Chimie, biologie, medicină şi antropologie > Chimie anorganică

Cand vopseaua pateaza hainele ...

(1/2) > >>

Adi:
De curand am vopsit baia si au picat cateva picaturi de vopsea pe haine. La cele la care am curatat imediat, cat era vopseaua inca lichida, vopseaua a iesit. Dar la cele la care nu am curatat si a apucat sa se intareasca, atunci nu s-a mai putut scoate, chiar daca am spalat rufele cu masina de spalat (e drept la temperatura medie nu maxima si la apasare medie nu mare).

Stie care vad in punct de vedere chimic de ce se intampla asta?

Iar practic, stiti vreo metoda in care pot scoate vopseaua din haine si sa le pot purta iarasi? :)

Mersi mult.

chimistul:
salut!

depinde ce vopsea ai folosit. evident ca exista cateva fenomene in special fizice. moleculele de vopsea patrund printre fibrele tesaturii la nivel micro si nu mai ies asa usor. o parte din moleculele din vopsea depinde de structura lor pot interactiona cu fibra. legaturi de H2 si culoarea iese rapis sau ionice si rezista mai mult.

foloseste ceva oxidant si ai hainele albe. si garderoba noua!  ;D

Adi:
Multumesc mult pentru raspuns!

chimistul:
ce fel de vopsea a fost?

de obicei pentru tesaturi se folosesc vopsele cu gruparea functionala -NH2 si in special saruri de diazoniu -N=N-. dar gama e foarte vasta. mai sunt si colorantii naturali iarasi foarte variati

Adi:
Era o vopsea alba pentru perete de baie. Din pacate, nu stiu mai multe detalii. Proprietarul apartamentului a cumparat cutia si apoi i-am dat-o inapoi.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă