Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Teoria fizicii particulelor

Bine aţi venit pe forumul fizica particulelor!

(1/6) > >>

Adi:
Clubul Fizica Particulelor


Portal romanesc de popularizare a fizicii particulelor elementare, dar si a astrofizicii, cosmologiei, fizicii nucleare si atomice.

Fizica particulelor, sau fizica energiilor înalte, sau fizica subatomică, studiază cele mai mici componente ale materiei şi interacţiile lor. Pe acest forum vă invităm să puneţi întrebări şi noi şi ceilalţi cititor vă vom răspunde cât de bine putem. Fizica particulelor este foarte aproape de o mare revoluţie, căci acceleratorul de particule Large Hadron Collider ce va începe activitatea la CERN anul viitor va descoperi sigur bosonul Higgs sau va descoperi că el nu exista (bosonul Higgs este particula care dă masă materiei şi este cautată fără succes de 40 de ani), va descoperi noi particule prezise de teoria supersimetrică (dacă această teorie este corectă). România participă şi ea la trei din aceste experimente. Veniţi să urmăriţi această aventură!

Sunt doar cateva reguli simple:
- limbaj decent; a se critica ideile, nu persoana
- topicuri la subiect, exceptie la categoria Diverse

Bine aţi venit!
Adi - fondator şi coordonator al Clubului Fizica particulelor

ciresica:
Salutare! Multumesc pentru invitatia de-a pune intrebari ,poate vor pare naive ,dar nu sunt nici macar 'avansat' in acest domeniu ,dar pentru ca 'vreau sa stiu' profit de amabilitatea si competenta d-voastra deaceia as dori sa cunosc la ce va referiti cad afirmati ca "fizica particulelor este foarte aproape de o mare revolutie".
          Ce impliatii ar avea in fizica energiilor inalte daca s-ar sti SIGUR ca bosonul Higgs  NU exista ? S-ar putea spune  'teoretic' ca materia nu are masa ?
          Imi cer scuze pt. lacuna in cunoasterea acestei fermecatoare stiinte si va multumesc inca odata pt. icurajarea data tuturor celor care doresc sa cunoasca mai multe ori au nedumeriri .
         

HarapAlb:
Prin interactiunea cu bosonul Higgs celelalte particule elementare capata masa, ca sa ma exprim asa. Mecanismul prin care bosonul Higgs confera masa particulelor se cheama mecanismul Goldstone, insa acesta nu este unicul mecanism propus de teoreticieni. Banuiesc ca mecanismul Goldstone este cel mai simplu in sensul ca modelul standard deja existent va suferi cat mai putine adaugiri prin introducerea bosonul Higgs.

 Ca sa anticipez putin, din ce mi-a povestit un prieten am inteles ca la CERN s-au observat in vechiul accelerator, denumit LEP (Large Electron-Positron Collider), evenimente care indica existenta bosonului Higgs. Numarul acestor evenimente a fost foarte mic si nu se putea face o analiza statistica a datelor. In noul accelerator LHC cred ca experimentalistii de la CERN dau ca sigura gasirea bosonului Higgs.

 Ca sa resum, in eventualitatea ca nu se gaseste bosonul Higgs se va incerca validarea altui mecanism ce confera masa, depinde mult si de datele pe care noul accelerator le va furniza. Din punct de vedere teoretic exista multe propuneri, mai mult sau mai putin exotice, care asteapta sa fie verificate experimental.

Adi:
Ciresica, nu exista intrebari proaste, niciodata. Mereu sa indraznesti sa pui intrebari. Eu sunt doar student la doctorat, nu stiu tot, nici pe departe, dar pot raspunde cat pot si pot oferi ceva linkuri de materiale. Apoi, altii vor raspunde si ei, cum vad ca face acum Harap Alb. Usor usor, portalul creste. Spuneti si voi altor prieteni de el, de faptul ca pot pune intrebari aici si noi vom face tot posibilul sa raspundem.

Asadar, daca bosonul Higgs nu este descoperit, inseamna ca unica noastra teorie despre cum particule ar avea masa este incorecta. Asadar, teoreticienii se vor intoarce la tabla pentru a calcula iar (sau poate la calculaltor).

Mai detaliat, pentru a completa ce a explicat HarapAlb destul de bine, mecanismul Goldstone si mecanismul Higgs sunt interconectate, poate ca Higgs dezvolta pe Goldstone pentru toate particulele. Ar fi trebuit sa stiu asta mai precis, ma voi documenta, dar parca mecanismul Goldstone dadea masa campurilor sclare (adica de spin zero, cum nu exista nici o particula, adica un model matematic simplu ce nu reprezinta lumea reala), pe cand bosonul Higgs da masa particulelor reale de spin 1/2 (materia) si spin 1 (mediatorii fortelor intre materie). Mecanismul Higgs este considerat perfect integrat in Modelul Standard, iar bosonul Higgs este considerat ultima particula inca nedescoperita prezisa de Modelul Standard, toate celelalte fiind descoperite.

Acum, exista o alta teoria, teoria supersimetriei, care completeaza si include Modelul Standard. Si el are un mecanism de conferire a masei catre particule, dar mecanismul este atat de asemenator, incat i se se zice tot mecanismul Higgs. Dar acesta prezice existenta a cinci particule noi, toate numite bosoni Higgs.

Apoi ar mai fi teoria corzilor, care uneste gravitatatia cu restul celor trei forte fundamental si atunci banuiesc ca explica si masa particulelor. Dar nu stiu mai multe. Decat ca teoria corzilor este inca in constructie si mai are mult drum de parcurs.

Aceasta cu bosonul Higgs, daca nu il gasim, suntem in mare problema. Si atunci incepe posibilitatea unei revolutii. Caci pusi din nou la calcule, paote chiar vor gasi un nou mod de a privi fizica particulelor, o revolutie.

Inainte de a se inchide experimentul LEP de la CERN, au vazute cateva evenimente "suspecte", atat. Indicii catre bosonul Higgs, nimic mai mult. Dar acceleratorul LHC, ce va incepe in 2008, sigur ori va descoperi bosonul Higgs, ori va descoperi ca nu exista.

Sunt tare curios cum va fi!

ciresica:
  Multumesc, pentru 'incurajare' si explicatiile primite, atat lui HarapAlb cat si lui Adi care si prin podcastul de joi a mai contribuit cu un plus de cunostinte daruite multora asemanatori mie .
           Se asteapta de la acceleratorul de particule LHC ceva noutati despre gravitroni ? Ce as putea sa aflu de la cei in tema privitor la aceasta particula ?
                      Cu stima .

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă