Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Teoria fizicii particulelor
Cea mai mica particula de materie?
Osmiumbin:
"dupa cum pare in prezent" bine spus :D
Overmind:
Dupa cercetarile mele si ale altor colaboratori de-ai mei, singura particula elementara o consideram a fi electronul (evident si pozitronul este de acelasi rang, doar cu incarcare opusa).
Nu sunt deloc de acord cu afirmatiile de mai sus cu privire la muoni. Munii, pionii si orce altceva de felul au mase de sute sau mii de ori mai mari decat a electronului.
De exemplu u- are masa masurata de 207 e- si cea calculata de 204 e-. Este incomparabil mai greu decat un electron.
Daca cineva imi poate da exemplu de particula mai de baza decat electronul, il invit sa o faca, dar sa ne prezinte o masa exacta calculata teoretic si una masurata practic.
ionut:
--- Citat din: Adi din Septembrie 28, 2008, 02:58:51 a.m. ---Sectiunea eficace inseamna probabilitate de a se produce un anumit proces (o interactiune a unei particule cu alte particule, de exemplu). Este altceva decat dimensiunea unei particule. Asadar, toate particulele elementare sunt la fel de mici, dupa cum pare in prezent.
--- Terminare citat ---
Adi, sectiunea eficace are dimensiune de arie. In acest sens, sectiunea eficace poate fi folosita ca o dimensiune "aparenta" a unor particule fata de anumite procese. Problema ar fi ca aceasta "dimensiune aparenta" ar fi dependenta de energie, impuls, proces, etc ceea ce nu prea e in concordanta cu imaginea clasica a dimensiunii unui corp care este constanta.
ionut:
--- Citat din: Overmind din Ianuarie 07, 2009, 04:24:51 p.m. ---Nu sunt deloc de acord cu afirmatiile de mai sus cu privire la muoni. Munii, pionii si orce altceva de felul au mase de sute sau mii de ori mai mari decat a electronului.
De exemplu u- are masa masurata de 207 e- si cea calculata de 204 e-. Este incomparabil mai greu decat un electron.
--- Terminare citat ---
Daca muonii au mase mai mari decat electronii asta nu inseamna ca ei nu pot fi fundamentali. Fotonii au masa zero (mai mica decat a electronilor), asta nu inseamna ca ei sunt mai fundamentali decat electronii. Deasemenea neutrinii au mase mai mici decat electronii, dar si ei sunt la fel de fundamentali ca si electronii.
--- Citat din: Overmind din Ianuarie 07, 2009, 04:24:51 p.m. ---Daca cineva imi poate da exemplu de particula mai de baza decat electronul, il invit sa o faca, dar sa ne prezinte o masa exacta calculata teoretic si una masurata practic.
--- Terminare citat ---
Nu exista particula mai de baza decat electronul. Electronul, la fel ca si celelalte particule elementare enuntate de Adi mai sus sunt la fel de "de baza". Masele leptonilor (electroni, muoni, taoni) au fost calculate teoretic folosindu-se electrodinamica cuantica. Deasemenea si masele bozonilor W si Z au fost prezise inainte de a fi masurate practic folosindu-se teoria electro-slaba pentru care Weinberg si compania au luat premiul Nobel.
Masele celorlalte particule elementare nu pot fi calculate analitic datorita naturii neperturbative a teoriei QCD si datorita lipsei unor parametri, precum masa bozonului Higgs. QCD este teoria care se ocupa de interactiile nucleare tari si neperturbativitatea inseamna ca ecuatiile obtinute cu aceasta teorie nu pot fi transformate in siruri de perturbatii pentru ca termenii de rang inalt nu converg catre zero si complica infinit calculele.
Adi:
Excelente comentarii, Ionut. Multumesc mult pentru completari.
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă