Ştiinţă şi tehnologie. Noutăţi, dezbateri pe subiecte ştiinţifice de actualitate > Cărţi, documentare şi filme

Simon Shnoll

(1/2) > >>

meteor:
Un om LEGENDA. Intimplator am aflat de el demult la o emisiune TV ruseasca despre reactia Belousov-Zhabotinsky, inca de atunci eu am scris ceva despre el (pareri foarte pozitive), dar ma pasionat in acel discurs despre cercetarile sale decit obectul de studiu (chimia si biologia care nu totalmente ma pasioneaza).
Acest om cit a muncit in viata sa, pazeasca sfintii de asa munca titanica. Atentie ce om invatat cum nu permament si foarte atent se avinta sa spuna: "Stiu cert ca asa este".


Un filmulet senzational cel putin pentru mine. Presupun si eu ca din anumite motive posibil se fac neobservate ideile si personalitatea sa.

Scurt rezumat:
"Factorii cosmofizici in procesele aleatoare "
Shnoll fiind bio-chimist in un laborator de al sau ~ 60 ani in urma facea niste masurari asupra unor procese biologice (aminoacizi se pare).
Dar, invatatul stia bine caci aceste masuratori nu dau permament valori exacte, caci asimptotic daca am lua numarul de masurari si valorile preciziilor lor vor trebui sa tinda la curba Gauss.
Aceste grafice a functiilor nu se supuneau legii mai sus enuntate, ci parca formau niste dubluri a curbei Gauss, in anumite zile in genere alte functii faceau.
Om invatat stia bine caci asa ceva sau e gresit sau el nu e intreg la cap. A suferit enorm de multe confruntatii cu oameni de elita din stiinta Rusiei care chiar il considerau dus cu pluta.
Omul in ciuda conditiilor grele atit financiar cit si moral, s-a apucat si facia un numar imens de experimente , a trecut experimente[masuratorile] la fizica atomului (deoarece aceastea se socot din domeniul sau de masurare cele mai exacte, deoarece ele se socot.. [pina la el..] ca sunt independente alte marimi ca temperatura, presiune,.. ).
Observatia a fost una cutremuratoare, anume graficile au asemanari, o periodicitate (aproape asemanatoare cu cea precedenta !) zilnica (nu in 24 ore fix, ci 23 .. asa cum e corecta astronomic), anuala, atunci cind Luna in anumite pozitii se afla si graficile se aseamana de la masuratoarea acea cind Luna se afla la aceeasi pozitie. La acelasi meridian masuratorile sunt exacte. A facut experimente si a demonstrat caci poate determina meridianul, ora zilei, ziua anului, pozitia Lunii,.. in urma masurari acestor procese aleatoare.
Aceasta [el spune, eu o sa incerc sa traduc corect, dar nu stiu daca va iesi] se intimpla caci aupra pozitiei spatio-temporala a cutarelui punct din Univers actioneaza anumitele procese [unde gravitationale de exemplu, dar in anul 2013 domnul spunea atent ca fiind ipotetic] noua inca astazi necunoscute nici pe departe.
Diagramele sunt ACELEASI pentru orice experiment din orice domeniu nu ati efectua, DACA il efectuati in acelasi timp si in acelasi loc (sunt foarte asemanatoare daca il efectuati pe acelasi meridian).
A mai propus un experiment, cum spune el exceptional care domenstreaza distrofia spatio-temporala in cutarele conditii[nu am inteles prea bine ce spune la polul Nord sincron 2 contoare fac masuratorile unul orientat spre steaua polara altul perpendicular pe acest plan si rotinduse in jurul sau in rezultat se formeaza functia constanta"

Dupa parerea mea e o descoperire foarte importanta si interesanta cu aplicatii largi in mecaniaca cuantica, in genere fizicii cuantice si intregei stiinte.

sumalan dorin:

 Salutari

@Meteor,este laudabila initiativa ta de a promova oamenii de stiinta rusi,te rog sa nu uiti ca in stiinta este loc pentu toti.Poate vei gasi timp sa promovezi si oamenii de stiinta romani.

Mult succes.

meteor:
In stiinta nu trebuie si automat nici nu este in adevarata stiinta diferenta intre rus, evreu, roman, bogat, sarac,..

Dar, cum sa nu uit sa fac aceasta promovare, daca cele de mai sus au aparut intimplator, inafara de aceasta ce politica se duce chiar si aici pe forum ?! Ce mod de comunicare cu tinerii are Shnol si ce mod de comunicare cu tinerii verzi au altii ?!

Vasile Suceveanu (printre altele cele mai importante descoperiri el imi spunea caci le considera caci a putut demontra Marea teorema a lui Fermat in doar chiteva pagini totul rezuminduse pe triunghiuri dreptunghice.., alta ca a demonstrat demult infinitatea numerelor gemene din cite am inteles folosind clase de numere, concret demonstratia expusa nu a enuntat, dar sa stai linistit caci un om mai riguros ca el in stiinta foarte rar vei gasi, eu cu tarie cred ca el nu a spus minciunele), Eugen Grebenicov niste oameni basarabeni (se exmuneau deschis si tare pro romani) minunati, ai idee ceva despre ei ?! Da au studiat in Rusia,... dar cine si-a dat interesul despre ei ?!
Atunci cind a fost Vasile Suceveanu viu am anuntat cite ceva despre el, am dorit sa initiez un interviu cu el, cui ii era pasa ?! Azi dute si il cauta si fa interviu..

Despre Shnol mica completare:

"Partea a II-a din lectia- Factorii cosmologici in procesele aleatoare "
In genere nu am observat cine stie ce nou, autorul spune caci au observat o ciclicitate de repetitie anuala si anume cu proprietati polindromice.
La fel daca se orienteaza tubul cu particule alfa inspre steaua polara indiferent de pozitia geografica de pe Pamint graficul va fi acelasi [deoarece planul de rotatie Pamint-Soare e perpendiculat pe directia Soare- Steaua Polara]"

[eu presupun caci daca am face media anuala redusa pina la minute, posibil sa iasa in final curba lui Gauss. Daca e asa aceasta posibil ar reduce din importanta descoperirea facuta, daca nu atunci ramine importanta nu stiu cam nimic dar ma expun marea importanta dupa parerea mea vine pentru fizica cuantica in dezbaterea "Conceptului Copenhaga" si ar veni in sustinerea cei ce o respingeau Einstein si Schrodinger, dar nu e clar definitoriu tot raspunsul]

Pina in final o sa fac o pauza despre invatatii' din Rusia...  ;D


sumalan dorin:

@Meteor ,multumesc pt amabilitatea de a raspunde promt.Trebuie sa iti spun ca nu stiam de Vasile Suceveanu si Eugen Grebenicov,intr-adevar sunt personalitati ale stiintei.Daca iti face placere ,chiar as fii interesat sa continui topicul.

Mult succes.

meteor:
Sunt uimit foarte mult cit de mare e indeferenta utilizatorilor de aici privitor la a incerca sa explice fenomenul.

Forumul poate trece prin niste perioade nu prea prietenoase... dar totus.

Mai pe scurt macar sensul fenomenului, a ceea ce s-a observat e clara sau nu ?!

Rezumat: Rezultatul proceselor/evenimentelor aleatoare s-a observat caci foarte mult depinde de pozitia corpurilor ceresti, pozitia geografica. Ca o concluzie s-ar putea spune caci gravitatia influentiaza asupra proceselor aleatoare (de tot neamul).

Isi da cineva seama macar citus de putin ce misterios e aceasta ?! Sa fie problema in dilatatia temporara si deaceea in unele periade avem un rezultat iar in altele altul, nu cred si cam imi pare ca nu are sens.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă