Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Cosmologie
Teorii despre "nasterea" Universului
Electron:
Salutare,
Propun acest topic pentru a aduna diversele teorii despre nasterea Universului pe care le cunoasteti la un loc, si cine e interesat sa le poata compara si alege una preferata.
Pentru moment, in celelalte discutii de pe aici, au aparut 3 teorii:
1) Teoria Big-Bang-ului (explozia initiala care a produs materia si energia observabile azi)
2) Teoria Creatiei Pamantului Tanar (Creatia biblica a avut loc acum aproximativ 6000 de ani)
3) Teoria Creatiei Martea Trecuta (Universul a fost creat martea trecuta la 17:32).
Sa vedem ce mai adunam in continuare. :)
e-
Adi:
Super idee:).
4) Teoria ca Universul a existat dintotdeanua, Big Bang-ul fiind momentul la care a fost creata materia si a inceput o expansiune foarte foarte accelerata (teoria inflatiei).
mihnelis:
daca ar fi sa joc rolul unui personaj antagonist, dintr-o trilogie foare cunoscuta, as spune ca omul este manifestarea spontana si instantanee a nimicului, iar noi incercam sa dam sens universului atribuindu-i o definitzie, varsta si-o marime, noi inshishi fiind moartea clinica a unei perturbatzii a haosului.
In aceashi maniera nihilista, pot continua, spunand ca universul este un simplu construct teoretic intr-o lume definita in n dimensiuni spatziale, unde n este mai mare sau egal cu 4. un simplu desen pe o tabla, care este studiat de copiii din clasa a 5-a B de la Sc. nr 3 din Bacau la ora de matematica. un film rulat pe o panza, martzea de la ora 17.32. Putem continua shirul nemarginit de comparatzii, plonjand in abisul imaginatziei, dar oare mintea umana este capabila sa intzeleaga asa o imagine de ansamblu? este capabila oare sa admita ca adevarata asa o explicatzie nihilista?
Parerea mea este ca mintea umana nu este construita sa poata intzlege conceptul de "nimic". Cum spunea si Oscar Wilde odata, "Nimic este un lucru foarte greu de facut." Pentru specia umana totul trebuie sa aiba o logica. Asa ca cercetam si cautam, folosind gandirea. De ce ne bazam pe gandire? raspunsul este simplu. "Cogito ergo sum" (cuget, deci exsit) care la un anumit nivel de constient o consideram axioma.
Deci; ajungand la concluzia la care a ajuns Descartes acu apx 450 de ani, si anume ca gandim, deci existam, pe care nu o contestam...(momentan)..., incepem sa OBSERVAM ca toata lumea din jurul nostru incepe sa curga in aceashi directzie, ca toate lucrurile incep sa aiba un sens in constructul din mintea noastra, se formeaza cele mai elementare notziuni psihice, fizice, matematice, intr-un singur cuvant -constiintza. simtzul de prezentza si apartenentza intr-un loc si un timp. in termeni ordinari ar fi Terra -casa noastra si galaxia sau universul -ograda. Bineintzeles ca discutzia aici este gigantica iar eu doar am scos la iveala cateva idei. ce vreau sa evidentziez in schimb este cat la suta banuim noi ca universul este o "cladire" izvorata din adancurile constientului si cat la suta este un fundament fizic departe de observatorul partzial numit om.
Cine doreste poate participa la discutie schimband sau intregind imaginea cu opinii si argumente.
Adi:
Pe buna dreptate ridici intrebarea daca Universul exista in afara observatorului sau nu, daca Universul are o entitate proprie, aceeasi pentru toti observatorii, sau daca exista in mod unic pentru fiecare observator in parte. Daca un copac cade in padure si nu l-a auzit si vazut nimeni, inseamna sau nu ca a cazut?
tatule_m:
salutare...
in primul rand ca sa ajungi la anumite rezultate in stiintza trebuie sa treci peste "bunul simtz"....MIHNELIS ai spus ca pentru specia umana totul trebuie sa aiba un sens, o logica dar relativ la ce?!?!.....acum hai sa facem o analogie...inceputurile matematicii, cand pentru o oaie omul a facut o zgarietura pe un copac, apoi cu timpul ne-am separat de oaie si a ramas doar "o" sau "un"...asa a inceput gandirea abstracta......ce vreau sa zic este ca ar trebui sa dispara termenul de "relativ la ceva", in acest context relativ la se pare insasi gandirea noastra....nu stiu daca intelegi ce vreau sa zic....vrei sa spui ca ar trebui sa acceptam rezultate care nu au sens pentru noi.....adica sa luam in calcul un fel de 1+2=7 la propriu si fara interpretari si pe aceasta concluzie sa ne bazam mai departe.....nu prea merge din cauza naturii noastre....ar trebui sa ne detasam de tot....din pacate si cele mai abstracte teorii s-au bazat tot pe gandirea umana....totusi este ceva care ar trebui sa ne puna pe ganduri....noi momentan nu ne folosim decat o particica f mica din creier(deci si perceptia si gandirea ne este foarte limitata)....daca am putea trece peste aceasta asa numita bariera de potential al creierului cine stie la ce concluzii fara de precedent am ajunge......:D
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă