Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Teoria fizicii particulelor
Ce este "E8" mai exact ?
Adi:
Exact, asta e marea revolutie in modul de a privi Universul (legile Universului) ce a adus-o Einstein! Cum poate fi Universul mai frumos? Si apoi faci o teorie, o testezi si iti iese. Frumos in fizica inseamna simetric. Frumusetea in matematica vine din simetrie. Adica legile fizicii sa fie la fel in toate punctele Universului, in toate directiile de translatie, in toate directiile de rotatie si asa mai departe. Legile Universului trebuie sa fie cat mai simple. Dar trebuie sa permita explicarea diveristatii complexe ce o vedem. Asadar, ele sunt simple la nivel fundamamental, adica cat mai putine particule, interactii, sa explice cat mai multe despre Univers. La nivel de simetrii, aceste pot fi cat mai multe. Fizica moderne este bazata pe ideea de simetrie. Cu cat postulezi ca legile Universului sunt aceleasi peste tot in anumite conditii, cum apare o lege de conservare. Aceasta este teorema lui Noether.
Universul este asadar simplu, cred oamenii de stiinta. Trebuie insa inteles. Poate e simplu privit cu un aparat matematic ce inca nu l-am dezvoltat.
Adi:
Am intrebat despre acest articol despre E8 pe domnul cercetator in fizica teoretica a particulelor, domnul Bogdan Dobrescu, de la laboratorul american Fermilab.
Dumnealui spune ca se stie de multa vreme ca toate particulele elementare actuale pot fi explicate de grupul E8. (ca un comentariu, as adauga eu, in general se poate include un grup de simetrie mai mica in un grup de simetrie mai mare, important ce aduce nou acest nou grup, daca acel nou este confirmat de experiment sau nu). Domnul Dobrescu mai spune ca articolul domnului Lisi sustine ca se poate schimba orice particula in alta si in mod naiv pare imposibil de transfromat un foton (ce are spin 1) in un electron (ce are spin 1/2). Mai zice ca autorul afirmatii importante care trebuie documentate clar, ceea ce (cel putin inca) nu face. Dar pare un articol interesant.
unu:
mda... surferul asta cu teoria E8 a rezolvat toate problemele din fizica teoretica intr-un articol... check this out: http://motls.blogspot.com/2007/11/exceptionally-simple-theory-of.html
Adi:
Super comentariu acestui cercetator ceh. Asadar comunitatea stiintifica nu l-a luat in serios. Si explica cat poate de bine ce inseamna de fapt grupul E8, care este cunoscut de 100 de ani. Asta intrebase Electron cand a inceput acest thread, de fapt.
Navigare
Du-te la versiunea completă