Chimie, biologie, medicină şi antropologie > Originea si evolutia vietii

Aparitia vietii pe Terra

(1/12) > >>

Temari:
Aici o sa va exprimati parerile despre aparitia vietii pe Pamant. Bine inteles, aceeasi regula poate fi aplicata si pt alte planete (cum ar fi Marte, o descoperire in 2006, existenta unor cratere de sare, si sub ele multa umezeala, asta a confirmat ca Planeta Rosie era odata posesoare de apa), dar vorbim despre planeta Pamant si daca doriti, sa va spuneti parerea daca exista sau nu viata in alta parte a Universului.
Si acum, teoriile legate de originea vietii stiute de mine (poate or fi mai multe)
Teoria creatiei divine sustine ca viata a fost creata de o fiinta divina, supranaturala, cu puteri ce depasesc imaginatia omului.
Teoria generatiei spontane afirma ca viata a aparut din materie nevie, anorganica, in diferite conditii, de exemplu din praf, umezeala...dar teoria a fost infirmata experimental.
Teoria panspermiei (cosmogonica) afirma ca viata are origine extraterestra, inaintea oamenilor existand si alte fiinte mai puternice si mai inteligente, care ne-au dat viata prin experimente.
Teoria stabilitatii vietii neaga evolutia pe Pamant (sau involutia) considerand ca viata a existat si va exista mereu prin forme neschimbate.
Teoria evolutiei biochimice (Teoria Oparin-Haldane) considera ca viata a aparut din mediul acvatic, pornind de la carbon, avand loc o evolutie complexa biochimica, intr-un timp indelungat, pana cand au aparut primele sisteme biologice, de la vietati minuscule.

Puteti completa. Voi ce spuneti?

Adi:

--- Citat din: Temari din Mai 24, 2008, 06:37:11 p.m. ---Aici o sa va exprimati parerile despre aparitia vietii pe Pamant.

--- Terminare citat ---

Vrei sa spui "Aici va invit sa va exprimati parerile despre ...", nu?:)


--- Citat din: Temari din Mai 24, 2008, 06:37:11 p.m. ---Bine inteles, aceeasi regula poate fi aplicata si pt alte planete (cum ar fi Marte, o descoperire in 2006, existenta unor cratere de sare, si sub ele multa umezeala, asta a confirmat ca Planeta Rosie era odata posesoare de apa), dar vorbim despre planeta Pamant si daca doriti, sa va spuneti parerea daca exista sau nu viata in alta parte a Universului.

--- Terminare citat ---

Vrei sa spui "poate fi aplicata si la posibila aparitie a vietii pe alte planete. De exemplu, sansa sa existe viata pe Marte a crescut de cand stim, de cativa ani, ca exista apa pe Marte si in trecut a existat chiar apa in stare lichida".--- Citat din: Temari din Mai 24, 2008, 06:37:11 p.m. ---Si acum, teoriile legate de originea vietii stiute de mine (poate or fi mai multe)
Teoria creatiei divine sustine ca viata a fost creata de o fiinta divina, supranaturala, cu puteri ce depasesc imaginatia omului.

--- Terminare citat ---

Foarte interesant, ai pus teoria creatiei divine prima! Si nu e nici macar teorie stiintifica.


--- Citat din: Temari din Mai 24, 2008, 06:37:11 p.m. ---Teoria generatiei spontane afirma ca viata a aparut din materie nevie, anorganica, in diferite conditii, de exemplu din praf, umezeala...dar teoria a fost infirmata experimental.

--- Terminare citat ---

Eu stiu ca nu a fost infirmata experimental. De aceea sunt curios ce argumente aduci si ce surse citezi cand zici ca a fost infirmata experimental.


--- Citat din: Temari din Mai 24, 2008, 06:37:11 p.m. ---Teoria panspermiei (cosmogonica) afirma ca viata are origine extraterestra, inaintea oamenilor existand si alte fiinte mai puternice si mai inteligente, care ne-au dat viata prin experimente.

--- Terminare citat ---

Teoria nu se refera neaparat la aparitia oamenilor, ci la aparitia vietii. Adica poate "spori" de viata, organisme primitive, purtate de praf cosmic sa fi ajuns pe Terra. Sau poate niste chimicale necesare aparitiei vietii sa fie aduse din cosmos de vanturile cosmice.


--- Citat din: Temari din Mai 24, 2008, 06:37:11 p.m. ---Teoria stabilitatii vietii neaga evolutia pe Pamant (sau involutia) considerand ca viata a existat si va exista mereu prin forme neschimbate.

--- Terminare citat ---

Ai trecut la teorii ale evolutiei vietii odata ce a aparut, nu mai vorbesti de aparitia vietii. Trebuie sa le distingi pe cele doua. Multi de exemplu se opun teoriei evolutiei pe principiul ca nu explica cum a aparut viata. Pai nici nu explica cum a aparut viata. Spune doar cum a evoluat dupa!


--- Citat din: Temari din Mai 24, 2008, 06:37:11 p.m. ---Teoria evolutiei biochimice (Teoria Oparin-Haldane) considera ca viata a aparut din mediul acvatic, pornind de la carbon, avand loc o evolutie complexa biochimica, intr-un timp indelungat, pana cand au aparut primele sisteme biologice, de la vietati minuscule.

--- Terminare citat ---

Pai daca ai spus ca exista o teorie care neaga evolutia, trebuie sa spui ca exista o teorie a evolutiei, cea a lui Darwin, teoria actualement acceptata si rasverificata de stiinta. Incearca sa elimini exhaustiv teoriile, daca zici pe una, sa zici si perechea ei. De Oparin Haldan asta nu am auzit. E diferita de cea a lui Darwiin? Poti sa ne dai niste surse, niste informatii pe scurt? Eu chiar nu am auzit de ea.

Am completat. Tu in care din teorii crezi si din ce motive?

Lorene:

       Universul a fost şi continuă să fie pentru cercetare un domeniu tulburător, el a fascinat şi continuă să fascineze ochii şi minţile oamenilor de mii de ani.
        În stadiul actual al cunoştinţelor despre apariţia vieţii pe Pământ se deosebeşte trecerea de la unii compuşi chimici minerali (de felul carbonaţilor, silicaţilor, fosfaţilor) cu structură relativ simplă, la structuri de mare complexitate, care alcătuiesc materia vie ce se caracterizează prin proprietatea autoreproducerii pe baza consumului de substanţe minerale.
        Evoluţia pare să se fi făcut în două etape: una chimică şi alta biologică (=teoria bio- chimică*).
       În prima etapă s-a trecut de la atomii existenţi în atmosfera primitivă a Pământului,  diferită de cea actuală (formată pe atunci din amoniac, metan, hidrogen şi apă) , la molecule din ce în ce mai complexe : mai întâi aminoacizii, zaharuri, baze azotate şi nucleotide, apoi proteine, polizaharide, grăsimi şi acizi nucleici, noii compuşi unindu-se formând polimeri. da arceastă etapă nu reprezintă chiar apariţia vieţii, ci este considerată ca o fază pregătitoare.
     
      A doua etapă, cea biologică, începe atunci când o asemenea organizare moleculară capătă o însuşire nouă, specifică vieţuitoarelor, cea de autocataliză. Acizii nucleici şi proteinele produc noii acizi nucleici şi proteine identice cu cei dintâi, ...  se ajunge la std. de cromozomi.. luând naştere bacterii apoi, organisme unicelulare şi cele pluri.   
   Din interactiunea acizilor nucleici cu proteine s-au format complexe mai stabile, informaţia genetică din acizii nucleici este translată în proteine - apărând în timp primul organism viu - care în esenţă este un sistem de proteine a cărui menţinere şi continuitate depinde de informatia genetica din acizii nucleici.  O caracteristică importantă a organismelor vii este existenţa unui program genetic alcatuit din gene in care este codificata biochimic informatia necesara realizarii structurilor si functiilor lor.

      In sprijinul acestor teorii s-au făcut experimente astfel: Stanley Miller a supus amestecul gazos format din amoniac, metan, hidrogen si vapori de apa, substante care se presupune că existau în atmosfera primara a Pământului, unor descărcari electrice de 60000 volti, echivalente cu cele din timpul furtunilor. Dupa 8 zile s-a constatat apariţia diferitelor substante organice - aminoacizi, care intră în alcătuirea proteinelor şi enzimelor. Prin polimerizarea aminoacizilor pot lua naştere pe cale abiogena, diferite proteine, care au rol esenţial în cadrul materiei vii.

        In altă ordine de idei, în meteoritul Murchison, căzut în Australia in 1969, s-au identificat 18 aminoacizi diferiţi, din care 6 se gasesc in proteinele normale. Originea lor s-a dovedit a fi extraterestră.

        De asemenea, în spaţiul cosmic au fost identificate 27 tipuri de molecule cu importanta biologică, cum sunt: apa, amoniacul, hidrogenul sulfurat, oxidul de carbon, cianul, metanolul, acidul formic.
Ca rezultat putem afirma ca viaţa a apărut pornind de la substanţe organice simple, amintite mai sus, sintetizate pe cale biogenă.

        Unitatea materială a vieţii constă în primul rând în existenţa unor programe genetice înregistrate în moleculele de acizi nucleici, adevăraţi purtători ai informaţiei vieţii.

Temari:
In primul rand, multumesc Andreea pentru minunata explicatie. Foarte interesanta, o mare parte nu stiam de ea. Nu am nimic de spus, este reusita, dar o sa mai completez cu ce mai stiu si eu.
Acum, Adi, teoriile pe care le-am explicat eu mai sus sunt Principalele teorii clasice si moderne privind originea vietii. (O sa scriu mai incolo si despre evolutia vietii). Dar biologii considera teoria lui Oparin-Haldane ca fiind cea adevarata. Si o sa descriu aceasta aparitie a vietii din neviu ( a nu se confunda cu teoria generatiei spontane - sincer, nici eu nu stiu prea multe despre asta) :
Prima etapa incepe cu aproape patru miliarde de ani in urma cand atmosfera Pamantului era bogata in hidrogen, metan, amoniac,apa si saraca in dioxid de carbon si oxigen. Sub influenta radiatiilor, eruptiilor vulcanice, meteoritilor etc s-au sintetizat natural aminoacizi, baze azotate, zaharuri, acizi organici, astfel formandu-se o combinatie de substante primitive. Aceasta ipoteza a fost sustinuta experimental de Stanley Miller.
A doua etapa a dus la realizarea polimerizarii aminoacizilor si sinteza unor proteine simple, denumite protenoizi. Si prin polimerizarea bazelor azotate, nucleosidelor si nucleotidelor s-au format primele nucleotide. Aceste substante organice complexe s-au asociat intre ele si au dat nastere la niste formatiuni, denumite de Oparin - coacervate. In sprijinul acestei ipoteze a adus dovezi experimentale Cyril Ponnamperuma.
(Aceste etape premergatoare aparitiei vietii arata o evolutie chimica; ulterior incepe era biologica)
A treia etapa s-a produs, cel mai probabil, de-alungul a milioane de ani. Au aparut protobiontii (primele forme acelulare de viata), s-au sintetizat primele forme de ARN (Acid ribonucleic) de dimensiuni foarte mici (deoarece cele mari erau instabile si distruse rapid). Astfel, a aparut prima criza informationala ce impiedica evolutia.
Ulterior, apare capacitatea de translatie din ARN in moleculele proteice; unele dintre ele avand capacitate enzimatica ce le-a permis sinteza de molecule de ARN mai mari, astfel prima criza informationala a fost depasita. Odata cu capacitatea de traducere apare si codul genetic, fiind suficient de complex incat nu a mai fost necesara evolutia lui. Marirea dimensiunii genelor respectiv a programelor genetice nu s-a putut realiza pe baza ARN-ului astfel aparand a doua criza informationala. Ea a fost depasita prin trecerea de la ARN (care este monocatenar) la AND (Acid dezoxiribonucleic, ce este bicatenar, dublu helix), fiind mai stabil cu ajutorul enzimelor revers-transcriptaze (ce transfera informatia din ARN in AND). Astfel, s-au marit considerabil genele si genomul, fiind posibila evolutia. Aceasta sinteza (care era de tip abiotica) a genelor de tip ARN si apoi de tip ADN, a insemnat trecerea de la evolutia chimica la cea biologica. Apar astfel primele forme acelulare de viata, si ulterior cele celulare (unicelulare in prima faza apoi cele pluricelulare).

Adi:
Buna Andreea. Ajuta foarte mult raspunsul tau detaliat. Intr--adevar, imi amintesc cand am studiat la scoala experimentul lui Miller, dar e bine sa se faca iarasi clar distinctia intre etapa chimica, cand din substrante simple au fost produse substante complexe, apoi cea biologica, cand au fost create primele celule care apoi au evoluat. Andreea a subliniat apoi ca substante simple necesare vietii s-au descoperit si pe alte planete sau sateliti, precum apa, amoniacul. Chiar substante complexe au fost descoperite, precum aminoacizi. Chiar sunt stiri care zic ca desi aminoacizii pot fi levogiri si dextrogiri, numai cei levogiri sunt prezenti in celulele vii. Iar o parte din aminioacizii gasiti pe meteoriti au mai multi levogiri decat dextrogiri. Desigur, trebuie verificat daca nu exista procese naturale in spatiu care distrug mai mult pe cei dextrogiri decat pe cei levogiri.

Buna Temari, multumesc pentru completarea ta. Vad cum astfel de teorii se suprapun in multe locuri. Este bine ca voi sunteti interesate de acest subiect si aduceti completari aici.

Iata pana alta o stire de la Stiinta.info: Si totusi, vine viata din Cosmos? Veti vedea ca are multe comentarii. Sunt multe comentarii pe tema evolutiei si tema religioasa. Totul legat de misterul aparitiei vietii.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă