Organismele care nu au creier au sistem nervos. Desigur sunt unele unicelulare ce nu au sistem nervos, dar asta si pentru ca au functii mult mai simple (intre altele, nu au constiinta si liber arbitru, au doar instinct de supravietuire).
De ce eu si creierul sunt tot una am mai argumentat deja. Sau nu ai inteles ce am argumentat? Daca nu ai inteles, de ce nu ai comentat? Dar fie, treaca de la mine. Eu sunt mai mult decat creierul, creierul este o parte din mine. Insa creierul ia decizii, eu iau decizii e acelasi lucru.
Ai citit cartea ce prezinta evenimentele dinaintea celor din ciclul Dune de Frank Herbert? Erau acolo niste oameni care pentru a deveni nemuritori (sau in practica pentru a trai mii de ani) au acceptat (atentie!) sa li se taie capul, sa li se ia creierul si creierul sa fie pus intr-un trup de robot. Puteau simti orice. Atingere. Orgasm sexual. Orice. Asta pentru ca totul se joaca in creier. Intelegi? Daca ai creierul si ai sistem electronic sa ii duci impulsurile necesare (desigur, tehnologic e complex, dar in principiu e posibil) atunci creierul poate trai singur si e ca si cum ai trai tu in mod real.
Poate ai auzit de sintagma. Acum putem avea orgasm fara partener (prin masturbare). In viitor putem avea orgasm doar luand o pastila, activand direct zona corecta din creier.
Ah, si mai faci o confuzie. Tu zici ca creierul lucreaza determinist, ca o masina. Te intrebi de ce in situatii diferite nu actionam in acelasi fel. Pai tocmai pentru ca creierul lucreaza cu liber arbitru si creierul sunt eu si cand eu iau o decizie, decizia o ia creierul si invers. Creierul nu e sistem determinist, am liber arbitru.