O nouă întrebare care ni s-a părut interesantă în
secţiunea Q&A. Iată şi comentariul celui care a postat întrebarea,
thyan:
"Tocmai mi-a trecut prin minte o întrebare întrebătoare şi o scriu aici, pentru ca tu, care eşti mai "citit" decât mine, să-mi dai (dacă vrei) un răspuns (cel puţin) satisfăcător.
Este foarte populară, printre oamenii de ştiinţă, ideea că Energia neagră (dark energy) învinge gravitaţia şi determină universul să se extindă accelerat... Întrebarea mea e simplă: dacă energia neagră împiedică universul să se comprime sub acţiunea gravitaţiei, cum se face că stelele se pot forma... Oare aceeaşi energie neagră n-ar trebui să împiedice "comprimarea" norilor de gaz cosmic, care are ca rezultat formarea unei stele?
Poate că-mi veţi spune: la nivel "micro" (dimensiunile unui nor de gaz cosmic) gravitaţia e mai tare... În cazul acesta, la nivel "macro" (universul în sine) energia neagră n-ar trebui să fie prea multă, pentru că forţa gravitaţiei e invers proporţională cu pătratul distanţei... Şi totuşi, cam 3/4 din energia/materia universului e ... neagră... Iată de ce, cred eu, întrebarea mea rămâne...".
Cum este posibil ca
thyan să nu frecventeze forumul, esenţa eventualelor răspunsuri va fi pusă de noi şi pe Q&A. De asemenea, vom pune un link către acest subiect pe Q&A.
::M.