Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Teoria fizicii particulelor
Bozonul Higgs
Adi:
Bozonul Higgs, denumit si "particula lui Dumnezeu", este particula care da masa materiei ... daca mecanismul teoretic introdus in 1964 de fizicianul scotian Peter Higgs se dovedeste a fi corect. Dupa mai bine de 40 de ani de cautari, fizicenii anii acestia un mare entuziasm. In urmatorii ani teoria va fi in sfarsit ori confirmata, ori infirmata, dar i se va oferi un raspuns definitiv. Cercetatarile vor fi posibile la laboratorul european al fizicii particulelor, CERN. Acolo, acceleratorul Large Hadron Collider, dupa aproape douazeci de ani, va ciocni protoni si protoni cu viteze foarte foarte apropiate de viteza luminii. Energia coliziunii va fi transformata si in faramituri de materie, adica particule, iar una dintre acestea poate fi si mult cautatul bozon Higgs.
Cautarea bozonului Higgs este chiar teza mea de doctorat, asadar va invit foarte entuziast sa aduceti aici toate intrebarile voastre. A raspunde la ele ma pregateste pe tema cercetarii mele.
Astazi am tradus un articol de introducere pe tema bozonului Higgs, cu permisiunea muzeului Exploratorium din San Francisco, SUA, care undeva in trecut a avut o expozitie pe tema CERN. Lectura placua si nu uitati sa reveniti cu intrebari sau comentarii. Este pentru o cauza nobila! :)
Bozonul Higgs pe intelesul tuturor - video.
RaduH:
Daca in incaperea aia intra un paria , sau un contestat , sau un zvon neagreat efectul o sa fie invers si atunci e posibila levitatia . Glumesc imi cer scuze .
Adi:
Gluma ta lanseaza o idee foarte interesanta. Insa oamenii s-ar aduna si in jurul unui zvon negativ, ca sa il asculte. In schimb daca arunci intre ei o grenada si ei stiu ca e o grenada, atunci ei vor fugi care incotro si sigur nu ar crea masa. Atunci ar ramane masa zero. Nu s-ar face masa negativa. Si oricum, masa nu tine de gravitatie in fizica particulelor, tine doar de inertie, adica rezistenta la schimbare.
RaduH:
Nici levitatia nu pare sa fie cu "masa negativa" . Pare o reducere a masei si o plutire de gen arhimedic . Nu se ridica la inaltimi mari . Nu se tot duc .
Adi:
Dar ar fi interesant cum s-ar pune problema. Sora mea a inlocuit in articolul din Exploratorium pe care l-am tradus cuvantul "bozonul Higgs" cu cuvantul "iubire". Sora mea e mai artista asa, si vrea sa vada daca frazele mai au totusi sens. Atunci ar putea face poetic ideea ca "iubirea e peste tot, ne lovim mereu de ea si asta ne da energie si putere sa mergem mai departe, sa traim zi de zi".
In alta ordine de idei, in sfarsit google a prins articolele mele, daca cautati pe google "bozonul Higgs" va aparea articolul "Bozonul Higgs pe intelesul tuturor" de la stiintaazi.ro si de la fizicaparticulelor.ro.
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă