Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Teoria fizicii particulelor

Ce este "E8" mai exact ?

(1/3) > >>

Electron:
Salutari, am vazut recent stirea despre o noua "Theory of Everything".
As fi interesat daca cineva ar putea expune, cat mai "pe romaneste", ce e obiectul "E8"? Se poate face o analogie cu asemenea obiecte mai "simple", care sa fie mai usor inteligibile?

Multumiri anticipate,

e-

Adi:
Salutari! Pe scurt: teoria actuala acceptata despre cele mai mici componente ale Universului, Modelul Standard, se bazeaza pe teoria matematica a grupurilor, adica pe ideea ca fiecarei simetrii din Univers ii corespunde cate o lege de conservare (de exemplu, deoarece legile fizicii sunt la fel in orice punct din Univers, impulsul este conservat). Modelul Standard este explicat de un anumit grup. Dar se stie ca Modelul Standard este o teorie incompleta matematic, desi toate experimentele de pana acum confirma prezicerile Modelului Standard. Pentru a cauta noi teorii, fizicienii incearca mereu noi structuri de simetrie, noi grupuri matematice. Acest grup E8 este una din aceste incercari. Teoria dezvoltat de Garrett Lisi este o ipoteza. Pentru a fi verificata este nevoie ca alti teoreticieni sa verifice daca prezicerile teoriei acesteia sunt calculate corect, iar apoi ca fizicienii experimentatori de la LHC sa vada daca vor observa noile particule prezise de teoria bazata pe E8. Din cate inteleg, Garrett Lisi a obtinut un doctorat in fizica teoretica, dar nu lucreaza la o universitate sau institut, ci face mult sport si studiaza singur. Aceasta in principiu nu ar fi neaparat neprofesional, caci si Einstein acum 100 de ani a facut revolutia sa in fizica departe de comunitatea cercetatorilor. Fizicienii tot incearca grupuri noi si Lisi a incercat si el unul. El pretinde ca insa ipoteza lui ar explica si gravitatea (nu doar celelalte trei forte explicate de Modelul Standard), aceasta fiind "the Holy Grail" al fizicii timp de 100 de ani, pe care nici Einstein nu a reusit sa il gaseasca.

In concluzie, omul nu trebuie hulit, ci analizat cu rigurozitate stiintifica daca este bine ce zice matematic. Apoi trebuie verificat experimental. Asa are loc progresul stiintific, si de la idei mai traznite, dar ideea in sine nu e traznita, caci tocmai aceasta e metoda stiintifica moderna, a cauta mereu noi grupuri de simetrie.

O sa ma interesez cum se poate explica simplu ideea de grupuri (si sa invat si eu mai bine cu ocazia asta).  Pe Wikipedia am gasit aceasta la Group Theory. Mai multe despre Standard Model pot fi citite de asemenea tot pe Wikipedia.

cipi604:
http://en.wikipedia.org/wiki/E8_(mathematics)
http://www.arxiv.org/pdf/0711.0770

tatule_m:
la inceput prin clasele mici am inceput sa invatzam despre multimi....prina a fost cea a numerelor naturale N, iar apoi am continuat cu celelalte ,Z, Q, R, C.....apoi prin liceu am inceput sa invatzam despre grupuri , campuri fiecare caracterizate prin elemente, proprietatzi si operatii.....aceste invatzaminte se continua in facultate prin studiu mai adancit al lor si se ajunge la Corpuri, Algebre si altele....acest E8 este o Algebra Lie.....si mai pe scurt ar trebui sa contina anumite elemente, proprietati si operatzii intre ele care combinate sa ajute la explicarea tuturor fenomenelor din univers ....unificarea fortelor din natura(Gravitationala, Electromagnetica,Tare si Slaba), adica fiind o asa numita "GUT" pe care lumea incearca sa o puna la cap de ceva timp.....

cristist:
TOE (Theory of Everything) este o teorie care incearca sa unifice cele doua mari fizici ale momentului. Este bine de stiut ca acum avem o fizica ce descrie universul mic (mecanica cuantica) si una care descrie universul la scara mare (teoria relativitatii). Din pacate niciuna dintre aceste fizici nu este capabila sa descrie complet universul, de la scara cuantica pana la scara macroscopica. Acesta este obiectivul TOE: realizarea unei punti intre mecanica cuantica si relativitate. Asa cum s-a aratat mai devreme, insusi Einstein a incercat aceasta unificare, dar a esuat.
Cat despre grupul E8, aici sunt putine de spus. El este un obiect pur matematic al carui sens fizic este mai greu de explicat. Ca in intreagul formalism matematic din mecanica cuantica probabil ca el trebuie luat ca atare in asteptarea confirmarii experimentale a predictiilor ce pot fi facute pe baza lui. Nu stiu daca va este familiara limba engleza, dar cred ca cea mai accesibila explicatie o veti gasi calatorind pe saitul lui Mikio Kaku: http://www.mkaku.org/
aici v-as recomanda sa incepti cu http://www.mkaku.org/articles/hyperspace_theory.html

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă