Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Teoria fizicii particulelor

Ce este "E8" mai exact ?

<< < (2/3) > >>

Electron:
Multumesc pentru articolele aduse in discutie.
Probabil ca toti cei interesati de subiect sunt de acord ca un studiu aprofundad al grupurilor si al celorlalte aspecte matematice e o buna cale de a intelege ce este "E8". Dar tocmai de aceea intreb aici, pentru ca sunt in cautarea unei metode de intelegere care sa fie accesibile mai pe larg, nu doar expertilor in matematici. E posibibil sa nu existe asa ceva, dar ma gandeam ca nu strica sa intreb.  ;)

Poate vine cineva cu niste analogii interesante, care sa "simplifice" chestiunea.

e-

Adi:
Am citit articolul lui Michio Kaku, este excelent de clar pentru a introduce cum oscialatii ale spatiului din dimensiuni suplimentare ar fi percepute in universul propriu zis ca forte si interactii. Descrierea cu pestii in lac imi parea cunoscuta, am cautat si mi-am dat seama ca el este autorul cartii "Parallel Worlds", pe care am citit-o de doua ori de atunci. Vorbeste despre istoria cosmologiei, cum am ajuns sa stim ce stim acum despre univers (varsta universulului, materia intunecata, energia intunecata), dar vorbeste la sfarsit si de ipoteze fanteziste (precum universuri paralele, cum am putea sa ne deplasam in alt univers). Are un stil fascinant de a povesti aceasta. Vad ca ea costa aproape 10 dolari pe Amazon, pret accesibil si pentru Romania.

Despre teoria grupurilor, inca caut. Erau niste carti care explicau pe scurt cum au fost aplicate grupurile la Modelul Standard, teoria actuala. Dar da, este complexa matematica, trebuie sa asteptam daca alti teoreticieni sunt de acord cu calculele lui Lisi si daca da, daca prezicerile acestor calcule (noi particule sau interactii) vor fi detectate la LHC.

Cristist a rezumat foarte frumos in acel paragraf diferenta (antagonica) intre teoria relativitatii si teoria cuantica, iar unificarea lor (totuna cu unificarea celer patru forte in o singura teorie) este visul de aur al fizicienilor. Einstein a esuat, dar mai devreme sau mai arziu, vom rezolva aceasta.

mihnelis:
Foarte frumoasa discutzia. Ceea ce pot eu zice la subiectul asta ar fi ca natura omului este sa simplifice cat mai mult lucrurile, spre o intzelegere cat mai clara si acurata a acestora. Probabil ca in cazul Universului si a celor 4 fortze fundamentale nu este cazul. Parerea mea este ca lucrurile sunt mult mai complexe decat par, si aici ma folosesc de analogia lu Brian Greene. Anume inchipuitzi-va ca un caine ar vrea sa invetze matematica... mintea lui nu poate sa conceapa asa ceva. Poate nici mintea omului nu este facuta sa vada imaginea de ansamblu  a totalitatzii existentziale.
O alta teorie ar mai fi ca nu putem intelege deocamdata, deoarece suntem cam primii oameni nascutzi vreodata, din numarul intreg de oameni care se vor naste in univers, deci cumva suntem intr-un stadiu de incubatzie, iar mintea noastra nu este nici pe sfertu sfertului dezvoltata ca sa poata patrunde in cele mai ascunse mistere ale universului.
Cum or sta lucrurile, cred ca parerea unanima aici este ca deshi nu mai suntem sub-dezvoltatzi si sub-tehnologizatzi, oamenii mai au mult pana sa faca urmatorul pas mare in necunoscut.

Adi:
Cred ca avem mintea sa gasim o teorie unificata, inca nu exista teoria matematica a secolului al XXI-lea, cum s-a mai spus. De exemplu, un matematician (parca Grassman) a studiat numerele care sunt anticomutative. De exemplu, 3 ori 5 ar da 15 si 5 ori 3 ar da minus 15. Bizare numere, nu? Nu ar exista niciodata in natura. Asa au crezut toti, pana cand au constatat ca comportamentul particulelor in teoria cuantica a campului poate fi exact descrisa de aceste numere. Si de atunci sunt standard in fizica si in mod de a privi lumea. Poate avem nevoie de un salt asemenator in matematica sa putem privi lumea altfel, din alt punct de vedere. Dar cred ca avem inteligenta capabila sa intelegem aceasta.

cipi604:

--- Citat din: mihnelis din Noiembrie 20, 2007, 12:12:35 a.m. ---Foarte frumoasa discutzia. Ceea ce pot eu zice la subiectul asta ar fi ca natura omului este sa simplifice cat mai mult lucrurile, spre o intzelegere cat mai clara si acurata a acestora. Probabil ca in cazul Universului si a celor 4 fortze fundamentale nu este cazul. Parerea mea este ca lucrurile sunt mult mai complexe decat par, si aici ma folosesc de analogia lu Brian Greene. Anume inchipuitzi-va ca un caine ar vrea sa invetze matematica... mintea lui nu poate sa conceapa asa ceva. Poate nici mintea omului nu este facuta sa vada imaginea de ansamblu  a totalitatzii existentziale.
O alta teorie ar mai fi ca nu putem intelege deocamdata, deoarece suntem cam primii oameni nascutzi vreodata, din numarul intreg de oameni care se vor naste in univers, deci cumva suntem intr-un stadiu de incubatzie, iar mintea noastra nu este nici pe sfertu sfertului dezvoltata ca sa poata patrunde in cele mai ascunse mistere ale universului.
Cum or sta lucrurile, cred ca parerea unanima aici este ca deshi nu mai suntem sub-dezvoltatzi si sub-tehnologizatzi, oamenii mai au mult pana sa faca urmatorul pas mare in necunoscut.

--- Terminare citat ---
Natura omului e sa simplifice lucrurile , cam putin fortat sa spui asta... pentru ca in matematica, pt a simplifica ce e complicat, trebuie sa complici matematica ce simplifica pe intelesul tau raspunsul la ce cautam. Matematica de azi, se vrea destul de avansata cat sa inteleaga marea poza... inca nu sunt toate piesele in puzzle, dar ele s-ar putea afla curand adevarate. Daca este sa privim Universul ca un organism, el ar avea un program la baza , sa-i spunem 'ADN'... automat acest ADN se ramifica , iar ramificatia e posibil sa fie in forma E8. De ce E8 si nu E200? E8 este un caz exceptional in algebra Lie si este cel mai mare si cel mai complicat dintre aceste cazuri exceptionale. Deci era natural ca Universul sa aleaga cea mai buna solutie matematica, fie ca a fost un sir de coincidente sau D-zeu in spatele acestei fabrici ale Universului actual. Daca mai este alta solutie gen "E8" la care omenirea nu s-a gandit inca?... e posibil. E posibil cam orice ... suntem abia la inceput.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă