Forumul Scientia

Ştiinţă şi tehnologie. Noutăţi, dezbateri pe subiecte ştiinţifice de actualitate => Provocările tehnologice ale secolului => Subiect creat de: admin din Mai 18, 2008, 03:09:15 AM

Titlu: Producerea de energie prin fuziune nucleară
Scris de: admin din Mai 18, 2008, 03:09:15 AM
Aici va invit sa discutam despre urmatoarea provocare: de ce este o provocare, ce materiale si informatii aveti pe aceasta tema, cum se pot face bani din aceasta provocare.

Producerea de energie prin fuziune nucleară
Titlu: Re: Producerea de energie prin fuziune nucleară
Scris de: RaduH din Mai 23, 2008, 07:00:04 PM
Nu mai cred ca va fi gata la timp .
Titlu: Re: Producerea de energie prin fuziune nucleară
Scris de: Electron din Mai 23, 2008, 07:13:38 PM
"La timp" pentru ce ?

e-
Titlu: Re: Producerea de energie prin fuziune nucleară
Scris de: RaduH din Mai 23, 2008, 07:16:30 PM
Sa ne ofere solutia iesirii din criza energetica ce urmeaza .
Titlu: Re: Producerea de energie prin fuziune nucleară
Scris de: Adi din Mai 23, 2008, 07:22:13 PM
Iata aici o stire foarte interesanta despre fuziunea nucleara. Pe scurt, pe langa tehnologia actuala ce se foloseste la ITER, cu magneti superconductori, se pare ca vom avea in cativa ani si o noua tehnologie, in care materia va fi incalzita cu laser. Deja ea a fost incalzita la 10 milioane de grade Celsius, temperatura din Soare. Dar cum in laborator avem o presiune mai mica decat in Soare, avem nevoie de o temperatura mai mare, mai precis 100 de milioane de grade. Ne indreptam spre acest lucru.

Articol recent din BBC:  (http://news.bbc.co.uk/1/hi/sci/tech/7407963.stm)
Titlu: Re: Producerea de energie prin fuziune nucleară
Scris de: Marinel din Iunie 19, 2008, 05:33:41 PM
Ce se mai aude despre "fuziunea rece"??
Iata o informatie noua: http://www.futura-sciences.com/fr/sinformer/actualites/news/t/physique-1/d/fusion-froide-le-retour_15671/ (http://www.futura-sciences.com/fr/sinformer/actualites/news/t/physique-1/d/fusion-froide-le-retour_15671/)
"Un scientifique distingué de l'université d'Osaka, Yoshiaki Arata, serait parvenu à atteindre l'un des Saint-Graal de la physique : la fusion froide. Le 23 mai 2008, il en aurait fait la démonstration devant un parterre de près de 60 scientifiques et membres de compagnies japonaises. Pour couronner le tout, plusieurs journaux et chaînes de télévision, comme la célèbre NHK, étaient présents."
Un savant distins de la Universitatea Osaka, Yoshiaki Arata, se pare a atins unul dintre Graal-urile fizicii: fuziunea rece. La 23 mai 2008, a fost facuta demonstratia in fata unui auditoriu alcatuit din aproape 60 de oameni de stiinta si membri ai unor companii japoneze. Pentru a incorona totul, mai multe ziare si canale de televiziune, printre care celebra NHK, au fost prezente.
In continuare se ofera detalii tehnice. Experimentul a fost asemanator cu cel realizat in 1989 de catre Fleischmann si Pons si repetat de catre italieni in 1998.
Titlu: Re: Producerea de energie prin fuziune nucleară
Scris de: HarapAlb din Iunie 19, 2008, 06:04:50 PM
 Am gasit stirea si in limba engleza (sunt si destule comentarii): http://physicsworld.com/blog/2008/05/coldfusion_demonstration_a_suc_1.html

Problema obtinerii de energie prin fuziunea la rece este ca experimentele nu sunt repetabile.


Pe de alta parte se poate obtine fuziune la rece cu ajutorul muonilor (http://en.wikipedia.org/wiki/Muon-catalyzed_fusion): ce se intampla daca intr-o molecula de deuterium inlocuim un electron cu un muon ? Cum muonul este de cca 200 de ori mai greu decat electronul se va "misca mai lent" si va petrece mai mult timp intre celel doua nuclee. Timp suficient de mare cat sa atraga prin forta electrostatica cele doua nuclee suficient de aproape unele de altele astfel incat sa intre in joc forta nucleara  ;)  Numai ca producerea muonilor necesita energie si se pare ca per total bilantul este negativ: fuziune la rece da, dar productie de energie ba :-) (cel putin pana in prezent)
Titlu: Re: Producerea de energie prin fuziune nucleară
Scris de: Adi din Iunie 19, 2008, 09:54:12 PM
Da, si muonii tin de fizica particulelor ... Daca ar merge asa, ce explicatie frumoasa ar fi atunci celor ce ma intreaba in prezent insistent: totusi, ce aplicatie practica are fizica particulelor? :)
Titlu: Re: Producerea de energie prin fuziune nucleară
Scris de: Krystyan din Iulie 15, 2008, 10:21:27 PM
       Eu cred ca cea mai mare provocare a omenirii si in acelasi timp o necesitate este gasirea unor metode de a sustine viata pe alte planete. Sincer vorbind, pamantul nostru cel drag e cam pe ducă. Degeaba se fac intruniri la nivel global si se discuta in fel si chip protejarea naturii, in fapt nu se face NIMIC. Daca voi vedeti vreun semn ca natura si-ar revenii sa-l spuna aici. Si de ce nu se face nimic? Simplu! Pt. ca protejarea naturii implica OBLIGATORIU o scadere a economiei tarilor. Nimeni, in special SUA nu-si permite asa ceva. Ciudat dar parca omul, ca specie, ii sta in fire sa rezolve lucrurile in momentul cand e prea tarziu.
      Pt. aceasta provocare nu trebuie sa se rezolve doar probleme legate de atmosfera planetei colonizate si fertilitatea solului acesteia dar mai important cred ca ar fi rezolvarea problemelor legate de durata unei calatorii pe alte planete. Deocamdata noi nu putem ajunge nici macar colea, pe Marte ,in timpi acceptabili, ce sa mai zic de alte planete sau si mai utopic, alte galaxii.

     Intrebare de 100 de puncte: se zice ca omul e cel mai inteligent animal. Daca o căpetenie dintr-un grup se distruge pe sine in loc sa-si consolideze statutul de sef, mai poate fi numita o căpetenie? Chiar este omul cel mai inteligent animal?
Titlu: Re: Producerea de energie prin fuziune nucleară
Scris de: Adi din Iulie 15, 2008, 10:38:43 PM
Bine spus, Cristian ...