Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Teoria fizicii particulelor
Erata la “Cat cantareste UNIVERSUL si cat cantareste cea mai usoara particula?"
atanasu:
Noutati in domeniul neutrinilor:
https://www.scientia.ro/blogurile-scientia/blog-catalina-curceanu/8667-noi-progrese-in-studiul-neutrinilor.html
Scris de dna Curceanu in aprili 2022
...Experimentul DUNE:
DUNE (Deep Underground Neutrino Experiment) va măsura atât neutrinii, cât și antineutrinii miuonici – oscilația acestora.
Unul dintre obiective este cel de a observa eventuale diferențe între comportamentul neutrinilor și cel al antineutrinilor, ceea ce ne-ar ajuta să înțelegem mai bine misterul dispariției antimateriei din univers.
DUNE va folosi tot detectoare de argon lichid și, în plus, va trimite neutrinii de la Fermilab circa 1300 km pe sub pământ în Dakota de Sud, unde detectoare instalate într-un laborator subteran îi vor măsura (și vor observa câți oscilează).
În primul rând în viitor ne așteptăm să reușim să aflăm care este masa neutrinilor, deci o măsurătoare și nu doar limite în care s-ar încadra această masă.
Apoi am dori să știm dacă neutrinii și antineutrinii sunt una și aceeași particulă sau, dimpotrivă, particule diferite.
Aceste răspunsuri sunt foarte importante atât pentru fizică particulelor, cât și pentru cosmologie, ținând cont că universul este plin de neutrini!
atanasu:
Si tot recenta(februarie 2022) si tot de la dna Curceanu si desigur ca tot despre neutrini si chiar despre ce ne interseaza mai mult adica depre masa lor:
https://www.scientia.ro/blogurile-scientia/blog-catalina-curceanu/8631-o-noua-limita-a-masei-neutrinilor-sub-1-ev-stabilita-la-katrin.html
O nouă limită a masei neutrinilor, sub 1 eV, stabilită la KATRIN
"Neutrinii, particule elementare care fac parte din modelul standard al fizicii moderne, sunt cele mai misterioase particule dintre cele pe care le cunoaștem. Au o masă atât de mică, încât nu am reușit s-o măsurăm până în prezent.
În cadrul proiectului de cercetare KATRIN (Karlsruhe Tritium Neutrino) s-a reușit stabilirea unei noi limite în ce privește masa neutrinilor, sub 1 eV, pentru prima dată într-un experiment direct.
KATRIN va continua cu măsurătorile încă 3 ani, urmând să ajungă la o limită de 0,2 eV, iar dacă masa neutrinului este între 0,2 și 0,8 eV, să o măsoare! După KATRIN va urma un nou experiment (Project opt), care va dispune de o tehnologie și mai sensibilă.
Neutrinii ascund încă multe secrete. Pe lângă masa acestora și mecanismul care ar genera o masă așa de mică, mai este și misterul identității (antineutrini vs neutrini). Acest secret ar putea fi legat la rândul lui de un mare mister al fizicii și cosmologiei: unde a dispărut antimateria din univers."
Oricum ce am facut eu in lucrare comunicata aici si inca de la implinirea catorva zei de ani in 21.11.1983 a fost sa determin un minim absolut posibil pentru mase asa cum este si dimensiunea Planck pentru lungime si timp, adica niste minime abolute pentru aceste doua marimi . Desigur plecand de la constanta gravitatiei am cantarit universul cu precizie foarte, foarte buna si nici u nu-mi explic inca bine acest aspect care cred ca pe Electron l-a speriat si i-a taiat orice replica. :) O sa mai verific toate astea si voi mai reveni.
atanasu:
Am scris intr-o postare mai veche (16 aprile 2021) urmatoarele reluate acum cu niste modificari in exprimare:
" Sa observam ca doar schimbarea unitarizarei constantei universale Planck (h) cu cea a lui Cavendish(G) in calculul facut pentru masa ne conduce sa constatam ca unitarizarea si a acesteia ne duce de la o masa minima in Univers la masa maxima adica chiar la cea a Universului.
Ce ar semnifica acest aspect? Este o intrebare care ma framanta de ani de zile si careia cred ca filozofic i-am gasit un rapuns valabil si fizic.
Astfel aici in acest punct din Univers si in acest moment de timp adica la aceasta varsta conform constantei lui Hubble toate masele existente in Univers(sau a caror existenta influenteaza oricat de infinitezimal campul gravitational, au valoarea insumata rezultata din calculul meu in conditia cantitativa ca constanta atractiei universale sa fie unu, viteza propagarii undelor electromagnetice(a luminii) unu si varsta universului unu, si miracol! a rezultat tocamai masa calculata de altii mai tarziu prin socoteli de cantarire a tuturor partilor sale ceea ce este cu totul altceva decat ce am facut eu.
Asupra acestui aspect fantastic de important care ar putea duce chiar la marea unificare poate ca voi reveni
Dar deocamdata merg la celalalt fir sa-i explic mai clar lui Electron cum este cu Masa universului desi daca ne uitam chiar si aici putem intelege ce am facut in 83 si pentru aceasta valoare, nu stiu daca pe atunci evaluata precum astazi, mie iesindu-mi de atunci foarte "exact" intr-un mod evident si azi inca original (imi da cineva Nobelul pentru 1983? :)
atanasu:
Am scris intr-o postare mai veche (16 aprile 2021) urmatoarele reluat acum cu niste modificari in exprimare:
" Sa observam ca doar schimbarea unitarizarei constantei universale Planck (h) cu cea a lui Cavendish(G) in calculul facut pentru masa ne duce sa constatam ca unitarizarea aceasta ne duce de la o masa minima in Univers iar invers la masa maxima adica chiar la cea a Universului.
Ce ar semnifica acest aspect? Este o intrebare care ma framanta de ani de zile si careia cred ca filozofic i-am gasit un raspuns valabil si fizic.
Astfel aici in acest punct din Univers si in acest moment de timp adica la aceasta varsta conform constantei lui Hubble toate masele existente in Univers(sau a caror existenta influenteaza oricat de infinitezimal campul gravitational, au valoarea insumata rezultata din calculul meu in conditia cantitativa ca constanta atractiei universale sa fie unu, viteza propagarii undelor electromagnetice(a luminii) unu si varsta universului unu, si miracol! rezulta tocamai masa calculata de altii prin socoteli de cantarire a tuturor partilor sale ceea ce este cu totul altceva decat ce am facut eu.
Asupra acestui aspect fantastic de important care ar putea duce chiar la marea unificare poate ca voi reveni
Dar deocamdata merg la celalalt fir sa-i explic mai clar lui Electron cum este cu Masa universului desi daca ne uitam chiar si aici putem intelege ce am facut in 83 si pentru aceasta valoare, nu stiu daca pe atunci evaluata precum astazi, mie iesindu-mi de atunci foarte "exact" intr-un mod evident si azi inca original (imi da cineva Nobelul pentru 1983? :)
atanasu:
Nota importanta: Analizand posibilitatea de corelare intre constantele ce intra in calcule consider ca nu este posibila o corelatie intre constanta Hubble care depinde de varsta universului si evolueaza odata cu aceasta, cel putin asta stim azi, si cea a lui Planck o constanta neschimbabila conirata si de el ca atare, calculele privind o masa minima in univers fiind lipsite de sens.
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă