Chimie, biologie, medicină şi antropologie > Chimie anorganică

Electroliza

(1/4) > >>

nikarzv:
Salut. Astazi am inceput sa experimentez cu electroliza. Am avut ca intentie sa obtin CuCl. Am procedat in urmatorul fel: am luat 2 electrozi: unul de cupru si celalalt din alt metal(nu stiu exact ce, zinc fier sau poate altceva nu stiu exact cred ca nu conteaza) am pus electrodul de cupru la firul pozititv si le-am scufundat intr-o solutie de apa cu sare,numai ca in loc sa se depuna ceva verde pe cupru s-a format un precipitat galben. Intrebarea mea este: ce este acel precipitat galben si cum fac sa obtin ceea ce doresc.

radhoo:
ai putea posta o poza cu rezultatul tau?

in sc. generala eu foloseam un mic electrolizor ca sursa de hidrogen, tot pe solutie de NaCl, sodiul reactiona cu apa si obtineam ce doream.

Tin minte totusi ca anodul, daca era de cupru se inverzea. Oricum, procesul care are loc e urm:

In solutia NaCl, se gasesc cu precadere ioni Na+ si Cl- (apa e putin ionizata, deci H+ si OH- sunt in cantitate redusa).

1) Sub actiunea curentului electric, ionii se deplaseaza la electrodul de semn opus, Na+ la catod (electrodul neg.) si astfel se numesc cationi si Cl- la anod (anioni).
Din punct de vedere electric, deplasarea ionilor inchide circuitul si apare un curent masurabil cu un ampermetru inseriat cu sursa.
La anod are loc
2Cl- -> Cl2 + 2e-
(se degaja clor gazos, ar trebui sa-i simti mirosul, dar atentie la doza, e toxic)

2) Anodul, daca intr-adevar e de cupru, se corodeaza:
Cu -> 2e- + Cu2+

nikarzv:
Imi pare rau... Nu mai am solutia. Am aruncat-o. Era un precipitat galben intens. Nu s-a simtit nici un miros de clor. Am observat doar degajare de hidrogen de la un electrod (cel negativ daca imi amintesc bine) care era de altfel si singurul care degaja bule. Nu stiu din ce material era ,l-am luat dintr-o baterie. Este subtire si are forma de cui. La cel de cupru s-a format foarte , foarte putin verde. Oare acel galben sa fi fost o combinatie a sodiului?

radhoo:
am sa incerc azi sa-ti  fac o poza.

radhoo:
cred ca am inteles ce se intampla. probabil ai folosit sare de bucatarie care acum contine pe langa iodura de potasiu si un antiaglomerant. vezi in pozele de mai jos, aspectul granulat ca de bob de mac.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă