IT şi electronică > Hardware

Switch sau router?

(1/2) > >>

Mariuss:
Buna. Am un PC conectat la internet pe un IP dinamic. As vrea sa conectez inca 3 PC-uri pe lanaga acesta si as dori sa ma ghidati ce sa folosesc, un router sau un switch? As dori ca IP-urile sa fie diferite la PC-uri si, la fel, dinamice ( sa se schimbe dupa fiecare restart, la fiecare PC) si latimea de banda primita pe cablul principal sa o am la fiecare dintre PC-uri, nu sa se imparta intre ele.
1.Cu router as reusi sa obtin asta?
2. La un IP dinamic, dupa cat timp o sa se repete IP-ul? (255 de restarturi?)
Va multumesc anticipat.

tavy:
Pentru ce vrei tu, dacă am înțeles bine, ai nevoie de un switch și de 3 abonamente la internet. Cum o să ai 3 abonamente, cel ai probabil furnizorul de internet îți va da el switchul pentru că preferă asta în loc să-ți vină cu 3 cabluri în casă.

Dacă vei folosi un router, fiecare calculator va primi câte o adresă IP privată dar în exterior toate cele 3 calculatoare vor ieși cu aceeași adresă IP publică.

Mai există varianta în care ai un abonament de tip „bussines” în care vei primi o clasă de adrese IP, eventual o clasă de 256 de adrese și cu un router local să-ți aloci tu dinamic adrese din această clasă. Oricum un astfel de abonament este destul de scump și va fi foarte greu de obținut 256 de adrese IP pentru doar 3 calculatoare pentru că adresele de IP trebuiesc justificate la RIPE și pe RIPE nu-l interesează cât plătești tu, mai ales pe criza asta de adrese IPv4.

Mariuss:
Am inteles. Nu pot sa imi fac 3 abonamente, nici clasa business. Atunci ma intereseaza viteza care imi vine pe principal, sa fie aceeasi in toate PC-urile care le folosesc, nu conteaza ce IP-uri o sa am. Pot sa fac asa ceva?

cripus:

--- Citat din: Mariuss din Mai 10, 2012, 01:55:47 p.m. ---Am inteles. Nu pot sa imi fac 3 abonamente, nici clasa business. Atunci ma intereseaza viteza care imi vine pe principal, sa fie aceeasi in toate PC-urile care le folosesc, nu conteaza ce IP-uri o sa am. Pot sa fac asa ceva?

--- Terminare citat ---

Pe " principal  nu vine " nici o viteza :)
Poti sa ai 3 + 1 port de uplink, toate la 100Mbps de ex. insa asa cum continutul unui pahar de apa nu poate fi baut de 3 insi ( doar impartit ) la fel si aici nu poti avea aceeasi capacitate ( cea a sv. platit la providerul de net ) la fiecare calc.

Daca ai o valoare dorita pt. fiecare dintre cele 3 calc. poti face un contract cu providerul ( daca vrea si el, pt. ca serviciile sint standardizate ) in functie de valoarea totala si shape pt. fiecare la valoarea dorita ( cu router )

Ce valoare are "viteza" dorita de tine ? Ai un motiv anume pt. care o doresti egala pe toate 3  ?

Mariuss:
Uite, dau exemplu concret: acum fac un upload la PC1 cu 3 MB/s, care o sa il tin pana maine pornit. Daca iau mufa principala, o bag intr-un router, de la care mai conectez inca 3-4 PC-uri, la care, la fel, la fiecare le pun pe upload pana maine, o sa imi afecteze cei 3 MB/s de la PC1 cu router? Dar cu switch?
Sper ca mi-ati inteles intrebarea. Multumesc anticipat.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă