Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Despre gauri negre microscopice

Creat de Adi, Septembrie 08, 2008, 10:54:05 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

mercur

CitatSalut, mecanismul Higgs nu explica de ce gaurile negre microscopice, daca ar exista, ar avea masa de repaus diferita de zero. Mecanismul Higgs explica masa pentru particule elementare, iar gaurile negre microscopice nu sunt particule elementare
Aici aş merge mai departe cu câteva întrebări:
Bosonii Higgs nu pot interacţiona nicidecum cu o astfel de micro black-hole?
De fapt o micro gaură neagră din ce este alcătuită?
Ce dimensiune spaţială are şi ce masă?
Cu ce ar putea interacţiona în timpul existenţei sale?

Adi

Citat din: mercur din Mai 30, 2011, 06:23:12 PM
CitatSalut, mecanismul Higgs nu explica de ce gaurile negre microscopice, daca ar exista, ar avea masa de repaus diferita de zero. Mecanismul Higgs explica masa pentru particule elementare, iar gaurile negre microscopice nu sunt particule elementare
Aici aş merge mai departe cu câteva întrebări:
Bosonii Higgs nu pot interacţiona nicidecum cu o astfel de micro black-hole?
De fapt o micro gaură neagră din ce este alcătuită?
Ce dimensiune spaţială are şi ce masă?
Cu ce ar putea interacţiona în timpul existenţei sale?

O gaura neagra microscopica s-ar comporta exact ca o gaura neagra macroscopica, numai ca ar fi foarte mica. Astfel, interactioneaza doar gravitational cu alte corpuri si in lumea subatomica forta gravitationala e atat de slaba incat e neglijabila. Din ce este alcauita o gaura neagra macroscopica? Din corpuri care cad in gaura neagra si din acele corpuri nu ramane decat masa lor, sarcina electrica si momentul de rotatie. Asadar gaura neagra pierde informatia particulelor initiale si ramane doar caracterizata de masa ei. Din ce e facuta? Din masa si doar atat. Nu e o particula elementara. Ce dimensiune spatiala are? Pai are raza zero, ca si o gaura neagra macroscopica, insa suprafata orizontuliu ei este o suprafata sferica, exact ca la o gaura neagra macroscopica. Ce masa are? Asa cum gaurile negre macroscopice au diferite masa, asa si gaurile negre microscopice, insa oricum, mase foarte foarte mici, mai mici ca ale unui atom. Ar interactiona cu toate corpurile care au masa, doar ca interactiunea e neglijabila. Si ar mai putea absorbi particule care trec prin orizontul lor, numai ca iarasi probabilitatea e foarte mica, tocmai pt ca ele sunt foarte mici si gravitational sunt prea slabe sa atraga alte particule.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

mercur

Deci interacţionează doar gravitaţional. Atunci, particulele rezultate din evaporarea ei pin radiaţie Hawking pot interacţiona cu bosonii Higgs?

mercur

Hai să mă exprim altfel: descoperirea unor găuri negre microsopice poate conduce prin felul lor de evaporare, prin radiaţe Hawking, la apariţia unor particule care interacţionează cu câmpul Higgs şi implicit la o verifcare a existenţei bosonilor Higgs?

Adi

Citat din: mercur din Mai 30, 2011, 06:43:17 PM
Deci interacţionează doar gravitaţional. Atunci, particulele rezultate din evaporarea ei pin radiaţie Hawking pot interacţiona cu bosonii Higgs?

Da, orice particula care are masa interactioneaza cu bosonii Higgs si de aceea au masa.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Citat din: mercur din Iunie 03, 2011, 12:53:25 AM
Hai să mă exprim altfel: descoperirea unor găuri negre microsopice poate conduce prin felul lor de evaporare, prin radiaţe Hawking, la apariţia unor particule care interacţionează cu câmpul Higgs

Da, orice particula care are masa o are pentru ca interactioneaza cu bosonul Higgs, daca teoria este corecta.

Citat din: mercur din Iunie 03, 2011, 12:53:25 AM
şi implicit la o verifcare a existenţei bosonilor Higgs?

Nu. Doar vezi ca exista o particula cu masa, dar asta nu e informatie noua, caci se stia deja ca daca particula aceea exista (un electron, de ex) atunci are masa.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Primul rezultat al cautarii gaurilor negre microscopice de la LHC apartine experimentului CMS. Nu a descoperit gauri negre microscopice, dar prezinta un eveniment candidat, adica un eveniment care arata cum ar arata unul de gaura neagra microscopica, dar cel mai probabil este un eveniment de background.

http://www.science20.com/quantum_diaries_survivor/plot_week_black_hole_candidate-79962
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

mircea_hodor

  Intrebare de la un profan ; Cit de gresit ar fi sa-mi imaginez ca o gaura neagra (macroscopica) ,pe linga masa-i enorma,ar mai avea si un foarte puternic cimp electromagnetic,cimp alimentat cu energie de la tot ceea ce absoarbe ,acelasi cimp care sa-i dea si miscarea de rotatie a materiei din interiorul ei exact cam cum este alimentat cu energie un motor?!.In imaginatia mea,daca acest cimp exista,ar putea fi factorul care creeaza miscarea de vortex a acelei gauri negre,si as putea merge mai departe gindind ca daca respectiva gaura neagra ar ajunge intr-o zona unde nu ar mai avea ce inghiti,automat miscarea de vortex ar incetini pina la inchiderea cu totul a acelei gauri.
2) Intrebare sf;Limita vitezei luminii se poate regasi intr-o gaura neagra,daca insa ea inregistreaza fie si o infinitezimala depasire,ar fi firesc sa-mi imaginez ca ma conduce in trecut?daca da e cert ca m-ar duce in trecutul universului catre care se revarsa nu-i asa?Corelar,daca aceasta viteza (prin absurd) ar scade cu mult sub aceste valori,ce s-ar intimpla cu aceasta gaura neagra?
3)Ce parere aveti despre graficul care ilustreaza prezenta anumitor corpuri ceresti in raport de tesatura spatio-temporara,oare reprezentarea unei gauri negre n-ar fi trebuit sa fie facuta astfel incit maximul de curba al tesaturii sa treaca prin centrul acelei gauri?!caci e clar ca acest fenomen face legatura dintre 2 universuri?!Cumva gindesc si in privinta celorlalte corpuri ceresti intelegind ca ar trebui ca maximul curbei sa treaca prin centrul de masa,insa stiu ca oricit de grele ar fi devreme ce nu rup tesatura spatiotemporala,nu au cum sa fie ilustrate altfel?!
4)In toate reprezentarile,o gaura neagra pare sa semene cu un tunel cit se poate de lung(sau adinc),in realitate nu cred ca grosimea "tesaturii"" ar avea motive sa fie atit de mare?!...as fi bucuros ,chiar daca sint un profan in materie,sa fiu si eu bagat in seama :)

mircea_hodor

Citat din: Virgil din Octombrie 17, 2008, 09:45:22 PM
Daca se cunoaste densitatea materiei la o gaura neagra, intrucat din cate stiu densitatea este de ordinul de marime al densitatii particulelor elementare, si in urma carui proces se formeaza? Colapsul despre care se vorbeste, presupune o concentrare imensa, iar aceasta presupune distrugerea atomilor, si chiar a nucleelor, numai asa materia poate atinge astfel de densitati. totusi acest fenomen se produce numai sub influienta fortelor gravitationale. Pot aceste forte sa invinga fortele nucleare? In primul rand in procesul de colapsare se produce comprimarea atomilor pana la captarea electronilor de catre protoni, deci ar ramane niste nuclee "degenerate"  formate numai din neutroni, in continuare neutronii, trebuie sa se "dizolve" in masa gaurii negre. In momentul acesta viteza neutronilor la impact devine zero, viteza la care masa lor, care este relativista, devine si ea zero, eliberand cuanta de energie, cuanta ce este absorbita de gaura neagra, astfel gaura neagra nu creste in masa, ci creste in energie. Cum masa unui corp depinde de viteza de deplasare
ar trebui ca viteza gaurii sa creasca pentru ai creste masa relativista, pentru ca masa obtinuta prin colapsare se transforma in energie. Dar gaura neagra absoarbe materia pe toata suprafata ei, deci impulsul mediu creat de materia absorbita este nul, adica viteza gaurii ramane constanta, iar masa relativista la fel. Atunci, care este  procesul cresterii masei gaurilor negre?

atanasu

Este gresit sa faci exercitii de imaginatie privind gaurile negre macroscopice ca sa nu spun cosmice pe un fir( pacat ca este parasit prin absenta lui Adi Buzatu)dedicat ipoteticelor gauri negre microscopice care daca ar fi dovedite ca existand s-ar produce un pas mare spre o teorie unificata macro si mcrocosmica.
Ai la dispozitiile siturile lui Protelisav si pe acest forum si aiurea.Teoria lui fiind universala si atotcuprinzatoare cred ca ar putea sa-ti de un raspuns avizat dar aici a redeschide un fir parasit cu ceva ce iese din topic nu mi se pare corect

PS. Am postat observand si am observat  fiindca am intrat aici din doua motive:
-numele fiului pe care nu-l observasem fiind de atata timp intrat in adormire
-numele tau cu care am nceput mai demult un dialog

mircea_hodor

Multumesc ptr. raspuns;intr-adevar firul povestii e altul,eu am extrapolat pe marginea raspunsului unui "interlocutor"anterior care facea unele paralele intre aceste 2 tipuri de gauri negre;voi transfera aceste intrebari  unui alt topic de actualitate si cu care se identifica mult mai bine.