Filozofia ştiinţei, filozofie, psihologie, sociologie şi limba română > Psihologie

Etichete psihologice

(1/2) > >>

sumalan dorin:

 De ce oamenii pun etichete psihologice de exemplu (bun,rau,prost,fatarnic etc) Ce impact are o eticheta psihologica daca i-o adresezi unui individ intr-un grup?Cum te poti apara de cineva care incearca sa iti puna o eticheta psihologica indiferent de natura ei (buna sau rea).

07Marius:

--- Citat din: Şumi din Aprilie 27, 2013, 03:55:27 a.m. ---De ce oamenii pun etichete psihologice de exemplu (bun,rau,prost,fatarnic etc) Ce impact are o eticheta psihologica daca i-o adresezi unui individ intr-un grup?

--- Terminare citat ---

Omul evalueaza in permanenta mediul din jurul lui. Informatia este esentiala pentru supravietuire, perpetuarea speciei etc. Asadar, chiar involuntar sau fara a fi constient de acest lucru mereu analizam si catalogam tot ce ne inconjoara sau cu ce interactionam. Singur fiind fara vreun scop anume, iti auzi gandurile: e cald, mie sete, ce papusa... ,uoau ce masina, ce prost, idiot, etc. Pina nu exprimi cu voce tare gandurile tale, nu atragi atentia - esti un individ normal. Mai greu este cand pierzi autocontrolul.


--- Citat din: Şumi din Aprilie 27, 2013, 03:55:27 a.m. ---Cum te poti apara de cineva care incearca sa iti puna o eticheta psihologica indiferent de natura ei (buna sau rea).

--- Terminare citat ---

In sine, fiecare are propriul catalog. Se fac in permanenta update-uri, stergeri sau inserari de noi date. Cand se exprima acest lucru verbal intr-un grup, poti sa zambesti ingaduitor, semn ca soarele a stationat cam mult pe unitatea centrala a individului care te-a suparat. Daca este pozitiva calificarea, atunci asteapta-te la o cerere - negresit va urma curand. De altfel sefii sunt inconjurati de o turma de indivizi care lauda calitatile acestuia - in public desigur, in asa fel incat sa ajunga la urechea potrivita mesajul. In particular, la o barfa afli lucruri nebanuite despre seful preafericit.
Si atunci te intrebi: cum dracu' sefu ala nu-i un idiot? Raspunsul corect: este! Marja de eroare 2%. :)

sumalan dorin:

 Salutari

Ceea ce spui tu ma face sa cred ca un om indiferent de eticheta sau etichetele puse (pozitive-negative) nu isi cunoaste propiul caracter iar personalitatea sa e construita din etichete (pozitive-negative) ci doar are o vaga impresie cum ar putea fii el /a in realitate .

Din mesajul tau deduc ca un individ/a poate sa se comporte intr-un grup/societate conform etichetelor puse (negative-pozitive).

07Marius:

--- Citat din: Şumi din Aprilie 28, 2013, 02:39:06 a.m. ---
 Salutari

Ceea ce spui tu ma face sa cred ca un om indiferent de eticheta sau etichetele puse (pozitive-negative) nu isi cunoaste propiul caracter iar personalitatea sa e construita din etichete (pozitive-negative) ci doar are o vaga impresie cum ar putea fii el /a in realitate .

Din mesajul tau deduc ca un individ/a poate sa se comporte intr-un grup/societate conform etichetelor puse (negative-pozitive).

--- Terminare citat ---

Nu, poate nu a reiesit prea clar din mesajul meu, mai clar si pe scurt ar fi ca aceste "etichete" sunt de fapt personale si variaza in limite largi de la individ la individ pentru aceeasi persoana vizata. Depind de experienta fiecaruia cu persoana in cauza si reflecta doar partial caracterul individului etichetat. Daca s-ar face un studiu cu un nr. mare de persoane care ar evalua o anumita persoana, rezultatul statistic al acestor calificari ar descrie cel mai fidel caracteristicile individului apreciat.

O singura "evaluare" nu este semnificativa si surprinde doar expresia unui singur individ care oricum este subiectiva. Mai multe evaluari insa, finiseaza si apropie cat mai aproape de realitate adevaratele carateristici ale individului.

Chiar acelasi individ reactioneaza diferit sa zicem la acelasi tip de stimului, in functie de factori aleatorii. Sigur, in mare isi pastreaza "naravul". Acesta din urma poate fi surprins de un nr. mare de observatori, analisti spune-le cum doresti.

Imaginea de sine este una si in general nu se suprapune cu imaginea construita in viziunea altora decat partial. Cand ne place, in general aceasta imagine... Este un defect as zice f. raspindit.

Ceea ce ma distreaza este faptul ca linguseala prinde de obicei f. bine la superiori. Si asta dupa mine, nu este un semn de prea multa inteligenta... Dar, este o opinie personala si desigur intotdeauna sunt exceptii. Ceea ce conteaza pina la urma este nr. lor...

calientesistems:
Etichetele trebuie ignorate ,

o persoana pe treaba ei nu trebuie sa fie afectata de etichetele celorlalti  .

etichetarea este o practica tipic romaneasca sora cu uitatul peste gardul vecinului .

fiecare trebuie sa vada doar scopul si drumul sau... doar asa putem evolua ...

ca oameni si caracter

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă