Antivirusul ce functioneaza permanent ocupa multe resurse si ar trebui activat doar periodic pentru curatarea discului C: si a Flash-ului. Un program foarte util este si "Advanced System Care Free" . Acesta lucreaza numai la comanda si rezolva multe probleme ce franeaza sistemul.
Titlu: Răspuns: windows
Scris de: ion adrian din Martie 13, 2014, 03:13:43 PM
Multumesc mult.
Titlu: Răspuns: windows
Scris de: ion adrian din Martie 21, 2014, 10:58:03 AM
Va rog sa ma iertati daca ageamiu cum sunt in aceste probleme mai pun o intrebare si anume:

Care este legatura dintre frecventa denumita  : current speed  si care  in cazul meu este de 1600 MHz sau poate dintre memoria RAM de doar 1 GB si viteza de downloadare sau uploadare  de pe net .
Intreb asta caci mi-am modificat abonamentul de net care imi dadea max  6 Mbps  ptr download cu unul care imi ofera pana la 30Mbps si in loc sa-mi creasca, am impresia ca viteza de acces la net a scazut!?
Inca odata multumesc
Titlu: Răspuns: windows
Scris de: valangjed din Martie 21, 2014, 08:25:16 PM
Cel mai simplu este sa cautati un "speedtest", pe "batranul google" , de preferat sa nu aiba legatura cu ISP-ul care va furnizeaza legatura internet.Acolo vi se da, de obicei, viteza de download, upload si uneori "ping-ul".
Mai puteti intra in meniul "command" si aflati "ping-ul".Ar trebui sa fie, pe google.ro, de exemplu, sub 25 ms pentru 30Mbps in perioada de "trafic intens".
Titlu: Răspuns: windows
Scris de: ion adrian din Martie 22, 2014, 12:14:18 AM
Pai serv.ro daca asta este un speed test imi da viteze mari dar nu se regasesc si la mine in mod efectiv. asadar eu cred ca este o incompatibilitate intre caracteristicile computerului meu si caracteristicile mult superioare ale trenului de informatii care intra in el.Dar nu stiu sigur asta, doar banuiesc . Cam cum o cireada de vaci ar incerca sa treaca toate printr-o poarta mica. S-ar bloca cu siguranta.
Titlu: Răspuns: windows
Scris de: valangjed din Martie 22, 2014, 12:41:40 AM
E posibil ca din cauza "vitezei" reduse a procesorului sa nu puteti "valorifica" cei 30 Mbps.Incercati comenzile urmatoare:start-> run (aici apare o fereastra in care scrieti "cmd") apasati enter, apare o fereastra neagra in care scrieti "ping google.ro", apasati enter si asteptati sa va dea rezultatul in ms.La asta ma refeream in partea a doua a ultimului mesaj.Poate stiati asta dar ati spus ca nu va pricepeti la "astfel de lucruri".Scuze daca am inteles gresit.
Titlu: Răspuns: windows
Scris de: ariel55 din Martie 22, 2014, 09:47:42 AM
http://www.speedtest.net/ (http://www.speedtest.net/)

Alegi un server pe harta si afli ce viteze up/down ai.Eventulal mai schimbi si continentul ca sa sti pe ce te bazezi.
Titlu: Răspuns: windows
Scris de: ion adrian din Martie 22, 2014, 10:46:01 AM
Am intrat in http://www.speedtest.net/ (http://www.speedtest.net/) si am ales Bucuresti si vitezele sunt mai mari decat ce am contracta eu adica cca 55 M ptr D si 14-15 pentru U.!!!???

Titlu: Răspuns: windows
Scris de: ion adrian din Martie 22, 2014, 10:48:42 AM
V. o sa incerc ce spui tu, nu ma pricp dar daca stiu cate ceva este disparat iar chestia aia cu incompatibilitatea viteza de acces frecventa sau RAM o banuiesc doar pe baza logica si se pare ca tu o confirmi?
Titlu: Răspuns: windows
Scris de: ariel55 din Martie 22, 2014, 12:10:10 PM
Nu ai nici o treaba cu RAM si alte chestii.Cel mult daca esti conectat USB, depinde ce versiune USB ai 2 sa 3.Cand ai sa schimbi server-ul ales, in afara Romaniei, ai sa vezi care este realitatea.Acum ai viteza mare , avand fibra optica.De viteza asta te poti bucura in tara, cand iesi cu cererea afara, vei avea viteza mica, deoarece afara , nu este generalizata fibra optica si fiecare server, te "serveste" cu viteza sa proprie si in funtie de cate cereri are.
Nu poti fi "imparat" in internet.Cu, cat sunt mai multi conectati, cu atat viteza scade, pentru ca fluxul este limitat si se imparte la numarul de cereri.
Ce ai tu acum, este bun de "gaming" in Ro si, transfer rapid de fisiere in cartier.
Personal cred ca introducerea fibrei in Ro este o actiune buna, din pacate avantajul catre serverele exterioare nu se vede, in exterior, tehnologia de data asta fiind un pic invechita.Au si ai nostri un avantaj farta de alti, au sarit niste pasi tehnologici.  8)

Citat55 M ptr D si 14-15 pentru U
Nu ma mira, mai ales daca ai ales sa masori intre tine si provider-ul tau. cauta alt provider din bucuresti si vezi cum se face exchange-ul intre servere ... ;D
La viteza gasita, calculatorul tau nu are nevoie de nici un upgrade.Merge foarte bine!
Titlu: Răspuns: windows
Scris de: ion adrian din Martie 22, 2014, 03:31:42 PM
Domnule nu intelegi ca efectiv nu am nici-o viteza mare ca stau si un minut pana intra yahoo sau ceva similar. uite acum a intrat repede acest forum dar uneori este lent desi serv.ro imi arata download de 27 M. alte elemente nu ma intereseaza cum ar fi USB 17 sau din astea. Odata ce am marit prin fibra optica(asa o fi) viteza de acces ma astept sa beneficiez de ea asa cum tot tugulanul daca aude ca a crescut PIB vrea sa simta si el la buzunar aceast aspect :)
Titlu: Răspuns: windows
Scris de: ariel55 din Martie 22, 2014, 11:47:28 PM
CitatDomnule nu intelegi ca efectiv nu am nici-o viteza mare ca stau si un minut pana intra yahoo sau ceva similar.
Nu esti multumit, cere provider-ului sa revina la vechea configuratie.
Titlu: Răspuns: windows
Scris de: puriu din Martie 23, 2014, 01:06:37 AM
Viteza de comunicatie e mai putin importanta decat banda disponibila care se imparte cu toate calculatoarele, smartfon-urile, etc. conectate simultan la serverul providerului. In Task Manager / Networking se poate observa ca se primeste din cand in cand trafic cu viteza procentual mica, iar in restul timpului traficul este zero. Pentru ca Internetul sa mearga ca inainte ar trebui ca banda inchiriata de catre provider sa creasca o data cu traficul si cu numarul de abonati, dar asta costa.
Titlu: Răspuns: windows
Scris de: ion adrian din Martie 23, 2014, 08:40:07 AM
@puriu,
De acord cu ce spui dar problema mea era lipsa de ficienta a maririi vitezei de acces din abonamentul meu de la 6M la 30 M pentru download fara ca sa simt vreun efect pozitiv ba chiar din contra impresia generala este ca e mai prost.
Nu imi pun problema sa schimb abonamentul pentru ca mi-a schimbat modemul ca sa pot folosi si wireless pentru sotia mea care se plimba cu laptopul ei mai performant prin casa. De altfel ea nu a simtit o inrautatire a vitezei caci era rapida si inainte si acum.
Eu ma gandeam doar ca avand un calculator doar cu 1,6 GHz apare o contradictie intre viteza lui si viteza cu care ii parvin informatiile. Am si dat un exemplu prin modul in care se blocheaza oile sau vacile si in general animalele(si oamenii in caz de panica)la trecerea printr-o poarta ingusta. Atat si nimic mai mult. Daca exista un raspuns la aceasta intrebare asa cum o pun eu bine daca nu, nu.
Multumesc si inca odata scuze pentru deranj.
Titlu: Răspuns: windows
Scris de: puriu din Martie 24, 2014, 02:11:25 PM
Un modem apare ca un singur abonat si primeste trafic ca un singur abonat. Daca la modem sunt conectate simultan mai multe calculatoare viteza lor scade. Viteza declarata, dar negarantata, a retelei se refera la comunicarea standard (un numar de octeti) a abonatului cu serverul retelei. Exista abonamente speciale la care viteza minima este garantata, dar sunt cam scumpe.
Titlu: Răspuns: windows
Scris de: ion adrian din Martie 24, 2014, 03:53:46 PM
viteza scade si cand sotia nu e logata si cum nu sta prea mult la computer cam asta este regula. hai s-o lasam balta ca m-am plictisit. cred ca chestia aia cu strunga vacilor sau a oilor se aplica si aici. :)