Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Staţia spaţială internaţională, sonde spaţiale şi călătorii spaţiale
Calatorii cu echipaj uman spre Marte?
Adi:
Al doilea om care a păşit pe Lună, Buzz Aldrin, afirmă că primii oameni care vor merge pe Marte trebuie să accepte să meargă acolo ... pentru totdeauna, în acelaşi spirit în care emigranţii europeni veneau în America. Argumentele sale sunt faptul că îa un an jumătate pentru o călătorie dus-întors şi ar fi nevoie de consturi considerabile, ceea ce ar duce poate în cel mai bun caz la o vizită pe Marte şi apoi alte decenii de pauză. Aşa s-a întâmplat şi în cazul Lunii, unde după şase misiuni Apollo pe Lună ale NASA în anii 1969-1972, de mai bine de 35 de ani, nici un om nu a mai păşit pe Lună. Totodată, Marte oferă condiţii mult mai prielnice susţinerii vieţii decât oferă Luna.
Stire preluata si de Cotidianul, care a dezvoltat articolul mai mult si ne-a citat si pe noi ca sursa si a pus link spre articolul nostru.
Adi:
Problema radiaţiei cosmice a fost rezolvată şi deschide calea călătoriei spre Marte
Călătoria oamenilor spre Marte este unul din visele umanităţii. Acesta nu ar putea fi realizat fără un mecanism de protecţie împotriva radiaţiilor ce vin de la Soare sub forma vântului solar şi de care suntem protejaţi pe Pământ datorită câmpului magnetic al planetei. Călătoria spre Marte ar dura aproximativ un an şi jumătate, iar radiaţiile primite pe o durată aşa de lungă ar însemna moartă sigură pentru astronauţi. Iată însă că pentru prima dată s-a demonstrat că problema poate fi rezolvată, prin construirea unui câmp magnetic în jurul navei similar cu cel ce există în jurul Pământului. Zborul spre Marte devine aşadar tot mai realizabil. Progresul a fost publicat în revista Plasma Physics and Controlled Fusion.
Despre problema razelor cosmice
rudolf:
salut Adi,
minunat articol ,
mi a facut placere sa o citesc ,la fel si materialele video.
conditiile technice din cate se pare ne stau la dispozitie,problema ar fi probabil finantarea.inginerul R Zubrin a propus un plan care reduce costuriiile calatoriei la o treime,adica in jurul sumei de 150 miliarde de dolari,dar proiectul se misca cam greoi.
daca sunt bine informat ,cele mai optimiste planuri contin data de 2036.in conditiile in care bugetul NASA continua sa fie redus (se pare ca va fi redus si de noua presedentie).probabil ar fi nevoie de un efort comun international.
oricum sper sa vedem si asta.oricum e entuziasmant sa auzim ca lucruriile se misca :)
Rudolf
Rudolf
Adi:
Multumesc pentru apreciere, Rudolf. Este un proiect pe care noi tinerii de 25 de ani il vom cunoaste poate la batranete, dar este un proiect realizabil.
jean:
O calatorie cu echipaj uman spre planeta Marte? Cred ca cea mai dificila problema este de natura psihologica. Reactia psihica a membrilor unui asemenea echipaj in conditii de izolare pe o durata asa mare de timp. Starea de stres asociata misiuni respective. Probleme de comunicare intre membri echipajului.
A studiat cineva cum va reactiona echipajul din acest punct de vedere? Daca ceva nu functioneaza, poate compromite misiunea si pune in pericol viata membrilor echipajului.
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă