Chimie, biologie, medicină şi antropologie > Originea si evolutia vietii

Creaţie sau evoluţie. Trebuie să alegem?

(1/16) > >>

Eugen7:
Propun sa discutam aici acest subiect intr-un limbaj academic (stiintific, filozofic, teologic) adecvant  (ceea ce implica excluderea limbajului pseduo-stiintific, pseudo-filozofic, pseudo-teologic precum si a aberatiilor).

Prima referinta este lucrarea "Creaţie sau evoluţie. Trebuie să alegem?" a lui DENIS R. ALEXANDER, director al Faraday Institute for Science and Religion, membru al St. Edmund College la Universitatea Cambridge, doctor în biologie moleculară, a fost conducătorul Programului de Imunologie Moleculară şi directorul Laboratorului pentru semnalizarea şi dezvoltarea limfocitelor la Babraham Institute, Cambridge.
"In lucrarea sa, cele două teorii dominante ale originii vieţii, creaţionismul şi evoluţionismul, sunt abordate separat şi exemplificate cu argumente ştiinţifice, dar şi teologice, autorul demonstrând că ele nu sunt complet străine una de cealaltă şi că viitorul le va aduce laolaltă în explicarea apariţiei Pământului şi a omului."
http://www.curteaveche.ro/Creatie_sau_evolutie_Trebuie_sa_alegem_-3-1100
http://www.curteaveche.ro/module-Pagesetter-printpub-tid-3-pid-1100.phtml
http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2008/sep/12/religion.evolution

A doua referinta este lucrarea "Limbajul lui Dumnezeu - Un om de ştiinţă aduce dovezi în sprijinul credinţei" a lui Francis S. Collins. "Credinţa, aşa cum o demonstrează Collins, nu este duşmanul raţionalităţii ştiinţifice, ci complementul ei perfect. Acest remarcabil testament personal al directorului Proiectului Genomului Uman îi va surprinde pe unii, îi va încânta pe alţii şi va aduce o contribuţie durabilă la marea cultură a înţelegerii umane."
http://www.curteaveche.ro/Limbajul_lui_Dumnezeu_Un_om_de_stiinta_aduce_dovezi_in_sprijinul_credintei-3-863

A treia referinta este lucrarea "Dawkins: o amăgire? - Fundamentalismul ateu şi negarea divinului" autori fiind Alister McGrath, Joanna Collicutt McGrath.
Joanna Collicutt McGrath a studiat psihologia experimentală la Oxford, apoi s-a specializat în neuropsihologia clinică, după care a studiat teologia creştină, specializându-se în studiile biblice.
Alister McGrath este în prezent profesor de Istorie a Teologiei la Universitatea Oxford şi cercetător asociat principal la Colegiul Harris Manchester. Principalul său domeniu de interes îl constituie istoria gândirii creştine, în special relaţia dintre ştiinţele naturii şi credinţa creştină.
http://www.curteaveche.ro/Dawkins_o_amagire_Fundamentalismul_ateu_si_negarea_divinului-3-1071

AlexandruLazar:

--- Citat ---In lucrarea sa, cele două teorii dominante ale originii vieţii
--- Terminare citat ---

Dacă este vorba de ipoteza creației și de teoria evoluției, cred că ar fi interesant de luat în calcul faptul că teoria evoluției nu încearcă să explice originea vieții, ci diversitatea speciilor. Ramura biologiei care se ocupă cu originea vieții este abiogeneza, nicidecum evoluția.

Eugen7:

--- Citat din: AlexandruLazar din Iunie 05, 2012, 04:33:13 p.m. ---
--- Citat ---In lucrarea sa, cele două teorii dominante ale originii vieţii
--- Terminare citat ---
Dacă este vorba de ipoteza creației și de teoria evoluției, cred că ar fi interesant de luat în calcul faptul că teoria evoluției nu încearcă să explice originea vieții, ci diversitatea speciilor. Ramura biologiei care se ocupă cu originea vieții este abiogeneza, nicidecum evoluția.
--- Terminare citat ---
Sunt in asentimentul dvs.
Autorul trateaza adecvat problema aparitiei speciei umane atat din perspectiva teoriei evolutioniste (cap 9) cat si din perspectiva Biblica, prezentand elocvent si cele 5 modele propuse pentru a face legatura intre invataturile teologice si biologia evolutionista (cap 10 pag 264).

Electron:
La intrebarea din titlul topicului, raspunsul scurt este desigur: da.

Raspunsul mai lung este: da, pentru ca e nevoie sa alegem o anumita speta de creationism, bine aleasa, a posteriori descoperirilor stiintifice legate de evolutie, pentru a spera sa obtinem ceva compatibil atunci cand incercam sa combinam ipoteza nestiintifica a creationismului cu evolutionismul.

Eu sunt curios, desi probabil vei evita sa raspunzi in mod serios la asta, Eugen7, cum ai ales tu speta de creationism preferata tie? Cum ai decis care varianta e corecta si care nu? Sau toate sunt corecte in viziunea ta?


--- Citat din: Eugen7 din Iunie 05, 2012, 04:01:08 p.m. ---"In lucrarea sa, cele două teorii dominante ale originii vieţii, creaţionismul şi evoluţionismul, sunt abordate separat şi exemplificate cu argumente ştiinţifice, dar şi teologice, autorul demonstrând că ele nu sunt complet străine una de cealaltă şi că viitorul le va aduce laolaltă în explicarea apariţiei Pământului şi a omului."
--- Terminare citat ---
Chiar consideri ca o astfel de demonstratie e posibila?


--- Citat ---"Credinţa, aşa cum o demonstrează Collins, nu este duşmanul raţionalităţii ştiinţifice, ci complementul ei perfect.
--- Terminare citat ---
Credinta in sine nu poate fi dusmanul nimaniu, cei care se folosesc de credintele irationale ale oamenilor sunt in schimb dusmanii rationalitatii stiintifice. Istoria e o dovada in acest sens.


e-

Eugen7:

--- Citat din: Electron din Iunie 06, 2012, 11:05:03 a.m. ---La intrebarea din titlul topicului, raspunsul scurt este desigur: da.
Raspunsul mai lung este: da, pentru ca e nevoie sa alegem o anumita speta de creationism, bine aleasa, a posteriori descoperirilor stiintifice legate de evolutie, pentru a spera sa obtinem ceva compatibil atunci cand incercam sa combinam ipoteza nestiintifica a creationismului cu evolutionismul.
--- Terminare citat ---
Opinia dvs are un fundament rational insa nu este exclusiva (chiar privind doar din perpectiva demersului stiintific).


--- Citat din: Electron din Iunie 06, 2012, 11:05:03 a.m. ---Eu sunt curios, desi probabil vei evita sa raspunzi in mod serios la asta, Eugen7, cum ai ales tu speta de creationism preferata tie? Cum ai decis care varianta e corecta si care nu? Sau toate sunt corecte in viziunea ta?
--- Terminare citat ---
Dupa cum observati (din lucrarile oferite ca referinta) problema adusa in discutie pe acest topic este cat se poate de serioasa la nivel academic. (Am precizat inca de la inceput ca doresc excluderea limbajului pseduo-stiintific, pseduo-filozofic, pseudo-teologic precum si a aberatiilor).

Consider orice incercare lapidara de raspuns la intrebarea din titpul topicului este inadecvata (fie ca se bazeaza pe argumente religioase, fie ca se bazeaza pe argumente stiintifice). Orice raspuns academic trebuie sa fie argumentat corespunzator acestui nivel.

O lucrare ce sta la baza formarii opiniei mele este:
Universul în comuniune - Către o sinteză neopatristică a teologiei şi ştiinţei - Alexei Nesteruk
http://www.curteaveche.ro/Universul_in_comuniune_Catre_o_sinteza_neopatristica_a_teologiei_si_stiintei-3-932
O recentie a acestei lucrari se gaseste pe urmatorul link:
http://liviuvidican.blogspot.ro/2010/11/alexei-nesteruk-universul-in-comuniune.html

Am precizat in numeroase randuri pe acest forum ca sunt crestin ortodox, iar in acest sens sunt de acord cu initiativa autorului susmentionat: "Spre un Angajament Teologic Ortodox-Răsăritean Radical în Dezbaterea Modernă Stiintă-Religie"
http://mihaicaragiu.blogspot.ro/2010/07/alexei-nesteruk-spre-un-angajament.html
Spre un Angajament Teologic Ortodox-Răsăritean Radical în Dezbaterea Modernă Stiintă-Religie

Teologia ortodoxa contemporana din Romania, are la nivel academic preocupari relevante in ceea ce priveste dialogul onest intre stiinta si religie, sustinute de patriarhul BOR. Cateva lucrari de referinta in acest sens sunt:
Teologie ortodoxă şi ştiinţă -    Adrian Lemeni; Pr. Răzvan Ionescu
http://www.publicatiiortodoxe.ro/teologie-ortodoxa-si-stiinta.html
"În această carte, concepută ca un manual ce oferă repere petnru relizarea unui dialog constructiv între ştiinţă şi teologie..."

Repere patristice in dialogul dintre teologie si stiinta - coordonator Adrian Lemeni
http://www.librarie.net/carti/129652/Repere-patristice-dialogul-dintre-teologie-stiinta-Adrian-Lemeni
"..Relaţia dintre teologie şi ştiinţă reprezintă un domeniu de mare actualitate şi complexitate, necesitând nunaţări semnificative în formarea şi cultivarea discernământului în probleme de interferenţă care presupun înâlnirea cunoaşterii teologice şi ştiinţifice.
Implicaţiile epistemologice ale cercetătorilor ştiinţifice din domenii de vârf ale ştiinţei contemporane depăşesc o poziţie reducţionistă bazată pe aroganţă şi autosuficienţă. în această situaţie există posibilitatea unei deschideri oneste dinspre ştiinţă către alte forme de cunoaştere, inclusiv cea teologică.... 
 în acest volum sunt abordate teme relevante pentru actualizarea reperelor patristice în dialogul dintre teologie şi ştiinţă şi contemporaneitate. Este evidenţiată cugetarea patristică pentru care nu există o separare artificială între raţiune şi credintă. Este naturală cunoaşterea raţiunilor făpturii prin demonstraţie, însă cunoaşterea prin credinţă este mai presus de cunoaşterea disursivă...."

Sensul eshatologic al creatiei - Adrian Lemeni
http://www.librarie.net/carti/18316/Sensul-eshatologic-creatiei-Adrian-Lemeni
"Este prezentata viziunea omului religios despre cosmos, sensul eshatologic al istoriei, cosmologia stiintifica actuala ca o posibila punte de legatura intre teologie si stiinta."

Adevar si comuniune - Adrian Lemeni
http://www.librarie.net/carti/167379/Adevar-comuniune-Adrian-Lemeni


--- Citat din: Electron din Iunie 06, 2012, 11:05:03 a.m. ---
--- Citat din: Eugen7 din Iunie 05, 2012, 04:01:08 p.m. ---"In lucrarea sa, cele două teorii dominante ale originii vieţii, creaţionismul şi evoluţionismul, sunt abordate separat şi exemplificate cu argumente ştiinţifice, dar şi teologice, autorul demonstrând că ele nu sunt complet străine una de cealaltă şi că viitorul le va aduce laolaltă în explicarea apariţiei Pământului şi a omului."
--- Terminare citat ---
Chiar consideri ca o astfel de demonstratie e posibila?
--- Terminare citat ---
Da, consider ca "ele nu sunt complet straine".


--- Citat din: Electron din Iunie 06, 2012, 11:05:03 a.m. ---
--- Citat ---"Credinţa, aşa cum o demonstrează Collins, nu este duşmanul raţionalităţii ştiinţifice, ci complementul ei perfect.
--- Terminare citat ---
Credinta in sine nu poate fi dusmanul nimaniu, cei care se folosesc de credintele irationale ale oamenilor sunt in schimb dusmanii rationalitatii stiintifice. Istoria e o dovada in acest sens.
e-
--- Terminare citat ---
Sunt de acord cu afirmatiile dvs.
Manipularea maselor in scopuri meschine si ipocrite se poate face atat prin argumente (tendentioase) religioase, filozofice cat si stiintfice. Istoria este o dovada in acest sens.

Doresc sa precizez ca in conformitate cu afirmatiile filozofice precum si cele teologice, demersul stiintific, desi este corect in ceea ce priveste studiul universului, nu este eshaustiv in ceea ce priveste ontologia. In acest sens consider ca este imperios necesara evitatrea atat a oricarei infatuari intelectuale stiintifice (spre exemplu noul curent ateist), dar si a oricarei forme de fundamentalism teologic sau filozofic (spre exemplu agnosticismul).

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă